AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.915
|
čitano: 7.110.018
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Lepa vest, ali nije to to bez Borisa da još jednom okači onaj Reddit thread sa izgorelim 9800 X3D. 😢
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 18:20 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

I ja već dulje vrijeme tvrdim da Intel iznad vode drže samo dugoročni ugovori sa velikim igračima poput HP, Della i Lenova

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Digitale Maximale kaže...

To je sve odavno čekivano, s obzirom da več dosta vremena svi ozbiljni gejmeri realno i kupuju samo AMD X3D procove 7000 ili 9000 serije.

Ali i AM4 CPU starudija ima svoj dio kolača, s obzirom da ipak nema namjeru krepat u skorijoj budučnosti.

AMD,........is that Epyc or what?
12 godina
segregator kaže...

I ja već dulje vrijeme tvrdim da Intel iznad vode drže samo dugoročni ugovori sa velikim igračima poput HP, Della i Lenova

intel drže fabovi, amd se otima sa jabukom, nevidijom pa čak i intelom za proizvodnju

intel za to vrijeme štanca u vlastitim fabovima koliko god može, većina toga nije za entuzijaste nego za one kojima treba sad i odmah

amazon prodaja nije market share, amd nije niti blizu 50%

AMD's desktop PC market share hits a new high as server gains slow down — Intel now only outsells AMD 2:1, down from 9:1 a few years ago | Tom's Hardware

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.11.2025 0:21 (picajzla0707).
8 tjedana

X3D Faceoff | 5700X3D vs 7800X3D vs 9800X3D BF6 REDSEC

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

X3D Faceoff | 5700X3D vs 7800X3D vs 9800X3D BF6 REDSEC

starac se jos dobro drzi :D

13 godina

https://videocardz.com/newz/amd-lists-next-gen-ai-raytracing-for-future-radeon-gpus-confirms-ryzen-gorgon-and-zen6-medusa

Hm, refresh zen 5? Šta će početi kopirati nevidiju i još dodavati naziv super, tipa 9800X3D Super 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mazy651 kaže...

https://videocardz.com/newz/amd-lists-next-gen-ai-raytracing-for-future-radeon-gpus-confirms-ryzen-gorgon-and-zen6-medusa

Hm, refresh zen 5? Šta će početi kopirati nevidiju i još dodavati naziv super, tipa 9800X3D Super 

Po nazivu "Gorgon point" dalo bi se naslutiti da je to refresh trenutnih Strix point

mobilnih procesora, a ne općenito Zen 5 arhitekture

6 dana
picajzla0707 kaže...
segregator kaže...

intel drže fabovi, amd se otima sa jabukom, nevidijom pa čak i intelom za proizvodnju

intel za to vrijeme štanca u vlastitim fabovima koliko god može, većina toga nije za entuzijaste nego za one kojima treba sad i odmah

AMD's desktop PC market share hits a new high as server gains slow down — Intel now only outsells AMD 2:1, down from 9:1 a few years ago | Tom's Hardware

Intela drži država novcem poreznih obveznika. Te tvornice su im samo trošak jer ih jedino oni koriste, a s obzirom na to da im prodaja ne ide dobro i da u tvornice treba kontinuirano ulagati i održavati ih, dobiješ recept za katastrofu i žicanje Trumpa da im pomogne. Pored toga što troše milijarde na održavanje vlastitih tvornica, a nemaju drugih klijenata osim sebe, koriste i TSMC-ove ultraskupe usluge. S druge strane, AMD ima samo trošak korištenja TSMC-ovih usluga i uredno proda sve što kupi od TSMC-a i proizvede. Prodaja na Amazonu (kao i na Neweggu, Mindfactoryju itd.) pokazuje što kupci s iznadprosječnim znanjem preferiraju, dakle, oni koji sastavljaju komp od nule. 1 takav kupac više vrijedi nego 100 kupaca OEM rješenja koji nemaju pojma što se nalazi u kućištu. Kvaliteta, a ne kvantiteta! :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.11.2025 15:26 (9800x3d).
8 tjedana

Žali bože nove serije

5700X3D vs 7700X vs 9600X vs 7500F BF6

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
9800x3d kaže...
picajzla0707 kaže...
segregator kaže...

Intela drži država novcem poreznih obveznika. Te tvornice su im samo trošak jer ih jedino oni koriste, a s obzirom na to da im prodaja ne ide dobro i da u tvornice treba kontinuirano ulagati i održavati ih, dobiješ recept za katastrofu i žicanje Trumpa da im pomogne. Pored toga što troše milijarde na održavanje vlastitih tvornica, a nemaju drugih klijenata osim sebe, koriste i TSMC-ove ultraskupe usluge. S druge strane, AMD ima samo trošak korištenja TSMC-ovih usluga i uredno proda sve što kupi od TSMC-a i proizvede. Prodaja na Amazonu (kao i na Neweggu, Mindfactoryju itd.) pokazuje što kupci s iznadprosječnim znanjem preferiraju, dakle, oni koji sastavljaju komp od nule. 1 takav kupac više vrijedi nego 100 kupaca OEM rješenja koji nemaju pojma što se nalazi u kućištu. Kvaliteta, a ne kvantiteta! :)

https://www.ad-hoc-news.de/boerse/news/ueberblick/intel-secures-landmark-microsoft-deal-in-major-foundry-breakthrough/68345851

6 dana
Mno kaže...
9800x3d kaže...
picajzla0707 kaže...
segregator kaže...

https://www.ad-hoc-news.de/boerse/news/ueberblick/intel-secures-landmark-microsoft-deal-in-major-foundry-breakthrough/68345851

Bravo 

12 godina

Žali bože nove serije

5700X3D vs 7700X vs 9600X vs 7500F BF6

Nije to svugdje tako, tarkov obozava X3D i normalno da ce tu razlika bit ogromna.

8 tjedana
hahhaajaads kaže...

Nije to svugdje tako, tarkov obozava X3D i normalno da ce tu razlika bit ogromna.

Ovo je BF6...

Inače, zen 3 X3D je sad vec 3 godine star a i overall za gaming je neck to neck sa tim novima tako da kako sam vec pričao ryzen vanilla u tim non 3d verzijama za gaming je propuh, nikakvog napretka da bi netko prodao staru X3D seriju.

12 godina
hahhaajaads kaže...

Ovo je BF6...

Inače, zen 3 X3D je sad vec 3 godine star a i overall za gaming je neck to neck sa tim novima tako da kako sam vec pričao ryzen vanilla u tim non 3d verzijama za gaming je propuh, nikakvog napretka da bi netko prodao staru X3D seriju.

Auu, bez gledanja sam mislio da je tarkov posto mu je to 80% contenta  Dap, izgleda da igre vise i vise vole keš, znaci 5800X3D je cak jos 5-10% iznad 5700X3D u BF6 sto je podosta velika razlika naspram ostalih.

8 tjedana

Upravo to, 5800X3D je jos brzi od ovog 5700X3D u testu, znaci AMD vec godinama muku muci sa vanillom koja je uredno sporija i od intel Raptor lake serije i od vlasitith starih X3D serija.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
9800x3d kaže...

godinama se i amd držalo da životu samo radi toga da ne nastane monopol što je isto intervencija države

sad interveniraju na drugi način kako bi prevenirali nešto drugo što nije povoljno za njih, a to je da eventualnom invazijom tajvana amerika ne ostane bez ikakve proizvodnje čipova

u takvoj situaciji amd i nevidija bi mogli staviti ključ u bravu, a intel bi ostao jedini proizvođač koji može snabdijevati ameriku, jer u slučaju rata ili velike krize nije pametno ostaviti proizvodnju svih čipova u rukama potencijalnog neprijatelja, a ako imaju intelove fabove imaju i proizvodnju čipova, pa makar i nešto slabije kvalitete, što je opet bolje nego nikakve 

8 tjedana
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Sve pa im je svejedno 

ne kužim rečenicu niti što si njome htio reći

intervencija države u ovom slučaju nije zato jer je gelsinger lizao šupak trumpu, a tan to radi još i bolje, nego zato da se amerika ne dovede u situaciju da nema nikakve čipove ako kina skoči na tajvan, već dugotrajna opsada i blokada otoka mogu dovesti ameriku i osattak svijeta u probleme, amd i nevidiju u poziciju da - uz svo svoje znanje i trenutnu nadmoć - nemaju gdje proizvoditi i da mogu staviti ključ u bravu

u tom slučaju bolje je moći kupiti i degradatora nego ništa

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.11.2025 17:41 (picajzla0707).
8 tjedana

Ma ti si skroz krivo shvatio, nisam ja ovo objavio jer se referiram na fabove, nego na suradnju zelenih i plavih u kojoj AMD svakako vidi prijetnju i sigurno nisu ravnodušni na tu suradnju.

A kaj se tice ovog tvojeg sve se radi iz interesa, a ne zato jer se netko dodovoravao Trumpu, inace Gelsingera nije ni bilo u intelu kada je dogovoren otkup udjela od Nvidia-e. Čak je Trum htio Lip Bu Tana ispedalirati zbog nekih poveznica sa Kinom, ali je onda okrenuo ploču skroz

PS

Nije Intel jedini fab, da nema TSMC kojim slučajem tu je i Samsung od velikih igrača

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.11.2025 18:08 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

A i GloFo sa njihovim ispeglanim 22nm

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

TSMC u Arizoni već proizvodi od kraja prošle godine (N4), druga tvornica se dovršava i trebala bi raditi punim kapaciteom do 2028. (N3) a trećoj su postavljeni temelji i plan je da do 2030. počne proizvoditi N2 i A16 wafere.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 tjedana

Ali je i dalje mana šta se sve iz USA šalje opet u Taiwan na pakiranje, znači jos par godina to nebude šljakalo samostalno, a pitanje i onda koliko ce kapaciteta biti moguce isporučiti za sve...

NVIDIA's Arizona-Made "Blackwell" GPUs Must Travel Back to Taiwan for Packaging

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Nije Intel jedini fab, da nema TSMC kojim slučajem tu je i Samsung od velikih igrača

kao što kolege kažu, ima sad tsmc fabove u americi, tu je i samsung

jedino što bi i samsung u koreji bio upitaj za dobavu u slučaju pičvajza oko tajvana

ali radi se o tome da zasad nema zamjene za intelove fabove kao rezervu i da si amerika ne može dozvoliti da ih puste niz vodu

ne intel sam po sebi, nego njihove fabove, makar ih preuzela i nevidija, jer u slučaju da tajvan završi u blokadi ionako bi došlo do nestašica i ogromnih problema na svjetskom tržištu čipova, bez intelovih fabova taj bi problem bio višestruko veći

zato je intel firma od posebnog značaja za usa, dok amd nije

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice