GrapheneOS – Android orijentiran na sigurnost

poruka: 40
|
čitano: 5.835
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "GrapheneOS – Android orijentiran na sigurnost".
18 godina

Rokam GOS zadnjih cca. godinu dana i nemam namjeru vraćati se na bilo koji standardan OS.

No treba napomenuti da iako se mogu uredno staviti Google servisi gore (pa i sve standardne aplikacije - svejedno će i dalje biti sigurniji i manje pratiti korisnika) ima određenih prilagidbi na koje treba biti spreman:

• Google Wallet ne radi i nikad neće (postoji alternativa u vidu Curve Pay-a)
  • bankovne aplikacije u principu rade no mogu prestati raditi bilo kada (npr.  Revolut jedno vrijeme nije radio, HPB aplikacija mi kod svakog pokretanja javlja da imam modificirani OS i sl.)

Nažalost samo na Pixele ide (zbog u članku spomenutih hardverskih sigurnosnih značajki) tako da paradoksalno moraš uzeti Googleov mob da bi se deguglao ali okej, dobri su im uređaji, pa može.

Gledam te!

10 0 hvala 4
15 godina
Re: GrapheneOS – Android orijentiran na sigurnost

kroz neko vrijem neće biti samo Pixeli:

"We're working with a major Android OEM. It's one of the top 10 Android OEMs by sales. It's a definitely company you know already. They're hard at work on developing GrapheneOS support for one of their upcoming 2026 devices but it won't be possible to meet the requirements until the next generation, likely in 2027. Snapdragon Elite 8 Gen 5 is currently the only SoC meeting our requirements for non-Pixel devices but that doesn't mean any device using it meets our requirements at all."

5 godina

Ovo se jos ne zna je li Motorola ili netko drugi?

17 godina

pixel + motorola.. ali .. sve to je tek početni marketing, želje-snovi-ciljevi.. daleko od tog da će 'sutra' biti nešto dostupnog ili za šire mase-juzere, važnije e-id kao banking, osobna.. usluge koje (ne)rade zbog.. onak, .. ali, i moguć +, politički, eu odvajanje od usa ovisnosti u svemu, platni promet kartičarskih kuća, domena-nadležnost-jurisdikcija podataka i trumpova geopolitika, tj kanadska firma, dok se kanada približava eu i praktički je već postala ravnopravni član itd.. pa to može biti 'već sutra'.. ovisi, a tad će biti riješeno i ostalo, koji brand-support ako želi na eu tržište kao usb-c itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina

Instaliranje GrapheneOS-a zahtijeva nekoliko tehničkih koraka. Otključavanje bootloadera je neophodno...

... GrapheneOS, sigurniji, sigurnost, vamte tamte.
I onda padne na ovome.

0 5 hvala 1
17 godina
gpd kaže...

Instaliranje GrapheneOS-a zahtijeva nekoliko tehničkih koraka. Otključavanje bootloadera je neophodno...

I onda padne na ovome.

-ne.. tj imaš 'nastavak'.. svaki 'pravi' sustav je na kraju zaključan, lokabilan, kako to reći-naglasiti.. razlika je što tebi kao juzeru mora biti omogućeno 'rootati' ga tj instalirati os i tad ga zaključaš, generiraš key.. ne ono što je tvornički nad čime nemaš kontrolu.. tj rezultat je upravo suprotno-jači, sigurniji.. ako ništa tad zbog činjenice da tad nisi na factory ključu neog na vlastitom.. tj ne ovisiš o tome da sutra proizvođač-vlasnik ili ujkosem pristupi tvom uređaju u čemu će ga ako ništa drugo spriječti generiran key osim ako i dalje ima neki dodatni overide-backdoor i sl. ..

-za install moraš otključati, zatim zaključaš.. tj kao da za vrata s bravom 'pomisliš' da su nesigurna zato jer ih moraš otključati da bi ušao.. :) 

8 godina
ihush kaže...
gpd kaže...

I onda padne na ovome.

-ne.. tj imaš 'nastavak'.. svaki 'pravi' sustav je na kraju zaključan, lokabilan, kako to reći-naglasiti.. razlika je što tebi kao juzeru mora biti omogućeno 'rootati' ga tj instalirati os i tad ga zaključaš, generiraš key.. ne ono što je tvornički nad čime nemaš kontrolu.. tj rezultat je upravo suprotno-jači, sigurniji.. ako ništa tad zbog činjenice da tad nisi na factory ključu neog na vlastitom.. tj ne ovisiš o tome da sutra proizvođač-vlasnik ili ujkosem pristupi tvom uređaju u čemu će ga ako ništa drugo spriječti generiran key osim ako i dalje ima neki dodatni overide-backdoor i sl. ..

-za install moraš otključati, zatim zaključaš.. tj kao da za vrata s bravom 'pomisliš' da su nesigurna zato jer ih moraš otključati da bi ušao.. :) 

Nesmiješ ponovno zaključati bootloader jer neće proći boot.

Ovo ostalo, ja sam za, dajte mi ključ od mog mobitela.

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2026 14:00 (gpd).
17 godina
gpd kaže...
ihush kaže...
gpd kaže...

I onda padne na ovome.

Privremeno smanjenje sigurnosti: Dok je bootloader otključan, uređaj gubi zaštitu od fizičkih napada. Svatko s fizičkim pristupom mobitelu teoretski može instalirati zlonamjerni softver. (Napomena: GrapheneOS se instalira dok je otključan, ali se nakon instalacije bootloader ponovno zaključava radi vraćanja pune sigurnosti).

- treba dokazivati? :) (+ovo je citat, ne nešto što 'ja kažem'..)

18 godina
ihush kaže...
gpd kaže...
ihush kaže...
gpd kaže...

I onda padne na ovome.

Privremeno smanjenje sigurnosti: Dok je bootloader otključan, uređaj gubi zaštitu od fizičkih napada. Svatko s fizičkim pristupom mobitelu teoretski može instalirati zlonamjerni softver. (Napomena: GrapheneOS se instalira dok je otključan, ali se nakon instalacije bootloader ponovno zaključava radi vraćanja pune sigurnosti).

- treba dokazivati? :) (+ovo je citat, ne nešto što 'ja kažem'..)

Upravo tako, moj bootloader je zaključan. Druga je stvar što banking aplikacije rade određene provjere, koje (čitam, osobno ne znam ništa dubinski o tome) nisu nužno najispravnije.

Više o tome ovdje.

Gledam te!
8 godina

Ne može se na svim mobitelima, ako to napraviš na nekim mobitelima hard brikaš si mobitel.

Može se na nekima. (neki Pixeli, neki Fairphone, neke motorole, itd..)

0 0 hvala 0
18 godina
gpd kaže...

Ne može se na svim mobitelima, ako to napraviš na nekim mobitelima hard brikaš si mobitel.

Ne mogu tvrditi ali usudio bih se reći da je to jedan od osnovnih preduvjeta OS-a kao što je GrapheneOS, da se bootloader nakon instalacije može zaključati. U suprotnom ne vidim kako bi se mogli vusati u prsa vrhunskom sigurnošću...

Gledam te!
7 mjeseci

Koristim GrapheneOS već dvije godine i fantastičan je...

Počnimo prvo od toga da je totalno minimalan i ne dolazi sa hrpom dodatnih aplikacija kao Šhitsung mobiteli, poput Netflixa, Microsoft prozvoda, Facebook aplikacije koja je instalirana kao system service i dokazano špijunira čitav mobitel čak i kada korisnik nije prijavljen. Source za ovo: https://cybersecuritynews.com/track-android-users-covertly

Uz to možeš imat 64 profila i jako dugački alfanumerički password (veći limit nego default), a praktično jer jer uz to možeš imat i otisak prsta i pin kao 2FA ako ne želiš kucat šifru. Dakle svo troje istovremeno aktivirano. To je za amerikance super jer tamo dok moraš dat otisak prsta policiji, ne moraš dati lozinku. Još jedna odlična stvar je što se može napraviti šifra koja će kada se upiše pobrisati sve sa uređaja. (ok samo pobrisat master ključ jer se bez njega ne može do podataka)
Ujedno se može namjestit vrijeme na koje će ti mobitel automatski napraviti restart tj. izbaciti ključ iz memorije, što je korisno ako izgubiš mob ili ti ga policija odluči oduzet.

Kontakt i file ograničenja za svaku app, što je Apple nedavno iskopirao od Graphena. Kao i opcija da se ugasi internet za aplikaciju. (Što opet npr. Šitsung mobiteli nemaju)

Ima jako puno dodatnih sigurnosnih postavki (poput npr. hardened_malloca) i zanimljivo je čitat o tome. Dostupno sve na njihovoj stranici i repozitoriju.

Moguće je potpuno izbacit sve propriatery app s mobitela (čak i WhatsApp, https://github.com/mautrix/whatsapp) te imati notifikacije preko Unified Pusha ako se netko želi riješiti skroz Googla. To nije speficično za Graphene, ali je dobro za napomenut jer je jedan od rijetkih mobitela koji su potpuno bez Googla po defaultu.

Meni se sviđa mobitel jer imam maksimalnu privatnost i sigurnost od bilo koga kao i veliku kontrolu nad uređajem. Ja upravljam uređajem, a ne korporacija uređajem mene. Ja posjedujem uređaj jer mogu instalirati što god hoću na njega, a ne što mi Google ili Apple dozvoli, pravi idiota od mene ili će počet praviti idiota od mene... (jer će Google uskoro uvest da trebaš čekat 24h da instaliraš aplikaciju koja nije doša iz njihovog Play Storea)

Graphene je za mene bio kao prelazak sa Windowsa na Linuxe, potpuna sloboda i kontrola.

Još jedan note; Da, bootloader se zaključava nakon instalacije, kao što bi trebalo biti dostupno na svakom mobitelu (nije na šamšungu km), ali nije zbog korporacijskih manipulatora i laži da time povećavaju sigurnost uređaja. Znam o čemu pričam jer se bavim time. Treba Samsung npr. Izraelu dozvolit predinstalirani spyware koji korisnik ne može uklonit. https://www.malwarebytes.com/blog/news/2025/11/budget-samsung-phones-shipped-with-unremovable-spyware-say-researchers

Moj PC  
9 0 hvala 7
18 godina
Veliki Brat kaže...
gpd kaže...

Ne mogu tvrditi ali usudio bih se reći da je to jedan od osnovnih preduvjeta OS-a kao što je GrapheneOS, da se bootloader nakon instalacije može zaključati. U suprotnom ne vidim kako bi se mogli vusati u prsa vrhunskom sigurnošću...

GOS locka bootloader nakon instalacije i to je zadnji korak u oficijelnom web based install-u.

Slucajnost je da mi je juce stigao novi Pixel 9a, na koji sam u roku od 2 sata, nakon sto sam se uvjerio da je sve OK, stavio Graphene. Po prvi put da mijenjam OS na mobitelu, ranije sam jednom flashao LineageOS na neki stariji mobitel kroz konzolu (LineageOS je taj koji zadrzava otkljucan bootloader).

Sada sam  za GOS koristio web baziranu instalaciju i nevjerovatno je koliko je jednostavna procedura.

Doslovno, omogucis unloc kroz dev options dok je jos na androidu, restartas drzeci tipku vol- i zatim isklikas ovih nekoliko buttona jedan po jedan po proceduri.

https://grapheneos.org/install/web

Zadnji korak je kao sto mozete vidjeti zakljucavanje boot loadera. Ja sam bio "corav", pa kad sam inicirao lock na kompjuteru - na mobitelu sam greskom odabrao opciju "do not lock" i rebootao. Graphene se boot-ao ali mi je odmah rekao da trebam zakljucati i ponudio mi dugme da ponovim. Nakon sto sam sada sve odradio kako treba, bootloader je zakljucan.

Da li bi mi ipak dopustio da zadrzim otkljucan - to ne znam - ali to bi u svakom slucaju tada bila moja glupost i nema veze sa Graphene OS.

Uglavnom, nakon sto sam se prvo poigrao sa fancy google androidom, na prvu mi je nakon boota u GOS bila misao...sta uradih od onako finog telefona, dobijes spartanski UI sa 2-3 apps, kalkulator, Vanadium browser, messages i sl. Ali na kraju sam instalirao sve kako treba i podesio za moj use case, tako da se sada pitam, zar je moguce da je ovakvo nesto besplatno.

Znam da sam vjerovato zeznuo garanciju (ili nisam?) - ali s tim sam racunao od pocetka.

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2026 19:03 (knight).
18 godina
knight kaže...
Veliki Brat kaže...
gpd kaže...

GOS locka bootloader nakon instalacije i to je zadnji korak u oficijelnom web based install-u.

Slucajnost je da mi je juce stigao novi Pixel 9a, na koji sam u roku od 2 sata, nakon sto sam se uvjerio da je sve OK, stavio Graphene. Po prvi put da mijenjam OS na mobitelu, ranije sam jednom flashao LineageOS na neki stariji mobitel kroz konzolu (LineageOS je taj koji zadrzava otkljucan bootloader).

Sada sam  za GOS koristio web baziranu instalaciju i nevjerovatno je koliko je jednostavna procedura.

Doslovno, omogucis unloc kroz dev options dok je jos na androidu, restartas drzeci tipku vol- i zatim isklikas ovih nekoliko buttona jedan po jedan po proceduri.

https://grapheneos.org/install/web

Zadnji korak je kao sto mozete vidjeti zakljucavanje boot loadera. Ja sam bio "corav", pa kad sam inicirao lock na kompjuteru - na mobitelu sam greskom odabrao opciju "do not lock" i rebootao. Graphene se boot-ao ali mi je odmah rekao da trebam zakljucati i ponudio mi dugme da ponovim. Nakon sto sam sada sve odradio kako treba, bootloader je zakljucan.

Da li bi mi ipak dopustio da zadrzim otkljucan - to ne znam - ali to bi u svakom slucaju tada bila moja glupost i nema veze sa Graphene OS.

Uglavnom, nakon sto sam se prvo poigrao sa fancy google androidom, na prvu mi je nakon boota u GOS bila misao...sta uradih od onako finog telefona, dobijes spartanski UI sa 2-3 apps, kalkulator, Vanadium browser, messages i sl. Ali na kraju sam instalirao sve kako treba i podesio za moj use case, tako da se sada pitam, zar je moguce da je ovakvo nesto besplatno.

Znam da sam vjerovato zeznuo garanciju (ili nisam?) - ali s tim sam racunao od pocetka.

Koliko je meni poznato Google ne ukida garanciju za instalaciju custom OS-a.

Možda griješim ali tako nešto mi je ostalo u pozadini...

Gledam te!
7 mjeseci

Nema gubitka garancije.

Ja sam morao vratiti Pixel 8 zbog problema sa zelenim ekranom i samo sam prije povrata vratio natrag sa Graphena na Google OS i tesko je uopce jednostavno dokazati da je ista drugo bilo instalirano onda na njemu.

Ali gledano sa strane EU zakona, to nije root te prema tome garancija vrijedi.

Moj PC  
3 0 hvala 4
18 godina
aoemarky kaže...

Koristim GrapheneOS već dvije godine i fantastičan je...

..

Meni se sviđa mobitel jer imam maksimalnu privatnost i sigurnost od bilo koga kao i veliku kontrolu nad uređajem. Ja upravljam uređajem, a ne korporacija uređajem mene. Ja posjedujem uređaj jer mogu instalirati što god hoću na njega, a ne što mi Google ili Apple dozvoli, pravi idiota od mene ili će počet praviti idiota od mene... (jer će Google uskoro uvest da trebaš čekat 24h da instaliraš aplikaciju koja nije doša iz njihovog Play Storea)

Graphene je za mene bio kao prelazak sa Windowsa na Linuxe, potpuna sloboda i kontrola.
...

Mene je posebno odusevila "Private space" opcija - nisam morao dodavati ni odvojenog korisnika, da bih imao izolaciju aplikacija koje mi trebaju za firmu a koje zahtijevaju google services. Otkljucam private space, odmah se podignu sandboxed google services i sve apps koje su u private space ih mogu koristiti. Pri tome apps iz defaultnog space-a i dalje ne vide ni te Google services i apps, niti ove vide njih - totalna izolacija. 

Cim zakljucam Private space, GOS doslovno ubije sve iz njega ukljucujuci i google services. 

Mislim da bi odvojeni user postigao jos veci stepen izolacije, ali jednostavno nemam potrebu za tim.

Dobra stvar sto mi moja banking app radi u default space-u i ne trazi Google services, ali to zavisi od banke do banke.

17 godina
aoemarky kaže...

Nema gubitka garancije.

Ja sam morao vratiti Pixel 8 zbog problema sa zelenim ekranom i samo sam prije povrata vratio natrag sa Graphena na Google OS i tesko je uopce jednostavno dokazati da je ista drugo bilo instalirano onda na njemu.

Ali gledano sa strane EU zakona, to nije root te prema tome garancija vrijedi.

-zakon, u eu.. jedino nisam siguran dali je u proceduri ili je već usvojen-važeći odnosno implementacija po pojedinm državama može kasniti.. no skraćeno pravilo u eu, soft ne utječe na hw jamstvo, + dodatno nije uvjetovano 'ovlaštenim servisom' (bilo koji uređaj, auto..) može u bilo koji servis, jamstvo vrijedi, tj gubi se tek ako onaj tko nešto radi to ošteti i to je tad na teret dokazivanja pružatelja jamstva tj razlog osporavanja jamstva..

16 godina
gpd kaže...

I onda padne na ovome.

Kao što su kolege napisale, a ja ponavljam: 

Procedura instalacije je takva da se bootloader otključa, os instalira, te bootloader (automatski) zaključa.

A sada, nakon cca. godinu dana korištenja, na Pixelu 6a (koji nije neki top mob), nemam negativnih komentara. Samo vam mogu reći da Curve Pay i Revolut rade, kao i Microsoft i Google Authenticator, Certilia mobile itd. čak i Google Wallet, s tim da se ne može postaviti NFC plaćanje, kao i ostale Google aplikacije (sandboxirane)

Također, imam S25 koji je stvarno OK, ali mi ga se gadi uzet u ruku (tj. , samo kad baš moram, radi poslovnih aplikacija).

Nema više reklama tipa "riješite se čukljeva".

Veselim se mogućoj suradnji Lenova i Graphene ekipe!

17 godina
Punti kaže...
..

Veselim se mogućoj suradnji Lenova i Graphene ekipe!

- osim mogućnosti un-locka, primarni kriterij je upravo zbog sigurnosti, kina.. (mada je s druge strane usa-ujko, no ipak nešto kao manje zlo..) :) tako da lenovo u priči nema smisla, tj može japan-koreja, odnosno države koje trenutno stvaraju nešto kao nato-ver-2.. sigurnosni okvir.. :)

-npr prisjetimo se priče oko router-firwarea ili huaweija.. tko je šef, tko ima pristup itd..

-dok sam lenovo nije pretjerano bitan za priču o mobačima-osu tj kombinaciji pixel-gripheneos.. prije nvidia sa svojim laptopima arm-nv-cuda.. itd.

16 godina

Zašto Lenovo? Zar oni ne proizvode Motorola mobitele?

17 godina

-zar ti treba objašnjavati što je naziv-ime brand? ili tko proizvodi ajfon?

-a motorola..

-ne znam.. možda ga proizvodi lenovo, možda foxcon.. ili netko deseti, no nekad je lenovo bio ibm, pa se odvojio kao lenovo, pa je prodan kinezima.. bio je ibm, više nije, bio je usa, sad je kina.. i što zaključiti? :)

-sama motorola za sad nije u srži ove teme, tj pixel je a motorola nešto kao ugovara.. možda, ovisi, vidjet ćemo.. :) npr hoće li u tome biti i npr nokia? hukers.. :)

16 godina
Najveća boljka Graphena je što opet Googleu moraš dat pare…. Tako da zarade od tebe bar 500€…
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
gpd kaže...

Da se ne referiram na tvoje prethodne poruke o bootloaderu. Zaključava se nakon instalacije.

Također, mislim da je u 10. mjesecu prošle godine procurila neka prezentacija tvrtke koja otključava telefone za policiju, da je GO jedini OS koji ne mogu otključati ni u jednom stanju (BFU (before first unlock), niti AFU (after first unlock)), dok npr. iste Pixele s Pixel OS mogu.

Isto mi i nije toliko bitno. Bitnije mi je cjelokupni deGoogling i izbacivanje svih nepotrebnih aplikacija. Jedna od super stvari mi je što prilikom instalacije bilo koje aplikacije, pored install tipke ti je kvačica da li želiš dopustiti aplikaciji internet ili ne. Top stvar! Npr. hoćeš instalirati kalkulator, a on želi pristup kontaktima, kalendaru, pohrani, internetu... Sve blokiraš, radi bez reklama jer nema interneta.

Mana su povremeni bugovi koji se pojave. Uglavnom su to Android AOSP bugovi, ne specijalni GrapheneOS bugovi, ali pošto GO izdaje nadogradnje jako brzo, mjesecima prije nego ostali proizvođači krenu pričati o novoj Android verziji, onda dobiješ gratis i te rane bugove koji se uglavnom isprave kroz nekoliko tjedana.

Također, mana je što banke počinju sve više forsirati Google certification za pokretanje svojih aplikacija. Isti nema veze sa sigurnošću pošto je GO sigurniji od ostalih telefona, nego o tome da li vas je Google certificirao što uglavnom uključuje da li ste spakovali njihove aplikacije (gmail, maps, youtube...) na telefon. To GO neće nikada dobiti, tako da ukoliko banke krenu forsirati isto za pokretanje svojih aplikacija, neće biti dobro. Trenutno kod nas rade bez problema aplikacije svih banaka.

sirka666 kaže...
Najveća boljka Graphena je što opet Googleu moraš dat pare…. Tako da zarade od tebe bar 500€…

Krenuli su u suradnju sa Motorolom. Biti će početkom 2027. nekoliko flagship modela Motorole s GO. Pixeli su top mobiteli, ali će svakako malo proširiti ponudu.

Ako to Motoroli potakne prodaju, možda uskoči još koji manji proizvođač. Veliki teško da će dopusitit instalaciju drugog OS-a.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2026 10:08 (Mikeyy).
16 godina

@sirka666 Molim te, elaboriraj, ja Guglu nikakve pare morao dati nisam.

Telefon sam, na kraju ciklusa, kupio za nekih 200tinjak €.

@ishush Alaj ga nabaca... Nije Lenovo, nije Motorola, nije Foxcon, nego neki Li u nekoj tvornici...

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2026 10:20 (Punti).
18 godina
sirka666 kaže...

Meni to nije nikakav problem, cak i ako su otisle pare google-u, mada ni blizu toliko. Ali to je normalna kupoprodaja u kojoj ti das novac za konkretnu stvar koja je nakon toga tvoja. Znas sta si dobio za taj novac.

Problem je kad ga kupis od Google-a ili Samsunga ili bilo koga, a onda mobitel i dalje nije tvoj, niti ti imas kontrolu.

Vec duze vrijeme imam taj osjecaj, kao sto kolega rece, gadjenja - imam mobitel i prinudjen sam, zbog autentikatora i par slicnih gluposti, a doslovno ga mrzim i gadi mi se.

18 godina

aoemarkyPunti 

Treba mi mala pomoc, posto ste relativno dugo na GOS.

Da li ste uspjeli podesiti kod sebe typing suggestions/dictionary za hrvatski jezik? Meni to radi za engleski, ali kada prebacim na HRV, doslovno moram svako slovo otkucati na tastaturi, niti sta uci od prethodnih tipkanja, niti ima ugradjen dictionary.

Nije mi bitan auto correct, nego samo da imam gore na traci ponudjene rijeci.

18 godina

"Također, mana je što banke počinju sve više forsirati Google certification za pokretanje svojih aplikacija. Isti nema veze sa sigurnošću pošto je GO sigurniji od ostalih telefona, nego o tome da li vas je Google certificirao što uglavnom uključuje da li ste spakovali njihove aplikacije (gmail, maps, youtube...) na telefon. To GO neće nikada dobiti, tako da ukoliko banke krenu forsirati isto za pokretanje svojih aplikacija, neće biti dobro. Trenutno kod nas rade bez problema aplikacije svih banaka."

Meni radi app od primarne, BH banke, ali Unicredit ne uspijevam aktivirati. Izgleda kao da radi, pokrece se prolazim kroz aktivaciju i kada unesem sve, definisem PIN, javi mi da aktivacija nije uspjela, a onda mi stigne SMS da je aktivacija uspjesna (sto mi nista ne koristi jer app i dalje pokazuje da treba aktivirati). Ne znam da li je nesto nevezano za GOS, pokusavao sam i sa i bez sandboxed google servisa, isto se ponasa. Jos nisam zvao support, posto mi je sekundarna banka i nije mi hitno.

4 godine
Mikeyy kaže...

Trenutno kod nas rade bez problema aplikacije svih banaka.

Jesi li radio update za bankovnu apk. koja se povezuje na Google play ?

合気道 五段
17 godina
knight kaže...

aoemarkyPunti 

Treba mi mala pomoc, posto ste relativno dugo na GOS.

Da li ste uspjeli podesiti kod sebe typing suggestions/dictionary za hrvatski jezik? Meni to radi za engleski, ali kada prebacim na HRV, doslovno moram svako slovo otkucati na tastaturi, niti sta uci od prethodnih tipkanja, niti ima ugradjen dictionary.

Nije mi bitan auto correct, nego samo da imam gore na traci ponudjene rijeci.

Skini si Heliboard i hrvatski. Radi.

Zaporožac kaže...
Mikeyy kaže...

Trenutno kod nas rade bez problema aplikacije svih banaka.

Jesi li radio update za bankovnu apk. koja se povezuje na Google play ?

Da. Sve bankovne aplikacije su mi instalirane u private space, u kojem je Google services uključen i spojen na moj račun. Sve su instalirane s Google Play i rade. Testirano s HPB (jedina detektira da nema Google certification, ali ne blokira korištenje), RBA, ZABA, PBZ, Erste.

16 godina
Punti kaže...

@sirka666 Molim te, elaboriraj, ja Guglu nikakve pare morao dati nisam.

Telefon sam, na kraju ciklusa, kupio za nekih 200tinjak €.

To ako si uzeo mobitel sa njuškala znači da je samo netko drugi dao novce Googleu.

knight kaže...
sirka666 kaže...

Meni to nije nikakav problem, cak i ako su otisle pare google-u, mada ni blizu toliko. Ali to je normalna kupoprodaja u kojoj ti das novac za konkretnu stvar koja je nakon toga tvoja. Znas sta si dobio za taj novac.

Problem je kad ga kupis od Google-a ili Samsunga ili bilo koga, a onda mobitel i dalje nije tvoj, niti ti imas kontrolu.

Vec duze vrijeme imam taj osjecaj, kao sto kolega rece, gadjenja - imam mobitel i prinudjen sam, zbog autentikatora i par slicnih gluposti, a doslovno ga mrzim i gadi mi se.

Slažem se, i sam sam imao do nedavno 6A i 9A sa Graphenom, bio sam 90% zadovoljan. Nije mi radilo par sitnica  ali ZABA, George i Revolut su normalno radili, tako da sa tim aspektom sam bio zadovoljan.

Ali više je stvar principa, ne dati novce Googleu nego radije da idu direktno Graphenu/Motoroli... Držimo fige da bude solidan mobitel.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice