SSD WinLoad.exe missing?

poruka: 21
|
čitano: 2.060
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
SSD WinLoad.exe missing?

Postovanje dragi moji,

Naime, ovaj problem mi se poceo javljati prije nekih 7 dana, bas kad sam se preselio nazad iz Austrije u BiH. Rijec je o tome da mi se Windowsi na SSD-u nasumicno crashaju da bi mi se prilikom novog bootanja pojavila poruka u prilogu.

Reinstalirao sam Windows 7 nanovo, uradio sam i Automated Repair. Nekad poslije toga ne vidim SSD disk prilikom bootanja uopste, kao da ne postoji, nekad se pojavi ali mi izbaci da je Winload.exe nepostojeci ili da je ostecen. 

Kad diskonektujem SSD SATA kabl i vratim ga ponovo, problem automatski nestane, tj. disk vidim normalno, sve do jednog momenta kada opet iz cista mira Windows padne i izbaci mi istu ovu poruku. Obicno se to desi jednom dnevno, ili svaka dva dana. Podaci na disku su i dalje tu, samo sto dolazi do tog nasumicnog errora, odnosno 'diskonektovanja' SSD-a iz cista mira. Probudim se ujutro a doceka me ova nesretna poruka. Da li moze biti do napajanja ili neke druge komponente?

Obicno svaki put rijesim problem prateci logiku i iskustvo, ali ovaj put me bas zakovalo jer se nikad nisam suocio s necim ovakvim, i najveca briga mi je da je problem hardverske prirode naravno.

Svaki savjet bi mi dobrodosao, pogotovo ako je neko imao slicno iskustvo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
SSD WinLoad.exe missing?

probaj updatati bios....ja sam ima problem tako s laptopom isto tako sam mora ga izvaditi nako sto se kresaju win pa ga nije pripoznalo....ni nakon novog instaliranja win nije pomoglo tek nakon updata biosa i cak i firmware od ssd

FC Barcelona
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SSD WinLoad.exe missing?

Pokusao sam sa updaterom, cime si ti nabacivao firmware?

Jer pazi, ja trenutno radim na Windowsima koji su mi na SSD-u, a ovdje mi ga ne prikaze :)

Zasto mi ga nije izbacilo kao opciju?

....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
SSD WinLoad.exe missing?

ja imam crosair-ov force gt i skinio sma bas preko njegovog tool-a ali mislim da imas i na stranicama od kinstona

edit: jesili update bios?

FC Barcelona
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.10.2015 11:34 (MOgY).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SSD WinLoad.exe missing?

Nisam apdejto BIOS jos, overclockao sam CPU i ponistio bih postavke nakon apdejta, ali ako bi pomoglo mogu i tu varijantu pokusati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: SSD WinLoad.exe missing?
infeqt0r kaže...

Nisam apdejto BIOS jos, overclockao sam CPU i ponistio bih postavke nakon apdejta, ali ako bi pomoglo mogu i tu varijantu pokusati.

probaj nemas sta izgubiti ako si clocka proc znas kako ide pa lako vratiti....kazem ti meni nakon updata biosa i ssd-ov firmaware-a sve ide super....nemas sta izgubiti

FC Barcelona
14 godina
neaktivan

Idem pokusati, nista ne gubim naravno......

16 godina
infeqt0r kaže...

Idem pokusati, nista ne gubim naravno......

aj pa javi

FC Barcelona
14 godina
neaktivan
SSD WinLoad.exe missing?

Apdejto sam BIOS pa bumo videli.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
infeqt0r kaže...

jeli sada vidis disk pod kinstonovim toolom

FC Barcelona
14 godina
neaktivan
MOgY kaže...
infeqt0r kaže...

jeli sada vidis disk pod kinstonovim toolom

Ne nazalost....apdejto sam BIOS maticne, mozda bih trebao izvrsiti i update SSD firmware-a van windowsa. Zamijenio sam i sata kabal za svaki slucaj, pa cu pricekati malo da vidim hoce li biti rezultata. Trenutno sam na SSD-u (OS mi je na njemu), vidim ga u svim poljima osim u Kingston Tool-u. Cekam samo momenat kad ce me iznenaditi ponovno onom porukom za par sati ili sutradan. Mozda to i ne bude slucaj, ali skeptican sam jako jer bojim se da je u pitanju nesto sa voltazom i regulacijom napona, obzirom da je sve OK radilo dok se nisam preselio. Da li je varijacija napona losa, da li je ostecena napojna jedinica, da li je ostetilo neku drugu komponentu....? 

Raznorazni scenariji mi se vrte po glavi :)

Najveci belaj je u tome sto se problem javi iznenada, i zbog toga je jako tesko izvrsiti detekciju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.10.2015 13:05 (infeqt0r).
16 godina
SSD WinLoad.exe missing?

nista vidi sada oceli ti raditi s updatom ..... drzim ti fige ako ne idemo dalje viditi sta moze sve biti...prvo moramo krenuti od najlakse pa se nadati

FC Barcelona
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SSD WinLoad.exe missing?

Prvo pokušaj ubaciti System Repair disk i kad pokrene postupak izaberi Command prompt a zatim upiši naredbe:

bootrec.exe /rebuildbcd

bootrec.exe /fixmbr

bootrec.exe /fixboot

Detaljnije na ovom linku: http://www.tomshardware.com/news/win7-windows-7-mbr,10036.html

Dalje, kada si instalirao ponovo Windows, sjećaš li se da li je, osim sistemske particije, kreirana i particija od 100 MB? Ukoliko nije, preporučujem ti da ponovo instaliraš OS, izbrišeš sve particije i kreiraš nove. Ukoliko automatski ne bude kreirana particija od 100 MB javi pa ćemo vidjeti što dalje.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
SSD WinLoad.exe missing?

jeli pomoglo sta? jeli se javalja greska

FC Barcelona
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Vec 2 dana kako sam uradio update BIOS-a greska se ne javlja. Sutra bih vec mogao vratiti stare postavke u BIOSU (citajte overclock procesora), pa vidjeti da li to ima nekog uticaja. Znaci so far so good.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SSD WinLoad.exe missing?

Za svaki slučaj ručno postavi vrijednosti frekvencije i latencija RAM-a u BIOS-u.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
SSD WinLoad.exe missing?

znaci da je kod tebe bio isti slucaj ka i kod mene....nista probaj onda s cockanje kao i prije i vidi dali ce raditi....(ali mislim da nije do clockanje to sta ti se stalno javlja greska s hdd)

FC Barcelona
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.10.2015 15:26 (MOgY).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SSD WinLoad.exe missing?

Danas cu odraditi clock pa vam javim rezultat momci. Hvala na zalaganju btw!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SSD WinLoad.exe missing?

Mogu sad da slobodno potvrdim da mi se vise ne javlja pomenuta greska, ni nakon ponovnog overclocka. Dakle update BIOS-a je nekim cudom rijesio stvar.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
SSD WinLoad.exe missing?

eto drago mi jke to cuti...nekada najbanaljije stvari pomognu kod naizgled velikog problema

pozz

FC Barcelona
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Upravo tako, hvala puno!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka