Zanima me koliko zauzima fotografija snimljena u RAW-u i TIFF-u, u rezoluciji od 5MP.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
RAW formati ovise od aparata do aparata jer svaki proizvođač sprema različite podatke i na različit način. Moj Fuji sa 6,3 MP radi RAW fajlove od 14 MB. Sony, aparat od 10,2 MP, radi RAW fajlove samo malo veće od JPEG-a najveće kvalitete, dakle oko 6-7 MB.
Sprema se u Bugu, čujem, tekst o RAW formatima i njihovoj ulozi u velikoj svjetskoj revoluciji 
TIFF ti isto ovisi, je li komprimiran ili nije, koliko bitova po boji itd.
Zanima me dali zauzim više RAW ili TIFF format, ako tiff nije komprimiran.
Možda griješim, ali mislim da nekomprimirani RAW i nekomprimirani TIFF imaju istu veličinu.
Nevijerujem, da tiff i raw zauzimaju isto memorije.
Ponavljam još jednom - RAW ovisi o aparatu. RAW nije samo jedan format, već više njih. Svaki proizvođač aparata ima svoj RAW format koji su međusobno različiti (po mnogočem, pa i po zauzeću).
evo, samo da nadopunim zlog luđaka...
.raf (fuji)
.orf (olympus)
.crw .cr2 (canon)
.dng (adobe)
.kdc (kodak)
.arw (sony)
.mrw (minolta)
.nef (nikon)
.ptx .pef (pentex)
Znao sam da svaki proizvođač ima drugu ekstenziju, za taj format.
Znao sam da svaki proizvođač ima drugu ekstenziju, za taj format.
Pentax je prvi prihvatio .dng, što će reći adobeov RAW, i to mu je bio vrhunski potez. Postoje naznake da bi i neki drugi proizvođači (sigma, panasonic...) mogli uletiti u isti film. Najveća mu je prednost što dolazi od Adobea, pa je prema tome u startu optimiziran da Photoshop iz njega izvuče maximum, jer na kraju krajeva, svi mi radimo u PS-u.
BTW, ovo ti je kao da pitaš koliko teži jpeg od 5 Mpixa.
Prosijećno 2.2 MB, ali varira.
ja kuzim to oko raw-a to sto majstor govori je stvarno tako,mene samo zivcira zasto ne mogu ORF otvoriti isto sa XP kao i sa vistom,za vistu sam skinuo neke codeke instalirao i gotovo,sve fotke se otvaraju ,sa xp imam problem,kako to rijesiti ko zna?
Prosijećno 2.2 MB, ali varira.
ja kuzim to oko raw-a to sto majstor govori je stvarno tako,mene samo zivcira zasto ne mogu ORF otvoriti isto sa XP kao i sa vistom,za vistu sam skinuo neke codeke instalirao i gotovo,sve fotke se otvaraju ,sa xp imam problem,kako to rijesiti ko zna?
tiff je teži od RAW-a (to je bilo jedno od pitanja na pocetku).
Kod preko 90% (osobno mišljenje, nemam konkretne podatke) fotoaparata RAW snimi 12-14 bita po kanalu (36, odnosno 42 po pixelu). TIFF (koji nije strogodefinirani format) najčešće ima 8 bita po kanalu (24 po pikselu). Logično, RAW je češće veći, premda oba mogu biti kompresirani i s gubicima i bez njih.
RAW je češće veći, premda oba mogu biti kompresirani i s gubicima i bez njih.
TIFF-om se ne bavim previše, ali znam da je moguće napraviti poseban TIFF format i da je time dobio nadimak thousands of incompatible file formats.
Ali RAW mislim da može, ali ne znam kako to funkcionira jer još nisam probao. Primjer je d300 (strana 405 u manualu). Navodno ima uncompressed RAW, lossless compressed (60%-80%) i samo compressed (što pretopstavljam da je onda s nekim gubicima (40%-60%)).
Sa E-3 (olympus) snimam u RAW-u (.orf), a veličina mu varira od 8.5 -12MB, a kod SP-350 RAW je uvjek težak oko 11.5MB. TIFF-ve (16bit) napravim u Olympus Studiju i imaju 55MB za E-3, a 48MB za SP-350.