Post, doručak i mozak: kad si gladan, jesi li još

poruka: 23
|
čitano: 4.081
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Post, doručak i mozak: kad si gladan, jesi li još ".
18 godina

Sry Doc, ali ovo mi je jedan od lošijih Vaših članaka.

Tri puta isti zaključak, tri puta iste lažne dileme, tri seta filera (za koje bih da sam zločest tvrdio da ih je izradio AI), a sve oko teme koja to ne zaslužuje. Povremeni Post ne uzrokuje pad kognitivnih sposobnosti. Okej, hvala, idemo dalje...

"Zdrav odrasli organizam nije aparat za kavu koji se ugasi čim se isprazni spremnik.

Besmislena rečenica koja se u tekstu ponavlja petsto puta u najrazličitijim mogućim oblicima.

Zapravo ne mogu ne primijetiti da su mi u zadnje vrijeme svi Vaši članci na isti (gore opisani) kalup.

Nisam doručkovao, možda zato...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2026 8:16 (Veliki Brat).

12 1 hvala 3
16 godina
Re: Post, doručak i mozak: kad si gladan, jesi li
Ja bih se slozio sa komentarom iznad da ima dosta ponavljanja, ali moguce da je to s ciljem da se docara kako stvarno ne postoji isti kalup za sve i da dosta ovisi o ritmu zivota, zdravstvenom stanju, a u krajnju ruku i preferencama svakog pojedinca sto mu odgovara. Ja osobno koristim ovaj 16:8 sistem ali samo zato sta mi pomaze pri nekim zdravstvenim problemima i lakse mi ga je ukomponirati u svoj dan nego neke druge modele. Ne bih rekao da ima neki neporeciv benefit za sve. Sto se samog dorucka tice mislim da je dosta vezan uz ritam zivota. Generalno nije dobro imati teze obroke prije odlaska na spavanje pa ako dorucak sluzi da manju kolicinu kalorija moras unijeti navecer prije spavanja onda smatram da je neophodan, ali ako uz dorucak svejedno imas i obilne vecere smatram da ga mozda mozes i preskociti.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2026 8:53 (stirko55).

6 0 hvala 1
16 godina
Odličan članak. A konačno da negdje vidim i kritiku presvetog doručka.

2 0 hvala 0
4 godine

Meni je članak Ok, vrlo dobar.

Puno stvari sam već znao, doc uvijek donese nešto novo, no ovo mi je diskutabilno jer ovisi o pojedincu; "Drugim riječima, moguće je biti gladan, razdražljiv i još uvijek sasvim sposoban riješiti test." 

Netko ne može riješiti test jer gladan gubi koncetraciju koja je bitna za (kvalitetnije) rješavanje testa.

Mislimo na; "Gladan ću riješiti test za ocjenu 8 na faksu, a sit za ocjenu 10."

Kod nekoga je to još izraženije, nekome ne smeta i riješit će test i jako gladan za ocjenu 10.

Jedno je riješiti test, a drugo, s kojim učinkom riješiti test, kaj ne ?

Doktor je to štel reči, al se neje dobro pofofal.

Hvala na čitanju !

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2026 10:55 (Zaporožac).

2 0 hvala 0
18 godina

Evolucijski gledano, nema smisla da post smanjuje kognitivne sposobnosti, jer što si duže bez hrane hvatanje nekakvog plijena postaje sve bitnije a tu bi degradacija kognicije samo pogoršala stvar. Tako da je logično da sve dok ima alternativne hrane (skladištenih rezervi) nema ni degradacije kognitivnih sposobnosti. Dapače, logično je pooštravanje osjetila i povećan fokus - što se i događa kad si gladan. Iz istog razloga je i logično da osjećaj gladi ne traje dugo - jer isti ometa fokus.

Inače, preživio sam glad masu puta i ne mogu reći ništa loše o tome. Dapače, mislim da mi je to što sam kao dijete često preskakao ručak (odnosno odgađao ga za večeru) pomoglo da metabolizam postane efikasniji.

Amenoum

2 0 hvala 1
17 godina
Kad si gladan nisi svoj glavni problem je šećer. Barem kod mene je tako ispada.

1 0 hvala 0
16 godina

Odličan članak. Uživam u čitanju vaših članaka.

Moj PC  
2 1 hvala 0
18 godina
Post je savrsen za dovesti inzulin u red i redovno jednom mjesecno ne jedem od petka do nedjelje.
Nikad u zivotu nisam volio dorucak i jednostavno nisam u stanju nesto jesti barem prvih nekoliko sati nakon sto se probudim.
Meni je post interesantan ponajvise radi autophagy i po meni je post "elixir zivota".
17 godina
Gajotres kaže...

Kad prestanes jesti hranu s puno ugljikohidrata onda ti je glukoza u krvi puno stabilnija (i kolicina inzulina) i nema tih skokova i promjena raspolozenja. Jer cak i da ne jedes danima tijelo ce ti i dalje odrzavati glukozu u krvi na razini koju zeli/treba uz minimalnu varijaciju (jedna od funkcija jetre je proizvodnja glukoze iz masti).

Al postavlja se pitanje zasto do toga dolazi, jednostavno ili ti tijelo spusti secer prenisko ili nemas dovoljno inzulina jer ga ili ne proizvodis dovoljno ili si razvio rezistenciju na inzulin pa ti stanice gladuju jer ne mogu povuc glukozu u sebe iako je krv puna i to zovemo dijabetes.

Linux, Arch Linux.
17 godina
Ante kaže...
Gajotres kaže...

Kad prestanes jesti hranu s puno ugljikohidrata onda ti je glukoza u krvi puno stabilnija (i kolicina inzulina) i nema tih skokova i promjena raspolozenja. Jer cak i da ne jedes danima tijelo ce ti i dalje odrzavati glukozu u krvi na razini koju zeli/treba uz minimalnu varijaciju (jedna od funkcija jetre je proizvodnja glukoze iz masti).

Al postavlja se pitanje zasto do toga dolazi, jednostavno ili ti tijelo spusti secer prenisko ili nemas dovoljno inzulina jer ga ili ne proizvodis dovoljno ili si razvio rezistenciju na inzulin pa ti stanice gladuju jer ne mogu povuc glukozu u sebe iako je krv puna i to zovemo dijabetes.

Žena mi riješila taj misterij prije 10g 

18 godina
Odlican clanak, ocekivani zakljucak. Dobro je vidjeti da jos ipak postoji znanost koja se drzi pravog istrazivanja i cinjenica, i ne pada pod utjecaj marketinga.
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina

Brat mi je na keto prehrani vec vise od dvije godine i cisto normalno funkcionira. Mozda jednom na pola godine pojede komad torte ako se slavi rodendan ali u pravilu je 99.99% vremena u ketozi i tocno nist mu ne fali. On top of that prakticira intermittent fasting pet dana u tjednu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2026 9:43 (NEW_MAN).
5 godina
Lijepo napisano ! 👍

0 0 hvala 0
19 mjeseci
Znam jako puno ljudi koji su razdražljiviji siti 😅 Kako kažu naši stari sita ovca i vuka gleda u oči , isto tako stoji činjenca' sit gladnom ne vjeruje ali dakako bolje sitom kopat' neg' gladnom plakat' 😅

Članak korektan ali kako je drugi komentar naveo kolega striko55: "stvarno ne postoji isti kalup za sve i da dosta ovisi o ritmu zivota, zdravstvenom stanju, a u krajnju ruku i preferencama svakog pojedinca" dr. Berecki je trebao navesti te činjenice kao i činjenicu da sve ovisi o radu iliti trošenju kalorija.
Probaj imati intermiting fasting na težačkom jutarnjem radu , hoćeš malo sutra kad iscrpiš šećere dobit ćeš pad sistema te nemaš snage za dalje dok ne uneseš ugljikohidrate i masti (doručak) tek tada možeš nastaviti s teškim radom. Isto tako i mozak će doživjeti tilt dok ne doručkuješ ali kako je to neusporedivo manja potrošnja kalorija to možeš doživjeti tek možda navačer, jel'. Tako da za neki uredski posao ili ne fizički težak posao doručak je bitan koliko je i nebitan.

Kolega blijedi jahač spominje da gladnom se uoštarva fokus i sl., to mogu zamisliti nešto kao kad je gladnog i iscrpljenog pračovjeka udario adrenalin u lovu te on dobiva snagu da lovi plijen. I što veći očaj (glad) adrenalin jače lupa. Što u današnje vrijeme nije relevantno.

Gajotres kao predani rekreativac kakav sam i sam razumije organizam (i dobro je u komentaru napisao), te zna da jak kardio trening (ista stvar kao i težak rad u polju recimo) nemoguć kad ti padne razina šećera. Recimo možeš ujutro prije doručka (što prakticiram) napraviti trening pola sata do sat ali nakon toga sve je teže i teže i teže i teže , sve ti snaga opada i iscrpljuješ organizam , sve dok ne krkneš šećer ili doručak, doslovno odmah dobiješ snagu za nastavak. Teretna i vježbe snage je slično ali nije isto zato što ne troše se toliko šećeri.
Tako da autor je mogao spomenuti te činjenice a ne nas sve u isti koš ali o čemu bi mi sada diskutirali.

Recimo zato je jako poželjno pro vozačima trkaćih biciklističkih utrka imati "mjerač" šećera u krvi i sve je super kad znaš to korigirati pa s unosom šećera ti si nepobjediv... sreća to im je zabranjeno. Pro biciklisti su zaista relevantni za ovakva istraživanja zato što utrke traju satima, trebalo bi ih pitati dali im pada koncentracija i druge kognitivne funkcije.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2026 13:26 (Sirotanovic).
19 mjeseci
Recimo Hira Ratan nije morao dva tjedna jesti ali nit je što radio osim meditacije i zurenja u sunce za sutona i zore, isto legenda Mahatma Gandhi kad je postio za ujedinjenje nacije i kraj borbe između Muslimana i Hindu, bio je oštra uma ali u krevetu od iznemoglosti, mozak mu je izvrsno radi radio, a živio je na vodi i nekad iscijeđenom limunu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Puno "binarnih" zakljucaka gdje bi graf/krivulja bio primjereniji. 

0 0 hvala 0
17 godina
Sirotanovic kaže...
Znam jako puno ljudi koji su razdražljiviji siti 😅 Kako kažu naši stari sita ovca i vuka gleda u oči , isto tako stoji činjenca' sit gladnom ne vjeruje ali dakako bolje sitom kopat' neg' gladnom plakat' 😅

Članak korektan ali kako je drugi komentar naveo kolega striko55: "stvarno ne postoji isti kalup za sve i da dosta ovisi o ritmu zivota, zdravstvenom stanju, a u krajnju ruku i preferencama svakog pojedinca" dr. Berecki je trebao navesti te činjenice kao i činjenicu da sve ovisi o radu iliti trošenju kalorija.
Probaj imati intermiting fasting na težačkom jutarnjem radu , hoćeš malo sutra kad iscrpiš šećere dobit ćeš pad sistema te nemaš snage za dalje dok ne uneseš ugljikohidrate i masti (doručak) tek tada možeš nastaviti s teškim radom. Isto tako i mozak će doživjeti tilt dok ne doručkuješ ali kako je to neusporedivo manja potrošnja kalorija to možeš doživjeti tek možda navačer, jel'. Tako da za neki uredski posao ili ne fizički težak posao doručak je bitan koliko je i nebitan.

Kolega blijedi jahač spominje da gladnom se uoštarva fokus i sl., to mogu zamisliti nešto kao kad je gladnog i iscrpljenog pračovjeka udario adrenalin u lovu te on dobiva snagu da lovi plijen. I što veći očaj (glad) adrenalin jače lupa. Što u današnje vrijeme nije relevantno.

Gajotres kao predani rekreativac kakav sam i sam razumije organizam (i dobro je u komentaru napisao), te zna da jak kardio trening (ista stvar kao i težak rad u polju recimo) nemoguć kad ti padne razina šećera. Recimo možeš ujutro prije doručka (što prakticiram) napraviti trening pola sata do sat ali nakon toga sve je teže i teže i teže i teže , sve ti snaga opada i iscrpljuješ organizam , sve dok ne krkneš šećer ili doručak, doslovno odmah dobiješ snagu za nastavak. Teretna i vježbe snage je slično ali nije isto zato što ne troše se toliko šećeri.
Tako da autor je mogao spomenuti te činjenice a ne nas sve u isti koš ali o čemu bi mi sada diskutirali.

Recimo zato je jako poželjno pro vozačima trkaćih biciklističkih utrka imati "mjerač" šećera u krvi i sve je super kad znaš to korigirati pa s unosom šećera ti si nepobjediv... sreća to im je zabranjeno. Pro biciklisti su zaista relevantni za ovakva istraživanja zato što utrke traju satima, trebalo bi ih pitati dali im pada koncentracija i druge kognitivne funkcije.

A vidi ja 3-4 sata prije treninga ništa ne jedem, ni pod razno. Polsatni 4X4 me najviše udari s glađu ali za oporavak sok od bazge i odmah sam normalan. Laganini trćanje ili bike onaj kao prvi laktalni prag, sat vremena do sati i pol sam dobar a onda isto bazge. 

Ali baš sam imao probem s ups and downsima. Kao da imam bipolarni poremečaj. Dva tjedan sam najbolji, najjači, nitko mi ništa ne može onda dva tjedna koji je smisao života, neda mi se pedala okrenuti na bikeu, neda mi se ustat iz kreveta. A kad bi me uhvatila glad Dr Jekyll and Mr Hyde. Doduše živio sam na coli, kavi, onim sendvič keksima i pivu u to doba života. Kad sa glup, sad samo domača rakija 

19 mjeseci
"Dva tjedan sam najbolji, najjači, nitko mi ništa ne može onda dva tjedna koji je smisao života, neda mi se pedala okrenuti na bikeu, neda mi se ustat iz kreveta".

Možda si samo gladan 😜
Gajotres blago tebi, meni se nikad ne ustaje iz kreveta 😅
4 godine
Sirotanovic kaže...
Recimo Hira Ratan nije morao dva tjedna jesti ali nit je što radio osim meditacije i zurenja u sunce za sutona i zore, 

On je krenuo s dugim postovima, poslije je postao legenda koji je tvrdio da je od 1995. godine živio isključivo od sunčeve energije i vode, uz povremeno konzumiranje čaja, kave ili mlaćenice, bez unosa čvrste hrane.

Navodno je "pred skupinom znanstvenika" (za što nema dokumentacije) postio 411 dana, voda i niš...

Jedino je dokazano da je umro u 85 godini.

Ništa posebno, samo se napatio. 

合気道 五段
17 godina

Ja mogu na osobnom primjeru reći da sam prošao kroz sve "ekstreme" prehrambenih navika

1. FAZA (period od 25-30g)

Ja sam inače bio kronično mršav i štrkljav i na mene se nikad "nije hvatalo" koliko god da sam jeo. Brz metabolizam i dosta aktivan (4-5x tjedno trenirao). Odlučio sam 'nabaciti masu'. Jeo sam 4-6 obroka na dan.

1. Obrok bi počeo već u 6 ujutro čim bi se probudio i prije treninga. - Proteinski shake (tada sam pio neki weight gainer koji ima ekstra ugljiće u sebi uz proteine)

2. Obrok u 8h drugi trening kad bi došao na posao. - 5 jaja

3. Obrok oko 11h - posni sir + pahuljice

4. Obrok oko 13h Ručak - uvijek nešto kuhano, tu i tamo dostava

5. Obrok Ne uvijek kako kada negdje oko 17-18h

6. Obrok, nakon drugog treninga oko 23h.

+grickanje gluposti u uredu između sastanaka, ili ostatka nečije marende od kolege kojem je bilo previše

Rezultat: dobio sam kilazu i mišičnu masu, razjačao sam se. ALI, stalno sam jeo i stalno sam bio gladan, i nakon 2-3h od obroka, zbilja sam počeo biti nervozan, obično bi izgledao kao da sam u depru pao, kolege bi mi znali prići i pitati me jesam ok  Kasnije su se naučili da sam gladan pa me nisu više pitali  Znao sam se nekad usred noći buditi koliko bi me trbuh bolio od gladi, i naravno ujutro bi se probudio izrazito gladan.

