I ja bih da mi je đaba ali ojriči se tope kao plaća poslje kiše, platiš račune i nema je više.
Mene zanima da li on "programira" po zahtjevima korisnika ili ono što sam zamisli. To je ogromna razlika...
Dok god korisnik ni sam ne zna što želi AI vrijedi samo za podbičiti vrata da ih promaja ne zalupi... Prije par dana sam počeo raditi na projektu koji treba biti gotov do kraja šestog mjeseca, osim slike papirnate verzije obrasca nemam ništa jer ni sam korisnik još ne zna što bi sa tim, a kamoli da zna poslovna pravila. A i kada će "znati" će biti još n promjena na koja ću im morati skrenuti pažnju jer će se "potući" sa stvarima iz drugih projekata. Baš me zanima kako bi to AI napravio. Siguran sam da bi on skucao nešto, ali sam isto tako siguran da bi netko morao nakon toga hrpu vremena provesti analizirajući što je napravio i korigirati u N iteracija.
A programirati sa AI-em neki veći projekt bi pojelo tokene u roku keks ako bi mu svako malo morao reći "OK, ali ovo treba promijeniti u..."
Mene zanima da li on "programira" po zahtjevima korisnika ili ono što sam zamisli. To je ogromna razlika...
Dok god korisnik ni sam ne zna što želi AI vrijedi samo za podbičiti vrata da ih promaja ne zalupi... Prije par dana sam počeo raditi na projektu koji treba biti gotov do kraja šestog mjeseca, osim slike papirnate verzije obrasca nemam ništa jer ni sam korisnik još ne zna što bi sa tim, a kamoli da zna poslovna pravila. A i kada će "znati" će biti još n promjena na koja ću im morati skrenuti pažnju jer će se "potući" sa stvarima iz drugih projekata. Baš me zanima kako bi to AI napravio. Siguran sam da bi on skucao nešto, ali sam isto tako siguran da bi netko morao nakon toga hrpu vremena provesti analizirajući što je napravio i korigirati u N iteracija.
A programirati sa AI-em neki veći projekt bi pojelo tokene u roku keks ako bi mu svako malo morao reći "OK, ali ovo treba promijeniti u..."
Upravo to... tko je radio hrpu projekata od nule za vanjskog kupca zna koliko je to natezanja, promjena, ideja, mailova, sastanaka, integracija s drugim sustavima. Ni sami ne znaju kako bi, pa im predlažeš... baš bih ga volio vidjeti kako bi on to raspetljao. Kodiranje je valjda samo 20% posla software inžinjera danas. Da, AI može ubrzati kodiranje senior developera koji dobro razumije što radi. Ali posao nije samo kodiranje, tu je hrpa toga za odraditi da bi projekt otišao u produkciju. Da ne pričamo o supportu, kasnijim CRovima. Treba nešto i znati o tome što se radi i kako radi, inače ispadaš glup.
Pouzdati se samo u AI i potpisivati SLA ugovore na osnovu toga što nitko ne zna codebase nego će sve rješavati neka tamo verzija nekog tuđeg AI-a je suludo. Pa mi imamo projekte koji već traju 15-20 godina u produkciji, na kojima se vrte milijuni eura para naših klijenata, jedan zajeb i cijelu firmu možemo zatvoriti. A zbog čega, zato da drugima plaćamo AI umjesto čovjeka koji će to razumjeti.
A ovaj članak je samo jedan od "dobro" "argumentiranih" članaka, na osnovu izjava nekog tvorca koji radi u firmi koja prodaje Claude Code.
Po meni ovo nije niti dobro niti na budućnost učenja programiranja. Bit će potpuno obeshrabrujuće, a nitko od mladih neće moći niti ući u programiranje bez da plaća masne pare za neki AI. Već je i bez toga bilo obeshrabrujuće. Za seniore koji znaju što rade je odlično i značajno ubrzava posao iako nije nepogrešivo.
Također me još brine, otkud će AI učiti tehnologije ako programeri prestanu pisati o svim mogućim problemima po internetu.
Možeš koristiti AI za pisanje cijelog koda, ali trebaš svejedno znati kodirati da pročitaš i provjeriš kod, a i da daš uputu AI-u što želiš.
Neka stavi nekog čovjeka sa ulice i da mu da kodira koristeči AI, pa neka javi rezultate.
Kako je on došao do svoje sadašnje koderske razine?
Rekao bih samo učenjem i korištenjem naučenog.
Ne možeš preskočiti učenje koliko god se trudio!
Kako je ljepo bit programer i živit u iluziji u današnje vrijeme...
Ja se pitam zašto kodirati nove programe?
Kad me zanima koliko je 2+2 ne kažem AI-u neka isprogrami kalkulator, nego očekujem odgovor.
Zašto se mučiti s programiranjem... eto na primjer softvera o stanju na skladištu? Mogu odmah AI-u pokazati sve ulaze sve izlaze i objasniti mu da me podsjeti kad nečega po fali.
Možeš koristiti AI za pisanje cijelog koda, ali trebaš svejedno znati kodirati da pročitaš i provjeriš kod, a i da daš uputu AI-u što želiš.
Neka stavi nekog čovjeka sa ulice i da mu da kodira koristeči AI, pa neka javi rezultate.
Točno, samo što će trebati učiti novo znanje, koje je složenije nego sadašnje. Ako to usporedimo s poljoprivrednikom, poljoprivrednik koji ore s konjem treba daleko manje znanja od onog koji ore s traktorom. Je fizički lakše i brže, ali nivo potrebnog znanja je daleko veći. A i potreban broj ljudi da sve to funkcionira je veći. Makar se većina više ne bavi poljoprivredom. Nitko za John Deere, Massey Ferguson, itd. neće reći da su poljoprivredne firme, ali da nema poljoprivrede ili da se i dalje ore konjima oni bi mogli zatvorit biznis.
Kako je ljepo bit programer i živit u iluziji u današnje vrijeme...
Baš, svi kao sprdaju AI da je dobar za jednostavne aplikacije i kraće projekte itd., ko da svi rade u NASA-i pa da nije dostojan tog da ga koriste.
Koristim AI za programiranje, ali zna i on fušarit, ne želi trošit tokene ni on ako nije potrebno.
Na primjer pitaj ga da ti isprogramira bilo što iole kompleksnije, dobit ćeš odgovor, "pozovi taj i taj library",
Moraš ga baš ono nagovarati da ti isprogramira neki dulji softver. Ali najbolje rascjepkati kod na manje djelove, onda je poslušan.
koristim dosta claude, samo bih skrenuo na jednu sitnicu vezano uz par komntara na pocetku, vidim da tjesite sami sebe :) Znaci programiranje je samo jedan dio onoga sto claude moze, njegove mogucnosti su toliko vece, posebno je dobar za analitiku, kontekst, povezivcanje velikih projekata, opcenito jako dobro razumije kontekst i odlican je za vodenje projekata, bas ovo sto se komentira da ne zna, tu mi je bolji od vecine ljudi s kojima sam radio. Znaci projekt od nule, hrpa korisnickih zahtjeva, hrpa konfliktnih zahtjeva od razlicitih korisnika, odradis razgovore s klijentima, snimas ih, ubacis claudeu on izvuce pisanu verziju napravi sazezke cinjenice, zahtjeve, sve zivo skuzi, sto je konfliknto sto tko zeli, doslovno ga pitas koji je iduci korak sve ti lijepo kaze i poslozi, daleko bolje neko ijedan projekt manager s kojim sam radio, bilo sto da ti nije jasno samo ga pitas, 99% da ces dobit dobar odgovor, znaci vodi projekt do kraja.
Hoces pokazat klijentima par ideja, za 5 min ti slozi par protoitipova koji su skoro funkcionalni, s podacima, mozes kliktat vidit kak radi, cuda radi. Nikakva intervencija u code ne treba, ako ti se nesto ne svidja kazes mu i on to poravi, sto vise pricas s njim sve je bolji i sve te vise kuzi.
Onaj kome ovo nije jasno, da su ti alati jako mocni i zamjenit ce hrpu ljudi i odraditi bolji posao, tocno ovo sto lik govori, na zalost vec je izgubio bitku.
Imam prijatelje nevezano uz it koji rade organizacijski jako kompleksne stvari, kompleksi rasporedi satnice suradnje, tko kad s kim moze sto uz hrpu uvjeta, ljudi dane i tjedne gube na organizaciju. Ja im predlozim, pa ubaci to ve u AI ionako imas vec hrpu tog po mapama , datotekama... Kazu probali ne radi , niti priblizno dobro.
Ja okladu, aj probaj claude, on je odlican bas za to sto radis, ajde nagovorim jer kao znaju da nece jer je prekompleksno. Zakace dokumente s kojima su radili gdje vec imaju dosta podataka, opisu sto bi zeljeli, koji su uvjeti pravila, za par min su dobili 90% onoga sto su trebali i sto im je trebalo prije 3-4 dana. Uz par dodatnih uputa 100% rjeseno!, znaci 15-30 min posla umjesto tjedan dana. I jos na kraju odusevljeni kako su rezultati prezentirani i kompletan plan, nesto sto sami ne bi niti radili jer im oduzima previse vremena.
Kome jos nije jasno, gotovo je, game over, nema vise nazad, cim se prije prilagodimo bit ce nam lakse. I mene to jako pogadja jer poslovi u kojima sam bio odlican i bolji od drugih, AI dosta toga sad odraduje bolje od mene. Prednost mi je i dalje bas u onome, znam sto treba , znam sto mu reci, znam kako provjeriti radi li dobro, za to je bitno dosadasnje iskustvo, tu su seniori u prednosti jer ipak imaju veliko iskustvo i znaju u kojem smejru sve gurati. Naravno i Claude dosta toga zna , ali svejedno u praksi se vidi prednost.
Jedini problem ovdje cvidim vec sad je naplata koristenja AI-a, puno energije jos trose i pitanje je koliko su zapravo jeftiniji od ljudske radne snage, barem za sad. Ali opet, kad uzmes pozicije gdje mogu zamjeniti hrpu ljudi i ubrzati stvari , isplati se, treba ga samo znati dobro iskoristiti
AI kod je kao Rimčev robo taxi. Da budeš siguran da će funkcionirati po očekivanju trebaš vozača za upravljaćem cijelo vrijeme.
Pardon ne vozača nego operatera. Ovak neće više biti programer nego operater AI sustava, ali će im posao biti sličan kao jaje jajetu,
AI kod je kao Rimčev robo taxi. Da budeš siguran da će funkcionirati po očekivanju trebaš vozača za upravljaćem cijelo vrijeme.
Pardon ne vozača nego operatera. Ovak neće više biti programer nego operater AI sustava, ali će im posao biti sličan kao jaje jajetu,
sves ce nas na obicne manualace, opsluzivace stroja, dok i to ai ne preuzme. Ne treba trenutno stanje gledati kao krajnje stanje, velika pogreska. Nit ice uskoro vozac trebati u autu , niti ce covjek trebati ai-u . Pa vec sad teslin FSD vozi sam i ide licenciranje za koristenje polako po eu zemljama. A vozi bolje od vecine vozaca vec sad
Točno, samo što će trebati učiti novo znanje, koje je složenije nego sadašnje. Ako to usporedimo s poljoprivrednikom, poljoprivrednik koji ore s konjem treba daleko manje znanja od onog koji ore s traktorom. Je fizički lakše i brže, ali nivo potrebnog znanja je daleko veći. A i potreban broj ljudi da sve to funkcionira je veći. Makar se većina više ne bavi poljoprivredom. Nitko za John Deere, Massey Ferguson, itd. neće reći da su poljoprivredne firme, ali da nema poljoprivrede ili da se i dalje ore konjima oni bi mogli zatvorit biznis.
Da. Ali i dalje moras imat bazu iz koje ce AI ucit. A bazu treba... programirat. Arhitektura baze za pitanje skladista nije ista kao i arhitektura baze neke igre.
Mozes ti svom AIu dat bilo koji podatak. Al to je trenutno i nije strukturirano, niti on igdje zapisuje stanje.
U pravu si stvari se razvijaju i nisu statične, setovi podataka na kojima AI ući se povečavaju i oni posljedično rade bolji posao.
Ja bih rekao da je moja programerska generacija trenutno u zenitu, pisanje koda je automatizirano i puno brže i lakše, a radne pozicije još postoje i dobro su plačene.
U kračoj budučnosti sigurno će biti manja potreba za programerima, a vjerojatno će i dodatno padati po nekoj krivulji, a što će biti za 10 ili 20 godina to ćemo vidjeti.
Da. Ali i dalje moras imat bazu iz koje ce AI ucit. A bazu treba... programirat. Arhitektura baze za pitanje skladista nije ista kao i arhitektura baze neke igre.
Mozes ti svom AIu dat bilo koji podatak. Al to je trenutno i nije strukturirano, niti on igdje zapisuje stanje.
pa upravo o tome se i radi da zna za sto koristis, zna kako rade procesi i zna sam koji tip sprem,anja podataka i kako je najbolji za pojedinu primjenu. Pa kad mu dam da mi rjesi problem na postojecim sustavima pa nadje hrpu problema i gluposti koje su napravili iskusni programeri i kaze detaljno zasto to nije dobro.
A nekon neke kranice koju moguce da smo i dostigli, ne treba mu vise set za treniranje jer se trenira sam, sam si generira nove setove, sam radi optimizaciju sebe, sam dizajnira softwer kojim sam sebe poboljsava.
Npr skillovi koje claude ima, imaju sad skill za provjeru skillova, radi na manjoj skali bas ovo sto govorim, provjerava radi li skill ono sto treba, priprema testni set podataka vrti sve zivo, provjerava edge caseove koje se sam ne bi sjetio i optimizira skill da radi ono sto zelis.
koristim dosta claude, samo bih skrenuo na jednu sitnicu vezano uz par komntara na pocetku, vidim da tjesite sami sebe :) Znaci programiranje je samo jedan dio onoga sto claude moze, njegove mogucnosti su toliko vece, posebno je dobar za analitiku, kontekst, povezivcanje velikih projekata, opcenito jako dobro razumije kontekst i odlican je za vodenje projekata, bas ovo sto se komentira da ne zna, tu mi je bolji od vecine ljudi s kojima sam radio. Znaci projekt od nule, hrpa korisnickih zahtjeva, hrpa konfliktnih zahtjeva od razlicitih korisnika, odradis razgovore s klijentima, snimas ih, ubacis claudeu on izvuce pisanu verziju napravi sazezke cinjenice, zahtjeve, sve zivo skuzi, sto je konfliknto sto tko zeli, doslovno ga pitas koji je iduci korak sve ti lijepo kaze i poslozi, daleko bolje neko ijedan projekt manager s kojim sam radio, bilo sto da ti nije jasno samo ga pitas, 99% da ces dobit dobar odgovor, znaci vodi projekt do kraja.
Hoces pokazat klijentima par ideja, za 5 min ti slozi par protoitipova koji su skoro funkcionalni, s podacima, mozes kliktat vidit kak radi, cuda radi. Nikakva intervencija u code ne treba, ako ti se nesto ne svidja kazes mu i on to poravi, sto vise pricas s njim sve je bolji i sve te vise kuzi.
Onaj kome ovo nije jasno, da su ti alati jako mocni i zamjenit ce hrpu ljudi i odraditi bolji posao, tocno ovo sto lik govori, na zalost vec je izgubio bitku.
Imam prijatelje nevezano uz it koji rade organizacijski jako kompleksne stvari, kompleksi rasporedi satnice suradnje, tko kad s kim moze sto uz hrpu uvjeta, ljudi dane i tjedne gube na organizaciju. Ja im predlozim, pa ubaci to ve u AI ionako imas vec hrpu tog po mapama , datotekama... Kazu probali ne radi , niti priblizno dobro.
Ja okladu, aj probaj claude, on je odlican bas za to sto radis, ajde nagovorim jer kao znaju da nece jer je prekompleksno. Zakace dokumente s kojima su radili gdje vec imaju dosta podataka, opisu sto bi zeljeli, koji su uvjeti pravila, za par min su dobili 90% onoga sto su trebali i sto im je trebalo prije 3-4 dana. Uz par dodatnih uputa 100% rjeseno!, znaci 15-30 min posla umjesto tjedan dana. I jos na kraju odusevljeni kako su rezultati prezentirani i kompletan plan, nesto sto sami ne bi niti radili jer im oduzima previse vremena.
Kome jos nije jasno, gotovo je, game over, nema vise nazad, cim se prije prilagodimo bit ce nam lakse. I mene to jako pogadja jer poslovi u kojima sam bio odlican i bolji od drugih, AI dosta toga sad odraduje bolje od mene. Prednost mi je i dalje bas u onome, znam sto treba , znam sto mu reci, znam kako provjeriti radi li dobro, za to je bitno dosadasnje iskustvo, tu su seniori u prednosti jer ipak imaju veliko iskustvo i znaju u kojem smejru sve gurati. Naravno i Claude dosta toga zna , ali svejedno u praksi se vidi prednost.
Jedini problem ovdje cvidim vec sad je naplata koristenja AI-a, puno energije jos trose i pitanje je koliko su zapravo jeftiniji od ljudske radne snage, barem za sad. Ali opet, kad uzmes pozicije gdje mogu zamjeniti hrpu ljudi i ubrzati stvari , isplati se, treba ga samo znati dobro iskoristiti
"Zakače dokumente" - to je glavni problem cijele priče.
Treba prvo imati dokumente, detaljno sve opisano i razrađeno da bi dobio nešto van.
A to je većina posla.
Još nisam radio na projektu da od početka imam bilo kakve dokumente, a kamoli nešto što bi se dalo iskoristiti za AI :-)
Ne tješim se ja ništa, ja bih vrlo rado bio operater za AI i da imam svog padawana kojem ću naređivati kao profesor informatike u srednjoj školi "Napiši mi program kojim ćeš..." :-) Ali trenutno je to nemoguće u onom što mi radimo.
Puno mi pomaže u repetitivnim stvarima, to da, ali da bih mu dao da kao agent petlja po solutionima, za sada nikako, čak i da mi direktor da neograničene resurse.
Ljudi rade jednu gresku. Naime, ovo je sve jos relativno novo. Za 2 godine ce biti druga prica, a za 5... Citam jucer neki tekst o keramicarima i robotu koji postavlja plocice na velikim povrsinama. No nema brige kicmatrans poslovi za minimalac ce opstati, tu nema jeftinijeg/potrosnijeg od ljudi
.
Šta ste se uzrujali svi, umjesto da si tražite nove poslove na baušteli 
cijene tokena mogu ići samo gore...
uskoro ćemo sve novce davati trojici amera i ćeškati se po glavi što smo to napravili...
+1
Claude (ili bilo koji bitniji AI) je uz kvalitetan .md ekstremno mocna sprava.
AI nije samo programiranje nego dize apsolutno cijelu organizaciju posla na jednu novu razinu, u svakom aspektu.
jel ce biti problema sa troubleshootingom i ispravljanjem koda? apsolutno, no nista oko cega se treba sekirat.
dobra analogija svemu tome je ekipa koja bi se opirala wikipediji, googlu i generalno internetu prije 25 godina, oni bi radije isli u knjiznicu i biblioteku rucno trazit podatke jer "samo majstori znaju citat iz knjiga, ako ne znas citat sa papira onda nisi kvalitetan kadar".
Mozes napraviti usporedbu sa cijenom traktora. Traktori nikad skuplji ali svjedno neces zaposlit 100 filipinaca da ti kopaju zemlju nego ces dignut kredit za traktor.
Treba uvest tokene s odgodom placanja.
Ja se pitam zašto kodirati nove programe?
Kad me zanima koliko je 2+2 ne kažem AI-u neka isprogrami kalkulator, nego očekujem odgovor.
Zašto se mučiti s programiranjem... eto na primjer softvera o stanju na skladištu? Mogu odmah AI-u pokazati sve ulaze sve izlaze i objasniti mu da me podsjeti kad nečega po fali.
zato jer je skupo za sve pitat AI.a. Puno je bolje imati isprogramirani deterministicki alat, softver koji ce radit brzo i tocno, bez AI-ja koji svaki put moze dat razlicit odgovor. AI je super za razviti alat, ali alat je bolji za specificne primjene
Mozes napraviti usporedbu sa cijenom traktora. Traktori nikad skuplji ali svjedno neces zaposlit 100 filipinaca da ti kopaju zemlju nego ces dignut kredit za traktor.
Treba uvest tokene s odgodom placanja.
ne može se usporedit s traktorom/bageom nit s bilo kojim strojem..
da sam sebe kopiram s druge teme;
ako ces tako usporedivati onda to izgleda ovako, pojavio se bager, skupa s njim i bagerist (ai agenti), na lopati je potreban jedan lopatar na milijun bagera, bager ne možeš kupiti, nije tvoj, ni bagerist, to je sve od jednog čovjeka i plaćaš njemu svaku kašiku koju odradi, a usput taj isti bagerist ti u isto vrijeme radi na milijun radilišta, a usput dok to radi u paraleli radi umjesto odvjetnika, knjigovođe, savjetnika, sudskog tumača, konobara, učitelja, vozača itd itd (praktički sve što postoji pogotovo kad humanoidi roboti budu normalna stvar)
i oni koji imaju sve te firme i koji su otpustili sve te ljude sada daju pare onom jednom čovjeku u americi i cekaju kad ce njemu past na pamet da jednim klikom sve unisti, da digne cijenu milijun posto, da ubaci (namjerno/slučajno) smeće od podataka čime će uništit sve što radi itd
to je jedan dio priče, a drugi je taj što znanje zaposlenika opada drastično, više nitko neće koristiti mozak, samo ćemo slijepo vjerovati ai agentima jer nećemo bit ni sposobni za ništa drugo
Kod AIja je situacija cak dosta bolja. Imamo dvije frontier tvrtke, dvije koje malo zaostaju i gomilu open source modela koji mogu posluzit u krajnjoj nuzdi.
Ovo je zlatno doba, kaže, jedna osoba s agentima može graditi tvrtku vrijednu milijardu. Ono što ostaje vrijedno je sposobnost rješavanja problema, sustavnog razmišljanja i operiranja agentnim sustavima. Tvrtke koje to razumiju mijenjaju što traže od kandidata za posao. One koje to ne razumiju čekaju ista sudbina kao uvijek: pad prihoda, pa panika, pa rezovi.
Kakav brainwashing, to je nevjerovatno.
Evo malo za promjenu i stav osobe koja misli svojom glavom: