Linux – dečko koji obećava zaključana tema

poruka: 647
|
čitano: 100.119
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – dečko koji obećava".
15 godina
Re: Linux – dečko koji obećava
Drago kaže...

Oprosti, to su parole. Ja sam pitao KONKRETNO koji je njegov prijedlog usvojen (a može i neki odbijeni meni isto). Činjenica je da u čak i toj mikrozajednici korisnika linuxa ogromna većina ne samo da nema pravo glasa, nego i ne zna što bi rekla o stvarno stručnim pitanjima. 

Ti očito nisi uopće razumio što je @rustweaver htio reći. Stvar je da, ako ti želiš napraviti neku promjenu u linux kernelu, za tebe uopće nije bitno hoće li ta promjena doći u službenu verziju ili ne. Ti uvijek možeš skinuti source i izmijeniti ga po volji i onda ga takvoga koristiiti. Ako ti se ne sviđa način na koji se razvija linux, možeš uzeti kod i nastaviti ga sam razvijati i onda ga ponuditi ljudima.

16 godina
Arnold Layne kaže...
molim ? 
to je 9 sati ustede na 280 000 frejmova

a pazi samo si OS promjenio  

-parametri, encoder, ... pa sve do drivera i dali koristiš npr CUDA.. Predrasude i stvarnost. npr na AE postoji utils koji tweaka... umjesto defaulnog 80% opterećenja po jezgri optereti 100%, ljudi kojima je to važno, koriste upravo zbog vremena (efektivni OC 20%). Ipak, HW je taj koji daje 90% performansi uz kvalitetan enkoder koji teoretski može biti neutralan-jednak.

HW i driveri, kao i direcx koji se sad već neko vrijeme koristi za sve ispod haube.. vjerojatno bi nekom CUDA grafičkom to skratio na polovicu vremena, jer takvi su bili rezultati... naravno, tad je jedini izbor Win platforma.

Pošto nemamo kontroliranu okolinu, recimo da su svi rezultati mogući. (inače bi tražio konkretniji dokaz vremenima). Tema i nije direktno povezana s nekim soft ili max performansama. Usporedba kao standardno osobno vozilo i modificirano za trke... nije isto.

Nisam dugo u video vodama da bi imao odgovor iz rukava, ali soft za tu namjenu se mijenja (jednom godišnje) i već je tu dovoljno razlike da na apsolutno identičnom sistemu (OS-HW) dobiješ različite rezultate, kao i neki pro encoder ili lame.. previše parametara, ništa konkretnog. Za neku (užu) temu. OK?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 16:52 (ihush).
15 godina
Drago kaže...
Priče za malu djecu - dođe Linus i izvrijeđa i popljuca developere ( http://www.tomshardware.com/news/linus-torvalds-linux-kernel,20093.html, http://www.reddit.com/r/linux/comments/1idt79/kernel_developer_sarah_sharp_tells_linus_torvalds/, http://www.reddit.com/r/linux/comments/15j9lt/when_linus_gets_mad_he_gets_really_mad/) koji su oni koji su zapravo jedini koji bi efektivno mogli imati tu famoznu kontrolu, i sve bude po njegovom.

Jesi li ti uopće proučio o čemu se u tome slučaju radilo? Određeni developer (na ne baš niskoj poziciji kada je u pitanju puštanje u kernel) je napravio određene promjene sa bugom koji je izazvao rušenje dosta aplikacija. No on umjesto da prizna pogrešku, krivi aplikacije zato što su se one srušile zbog njegova buga.

17 godina

EDIT: @rustwear

Ja jesam ideologiziran, ali u stvarnom, političkom smislu (kao vjerojatno i svi), ali ova ideja da čisto tehničke stvari kao što je softver ili strojevi, građevine ili nešto takvo treba biti ideologizirano, odnosno "slobodno" i pod utjecajem odnosno kontrolom "širokih narodnih masa" mi je smiješna. 

To nema veze ni sa slobodom ni sa demokracijom. U fizici ili kemiji ili bilo kojoj grani znanosti i tehnologije se ne odlučuje na "plenumima" niti demokracija ima ikakve veze s time. Ili je nešto dokazano i potkrijepljeno dokazima i rezultatima ili nije. A što o tome misli 1 ili 99,99% ljudi je nebitno. 

Ideja o "slobodnom softveru" koji svojom besplatnošću podriva sistem je američka ideja tehničke inteligencije koja bi se igrala "subverzivaca", a u životu nisu pročitali ni prvi redak Komunističkog manifesta niti išta znaju o povijesti radničkog pokreta, ženskih prava, emancipaciji kmetova i radnika jer to nije njihova povijest. 

Kod nas je to prihvaćeno od klinaca ili iste takve tehničke inteligencije koja isto tako nema nikakve teorijske osnove niti zna išta o teorijama društvenih znanosti i grade taj "čardak ni na nebu ni na zemlji" tobožnje "subverzivnosti" i "liberalizma" gdje zadnji termin označava američki ni-vrit-ni-mimo socijalizam kojega se tako ne usude ni nazvati jer je to tamo tabu riječ.

Meni je to smiješno, jer na sreću ili na žalost, imao sam u gimnaziji TIPSS i kasnije studij sociologije i kasnije ekonomije i ovakve nebuloze su jednostavno smiješne. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 16:56 (Drago).
17 godina
moderator
rustweaver kaže...
Članak je realno pogled osobe koju ne zanima previše zašto nešto ne radi, nego jednostavna činjenica da ne radi. To je problem s kojim se linux zajednica mora suočiti. Ljude u velikom broju slučajeva ne zanimaju objašnjenja nego žele rezultate. Prebacivanje krivice je samo to - prebacivanje krivice, ali problem samim time nije nestao.

Najbitnije stvari koje si napisao na ovoj temi. {#} To su stvari koje se tiču ljudi koji nešto rade na računalu, kojima je OS samo sredstvo, a ne cilj. A oni koji se pitaju zašto nešto ne radi ili ih zanimaju objašnjenja unatoč tome što nema rezultata su oni koji koriste OS iz ideoloških razloga. Fanboyi.

OS nije sam sebi svrha.

17 godina
mbaksa kaže...

...

OS nije sam sebi svrha.

Tebi i meni, ali ova diskusija pokazuje da imaš masu onih kojima jest. 

This space for rent!
16 godina
rustweaver kaže...

I to je ono što neke ljude čini zadovoljnima, sama ideja da to mogu napraviti kada bi znali kako, odnosno da im nitko osim vlastitog neznanja ne stoji na putu pri tome. Ideologija.

A boga - možda ću i ja j***** Emu Watson. Jedino što mi stoji na putu je moje (ne)znanju kako nju zbariti. Da fak?

Veliki Brat kaže...

1)Ja nikakvu, ali ja nisam programer. Ako tebi i nije dovoljno da netko nezavisan može imati uvid u kod, meni je. Da ne pričam da mogu platiti programera da mi prilagodi što god želim i ne moram to nikada podijeliti dalje, ako samo koristim za sebe softver kao takav. Probaj to s windowsima...

2)EDIT: ja pričam o drugom vidu kontrole, odnosu softvera otvorenog/zatvorenog koda, gdje ti MS uvaljuje što god želi, a ti imaš biti kuš. Pa nije li na vašim stranicama nedavno objavljeno kako je Luksemburg pokrenuo istragu protiv MS-a zbog zloupotrebe Skype-a i proslijeđivanja podataka NSA? To je vid kontrole o kojoj pričam, i za koju znam da ju osobno nemam, ali ipak milijun puta više vjerujem softveru kojeg treća strana može provjeriti kad joj se sprdne, nego u kojeg realno osim jedne firme nitko nema uvid.

1) Ja sam developer za MSov ekosistem. Ja ljudima (zapravo firmama) prilagođavam MSov softver njihovim potrebama. Gdje je točno problem?

2)A kao NSA to ne može, recimo, i s Pidgenom napraviti? Ono, postoji u NSAu kodeks - Dečki, možemo prisluškivati, ali ni za živu glavu dirati Linux i open source. Ono, tu povlačimo granicu, to je ipak sveto. Osim toga Luksemburg je podigo istragu zbog PRISMa, a koliko sam ja upućen, PRISM je bio neovisan o platformi.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 16:59 (Bukva).
17 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Ti očito nisi uopće razumio što je @rustweaver htio reći. Stvar je da, ako ti želiš napraviti neku promjenu u linux kernelu, za tebe uopće nije bitno hoće li ta promjena doći u službenu verziju ili ne. Ti uvijek možeš skinuti source i izmijeniti ga po volji i onda ga takvoga koristiiti. Ako ti se ne sviđa način na koji se razvija linux, možeš uzeti kod i nastaviti ga sam razvijati i onda ga ponuditi ljudima.

Ako pogledaš što sam Rustwear kaže na to, očito je da se on i ja razumijemo, tako da ti je ovaj post nepotreban.

This space for rent!
17 godina
moderator
Drago kaže...
mbaksa kaže...

...

OS nije sam sebi svrha.

Tebi i meni, ali ova diskusija pokazuje da imaš masu onih kojima jest. 

Ne mogu reći da ih ne razumijem, jer je i meni nekad računalo bilo svrha sama sebi. Kad sam išao u osnovnu školu. I možda malo u srednjoj.

17 godina
Bukva kaže...

1) Ja sam developer za MSov ekosistem. Ja ljudima (zapravo firmama) prilagođavam MSov softver njihovim potrebama. Gdje je točno problem?

2)A kao NSA to ne može, recimo, i s Pidgenom napraviti? Ono, postoji u NSAu kodeks - Dečki, možemo prisluškivati, ali ni za živu glavu dirati Linux i open source. Ono, tu povlačimo granicu, to je ipak sveto. Osim toga Luksemburg je podigo istragu zbog PRISMa, a koliko sam ja upućen, PRISM je bio neovisan o platformi.

1) I dostupan ti je kompletan kod OS-a i možeš ga mijenjati kako hoćeš u svakom njegovom segmentu? Ono, sve do neke najniže točke, štojaznam, kernela, što li?

2) Prisluškivanje je jedno. Ako se dobro sjećam, bila je priča o MS-u kao vlasniku Skype-a, odn. njihovom samovoljnom (bez sudskog naloga) davanju traženih podataka na uvid NSA, a što je u Luksemburgu, gdje je MS radi poreznih olakšica registriran, zakonom zabranjeno.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 17:07 (Veliki Brat).
17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...
Bukva kaže...

1) I dostupan ti je kompletan kod OS-a i možeš ga mijenjati kako hoćeš u svakom njegovom segmentu?

Jedno je htjeti, a drugo je znati i moći. A treće je doista nešto i napraviti. Za sebe. A četvrto, napraviti nešto i za zajednicu. {#} Linux je open-source u kontekstu stalne nade da će netko drugi nešto napraviti ili popraviti, a ne da ćeš ti kao korisnik nešto napraviti.

15 godina
neaktivan
Drago kaže...
To nema veze ni sa slobodom ni sa demokracijom. U fizici ili kemiji ili bilo kojoj grani znanosti i tehnologije se ne odlučuje na "plenumima" niti demokracija ima ikakve veze s time. Ili je nešto dokazano i potkrijepljeno dokazima i rezultatima ili nije. A što o tome misli 1 ili 99,99% ljudi je nebitno. 

Samo što ovdje često nije riječ o znanstvenoj zajednici, a pojedini sudionici koji i jesu računalni znanstvenici uglavnom ne promatraju ovo na znanstveni način.

Moraš shvatiti taj mentalni sklop. Richard Stallman je radio u MIT-u, tada softver nije smatran kritičnom komponentom poslovanja raznih kompanija koje su bile sve primarno usredotočene na hardver, programeri su si slobodno među sobom razmjenjivali programski kod i svatko je mogao gledati i analizirati što je god htio. Programski jezici su se počeli razvijati i softver je odjednom postao strateško sredstvo mnogih kompanija koje su stoga izvorni kod krile kao zmija noge. Stallmana je to zasmetalo jer je on bio nostalgičan za dobrim starim vremenima, i tako je nastao Free Software Movement.

Misliš da je to loše? Nisi još vidio GPLv2 i GPLv3 razilaženja u mišljenjima (Stallman-Torvalds), pa BSD, MIT i ostale licence. Licence niču kao gljive poslije kiše, svatko ima neku svoju interpretaciju "konačne slobode".

What Andy giveth, Bill taketh away.
17 godina
mbaksa kaže...

Linux je open-source u kontekstu stalne nade da će netko drugi nešto napraviti ili popraviti, a ne da ćeš ti kao korisnik nešto napraviti.

Slučajno si stisnuo reply meni, umjesto Dragi... {#}

Gledam te!
15 godina
neaktivan
Bukva kaže...

A boga - možda ću i ja j***** Emu Watson. Jedino što mi stoji na putu je moje (ne)znanju kako nju zbariti. Da fak?

Zašto to meni govoriš, ja samo objašnjavam što se događa. Očito ti je to što sam napisao nešto sasvim novo. Meni nije, svaki dan sam u tom svijetu i znam kako se otprilike razmišlja tamo. Da sada opet ne krenem opisivati "Zajednicu" (već sam jednom na ovom forumu objašnjavao u detalje).

17 godina
rustweaver kaže...

Misliš da je to loše? Nisi još vidio GPLv2 i GPLv3 razilaženja u mišljenjima (Stallman-Torvalds), pa BSD, MIT i ostale licence. Licence niču kao gljive poslije kiše, svatko ima neku svoju interpretaciju "konačne slobode".

Svjestan sam toga i to je jednostavno "šum". Meni smeta što je kod nas čitava ta priča o "slobodnom" softveru prenesena iz Amerike bez imalo kritičnosti i bilo kakvog razumnog odmaka i promišljanja ima li to nekog stvarnog smisla ili ne. 

Ja ne vidim da je Linux na bilo koji način naštetio kapitalizmu (ironično je da goleme kompanije koriste Linux naveliko, a i Microsoft koji je stalno drndao po tome kako je "ROI" na strani Windowsa - prebacio sve Skype servere na Linux! LOL! http://www.zdnet.com/blog/open-source/microsoft-supports-linux-desktop/11234 i http://www.zdnet.com/blog/microsoft/skype-what-kind-of-infrastructure-changes-has-microsoft-made/12612).

U svakom slučaju - hvala ti na zanimljivom razgovoru!

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 17:16 (Drago).
16 godina
neaktivan
Linux – dečko koji obećava

Drago

ajde priznaj da ti je bilo dosadno i da si članak napisao samo da se baviš forumom cijelo popodne :)

0 0 hvala 0
17 godina

Imam posla k'o u priči a visim na forumu... biće belaja sutra u firmi...

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Imam posla k'o u priči a visim na forumu... biće belaja sutra u firmi...

Nemoj da kasni novi broj, smatrat ću te odgovornim :)

i nabavi nvidiinu karticu ako se oćeš igrat sa steamom na linuxu

vlastito iskustvo :)

16 godina
Veliki Brat kaže...
Bukva kaže...

1) I dostupan ti je kompletan kod OS-a i možeš ga mijenjati kako hoćeš u svakom njegovom segmentu? Ono, sve do neke najniže točke, štojaznam, kernela, što li?

Ne, mogu overrideat sve klase koje su vidljive kroz IntelliSense. Ali opet ga ideš tipa - čua na pazaru od Duje pa mora da je istina. Ti niti sa linuxom ne možeš raditi što god hoćeš (well, u teoriji možeš, ali u praksi ne), već moraš pratiti ono što je arhitekt sustava zamislio. OS je građen hijerarhijski i što si ti višlje, to si ti kao programer moćniji, no što se niže spuštatš to imaš sve manje i manje mogućnosti da nešto napraviš (pod pretpostavkom da cijeli OS radi kako treba nakon tvoje intervencije). Bez obzira, što naravno, postoji i enkapsulacija i interface s jedne strane i brokeri s druge i svi ostali perkovi OOPa, kako rekoh, što ideš na niže to si sve više sputavan. Ima i na jakoj niskoj razini visoki stupnjevi izolacije... Ne znam, možeš šromjeniti cloack algoritam za odabir slijedeće dretve koja će postati aktivna u... Koji god već hoćeš. Ali to ti je apsolutno ne bitno (jer ti algoritmi su ne "informatički" ili "programerski" ispolirani, nego matematički). Ali možeš u potpunosti zaboraviti i na Linuxu da možeš samo tako napraviti neki veći show na nižoj razini. Znam jer je jednom davno u jednoj birtiji nastala ideja da se uzme BSD i na njega stavi custom semantički file sistem. I sve bi bilo divno i krasno da ti sustavi su razvijani s idejom da može doći osoba X i na razini do metala ga prilagoditi sebi. Bez obzira što filozofija postoji, tehnički vrlo vjerojatno je to utopia. Staviti na linux nešto što je radikalno drugačije nego kako je on zamišljen - nejde makar se ti na trepavice postaviš!

Naravno, na višljoj razini linux je neusporedivo fleksibilniji. Recimo jednom sam se igrao sa routerom i pokušao mu custom kernel uvaliti. I za tako nešto je linux idealan. Osim toga postoji i dd-wrt preko kojeg možeš router od niti 100kn na njuškalu pretvoriti u stroj koji ima kapacitete koji se nalaze u routerima od +1000kn. I tu jest snaga linuxa / *unixa, već kako hoćeš. 

Ali reći da je prednost linuxa u tome što ga uzmeš i prepraviš da sere dugu... Mmmm'da good luck with that.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Linux je open-source u kontekstu stalne nade da će netko drugi nešto napraviti ili popraviti, a ne da ćeš ti kao korisnik nešto napraviti.