2. FAZA (30-34g - do danas)

Saznao sam prvi put za intermitent fasting i odlučio isprobati. Upočetku sam sa aplikacijom točno pratio da bude 16:8, sada više odokativno gledam. Upočetku mi je bilo možda prvih 15-ak dana teško, ali nakon toga sam se počeo osjećati odlično, nisam više ima te ogromne osjećaje gladi, nisam padao u 'depru' i bio nervozan, koncetracija i energija su mi se drastično povečali. Sada sam na cca 2-3 obroka dnevno

1. Obrok, ručak oko 13-14h

2. Obrok, proteinski shake oko 15-17h

3. Obrok, večera najkasnije do 21h

Istina, sada u ta dva obroka unesem skoro istu količinu hrane nego prije u 5 obroka tako da sam zadnjih godinu-dve i dalje povečao kilažu i mišičnu masu, tako da intermiting fasting ne znači da se sa njim mršavi ako se jede dovoljno hrane, iako u manje obroka.

Prije godinu dana sam napravio za sebe jedan izazov, di sam 72h postio. Htio sam vidjeti kako će mi biti, hoću li uspjeti izdržati, a kažu kako to nije loše ponekad napraviti jer dugotrajni post navodno napravi 'factory reset' našeg cijelog sustava. Uglavnom, za to vrijeme sam normalno živio, radio i trenirao, samo sam vodu konzumirao i prošlo je iznenađujuče lako. Tek sam negdje nakon 24h osjetio onu glad kao u 1. Fazi života, ali popio bi vode, i cca pola sata kasnije taj osjećaj bi prošao i osjećao bi se nakon toga opet super i pun energije. 

Nemam problema sada pojesti doručak ako znam da ću cijeli dan biti bez hrane ili jesti 4x u danu kad se fešta ili nešto, ali recimo da 90% vremena sam na 2-3 obroka na dan i super funkcioniram

Moj zaključak da sam kroz post naučio tijelo da je ok biti bez hrane, i tijelo jednostavno manje drami nego prije kada je stalno očekivalo obroke svaka 2 sata. Nešto slično kao kada se prakticira hladno tuširanje/ice bath pa postaneš otporan na hladnoću, pa se ljudi čude kad me vide u 1. mjesecu na 1 stupanj sa burom u kratkim rukavima

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 2
17 godina
Stoja kaže...

Ja mogu na osobnom primjeru reći da sam prošao kroz sve "ekstreme" prehrambenih navika

Ja sam inače bio kronično mršav i štrkljav i na mene se nikad "nije hvatalo" koliko god da sam jeo. Brz metabolizam i dosta aktivan (4-5x tjedno trenirao). Odlučio sam 'nabaciti masu'. Jeo sam 4-6 obroka na dan.

1. Obrok bi počeo već u 6 ujutro čim bi se probudio i prije treninga. - Proteinski shake (tada sam pio neki weight gainer koji ima ekstra ugljiće u sebi uz proteine)

+grickanje gluposti u uredu između sastanaka, ili ostatka nečije marende od kolege kojem je bilo previše

Rezultat: dobio sam kilazu i mišičnu masu, razjačao sam se. ALI, stalno sam jeo i stalno sam bio gladan, i nakon 2-3h od obroka, zbilja sam počeo biti nervozan, obično bi izgledao kao da sam u depru pao, kolege bi mi znali prići i pitati me jesam ok  Kasnije su se naučili da sam gladan pa me nisu više pitali  Znao sam se nekad usred noći buditi koliko bi me trbuh bolio od gladi, i naravno ujutro bi se probudio izrazito gladan.

