AMD FX Club
- poruka: 5.910
- |
- čitano: 871.940
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
cpu-z,to pokazuje trenutni core clock ili koliki je max?jer ako stalni kako da napravim da neradi cijelo vrijeme na max bzv
Tih 4.5 ghz ti je max frekv., trebao bi pronac u postavkama od BIOS-a gdje uključiti Cool & Quiet i još nekoliko tih power saving opcija koje neznam kako se zovu u MSI biosu, ali trebao bi bit opis postavke sa strane kada je selektiraš, to bi trebalo pomoć da skužiš donekle.
Kad to sve popališ napon i frekvencija će se dizati po potrebama tj. ovisit će o opterećenju.
cpu-z,to pokazuje trenutni core clock ili koliki je max?jer ako stalni kako da napravim da neradi cijelo vrijeme na max bzv
Tih 4.5 ghz ti je max frekv., trebao bi pronac u postavkama od BIOS-a gdje uključiti Cool & Quiet i još nekoliko tih power saving opcija koje neznam kako se zovu u MSI biosu, ali trebao bi bit opis postavke sa strane kada je selektiraš, to bi trebalo pomoć da skužiš donekle.
Kad to sve popališ napon i frekvencija će se dizati po potrebama tj. ovisit će o opterećenju.
budem sad,nego koji je program najbolji za vidjeti temp procesora a može i ostalih,el ima neki program kojim mogu mjenjati brzinu venta,tocnije system venta koji je spojen na mbo,ali svejedno preko noći dok pc radi jednostavno mi je preglasno
budem sad,nego koji je program najbolji za vidjeti temp procesora a može i ostalih,el ima neki program kojim mogu mjenjati brzinu venta,tocnije system venta koji je spojen na mbo,ali svejedno preko noći dok pc radi jednostavno mi je preglasno
pokazuje taktove i sve za sve 4 jezgre osim za temperaturu,tu pokazuje samo za dvije jezgre.U čemu je problem
Slažem se za HWinfo, besplatan program za svaku pohvalu, i sam ga koristim.
Što se tiče regulacije brzine ventilatora spojenih na matičnu ploču, uključujući i onaj na procesoru i grafičkoj kartici, instaliraj si SpeedFan.
Preko njega također možeš vidjeti temperature svega, preporučam da provjerišovaj vodič kako ga podesit zato jer treba par sitnica sredit, ali kada shvatiš i podesiš, onda će sve radit bez problema i neće zahjevat daljnja podešenja.
Edit: Problem je u tome da AMD-ovi čipovi nemaju senzor temperatura za sve jezgre kao intelovi. Ali dok su te prikazane temperature ispod 60°C bez brige si.
to je normalno neznam ni jedan program da pokazuje temp za sve jezgre osim za usage i clock speed
Zasad fx 4100 šljaka bez problema na 4566,7Mhz,sad još samo da pitam.I rami su se oc-ali na 1447,tj imam jednu pločicu kingmax 2gb 1333 i jednu kingston hyperx 8gb 1600mhz tako da mislim da kingston pločica neće biti problem,eventualno ova 1333,tj moje pitanje je el može sad ta kingmax na 1447 biti problem ili ce raditi normalno,ili možda treba sad više napona,jer je i dalje na 1,5V
Zasad fx 4100 šljaka bez problema na 4566,7Mhz,sad još samo da pitam.I rami su se oc-ali na 1447,tj imam jednu pločicu kingmax 2gb 1333 i jednu kingston hyperx 8gb 1600mhz tako da mislim da kingston pločica neće biti problem,eventualno ova 1333,tj moje pitanje je el može sad ta kingmax na 1447 biti problem ili ce raditi normalno,ili možda treba sad više napona,jer je i dalje na 1,5V
Dokle god se ne ruši znači da je ok, za svaki slučaj ako te brine stabilnost skini si Prime95 i odvrti test na recimo barem 30 minuta.
Imaš baš test koji testira RAM ali i CPU (piše u opisu testa). Ako prođe sve testove, tj. kaže Pass onda znaš da je sve ok. Ako test ne uspije znaš da ti nešto nije u redu. Usput ćeš saznat temperaturu sistema kada je CPU pod punim opterećenjem.
Jel ovo ok temperatura za stock postavke i hladjenje pod moj PC?I do koliko da pazim na temperaturu socketa (ako se ne varam ovo sto pise 63 stupnja na screenshotu je temperatura socketa?) http://prntscr.com/2o7fol
a s cim si load-ao proc i koliko dugo
prime95,cekao sam da dodje do maximuma temp (10ak min)
prime95,cekao sam da dodje do maximuma temp (10ak min)
to je mislim ok ,
evo moj je sa prime 95 (in-place large FFTs )testom max na 63C
Najvjerojatnije iduci tjedan bih trebao kupiti FX 8320 proc. Uz njega ce ici CM hyper evo 212 koji je na akciji u linksu i kosta 250kn. Pitanje je da li da idem na Gigabyte GA-990XA-UD3 ili Asus M5A97 EVO R2.0. Gigabajtovu plocu mogu nabaviti 100kn jeftinije (ako ce biti jos uvijek dostupna), no povodim se za Zoberovim misljenjem jer on kaze da unatoc 2 pina manje mogu isporuciti dovoljno struje za fini clock (normalnih 4.5 Ghz, ovisno o cipu procesora jos), a Asusova ploca po njegovom misljenju bolje hladi i to je glavni razlog za protegnut se na EVO plocu.
Zelim cuti i vasa misljenja, nije trollanje jer me mozda neki pamte kako sam se raspravljo ovdje izmedju intela i fx. Posto idem na duge vode i5 sam ipak odhebo.
Iskljucivo me zanima kombinacija FX8320 + CM hyper 212 + jedna od ove 2 ploce, koja?
Mozete mi reci misljenje bez obzira i sa obzirom da je gigabajtova 100kn jeftinija u mom slucaju.
Imao sam obje, Asusova je bolja. Clock oko 4.5Ghz je taman ono što možeš očekivati s takvom kombinacijom i hladnjakom ako ti ne bude trebalo puno napona.
ASUS MBO je bolja ali ima loš offset način overclocka kod kojega CNQ radi a kod manual kod kojega je overvoltage jako mal CNQ opcije nema, CPU je stalno na najvišoj frekvi.
To me osobno nerviralo kod novijih ASUS ploča.
Pozz, kupio sam nedavno amd fx6300 i clockao sam ga na 4.5ghz i stavio sam napon na 1.475. E sad, impar pitanja u vezi toga.. naime u biosu stavim sad taj napon ali u cpu-z mi ocitava 1.376 do 1.392 kadje opterecen sa prime95, pa mi nije jasno dali cpu-z krivo ocitava ili maticna ima toliki volt drop? Temperature su oko 50 stiupnjeva. Isto tako sam imao prime upaljen oko 15 min i posto nije bilo erora, ugasio sam, i drugi dan me nesto tjeralo da opet istestiram ali malo duze, i tada mi je nakon nekih 45 min izbacilo eror.. vjerojatno kada bi povisio napon nebi ga bilo, ali bi onda morao biti namjesten u biosu na 1.5v a neznam dali je to previse. Razmisljam ako cpu-z ocitava ispravno onda bi mogao jer bi maxnapon bio oko 1.425 u loadu.
Imao sam tu ploču i bio je takav drop. To je do ploče.
Imao sam tu ploču i bio je takav drop. To je do ploče.
Znači i kad bi updatao bios nebi pomoglo? Sad imam F7 verziju.
Kaj da ga stavim onda na 4.5ghz i napon namjestim na 1.5v? Kad ima toliki drop?
I zanima me od cega je temperatura pod TMPIN2 ? TMPIN1 je procesor koliko vidim.
koji revision ploce imas? zar nemas llc u biosu?
koji revision ploce imas? zar nemas llc u biosu?
REV 1.0
Nemam LLC
Pozz, kupio sam nedavno amd fx6300 i clockao sam ga na 4.5ghz i stavio sam napon na 1.475. E sad, impar pitanja u vezi toga.. naime u biosu stavim sad taj napon ali u cpu-z mi ocitava 1.376 do 1.392 kadje opterecen sa prime95, pa mi nije jasno dali cpu-z krivo ocitava ili maticna ima toliki volt drop? Temperature su oko 50 stiupnjeva. Isto tako sam imao prime upaljen oko 15 min i posto nije bilo erora, ugasio sam, i drugi dan me nesto tjeralo da opet istestiram ali malo duze, i tada mi je nakon nekih 45 min izbacilo eror.. vjerojatno kada bi povisio napon nebi ga bilo, ali bi onda morao biti namjesten u biosu na 1.5v a neznam dali je to previse. Razmisljam ako cpu-z ocitava ispravno onda bi mogao jer bi maxnapon bio oko 1.425 u loadu.
Ako ti je komp stabilan u svakodnevnom radu onda ne moras dizati napon. Moj fx 6300 na 4.5ghz uvijek baca error na Prime blend test (small i large stabilni), a niti jedno rusenja sustava nisam ima u 3-4 mjeseca od kad je na tim postavkama.
Doduse, temperatura proca ti je jako dobra pa ne bi bio problem ni kad bi povisio napon.
Ako ti je komp stabilan u svakodnevnom radu onda ne moras dizati napon. Moj fx 6300 na 4.5ghz uvijek baca error na Prime blend test (small i large stabilni), a niti jedno rusenja sustava nisam ima u 3-4 mjeseca od kad je na tim postavkama.
Doduse, temperatura proca ti je jako dobra pa ne bi bio problem ni kad bi povisio napon.
U radu je stabilan, i u igrama, nije nijednom zablokirao ili se resetirao.. sad me jos zanima od cega je temp pod TMPIN2, ona mi se popne do 70 stupnjeva kad je na 4.5ghz. Sad sam ga stavio na 4.2ghz sa naponom od 1.380, ne znam dali ima nekog poboljsanja ako radi na 4.5ghz? Jer nebi htio da pretjeram sa naponom pa da rikne il nesto tako.
pitanje, dali AMD Bulldozer spada među FX procesore ili? Malo sam zbunjen...
bulldozer (zambezi) spada pod fx
U radu je stabilan, i u igrama, nije nijednom zablokirao ili se resetirao.. sad me jos zanima od cega je temp pod TMPIN2, ona mi se popne do 70 stupnjeva kad je na 4.5ghz. Sad sam ga stavio na 4.2ghz sa naponom od 1.380, ne znam dali ima nekog poboljsanja ako radi na 4.5ghz? Jer nebi htio da pretjeram sa naponom pa da rikne il nesto tako.
To ti je temperatura jezgre, bar je kod mene tako (970a-ud3 rev. 3.0). To je malo puno, pogotovo jer je sad zima, spusti proc na 4.3ghz i vidi koliko mozes spustati napon a da ostane stabilan.
To ti je temperatura jezgre, bar je kod mene tako (970a-ud3 rev. 3.0). To je malo puno, pogotovo jer je sad zima, spusti proc na 4.3ghz i vidi koliko mozes spustati napon a da ostane stabilan.
Ma spustio sam ga na 4.2ghz i ne prelazi 52 taj TMPIN2
i 52C je puno ako su jezgre u pitanju
Nema šanse da su to jezgre.. meni je to pod stress testom skoro 70.. a to bi značilo da bi oko proca sve živo vruće trebalo biti, a kod mene je u najmanju ruku toplo, odokativno 40-tak stupnjeva..
Imenjače
Inače 52° je neka max.preporučena temp. za dulji životni vijek procesora al i do 60° nije frka al normalno čim manja to bolje za proc i ploču.Ak se koristi prime il sl. stres program treba uzet u obzir da u svakodnevnom korištenju aplikacija,dal 3D ili drugih,temp.neće biti tolika jer procesor neće biti tak opterećen ko sa stres programina.Temp2 bi trebala biti temperatura chipseta i 70° je neka granica al velim ak si koristil prime onda je to normalno jer je proc na 100° iskoristenosti sve jezgre i max. je opterećen.Ja sam odustal od primea jer mi se ne sviđa to maltretiranje proca nego rađe upalim neku igru i s time stestiram a i znalo se pokazat da na primeu mi prođe 24- satni test i upalim recimo battlefield i rusi sistem.Najčešče se ruši proc kad je klokan radi premalog napona i često vam bsod javlja grešku s oznakom id 124 i to je znak da treba povečat napon.Za 24/7 upotrebu pc-a ja nebi s AMD-om išao više od 1.42 V na V-coru s tim da treba imat na umu da postavljeni napon u biosu može imat veliki skok na gore ak je procesor full opterećen pa zna debelo ić preko postavljene vrjednosti što opet zavisi od ploče.Znal sam vidjet na forumu da se neko hvali kak mu recimo proc radi na 1.32V sa 4Ghz al to je u idlu napon al kad ga optereti može se popest napon i do 1.4 V.