Da budemo fer, količina forkanih projekata po netu govori da doista i postoji poveća skupina ljudi koji imaju i znanje i volju. Ono što ti ljudi nemaju jest složnost (pa onda imamo rasipavanje ljudskih resursa, ili kako bi to neki rekli - fragmentacija).

To je više fenomen koji bi trebali proučavati psiholozi jer se tu može svašta naučiti o ljudskoj psihi, a ne osobe iz IT svijeta kojima to sve skupa izgleda kaotično i koje više zanima tehnologija od umova koji stvaraju tu tehnologiju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 18:00 (rustweaver).
15 godina
Drago kaže...
Drago kaže...

Ja ne vidim da je Linux na bilo koji način naštetio kapitalizmu (ironično je da goleme kompanije koriste Linux naveliko, a i Microsoft koji je stalno drndao po tome kako je "ROI" na strani Windowsa - prebacio sve Skype servere na Linux! LOL! http://www.zdnet.com/blog/open-source/microsoft-supports-linux-desktop/11234 i http://www.zdnet.com/blog/microsoft/skype-what-kind-of-infrastructure-changes-has-microsoft-made/12612).

Za mene je slobodan onaj koji mi daje pravo da ga pokrećem u bilo koju svrhu, kopiram, distribuiram i modificiram.

I to je sve, bez rušenja kapitalizma, socijalizma, demokracije itd. Doduše ima i "genijalaca" koji su sve to uspjeli nekako povezati u neku novu ideologiju (npr. ovaj članak{#}). Kada sa u pitanju goleme korporacije, još ironičnije je to što njegov razvoj uglavnom financiraju velike korporacije.

Ti uvjeti korištenja su jedina razlika između vlasničkoga i slobodnoga softvera. Sve ostalo je isto. Isto ga razvijaju tvrtke, pojedinci i skupine samo što ga daju pod različitim uvjetima korištenja. 

Osobno, linux koristim samo zato što mi odgovara. Jednostavno sam osoba koja voli kucati po terminalu i gledati kako stvari rade "ispod haube", pa se na linuxu jednostavno osjećam kao riba u vodi. Zbog istoga razloga i podržavam slobodan softver.

17 godina
moderator
rustweaver kaže...
mbaksa kaže...

Da budemo fer, količina forkanih projekata po netu govori da doista i postoji poveća skupina ljudi koji imaju i znanje i volju. Ono što ti ljudi nemaju jest složnost (pa onda imamo rasipavanje ljudskih resursa, ili kako bi to neki rekli - fragmentacija).

Ta "poveća skupina ljudi" je i dalje jako malen dio korisnika. Budimo realni - prosječnom korisniku desktop Linuxa to što je Linux open-source pa ga "može" mijenjati "kako želi" ne znači ništa. To je prazna mantra.

Problem sa svim tim forkanjem ({#}) je baš to što projekti nisu vođeni uopće ili nisu vođeni ozbiljno. Od open-source programa imam iskustva s Gimpom i s Inkscapeom. Dok se Gimp ustabilio (s druge strane nema nekih novosti već dugo vremena - godinama se već ljudi nadaju da će se uvesti podrška za CMYK jer bez toga se u profesionalnom svijetu ne može razmatrati kao ikakva alternativa Photoshopu - možda se ustabilio baš zbog toga što se ne radi previše na njemu), Inkscape se i dalje koliko toliko intenzivno razvija, no on ko da je uvijek u nekoj beti koja povremeno skače u alfu. Neki bugovi se vuku i po ne znam - pet i možda više godina! I to neki banalni, očiti bugovi (ili "fičeri"? LOL) za koje je sramota da odmah nisu bili riješeni kad su uočeni. Radi se sve zbrda-zdola.

Međutim, ipak se napreduje. Malo po malo. I tu možebitno leži spas Linuxa kao desktop OS-a, jer se više nema bogzna što revolucionarno za napraviti. Stvari će se polako poboljšavati, sređivati i jednog dana se možda srede te nebuloze s driverima i načinom instalacije drivera. LibreOffice će nadam se s vremenom bolje čitati MS-ove formate, a ako mu srede sučelje, jednog dana možda i zamijeni MS Office.

17 godina
neaktivan
sasa kaže...

moram priznati da sam nadobudno dao linuxu šansu. nekoliko puta. u zadnjih 6 mjeseci 3 puta me libreoffice razočarao i jednostavno sam odlučio da POSAO ne može trpiti to smeće od aplikacije.

2 puta me da dan konferencije (da, na dvije konferencije sam išao sa materijalima pripremljenim u libre office) i svaki put mi se sve raspalo, nije se željelo otvoriti, nije radio recovery i sl. I to na mom laptopu gdje je i rađeno!

zadnji put sam trebao pounjavati neku natječajnu dokumentaciju i jedan dan je sve bilo OK, a drugi da, kada sam želio sve još jednom provjeriti prije slanja, sve se opet raspalo!

tu sam poludio i naručio ms office.

nikada prije i nikada poslije nije bilo nikakvih problema (korsinik sam offica od verzije 97 intenzivno, a radio sam sa officom još na win 3.1).

znači, ako nisam sys admin onda nemam nikkavu prednost u korištenju linuxa.

meni za prezetacije, tablične kalkulacije i sl. nakon ovih incidenata libre office ne smije niti blizu. a linux kao OS ne želim jer ne želim razmišljati kako će nešto raditi (ako spojim kameru ili fotić ili ...).

ove srednjoškolske/studentske iluzije o svijetu sa linuxima sam davno prerastao (da, na faksu sam bio na linuxu od 99.), ali danas NE vidim zašto bi itko koristio linux (govorim o desktop/laptop tržištu - na serverima priznajem ima smisla).

vi koji doma tjerate pravdu i mir u svijetu stavljanjem linuxa - kada kupujete laptope da li imate opasnu uštedu ako ne uzmete sa win? ja sam na laptopima zadnjih 7 godina i nikada se ne bih vratio na desktope i uvijek uzmeme sa win. i sada ću (privatno) polako na OS jer je to još jedna stepenica prema nirvani (upališ, radi i za 3 godine uzmeš novi i opet isto - i tada ga prvi puta ugasiš).

Ali koji je to argument kontra Linux operativnog sustava što software za obradu teksta LibreOffice ne radi dobro. Pa taj software radi i na Windowsima i na Linuxu i nema nikakve veze sa projektom Linuxa. Ovaj argument mi je smiješan. Kao da ja kažem da je Windows7 loš je je software Avidemux loš. Miješate Office aplikacije i operativni sustav, kruške i jabuke pa dajte ljudi malo zdravog razuma.

To što nema MS Office na Linuxu je sasvim druga priča. Vjerovatno ga nikad neće ni biti. Ali tko je autoru teksta kriv što se nije sjetio poslužiti google tražilicom i recimo instalirati Kingsoft Office koji je kineski klon MS Officea. I otvaraš docx bez problema. 50% postova na ovoj temi govori o Office softveru što nema veze sa Ubuntu OS-om kojeg je autor pokušao koristiti, a još manje sa Linuxom kao kernelom i temeljem GNU/Linux distribucija. 

Ajmo malo argumentirane rasprave.

iPhone:You're holding it wrong. Always!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 18:36 (hrvooje).
17 godina

@bukva - pa gle, ne pričam o tome da se napiše kompletan novi kernel, ali možeš uvaljivati/izbacivati dijelove kako ti paše/treba, zar ne? Mislim ono, imaš kompletan source i peri miško...

Kod MS-a u neke temeljne stvari ne diraš. Ili možeš/smiješ? Čini se da ipak ne.

To pričam zbog one situacije s backdoor kodom u NetBSD-u (ili već kojem BSD-u), za kojeg se dugo nije uopće znalo da je ubačen, odn. da su programeri zaduženi za neki dio koda bili plaćeni (ili već nekako 'potaknuti') da ga ubace i održavaju tamo. Poanta je da je teško nadzirati i otvoreni kod, a kamoli zatvoreni. Ipak, otvoreni kod je tu uvijek u prednosti, jer je barem podložan reviziji. Mislim, ako to nikome nije problem, kako to da onda vladini dužnosnici u USA nisu smjeli koristiti Blackberry (čiji su serveri bili smješteni u Kanadi)?

A tek onda u cijelu priču ulazi dio customizacije, koju za sebe možeš dovesti do koje god razine želiš, ukoliko imaš resursa, što kod zatvorenog koda nije slučaj.

Pričao sam o tome davno, kada smo razgovarali o cijenama rada i proizvoda i jedna mi stvar nikako nije dan danas jasna - zašto je svima normalno da, kad plate programera, dobiju binarni paket koji radi što radi, dok radi, i sve pet, a kad plate arhitekta, očekuju osim papirologije temeljem koje vade dozvole, da im se dostavi dokumentacija u 'sourceu'?

Kako dolazim iz ovog drugog miljea, tako mi je taj način razmišljanja jednostavno bliźi i smatram da, ako ja platim tvoj rad, onda sam ga platio, zajedno s njegovim kompletnim rezultatom, ne samo koliko mi daš.

Gledam te!
16 godina
captain_soap_McTawish kaže...
..
Za mene je slobodan onaj koji mi daje pravo da ga pokrećem u bilo koju svrhu, kopiram, distribuiram i modificiram.

..

Ti uvjeti korištenja su jedina razlika između vlasničkoga i slobodnoga softvera. Sve ostalo je isto. Isto ga razvijaju tvrtke, pojedinci i skupine samo što ga daju pod različitim uvjetima korištenja. 

..

- napomena, Copyright je važna stvarčica. ni Open/Free nije ničije, postoji autor, copyright ili left..

- možeš modificirati, ali ako distribuiraš moraš to i navesti. Ako si uzeo free, ne možeš naplatiti. Naplaćuješ uslugu itd. itd..

- Free ne zači nezaštićeno, tj ako uzmeš, moraš poštivati odgovarajuću licencu pod kojom je izdan, MIT, GNU.. pa i blentavu EULAu koja na sudovima nije nešto čvrsto.

- ne u bilo koju svrhu, svaki disclaimer to brani, tj nema dozvole za nešto npr ilegalno. Vlasnik određuje npr za komercijalno ili cardware itd..

Dozvola za korištenje je jedno, ali pravila su i dalje ista, tj npr moraš isporučiti soft pod istim uvjetima, s originalnim copyrightom, u suprotnom ga kršiš. Autor i vlasnik koda. Razlika je samo što kapital to

naplaćuje, GNU/FOSS ne.

primjer 7z. Gdje se vide i ograničenja i sve na što pristaješ. To je Open/Free/FOSS. ili feirplay, ne divljizapad gdje robinhudovski uzimaš...

17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...

@bukva - pa gle, ne pričam o tome da se napiše kompletan novi kernel, ali možeš uvaljivati/izbacivati dijelove kako ti paše/treba, zar ne? Mislim ono, imaš kompletan source i peri miško...

Možeš dati primjere za ovo? Što si ti takvoga napravio? Što takvoga bi drugi radili? Zašto bi išta u Windowisma dirao temeljne stvari?

Mislim da nitko ne spori da je to što se u Linuxu može - pozitivno. {#} Problem je u drastičnom preuveličavanju korisnosti te mogućnosti.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ta "poveća skupina ljudi" je i dalje jako malen dio korisnika. Budimo realni - prosječnom korisniku desktop Linuxa to što je Linux open-source pa ga "može" mijenjati "kako želi" ne znači ništa. To je prazna mantra.

Jest, udio u globalnom svijetu korisnika je malen. Hoću reći, sveukupno, njihov broj je velik, to je cijela vojska ljudi. Usudio bih se reći mnogo više nego što MS i Apple zajedno imaju (iako sam ovo upravo izvukao "iz dupeta"). Na to sam ciljao.

mbaksa kaže...
Problem sa svim tim forkanjem ({#}) je baš to što projekti nisu vođeni uopće ili nisu vođeni ozbiljno.

Nisu da. Ali svaki od tih forkova predstavlja upravo ono o čemu ovdje pričamo. Nekome se nije sviđalo kamo stvari idu i sâm je odlučio modificirati program. Ne viđamo forkove samog kernela jer je to stvarno teška egzotika, ali kako barijera za upad opada (što je softver na višoj razini, jel) broj forkova raste.

mbaksa kaže...
Od open-source programa imam iskustva s Gimpom i s Inkscapeom. Dok se Gimp ustabilio (s druge strane nema nekih novosti već dugo vremena - godinama se već ljudi nadaju da će se uvesti podrška za CMYK jer bez toga se u profesionalnom svijetu ne može razmatrati kao ikakva alternativa Photoshopu - možda se ustabilio baš zbog toga što se ne radi previše na njemu), Inkscape se i dalje koliko toliko intenzivno razvija, no on ko da je uvijek u nekoj beti koja povremeno skače u alfu. Neki bugovi se vuku i po ne znam - pet i možda više godina! I to neki banalni, očiti bugovi (ili "fičeri"? LOL) za koje je sramota da odmah nisu bili riješeni kad su uočeni. Radi se sve zbrda-zdola.

Gimp je zapao u gadnu krizu, ponestaje developera a i rade se velike izmjene u samim korjenima pa prevladava dojam mrtvila. Inkscape s druge strane nikad nije bio življi.

Problem bugova je nezgodan. Pošto ti za to ne plaćaš nitko nema obavezu popraviti neki bug ma koliko on sramotan bio. Iliti kako se u open source svijetu na lijep način kaže "j**i se": "patches welcome".

16 godina
hrvooje kaže...
.

Ali koji je to argument kontra Linux operativnog sustava što software za obradu teksta LibreOffice ne radi dobro. Pa taj software radi i na Windowsima i na Linuxu i nema nikakve veze sa projektom Linuxa. Ovaj argument mi je smiješan. Kao da ja kažem da je Windows7 loš je je software Avidemux loš. Miješate Office aplikacije i operativni sustav, kruške i jabuke pa dajte ljudi malo zdravog razuma.

To što nema MS Office na Linuxu je sasvim druga priča. Vjerovatno ga nikad neće ni biti. Ali tko je autoru teksta kriv što se nije sjetio poslužiti google tražilicom i recimo instalirati Kingsoft Office koji je kineski klon MS Officea. I otvaraš docx bez problema. 50% postova na ovoj temi govori o Office softveru što nema veze sa Ubuntu OS-om kojeg je autor pokušao koristiti, a još manje sa Linuxom kao kernelom i temeljem GNU/Linux distribucija. 

Ajmo malo argumentirane rasprave.

- prvo slažem se. Samo koristim post kao template..

Tko je 'branio' LO kao nevin? Zbog problema s otvaranjem MSovih formata, objašnjenjem da je krivac MS, format, zatvorenost... hrvooje daje link za soft koji to radi ispravno. Jednostavan dokaz da je LO problem. Dali neki player audio-video otvara neki format, dali barata ispravno, ... dali je kritika takvog softwarea flamewar ili normalna kritika, bez obzira na konkretan format, jer drugi rade.

- točno, nije linux krivac za aplikacije koje se na njemu vrte. Tko je krivac? Proizvođač, ok...

- tko je složio ubuntu distru? Zašto, kriterij? Canonical. Dakle, logično je prigovarati distribuciji, odluci koja gura LO (kao nedorađen proizvod), ako postoji drugi koji radi. To je greška ubuntua-Canonicala, dok njihove razloge možemo samo nagađati, ali ne moraju biti slučajni..

- Drago kaže da ubuntu ne radi. To nije krivnja linuxa, nego onog tko odlučuje o distri, paketima. Koji je to mogao bolje posložiti. Predsjednik vlade bira ministre, selektor nogometaše.. i odgovornost ili se to ne računa? Ako je Drago (greškom) napisao/mislio da je linux loš, dovoljno je da replacea riječ s distrom i sve je OK, nema flejmanja... Pošto je to najzastupljenija distra, ne može mu se prigovarati na odabiru upravo ubuntua. Može se samo sugerirati da je trebao odbrati.. xy.

17 godina
mbaksa kaže...
Veliki Brat kaže...

Možeš dati primjere za ovo? Što si ti takvoga napravio? Što takvoga bi drugi radili? Zašto bi išta u Windowisma dirao temeljne stvari?

Zato što sam trenutno u postupku organiziranja organizacije koja će pratiti rad organizacija (ne i pojedinaca) koje imaju utjecaja na društvo i društvene slobode pojedinaca, ali i organizacija. Sada se premišljam koji ću OS staviti na svoj komp, a bio sam dosad uvjeren da će to biti neki linux.

Ako bukva može izbaciti sav zloćudni kod iz kernela Windowsa i Painta, možda ipak uzmem Windowse, obzirom da mi je u kompu AMD radeonka 4870.

Gledam te!
17 godina
ihush kaže...
Ako je Drago (greškom) napisao/mislio da je linux loš, dovoljno je da replacea riječ s distrom i sve je OK, nema flejmanja... Pošto je to najzastupljenija distra, ne može mu se prigovarati na odabiru upravo ubuntua. Može se samo sugerirati da je trebao odbrati.. xy.

Nije greška. Sada stvarno mislim da je desktop Linux u svim distribucijama ispod minimalnog prihvatljivog standarda za ogromnu većinu korisnika, ne samo Ubuntu distribucija. Nju sam probao jer se općenito smatra najdorađenijom i po tko zna puta sam imao isto iskustvo kao sa svim prethodnim distribucijama na najrazličitijim konfiguracijama i to nije nikakav flejm niti bi se itko trebao osjetiti uvrijeđenim zbog toga.

Problem je što se to iz kopanja po Linux forumima ne može saznati jer je tamo sve "hunky-dory" i megamrak superiška, a u stvarnosti nije tako.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 19:20 (Drago).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice