Uništavanje izbrisanih datoteka

poruka: 24
|
čitano: 6.705
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Za one koji ne znaju:

Kada u Windowsima izbrisemo neku datoteku, ona se ne brise s tvrdog diska, nego se samo prostor na kojemu se ona nalazi deklarira kao prazan prostor. Pomocu programa za "recovery" je moguce te izbrisane dateke povratiti, tj. uciniti ih opet dostupnima. Naravno, uz uvijet da preko njih nije nista bilo zapisivano....

Mene zanima kako taj prazan prostor na disku doista uciniti praznim prostorom, dakle slijedom binarnih nula ...00000000.... kako netko tko bi dobio moj disk, ne bi bio u stanju preko recovery programa uciniti dostupne moje datoteke.

Cuo sam da jedan "prolaz" nije dovoljan za sigurno i potpuno brisanje, nego je potrebno vise puta prolaziti po praznom prostoru na disku kako bi se osiguralo da su podaci koju su se nalazili na tom mjestu na disku doista nestali.

Dakle, koji program u tu svrhu? Naravno freeware trazim.

Napomena: mene ne zanima "zavrsno" unistavanje podataka na kompletnom disku, nego samo na praznom prostoru na disku dok istovremeno Windows instalacija, programi i podaci ostaju netaknuti...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tune Up Utilities ....nije besplatan... njegov "Tune up Shreeder" je ono što ti treba Namigiva

bobo desmra

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Cak ni onda nije 100% sigurno zbog Journaling-a. Ja prepisem file 32 puta na Linuxu i jos uvijek ga mogu povratiti u rijetkim slucajevima. Treba ti neki prastari file system bez podrske za Journaling da bi bio 100% siguran.

Gentoo user. :')
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Uništavanje izbrisanih datoteka
Šime kaže...

Napomena: mene ne zanima "zavrsno" unistavanje podataka na kompletnom disku, nego samo na praznom prostoru na disku dok istovremeno Windows instalacija, programi i podaci ostaju netaknuti...

Najbolji od  besplatnih je svakako CCleaner: Mozes namjestit da brise datoteke u 35 prolaza, mislim da je to itekako dovoljno, samo što  mu onda treba malo vise vremena sto je i razumljivo. Ako te zanima malo dublje prouciti tu tematiku preporucujem ti da procitas jedan izvrstan članak o tome.
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2008 21:21 (Kizmar).
17 godina
neaktivan

Probaj programom koji se zove Eraser, ako se dobro sjecam. Cini mi se da u normal modu ima 35 passova preko datoteke tak da...

"Tako je" - povikse seljaci i slozno glavama razbise zid

0 0 hvala 0
17 godina

O&O SafeErase

http://www.oo-software.com/home/en/products/oosafeerase/

Možeš skinuti potpuno funkcionalnu trial verziju od 30 dana. Može izbrisati samo pojedinačni file, cijeli disk ili samo prazni dio diska. Prijeđe disk i do 35 puta.

17 godina

mene zanima dali vi svi to preporučujete iz iskustva ili ste negdje o tome čitali.....jer malo mi je frka da idem to radit, pa da mi se dogodi havarija (kakva mi s dogodila prije malo više od mjesec dana...ode 50 GB podataka(nisam koristio odakve programe))

Moj laptop:HP Compaq 6715b, Sempron 3600+
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2008 22:05 (mali.ivica87).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Magnetom po disku. Cool (šala)

Pa jednostavno formatiraj disk i digni win ponovo.

Kublach
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Šime kaže...Viče

Cuo sam da jedan "prolaz" nije dovoljan za sigurno i potpuno brisanje, nego je potrebno vise puta prolaziti po praznom prostoru na disku kako bi se osiguralo da su podaci koju su se nalazili na tom mjestu na disku doista nestali.

Imas glary utilities, free su. U sredderu imas opciju wipe free space i nariktas broj prolaza. Nakon toga se zavalis i sacekas :)
Kublach kaže...

Ovakvi savjeti su uvijek najjaci. Kako si se samo tog sjetio?
Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
17 godina

Pa... Ja kada dajem/prodajem nekome računalo, a fala Bogu dao/prodao sam ih 3 komada do sada, uvijek formatiram disk, stavim Win (verziju koja će najoptimalnije raditi, a ne ko kod sebe da ga forsiram do maximuma), neki ofis (isto optimalni), maknem wmp i ie, stavim VLC i FF.... to je to.

Kublach
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2008 22:25 (Kublach).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kublach kaže...

Formatiranjem se podaci ne izbrisu, oni samo postanu necitljivi windowsima koje ponovno podignemo. Posebnim alatima se do tih podataka lagano dolazi.
17 godina

Pa, ustvari šta će nekome moji podaci, nemam broj i pin kreditne kartice na kompu. A ako si izvuče koju Word datoteku ili savegame od igrice, neka se pomogne kada je došao do toga iako sumnjam da ikoga zanima da sam napravio referat o Hladnom ratu.

Kublach
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kublach kaže...

Pa, ustvari šta će nekome moji podaci, nemam broj i pin kreditne kartice na kompu. A ako si izvuče koju Word datoteku ili savegame od igrice, neka se pomogne kada je došao do toga iako sumnjam da ikoga zanima da sam napravio referat o Hladnom ratu.

Ti nemas problema s tim, ali poslovni ljudi imaju.
17 godina

A tih problema imaju i pedofili, he, he. Nikad ne znaš kad će ti banuti policija na vrata i odnijeti računalo.Belji se

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
frenchkey kaže...

A tih problema imaju i pedofili, he, he. Nikad ne znaš kad će ti banuti policija na vrata i odnijeti računalo.Belji se

Po tome najbolje svaki dan za dorucak fino u ducan po novi hardNamigiva
Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign
17 godina
neaktivan

Svaki program te namjere mora da ima bar opciju brisanja po DoDu (Department of Defence) ima i drugih efektivnih opcija ali nemogu se sjetiti (citao davno u Bugu) 20-30 prolaza nepovratno ce obrisati tragove datoteke.

Tema je siroka,razglabati o povratku tih "sigurno" izbrisanih podataka je stvarno kontraproduktivno

Na primer forenzickom analizom ispod elektronskog microskopa moze se (videti) povratiti svaki podatak

0100110001100001011110100110000101110010011101010111001100100000010011000110111101101110011001110010000000110001001110010011011100110010
17 godina
neaktivan

I dobro onda koji je najbolji freeware alat za nepovratno brisanje podataka sa diska i gdje ga nabaviti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja koristim Erasera i do sad mi nije nikad zbrisao ono sto nisam htjeo zbrisati.

16 godina
neaktivan
Core2Duo2 kaže...

Tune Up Utilities ....nije besplatan... njegov "Tune up Shreeder" je ono što ti treba Namigiva

nećeš naći bolji od tune up, s njime možeš da pobrišeš neku stvar i po stotinu puta.
Intel Celeron 2,2GH mb Jetway i845 s478 DIMM SDRAM 184 pin DDR2 1GB Grafika on board služi još uvijek
17 godina
neaktivan

Tune Up

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja sam hard prije prodaje ocistio ovim programom:

http://www.softpedia.com/get/Security/Secure-cleaning/Dariks-Boot-and-Nuke.shtml

On cisti disk tako sto po cijelom disku ispisuje samo nule il jedinice i to radi u nekoliko prolaza.Nema sanse da se nesto vrati poslije toga.

Michael Schumacher World championships:7,Grand prix wins:91,Pole positions:68 http://www.velika-nagrada.hr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

probaj očistit registar s nekim registry čistačem (npr ccleaner, tuneup, glary utilities) jer je možda u registru ostalo nešto što govori vindowsu da je ta igra još uvijek instalirana. neznam što bi još moglo biti...

''Samo su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam baš siguran.'' ~ Albert Einstein

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja bi izvadio hard, zakucao ga čekićem i za par sto kuna kupio novi.

Ma gle: sigurnost je proporcionalna paranoji.

Ako je netko vrlo paranoičan, onda mu je moje rješenje najbolje.

Za medium paranoike je dovoljan bilo koji wipe program.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

100% delotvorno unistavanje. Potrebni alati:

1.Odvijac

2.Cekic

3.Vatra

4.Reka ili more,nikako bazen ili neka ne-protocna voda :)

Izvaditi ploce HDD-a upotrebljavajuci alat iz tacke 1,uzeti alat iz tacke 2 i zdravo i nemilosrdno udarati po ploce dok se ove ne pretvore u prah i pepeo.

Prah i pepeo uzeti i upotrebiti tacku 3 jedno 2-3 sata.

Dok je jos vruce pronaci geografske poime iz tacke 4 i baciti sve.

Ponoviti postupak i za elektroniku HDD-a,ko zna sta ovi iz Microsofta muljaju

Najzad,uzeti "alate" iz tacke 1,2 i 3 i pravac kod providera koji cuva sve vase logove sa interneta. Na dezurnom adminu valja uraditi postupak zvan "hibernate" pomocu alata 2,onda postupak ponoviti za sve HDD-ee :) tamo,zlu ne trebalo.

(maskiranje obavezno)

Ali...ako su ovi uradili backup negde na netu....Be afraid, be very afraid!

Q: What's tiny and yellow and very, very, dangerous? A: A canary with the super-user password.

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice