Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 125
|
čitano: 9.575
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
moderator
Opća rasprava o procesorima (CPU)

U ovoj temi možete voditi slobodne opće rasprave o procesorima, uspoređivati ih, pisati novim tehnologijama, tržišnim trendovima, osobnim iskustvima i sl.

Tko želi pisati samo o AMD-ovim procesorima, ima za to temu: AMD Ryzen procesori (opća tema)

Oni koje žele pisati samo o Intelovim procesorima imaju temu: Intel Club (opća tema o procesorima)

Nemojte tražiti procjenu vrijednosti, za to imate podforum: Komponente - procjene

Nemojte tražiti kupce ili prodavače - za to imate temu Prodaja - Komponente

...
Moj PC  
9 0 hvala 5
3 godine

Hvala
Tko još na forumu nezna nakon 6 punih godina s i9 9900k sam uzeo i7 12700kf eto sad znate
Plavi rastura i ima li jaci cpu za 220€ u 2024?

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.9.2024 19:35 (Boris grozni).
Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)

Kolega evo druga tvoja slika konfe, 4 venta, 3 proizvoďaca. OCD triggered!

Inace show budget konfa, mozda dobije blizance po forumu, ako ostane uspjesna.

maximum effort
3 godine
metallic kaže...

Kolega evo druga tvoja slika konfe, 4 venta, 3 proizvoďaca. OCD triggered!

Inace show budget konfa, mozda dobije blizance po forumu, ako ostane uspjesna.

Hehe, jbga stavi što imaš
Inace pojma nemam zakaj je taj i7 12700kf tak jeftin, doslovno duplo naspram 14 generacije
Kako sam na 4k vec jako dugo godina i ne ganjam nikakve bijesne fps pri 1080p a niti me zanimaju hr monitori ovo je cisti best-buy i grand prix za 4k mozda i za 1440p gaming do danjeg s obzirom da je novi Lunar lake joooš skuplji
A opet ostavio sam si mjesta za fini upgrade na nesto iz 13/14g a s vremenom ovaj i7 opet nebude izgubio puno na cijeni, nesto kao i9 9900k
Inace necu ga spomenuti no vec je jedan forumas slozio slican setup s tom i7 tak da je lavina vec krenula

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.9.2024 20:19 (Boris grozni).
16 godina

Lavina je takva da ljudi bježe u dućane da ih ne zatrpa i nebuzmu zadnje primjerke istog 😂😂😂😂

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
protjeran
Jeftin je jer je prva generacija na lga 1700 socketu, a tu postoji dosta jaca 13. i 14. gen. Isti scenarij smo pratili na AM4 platformi gdje su prva i druga gen (koja je bila slabasni refresh) pale u bescjenje.

Za tu cijenu je realno bolja kupnja ryzen 7600 i ima bolji upgrade path kad ga vec spominjes.

Jedino da si isao na 13(4)600kf koji je stepenicu jaci tj u rangu najjaacih AM5 non 3d modela.
3 godine
DaddyFit kaže...
Jeftin je jer je prva generacija na lga 1700 socketu, a tu postoji dosta jaca 13. i 14. gen. Isti scenarij smo pratili na AM4 platformi gdje su prva i druga gen (koja je bila slabasni refresh) pale u bescjenje.

Za tu cijenu je realno bolja kupnja ryzen 7600 i ima bolji upgrade path kad ga vec spominjes.

Jedino da si isao na 13(4)600kf koji je stepenicu jaci tj u rangu najjaacih AM5 non 3d modela.

7600 nije uopce u istom rangu s 20t i7-micom, nigdje veze ni usporedbe osim iste cijene! Taj 7600 nebi trebao biti vise od 150€ s hladnjakom :), upgrade path mi je poprilican do silovitog 14900k za desktop namjenu na 4k zaista neznam sto bi trebao traziti u sljedecih par godina

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 10:24 (Boris grozni).
12 godina

To ti je otprilike +-5% sa Ryzenom 7700 koji na max ipak vuče osjetno manje, a komplet platforma bi te došla slično cijenovno s tim da si na Intelu ipak ukopan što se tiče nadogradnji.

https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-amd_ryzen_7_7700-vs-intel_core_i7_12700kf#google_vignette

0 0 hvala 0
3 godine
mislioc kaže...

To ti je otprilike +-5% sa Ryzenom 7700 koji na max ipak vuče osjetno manje, a komplet platforma bi te došla slično cijenovno s tim da si na Intelu ipak ukopan što se tiče nadogradnji.

https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-amd_ryzen_7_7700-vs-intel_core_i7_12700kf#google_vignette

Generalno gaming perfomanse variraju negdje i debelo preko 7700X modela vs 12700k/kf a crveni traze za to i preko 300€ mogao sam ja uzeti i plocu od 60€ za ovaj i7 bez ikakvih problema!

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:07 (Boris grozni).
12 godina

Kolko si dao za tu Z790 PRO RS ?

Edit: sve je to jako slično znači ovom x-u oduzmeš 200mhz i to je to. S tim da s power limitom od 90w daje jako slične rezultate tom 12700kf.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:07 (mislioc).

1 0 hvala 1
3 godine
mislioc kaže...

230e, no uzeo sam je zbog 8xsata i 4xm2 slota! Trenutno je na mbo spojeno 9 hdd!

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:10 (Boris grozni).
3 godine
mislioc kaže...

Edit: sve je to jako slično znači ovom x-u oduzmeš 200mhz i to je to. S tim da s power limitom od 90w daje jako slične rezultate tom 12700kf.

je gledao sam ja i taj 7700x kao alternativu no nevolim crvene, ovaj setup jednostavno trenutno za ovu lovu meni za moje potrebe daje puno vise bez obzira na prvi dio recenice!

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:13 (Boris grozni).
12 godina

Evo sa 5xm2 slotovima https://www.nabava.net/maticne-ploce/asrock-x670e-pro-rs-maticna-ploca-cijena-socket-am5-amd-x670e-atx-matx-500047091 250e

https://www.nabava.net/search.php?q=ryzen+7700 244e

Znači u 50 eura razlike ram ti je isti kuki.

Da ok to znam da ti crveni ne pašu i da je to jedan od razloga.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:14 (mislioc).

1 0 hvala 0
3 godine
mislioc kaže...

Evo sa 5xm2 slotovima https://www.nabava.net/maticne-ploce/asrock-x670e-pro-rs-maticna-ploca-cijena-socket-am5-amd-x670e-atx-matx-500047091 250e

https://www.nabava.net/search.php?q=ryzen+7700 244e

Znači u 50 eura razlike ram ti je isti kuki.

Da ok to znam da ti crveni ne pašu i da je to jedan od razloga.

znaci ista no okrljastena ploca za Amd je cca 30€ skuplja, + cca 70€ vise za losiji cpu, u startu sam spalio 100€ za 2 gora proizvoda pa kako da ih volim!

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:19 (Boris grozni).
12 godina

Ne krivo si napisao bolja ploča sličan procesor za 50 eura više.

0 0 hvala 0
3 godine
mislioc kaže...

Ne krivo si napisao bolja ploča sličan procesor za 50 eura više.

Amd ima samo jedan m2 slot vise, no zato 1 PCIex manje, i 2x sata slota manje sto je definitivno kod pohrane ogromna razlika i traze vise love! Tako da ostajem pri svome i one razlike u startu od 100€

Nije ni 7700x daleko

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:42 (Boris grozni).
12 godina

Sve pet i ja bi se tješio sa 2x sata više da sam se sjebo i jednim modernim m2 manje. Bez wi-fi bluetootha, holdera za grafičku...

Edit: 7700 bez x-a ti boosta na 5450mhz sa jednim klikom u biosu na single core. Razlike njega i 7700 su porez na lajbeke kod verzije sa x-om.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:46 (mislioc).

0 0 hvala 0
3 godine
mislioc kaže...

Sve pet i ja bi se tješio sa 2x sata više da sam se sjebo i jednim modernim m2 manje. Bez wi-fi bluetootha, holdera za grafičku...

Pa meni kao sto vidis trebaju radi pohrane a ne radi tješenja, u m2 sigurno nebudes piknuo 2x 8-10-16-24tb ssd wi-fi verzija je jos jeftinija kod Intela a nisam pobornik iste jer igre iskljucivo preferiram na žicu jos od 90-tih godina cisto zbog pinga
Tako kao sto vidis ploca je maksimalno iskoristena za moje potrebe, još cekam 2x 3.5" front panel s dodatnim usb portovima koji takoder idu na plocu!
Holder mi ne treba jer je ova 4070ti sva od aluminija i toliko je cvrsta da se ne sjecam kad sam vidio črvršću karticu stoji u kucistu nemozes je milimetar pomaknuti

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:53 (Boris grozni).
12 godina

Htio sam ti samo pokazat da taj 12700kf nije neki extra uber ultra pick kad ima modernije hladnije brže nadogradivo za 5 banki razlike. To kaj tebi Intel više odgovara je drugi par cipela u to ne ulazim ali za većinu je ovaj drugi combo bolji pick svakako ako se gleda na duže staze.

0 0 hvala 0
13 godina

Osobno bi za igre uzeo 12700 , a za render i teski workload UV 7700x

Moj PC  
0 1 hvala 0
3 godine
mislioc kaže...

Htio sam ti samo pokazat da taj 12700kf nije neki extra uber ultra pick kad ima modernije hladnije brže nadogradivo za 5 banki razlike. To kaj tebi Intel više odgovara je drugi par cipela u to ne ulazim ali za većinu je ovaj drugi combo bolji pick svakako ako se gleda na duže staze.

neznam gdje nalazis tih 50€ kad je ploca+cpu 450€ Intel a 550€ AMD! Za tu razliku sam mogao uzeti 14600k nigdje veze s 6700/7700/7700x od gaminga pa do bilo kakvog workloada!

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 12:10 (Boris grozni).
12 godina
Boris grozni kaže...
mislioc kaže...

neznam gdje nalazis tih 50€ kad je ploca+cpu 450€ Intel a 550€ AMD!

Ryzen 7700 245e 

Asrock X670E PRO RS 250e 

U dućanu koji ti je od doma dva zamaha nogom.

3 godine
mislioc kaže...
Boris grozni kaže...
mislioc kaže...

neznam gdje nalazis tih 50€ kad je ploca+cpu 450€ Intel a 550€ AMD!

Ryzen 7700 245e 

Asrock X670E PRO RS 250e 

U dućanu koji ti je od doma dva zamaha nogom.

pricamo o 7700x koje je nekakav pandan 12700k opcenito overall perfomansama, iako u nekim workload app 7700x je daleko iza!

12 godina

Hahah ajde uživaj. 

2 0 hvala 0
4 godine
protjeran
Gledajuci gaming i nisu bas pandani, 7700x je tu ipak dosta jaci.
13 godina
DaddyFit kaže...
Gledajuci gaming i nisu bas pandani, 7700x je tu ipak dosta jaci.

12700k je bolji izbor za gaming.

13 godina
MGloc kaže...

Osobno bi za igre uzeo 12700 , a za render i teski workload UV 7700x

Lol kakve su ovo cherrypickane gluposti, 5800X3D po 30% ispod 12700?   

I usporedba s DDR4 memorijom vs DDR5 

Evo pravi testovi:

od 30 igara 5800X3D pobjeduje u 20-25...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
4 godine
protjeran
Iako mi smo se sad uhvatili nekakvih brojki u gamingu, a njemu na 4k tak svejedno. Sa druge strane mozda mu je 12700k bolji za nekakve drugacije workloade.

1 0 hvala 0
13 godina

Pa da i 12700k je definitivno dobra kupnja, mozda i odlicna ovisno otkud se uzima i sta se drugo nudi, al opet ne treba pricat besmislice i bacati lazne rezultate...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
2 0 hvala 0
3 godine
Minneyar kaže...

Pa da i 12700k je definitivno dobra kupnja, mozda i odlicna ovisno otkud se uzima i sta se drugo nudi, al opet ne treba pricat besmislice i bacati lazne rezultate...

Za iste novce se nudi 12t cpu kod Amd-a a kod Intela 20t, i to je cijela prica, za slicne perfomanse kako koji test 7700x za samo 100€ više meni na 4k cisto bacanje novaca!

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 13:36 (Boris grozni).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice