Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 50.713
|
čitano: 27.795.109
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
19 mjeseci
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir
Ribnjak2048 kaže...
Žiga82 kaže...
Junior335 kaže...

Ne ide. Jer je ona velika fotelja sa naslonom za noge 😅

Imam vid 20/20 (barem tako pise na lijecnickom)

Volim taj kino ugodjaj i jbga 🤷‍♂️

volim i ja kino ugodaj al ne iz prvog reda

Ovo što sam ja gore stavio (63° horizontalno) i što je pisao Junior335 (51° horizontalno) nije baš prvi red u kinu ali je dosta naprijed. Prvi red u običnom kinu je 70°-90°što jest previše zato što je većina filmova (uz iznimke - vezana reddit tema) snimana sa relativno višom žarišnom duljinom (odnosno relativno nižim kutem, FOV).

Ali prvi red u kinu je neugodan i zbog jedne druge stvari - same pozicije platna u odnosu na gledatelja. Gledatelj mora gledati prema gore što je potpuno neprirodno. Kod velikog TV-a to uglavnom nije problem ako se pripazi na to kod izbora mjesta za montažu / stalka / stola / stolice / fotelje / kauča.

Ali tko god se odluči na velik FOV neka računa na to da bez nekog tipa uglađivanja pokreta (LG TruMotion, Sony Motionflow, TCL Motion clarity) 24 sličice u sekundi pod tim kutom izgledaju jako neugodno. Sa uglađivanjem pokreta na tako velikom kutu slika izgleda potpuno normalno, bez onog što neki zovu soap opera efekt.

E to nisam znao, hvala na informaciji, ako gledam tipa 75'' na 2,3 m da imam uključeno uglađivanje pokreta ne bi imao soap effect.

5 godina
Novice kaže...

E to nisam znao, hvala na informaciji, ako gledam tipa 75'' na 2,3 m da imam uključeno uglađivanje pokreta ne bi imao soap effect.

Radi se o tome da su vizualno skokovi između sličica (može ih se izraziti kao kut ovisno o veličini ekrana i blizini, npr. 0.1° između svake sličice) manje primjetni na manjim ekranima.

Da bi na velikom ekranu postigao efektivnu glatkoću jednaku onoj na manjem ekranu, potrebna je određena interpolacija sličica. Nisu se proizvođači TV-a jedno jutro probudili i rekli ajmo zaglađivati pokrete onako bezveze. Radi se o pojeftinjenju velikih ekrana na kojima su mane 24 fps očitije i rastu njihovog udjela na tržištu. Svatko će si sam odlučiti koja razina zaglađivanja mu odgovara.

Ukratko - ako bez ikakvih naprednih opcija sa jednake udaljenosti gledamo tipičan (24 fps) film na dva TV-a jedan pored drugog - 32" i 65" - slika na 32" ekranu će izgledati otprilike duplo glađa.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:00 (Ribnjak2048).
13 godina
sstrmi kaže...

65" Neo QLED QN70F 4K Samsung Vision AI Smart TV (2025) vs 65" Mini LED M80H 4K Samsung Vision AI Smart TV (2026)

Jako loš izbor između oba, naravno ovisno o cijeni ali ako je ista cijena bolje M80H.

Puno bolji postoje u konkurenciji.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 15:49 (gelon).
14 godina
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Pozdrav dragi ljudi,

tražim TV od 98 incha, za sada sam došao do TCL 98C8K. Ima li tko preporuku za neki drugi TV možda ili je ovo best buy u tom rangu?

0 0 hvala 0
13 godina

Eh sad ako daju i soundbar u toj cijeni to je druga priča ali inače taj TV NIJE pravi miniled i ledice ne stoje iza slike koju gledaš već su samo na donjem rubu, dakle klasični edge lit tv samo su manje ledice.

Malo marketinški muljaju Samsung i LG s tim novijim modelima.

Što se tiče slike Hisense 65E8Q bi bio bolji TV od tih samsunga ali ako računamo da od ove cijene Samsunga 480e ide na tv i 210e na soundbar onda je Hisense 100e skuplji (580e).

Soundbar računam 210e jer ga za toliko ima u big bangu.

Eventualno Hisense 65E7Q za 460e pa su barem ledice iza slike i bolje i svjetlije ju osvjetle (najvjerojatnije) ali je to već niži rang tv-a pa me nebi čudilo da samsung ima bolje sitnice poput daljinskog i slično, tvoja odluka.ž

U svakom slučaju u tom rangu i za te novce neće biti pretjerana razlika između bilo kojeg tv-a osim ako soundbar ispadne iz priče pa može svih 690e za tv

19 mjeseci
gelon kaže...

Eh sad ako daju i soundbar u toj cijeni to je druga priča ali inače taj TV NIJE pravi miniled i ledice ne stoje iza slike koju gledaš već su samo na donjem rubu, dakle klasični edge lit tv samo su manje ledice.

Malo marketinški muljaju Samsung i LG s tim novijim modelima.

Što se tiče slike Hisense 65E8Q bi bio bolji TV od tih samsunga ali ako računamo da od ove cijene Samsunga 480e ide na tv i 210e na soundbar onda je Hisense 100e skuplji (580e).

Soundbar računam 210e jer ga za toliko ima u big bangu.

Eventualno Hisense 65E7Q za 460e pa su barem ledice iza slike i bolje i svjetlije ju osvjetle (najvjerojatnije) ali je to već niži rang tv-a pa me nebi čudilo da samsung ima bolje sitnice poput daljinskog i slično, tvoja odluka.ž

U svakom slučaju u tom rangu i za te novce neće biti pretjerana razlika između bilo kojeg tv-a osim ako soundbar ispadne iz priče pa može svih 690e za tv

Po meni ne muljaju, jer jesu Mini LED ledice, to što nije FALD nigdje nije naglašeno niti na onima koje jesu.

13 godina

Upravo to što nitko ne piše miniled + FALD već samo miniled su ovi i iskoristili kao marketinšku foru, jedno je zakonski, a drugo je "ljudski".

Mene baš briga ja ću istražiti uvijek ali žao mi je laika koji ušeta u emmezetu i kupi takav "miniled".

13 godina
ZlaSarma kaže...

Pozdrav dragi ljudi,

tražim TV od 98 incha, za sada sam došao do TCL 98C8K. Ima li tko preporuku za neki drugi TV možda ili je ovo best buy u tom rangu?

Jedino ako bude nešto od novih Hisense i TCL modela u toj cijeni i veličini.

Za sad izgleda da je jedina alternativa Hisense 100" UR8S za 3.800e ali vidim ga samo na službenoj stranici i piše da nema na zalihi.

15 godina
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Pozdrav, treba mi 2 tv za utakmice gledat, sta bi bio best buy 98-100 inch recimo do 1500-2000 eur, ti televizori mi u biti trebaju za ugostiteljski objekat samo za utakmice sada i to je to, poslije ih spremam u kutiju i stoje do daljnjeg. 

Ako napredujem, prati me. Ako stanem, gurni me. Ako se povucem, ubij me.

0 0 hvala 0
7 godina

Mi imamo na terasi neki tcl 75" Pxxx (ne znam tocne brojeve) uglavnom ima android,  na njemu je maxtv aplikacija, youtube...

Sve vrti normalno i vani je na svim vremenskim uvjetima...

mislim da mu je ovo nasljednik (za te novce) 98c6k

5 godina

.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 20:14 (Ribnjak2048).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice