A sto bi ti preporucio... Uvaljali mi neke glomazne excele
Pa imaš 8600. :) Nema boljeg. Excel nije multicore. :(
Ma vraga, to se sve threadripperom rijesava 
Pa naravno da sam procitao, u tome i je problem kaj sam procitao, to je jedan nebitan lik kojem ploca nije htjela radit na vise od 1.35v u prime95 sa small-fft dok to na budzet plocama to isto nije problem i sad bi on trebao biti neko mjerilo? Ne budi smijesan...
Daj ti nama neki dokaz o komponentama koje idu u asus i asrock ploce istog cijenovnog ranga, mosfetima itd pa onda mozemo pricati, do tad je ovo sam jedan ocajan pokusaj za pravdanje vlastitih tvrdnji. 
Sta jedan nebitan lik, pa sta ti mislis da na recenzijama tjeraju proc na max 2 sata u prajmu sa AVX-om i meorijom na 4000MHz pod overklokom? neces nac takvu recenziju jer se tamo smao brzinski 5 minutno vidi stanje situacije i pise vijest... Covjek je enciklopedija znanja za sve nas na ovoj temi, pogledaj mu malo kakve je sve disertacije imao za Taichi plocu od kloka memorije do procesora te objasnjavanja postavki u BIOS-u 
Također ta strixica ima i manjak klokerskih opcija u BIOS-u
Za komponenete na ploci nemam namjeru sada tebi traziti ono sta je lako pronalazivo u iole ozbiljnoj recenziji gdje su se skidali heatsinkovi i navele sve marke mosfeta, kondenzatora, fazne regulacije itd.. pa si sam vidis gdje je Taichi gdje je ta Z370-F mainstrem plocica.
Cijela serija, Hero, Code, Formula i Apex nisu imale problema s temp. VRM-ova, dapače, OC3D je testirao da su to ploče s najboljim temperaturama, 40-50ºC max. Formula se hladi i vodom u loopu, tako da...
Što se delida tiče, pretpostavljam da je i žiletom lako. :)
Da i? to smo prosli prije dvije strane, i vidjeli da i ASRock također drzi vrm ispod 45c, dok je sa druge strane debelo opremljeniji i po puno nizoj cijeni, fakat nezanm zasto bi entko kupio ASUS ploci osim ako je teski rob marke 
Uspoređuješ srednji segment Asusove ploče sa jednim od dva flagshipa Asrocka. Strix i Maximus ne koriste iste vrmove pa je stoga vjerojatno tipu vrm trotlao. Maximus ploče nemaju problema sa držanjem 8700k na 1.4+v na primeu.
Aleluja 
Napokon smo dotakli poantu, ta Taichi ploca se prodaje po istoj cijeni kao ta Strix-ica a vidis kolko je bolja i sa strane performansi a da ne pricam o bogatoj opremljenosti te featurima naspram mlake ASUS-ice
A sta joj ti to molim te radis osim bootanja windowsa zbog validacije 
Ha cuj u toj minuti kolko traju njegove "radnje" je moguce da ne pređe 
Nemojte me zaje... znam tocno mi je negdje u opcijama enablano da mi koristi multithreading,excel 2013
LLC problemi na Asusu su odavno rjeseni novim biosom, evo npr. ovaj video, al imas dokaza kolko oces.
LLC problemi su bili na svim plocama na pocetnim BIOS-ima (uglavnom LLC nije radio), i na ASRocku, i na ASUS-u te ostalima, ovisno od ploce do ploce, a sa prvim updejtom BIOS-a je sve sređeno.
Nemojte me zaje... znam tocno mi je negdje u opcijama enablano da mi koristi multithreading,excel 2013
Imaš pravo, da. Trk po 7980XE!
Aleluja 
Napokon smo dotakli poantu, ta Taichi ploca se prodaje po istoj cijeni kao ta Strix-ica a vidis kolko je bolja i sa strane performansi a da ne pricam o bogatoj opremljenosti te featurima naspram mlake ASUS-ice
Možda kod nas, na većim trgovinama vani ipak Tajči košta više or Strix-F. Razlika između Tajči i Maximus hero je 10$. Dakle to je taj segment pa molim uspoređivanje s istim, pa i te tvoje fičre koje asrock nudi naspram asusa. Jesu to neki baš važni fičri ili stvari koje ne trebaju 99% korisnika?
hebem te blesava 
Taj 4 izgleda dosta jadno, da ti budem iskren... :D Prema, primjerice, 36... Zamisli koliko PDV-a možeš izračunati za JOPPD na 7980XE!
hebem te blesava 
Taj 4 izgleda dosta jadno, da ti budem iskren... :D Prema, primjerice, 36... Zamisli koliko PDV-a možeš izračunati za JOPPD na 7980XE!
ma ovo je drekec neki, iskreno ni ne znam koji je model cpu unutra znam da je i5, laptop sa win7, radi nekih programa koji još nisu kompaktibilni sa win10...
nisam je belosvetska faca ko ti, nemam blagog pojma tko što i kako s PDV-om, računima i sl., dobio sam karticu i papirić s nekim brojevima koji moram dati kad kucaju račun...
Kaj se tice featura, kao prvo i prvo nijednom gejmeru netreba ploca preko 1500kn, kao drugo nitko od nas ne koristi 70% toga sta ima na ploci, ali kada se vec bacaju pare zasto uzeti nesto siromasnije ako imas bogatiju konkurenciju?
Kad smo kod cijena, neces mi valjda sad americke sajtove linkat (Taichi je cca 50-60e jeftinija od Hero a gaming i7 je oko 10-20 eura jeftinija pa uzmimo nju za primjer), i ovisi kako gdje sta nađes na netu, ima svakakvih ponuda i po dobrim i blesavim cijenama, ajmo pogledat ducane, recimo ALZA, Caseking, Computeruniverse pa vidjeti gdje smo...
Recimo Caseking, ALZA, Computeruniverse sa uracunatim HR PDV-om 
Za razlike između gaming i7 vs HERO X sam pisao ovdje KLIK, recimo najveca prednost je Wifi kartica i dvije antene dual band internet (također ima i na Taichi) i to high end mrezna oprema, koja je devastirala aposlutno sve ostalo na testu od konkurencije KLIK, dok HERO standardan model to nema, dok je HERO AC model koji ima skuplji jos oko cca50E i ima dalekoslabiju internet opremu...
Kaj se tice featura, kao prvo i prvo nijednom gejmeru netreba ploca preko 1500kn, kao drugo nitko od nas ne koristi 70% toga sta ima na ploci, ali kada se vec bacaju pare zasto uzeti nesto siromasnije ako imas bogatiju konkurenciju?
Kad smo kod cijena, neces mi valjda sad americke sajtove linkat (Taichi je cca 50-60e jeftinija od Hero a gaming i7 je oko 10-20 eura jeftinija pa uzmimo nju za primjer), i ovisi kako gdje sta nađes na netu, ima svakakvih ponuda i po dobrim i blesavim cijenama, ajmo pogledat ducane, recimo ALZA, Caseking, Computeruniverse pa vidjeti gdje smo...
Recimo Caseking, ALZA, Computeruniverse sa uracunatim HR PDV-om 
Za razlike između gaming i7 vs HERO X sam pisao ovdje KLIK, recimo najveca prednost je Wifi kartica i dvije antene dual band internet (također ima i na Taichi) i to high end mrezna oprema, koja je devastirala aposlutno sve ostalo na testu od konkurencije KLIK, dok HERO standardan model to nema, dok je HERO AC model koji ima skuplji jos oko cca50E i ima dalekoslabiju internet opremu...
Gle, Asrock je ubio sa z370 modelima - činjenica. Napravili su dobar posao. No ovo tvoje "asus sranje..." je glupavo. Asus je renomiraniji brend, ima ga doslovno svugdje i masu troši na marketing, a to neminovno vodi do većih cijena u odnosu na konkurenciju. Istina, zbog toga nikad nisam preferirao Asus. Štoviše, išao mi je na živce zbog redovito skupljih proizvoda naspram konkurencije. Ovu Hero sam uzeo jednostavno iz razloga što se na prvim testovima na svim recenzijama pokazala bez ikakve mane, sve je svima štimalo, vrm-ovi snažni i hladni... i bio sam nakratko u zg-u pa sam to uzeo kao "safe bet". Fatality i7 i Hero su tu sa cijenama i te stvarčice koje navodiš - wifi, 4gh+ memorija mi nisu bitne jer memoriju na 4ghz neću ganjat dok ne bude potrebno, a tad ćemo imat z570 čipset vjerojatno... a wifi mi ne treba jer sam na žici.
Ne znam kakav je asrock sa zvukom, ali nakon što mi je kolega darthmarkus rekao da je inače zvuk na ovim asusicama izuzetan... fakat sam se uvjerio. Inače ovaj headset što imam koristi usb zvučnu koja je ujedno i wifi reciever za njih, daje prihvatljiv zvuk... ali kad ih uštekam na zvučnu od matiče instantno osjetim za klasu čišći i bolji zvuk. Kad uspijem odvrnut i zvučnike, razlika u odnosu na staru gaming 7 od gige je fakat nebo-zemlja. Ubija zvučna.
Gle, Asrock je ubio sa z370 modelima - činjenica. Napravili su dobar posao. No ovo tvoje "asus sranje..." je glupavo. Asus je renomiraniji brend, ima ga doslovno svugdje i masu troši na marketing, a to neminovno vodi do većih cijena u odnosu na konkurenciju. Istina, zbog toga nikad nisam preferirao Asus. Štoviše, išao mi je na živce zbog redovito skupljih proizvoda naspram konkurencije. Ovu Hero sam uzeo jednostavno iz razloga što se na prvim testovima na svim recenzijama pokazala bez ikakve mane, sve je svima štimalo, vrm-ovi snažni i hladni... i bio sam nakratko u zg-u pa sam to uzeo kao "safe bet". Fatality i7 i Hero su tu sa cijenama i te stvarčice koje navodiš - wifi, 4gh+ memorija mi nisu bitne jer memoriju na 4ghz neću ganjat dok ne bude potrebno, a tad ćemo imat z570 čipset vjerojatno... a wifi mi ne treba jer sam na žici.
Ne znam kakav je asrock sa zvukom, ali nakon što mi je kolega darthmarkus rekao da je inače zvuk na ovim asusicama izuzetan... fakat sam se uvjerio. Inače ovaj headset što imam koristi usb zvučnu koja je ujedno i wifi reciever za njih, daje prihvatljiv zvuk... ali kad ih uštekam na zvučnu od matiče instantno osjetim za klasu čišći i bolji zvuk. Kad uspijem odvrnut i zvučnike, razlika u odnosu na staru gaming 7 od gige je fakat nebo-zemlja. Ubija zvučna.
Nemas potrebe meni se opravdavat niti te ja prozivam, cini mi se da si me uzeo kao da ti solim pamet zbog tvoje kupnje a zapravo je rasprava krenulo iz skroz drugog razloga i drugih ljudi, al dobro, to je i pozitivno da se ima takvih bogatih i naucnih rasprava na forumu na kraju krajeva 
Nisam govorio za komplet ASUS da je los vec za previse nabrijane cijene kod ove serije, a za marketing se apsolutno slazem sa svime, jbg ne kaze se bezveze da reklama prodaje proizvod između ostalog.
Zvuk za ASRock je super (na skupljima od moje jos i bolji), eto ja sam presao sa MSI z270 gaming M7 high end ploce koja je imala dvije zvucne u duetu ALC 1220 i ne uocavam razlike na svom sistemu (nemam nista tako jako da naberem tu razliku). Recimo ovaj gaming i7 model je dobio najvisu ocjenu za zvucnu KLIK (skroz na dnu), inace isto tako je najbolji i u citanju sata diskova i M2 SSD-a
ASUS inace ima dobre zvucne vjerojatno i najbolje uz MSI top modele.
EDIT:
Meni je taj wifi super stvar jer mi je ruter u boravku a ja sam udaljen 2 sobe od njega, komp je povezan preko zice, ali za mobitel mi tako nesto bude super zbog pojacivanja signala
Jedna lasta ne cini proljece. 
Nisam govorio za komplet ASUS da je los vec za previse nabrijane cijene kod ove serije, a za marketing se apsolutno slazem sa svime, jbg ne kaze se bezveze da reklama prodaje proizvod između ostalog.
Radi ovoga sam ušao u raspravu. Generalizirao si. Asus je skuplji, razlozi su očiti. Kvalitetom su svi tu negdje: mislim na msi, giga, asus, asrock... Sve je to tu negdje kad uspoređuješ segment ponude. Inače svo ovo preseravanje sa vrmovima je u 99% slučajeva nebitno ako ćeš držat proc na normalnoj voltaži (čitaj 1.2x-1.3x) iznad toga gotovo nitko ne bi trebao držat kavu općenito. A tek nakon 1.4v vrm-ovi dolaze do izražaja. Do 1.3 svaka ploča će odradit posao dobro. I da, hlađenje vrmova je važno. Čisto da ne trotlaju.
1 - Kvalitetom su svi tu negdje: mislim na msi, giga, asus, asrock... Sve je to tu negdje kad uspoređuješ segment ponude.
2 - Inače svo ovo preseravanje sa vrmovima je u 99% slučajeva nebitno ako ćeš držat proc na normalnoj voltaži (čitaj 1.2x-1.3x) iznad toga gotovo nitko ne bi trebao držat kavu općenito. A tek nakon 1.4v vrm-ovi dolaze do izražaja. Do 1.3 svaka ploča će odradit posao dobro. I da, hlađenje vrmova je važno. Čisto da ne trotlaju.
1 - nikako, pogotovo u istom cjenovnom razredu
2 - nemoj bubat napamet, znas kako se grije kava na 1.35v, apsolutno sve i jedan AIO hladnjak ce lupat proc na 90c u 2 minute, dodaj jos uz to da si i klokao RAM na 1.45/1.50v pa kad ploca krene gutat sav taj napon a regulacija, kondenzatori i mosfeti slabi pa na njoj mozes jaja ispec
Na 1.4v samo top ploce imaju mogucnost stabilno drzat procesore kod nekog opterecenja, narocito ako je i RAM overklokan pa jos viuse struje ide na plocu, recimo ja an ovoj ploci imam mogucnost i na ultra visokih 1.5v pokretat rendere i stress testove jer VRM na dodir ne gori, ali se zagrije onako da je topal.
Sada kada stavim tekuci metal na proc, vcore voltage stavljam na 1.38v i proc na 5.2GHz za 24/7 uz overklokan ram na 1.45v, posto je ploca super jaka za et stvari mogu si dopustit, ali za ploce sa prosjecnim ili slabim VRM-om ne dolazi u obzir.
Jedna lasta ne cini proljece. 
Gdje zivis ti, to je zadnje 3 godine tako
Govorim o toj asus z370-f koja je dosla defektna sa svih strana, vidis da nije problem bio samo u tom naponu vec i sa svime drugime.
Pa nije to defektno, nije ploca sposobna za takve stvari kao jace ploce, to je i an ostalim plocama tog ranga tako.
Da crashaju na 1.35v pri avx loadu?
1 - Kvalitetom su svi tu negdje: mislim na msi, giga, asus, asrock... Sve je to tu negdje kad uspoređuješ segment ponude.
2 - Inače svo ovo preseravanje sa vrmovima je u 99% slučajeva nebitno ako ćeš držat proc na normalnoj voltaži (čitaj 1.2x-1.3x) iznad toga gotovo nitko ne bi trebao držat kavu općenito. A tek nakon 1.4v vrm-ovi dolaze do izražaja. Do 1.3 svaka ploča će odradit posao dobro. I da, hlađenje vrmova je važno. Čisto da ne trotlaju.
1 - nikako, pogotovo u istom cjenovnom razredu
2 - nemoj bubat napamet, znas kako se grije kava na 1.35v, apsolutno sve i jedan AIO hladnjak ce lupat proc na 90c u 2 minute, dodaj jos uz to da si i klokao RAM na 1.45/1.50v pa kad ploca krene gutat sav taj napon a regulacija, kondenzatori i mosfeti slabi pa na njoj mozes jaja ispec
Na 1.4v samo top ploce imaju mogucnost stabilno drzat procesore kod nekog opterecenja, narocito ako je i RAM overklokan pa jos viuse struje ide na plocu, recimo ja an ovoj ploci imam mogucnost i na ultra visokih 1.5v pokretat rendere i stress testove jer VRM na dodir ne gori, ali se zagrije onako da je topal.
Sada kada stavim tekuci metal na proc, vcore voltage stavljam na 1.38v i proc na 5.2GHz za 24/7 uz overklokan ram na 1.45v, posto je ploca super jaka za et stvari mogu si dopustit, ali za ploce sa prosjecnim ili slabim VRM-om ne dolazi u obzir.
1. Čitaj. Po SEGMENTU ponude. Dakle nećeš uspoređivat prime-a i fatality i7. Ali hoćeš potonju sa Hero. I to je po kvaliteti komponenata do u dlaku uredno i s nijednom nećeš imat problema realno. Samo da te podsjetim, OC-procesora ovisi primarno o primjerku čipa, a onda njegov potencijal ovisi o samoj ploči. Kad govorim tu su negdje mislim da ćeš na svakoj imat gotovo iste performanse ako ne ideš u nebesa sa voltažama. Ako je vrm loš, onda je loš i neće moći držat višu voltažu, ako je hladnjak loš - trotlat će. Zato velim da ćeš sa pločom koja ima uredno hlađenje i vrmove koji mogu hranit cpu zadanom voltažom - imat problema sa čipom, a ne matičnom.
2. 99% posto korisnika NEĆE imat delidan procesor. A onda neće držat ga na 1.35v takvog sa majonezom. Tu vrmovi neće značit pošto će procesor ići na 90C i trotlat prije nego kažeš keks na ičemu intezivnijem za cpu. Od onih 1% koji delidaju, neće svi ići na 1.35+v. Osobno, ako delidam, ići ću na istu voltažu i isti OC jer mi... drum roll... faking ne treba 5.2ghz 24/7 na 12threadova. Ako meni sa jačom grafom i 100hz više na monitoru ne treba gotovo ni 5ghz, kako će onda tebi crni sine trebat 5.2ghz na 12dretvi 24/7?!? Za što? Em ti realno ne treba taj procesor, em ti i sa undervoltom i underklokom imaš iskorištenu grafu jer si na 60hz. Jbte led moš praktički gasit jezgre i ht i imat grafu na 99% odn. na 60fps-a... Ako te zanimaju ovi cpu benčevi, onda ti 24/7 1.38v nema smisla... Da se na trepavice postaviš, u ovom što planiraš nema ni "L" od logike.
Ajme al ga ova Lucija buba, koji to pobogu coffe cpu s aio hladenjem na bijednih 1.35 lupa za 2min na 90°c? u cemu to, mozda na dnu vulkana
lp
Ajme al ga ova Lucija buba, koji to pobogu coffe cpu s aio hladenjem na bijednih 1.35 lupa za 2min na 90°c? u cemu to, mozda na dnu vulkana
lp
Treba nadoknaditi vrijeme koje je bio pod 'suzpenzijom' 
Delida se da se love performanse
lp
Apsolutno sve i jedan 8700k ce sa prajmom ici vec i na 1.3v na 90c kroz 10-ak minuta, a na 1.35v bez delida sigurno nebude proc stabilan jer ce vec nakon 5 minuta dodoirnut 100c to je jedan puta jedan, pogotovo u zatvorenom kucistu i sa dust filterima na sebi.
Ni ja sa svojim hlađenjem i odlicnim primjerkom ga nemogu ohladiti na 1.35v u prajmu
EDIT:
Neka mi bilo tko sa 8700k pokaze 10min Prime 95 na 1.35v 5GHz da mu nije preslo 90c a da nije delidan 
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Pa nikad nije bio mit da coffee na 5.1-5.3Ghz na 1.35v+ ima visoke temperature u stres testu koji nije prezentacija stvarnih uvjeta koristenja.
Mit je taj da su ti naponi i takav overklok neophodni i da je coffee uvijek vruc. Do 5.0 ghz koji je i vise nego dovoljan da pometes konkurenciju u vecini slucajeva ne trebas vise od 1.3v, sto su i pokazali svi aktivni forumasi koji su ga uzeli i pri tome imaju odlicne temperature (neki i sa mid range zracnim hladnjacima), hoces u gamingu, blenderu pa cak i stres testu.
Ali sad ce po obicaju u potpunom ocaju krenut mitovi kako su svi dobili dobre primjerke. 
Nije mi jasno sta si ti mislio... ako si racunao na gaming, tamo ga mozes voziti i na 1.5v i nebude na 90c 
Moj je ispod 50c na 5.1GHz 1.33v u igrama.
Samo 16% 8700K je kod SL-a imalo uopće mogućnost da do 1.5V uhvati 5.3GHz, tako da je priča o tome da su svi dobili dobre primjerke, promašena. Tko ima stabilan ispod 1.5V na 5.3, ima zlato. Problem s naponima je što, kako raste takt, pred kraj, traži i do 3-4x više, nego za prethodni 0.1.
Meni je stabilan vec na 1.46v na 5.3GHz, problem je kaj ga za bilo kaj ozbiljnije nemres ohladit, mislim da je cinebench najzahtjevnije kaj mozes vrtit a da zakuca proc na 100% sve jezgre a da su temperature ispod 90c
Kada stavim tekuci metal ocekujem barem 10c dolje naspram MX-4 koju sada imam