Saznao sam prvi put za intermitent fasting i odlučio isprobati. Upočetku sam sa aplikacijom točno pratio da bude 16:8, sada više odokativno gledam. Upočetku mi je bilo možda prvih 15-ak dana teško, ali nakon toga sam se počeo osjećati odlično, nisam više ima te ogromne osjećaje gladi, nisam padao u 'depru' i bio nervozan, koncetracija i energija su mi se drastično povečali. Sada sam na cca 2-3 obroka dnevno

Istina, sada u ta dva obroka unesem skoro istu količinu hrane nego prije u 5 obroka tako da sam zadnjih godinu-dve i dalje povečao kilažu i mišičnu masu, tako da intermiting fasting ne znači da se sa njim mršavi ako se jede dovoljno hrane, iako u manje obroka.

Prije godinu dana sam napravio za sebe jedan izazov, di sam 72h postio. Htio sam vidjeti kako će mi biti, hoću li uspjeti izdržati, a kažu kako to nije loše ponekad napraviti jer dugotrajni post navodno napravi 'factory reset' našeg cijelog sustava. Uglavnom, za to vrijeme sam normalno živio, radio i trenirao, samo sam vodu konzumirao i prošlo je iznenađujuče lako. Tek sam negdje nakon 24h osjetio onu glad kao u 1. Fazi života, ali popio bi vode, i cca pola sata kasnije taj osjećaj bi prošao i osjećao bi se nakon toga opet super i pun energije. 

Nemam problema sada pojesti doručak ako znam da ću cijeli dan biti bez hrane ili jesti 4x u danu kad se fešta ili nešto, ali recimo da 90% vremena sam na 2-3 obroka na dan i super funkcioniram

Moj zaključak da sam kroz post naučio tijelo da je ok biti bez hrane, i tijelo jednostavno manje drami nego prije kada je stalno očekivalo obroke svaka 2 sata. Nešto slično kao kada se prakticira hladno tuširanje/ice bath pa postaneš otporan na hladnoću, pa se ljudi čude kad me vide u 1. mjesecu na 1 stupanj sa burom u kratkim rukavima

Naravno da tijelo manje drami kada vise nije ovisnik.

Jedna stvar sto sam primjetio da vecina ljudi kada se zali na glad to zapravo ne osjecaju glad nego kiselinu kako im napada stomak. Jer ili im stomak luci previse kiseline zbog stalnog unosa hrane ili stijenka stomaka ostecena a nsjcesce je oboje.

I najsmjesnije je kad ljudi "drame" da nisu jeli cijeli dan nista itd i kako im je zbog toga lose. Trudim se objasniti da im nije zbog toga lose ali tesko je to ljudima prihvatiti.

16 godina
Stoja kaže...

U istom periodu zivota iste faze prosao. Istina jos sam u ovome 30-34 trenutno, ali ocito istim tempom ucimo haha.

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
19 mjeseci
Još nešto za Hiru Ratana, indijska vojska ga nadzirala i učila od njega. Razlog očit, da nauče vojnike u slučaju rata i teških vremena preživljavanju bez hrane.
To njegovo zurenja u sunce sat vremena za sutona i sat vremena za vrijeme zore mu je navodno davalo 9% energije što je eto njemu bilo dovoljno tjednima. Ali kako provjeriti ove informacije i koliko su točne.

Evo jedan o postu: učio Dalmatinac tovara da ne mora jesti , i taman ga naučio i tovar crko' od gladi 🤔

Dok mnogi ljudi ne mogu raspoznati osjećaj kao gladni su a zapravo su žedni. Neke spodobe oko mene kad su gladne zacrni im se pred očima.
I to je zaista glupost da gladnim ljudima um loše radi. Moguće da što se tiče rada brkaju osvježenje koje naprave od posla za vrijeme pauze- marende, pa su kasnije znatno produktivniji, plus šećer koji unesu.

Kao i ono što kolega spominje kiselinu u želucu , takve su bile moje dvadesete , jesam ogladnio dobivao sam strašne grčeve u želucu, što je znalo trajati i dva dana. Nisam siguran ali vjerujem da me čaj iz Kuće zelenog čaja spasio toga , zeleni čaj od đumbira i limunske trave. Već deset godina nemam tih tegoba, nit pijem taj čaj 💪
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2026 21:06 (Sirotanovic).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice