Na kraju, hoće li se shvatiti da je možda plaća programera ipak bolji “trošak” od plaće koju zahtjevaju AI platforme? - Ali to onda zahtjeva komunikaciju s ljudima, emotivnu inteligenciju, osjećaj krivnje ako ih zahebu, prevare, premalo plate i sve ostale bljakave stvari koje ti AI ne uzrokuje
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
uvodiš besplatni AI kako bi smanjio broj programera i troškove->navukao si ljude na rad pomoću AI->AI prestaje biti besplatan i košta više od plaća programera->vraćaš programere koji više "ne znaju" raditi bez AI samo da smanjiš troškove
dobitnici: AI platforme
gubitnici: svi ostali naivci
Sad mi je jedan upit i promjena u javi koju ne znam stukla 4€ :/
Nekako mi ne deluje realistično ta priča "AI se ispostavlja kao skup i aljkav, firme shvataju da su pogrešile i da im trebaju ljudi (isto onoliko koliko i ranije)". Da li su se pohlepne kompanije preuranjeno zaletele u "tranziciju na AI"? Da. Ali isto tako očekujem da AI, kao i sve tehnologije do sada, postane sve bolji i jeftiniji.
EDIT: Nedavno bio na pivu s nekadašnjim kolegom. U novoj firmi radi od kuće, dogovori s klijentom šta će biti predmet narednog dvonedeljnog sprinta, i onda mu AI to završi za tri sata i slobodan je. Ne zna kad je napisao poslednju liniju koda.
Što se tiče samog AI-a, ne konkretno kopilota, ja koristim kineze i nemam tih problema. Deepseek preko api keya i možeš ga udarat do iznemoglosti, i neku siću ćeš platit. Imaju sad i Xiaomi i Kimi itd. sve bagatela u usporedbi s Geminijem, GPT-jem, a da ne pričam Claudeom.
Al jbg, ljudi se boje kineza, kao da su Ameri glavni dobročinitelji, a Kinezi te jedva čekaju zajebat.
znači bilijuni ulupani u AI razvoj i normalno da kreće naplaćivanje...samo nisu svi sposobni podniti te troškove...mali će propasti veliki opstati...ali s obzirom da AI smanjuje ljudske resurse smanjit će i sebi kupce...znači ovi bilijuni će se teško isplatiti
Što se tiče samog AI-a, ne konkretno kopilota, ja koristim kineze i nemam tih problema. Deepseek preko api keya i možeš ga udarat do iznemoglosti, i neku siću ćeš platit. Imaju sad i Xiaomi i Kimi itd. sve bagatela u usporedbi s Geminijem, GPT-jem, a da ne pričam Claudeom.
Al jbg, ljudi se boje kineza, kao da su Ameri glavni dobročinitelji, a Kinezi te jedva čekaju zajebat.
Probao sam par i nisam bio oduuševljen. Najgore od svega unutar supporta za jedan proizvod su nam stavili AI, baš sam prije dva tjedna imao jedan problem i dao mi je pogrešno riješenje dok mi je na kraju Cloude Opus (preko perplexitija) dao ispravno riješenje i objasnio mi zašto njihovo predloženo riješenje nije ok za moj problem a isti tekst sam stavio na oba. Imam još nekih primjera gdje sam ga testirao i ponudio mi je baš jako loše riješenje u C#. Samo tu znam prepoznati sranje ali u javi ne znam.
Onog trenutka kad ukinu besplatni tier, a ukinut će ga, to će biti početak kraja AI-a. Skup je to sport, a s obzirom na sva geostrateška događanja u svijetu, bit će još skuplji.
Ili ih ljudi više počnu koristiti lokalno, pa ok, neće bit tako brzi i dobri, ali bar ćeš imat privatnost i bit će ajmo reć besplatno.
Šok i vjeverica?