Ima netko na forumu koji radi na NIS2 i kakva su iskustva u RH?
Do kud su dogurale firme i postoji opce svijest o tome kaj sve treba i fali da firma bude NIS2 conform?
Ja sam prije dvije godine presao u Security s naglaskom na OT i tu kod nas u Austriji se jako puno radi na tome, naravno oni koji imaju novaca.
Po meni bez SIEM, SOAR, SOC i CDC si izgubljen u danasnje vrijeme. Mozes si pomoci i napraviti skoro siguran sustav ali nista nije 100% sigurno. Naravno govorim o velikim firmama jer si male firme tako nesto ne mogu priustit.
Iskreno receno vecina firmi ne zna kaj je security, nemaju dovoljno ljudi, nemaju CISO, nemaju osnovne sitnice tipa segmentacija mreza i MFA.
IT/OT network and endpoint visibility, threat detection, za to nije culo 99% ljudi. PAM solutions ista prica, a svi ti alati su super skupi i trebas ekstra ljude koji to hendlaju.
Claroty, Nozomi, Cyolo, CyberArk, Senhasegura, Corelight, Splunk, Crowdstrike... 99.99% ljudi u IT nikad nije culo za ove firme/proizvode. Ok za Crowdstrike su svi culi nakon drame koju su napravili prije dvije godine, ali sve ostalo je mogu se kladiti vecini ljudi nepoznanica.