Imama stariji kompjuter "stolni" i imam problem.
Paljenje je normalno ali nepojavljuje se slika nit mi daje Beep zvučni signal
kad se pokreć.
Skinuo sam RAMe da vidim dali je možda greška kod njih i opet ništa
ni zvuka ni slike.
dali može biti problem u samoj ploči?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-može.. može biti bilo koji dio, pa i neki naoko sporedan kao USB..
-preduvijeti za otkrivanje kvarova/eliminaciju/potvrdu..
-nešto znanja, ispravnih bootmedija s alatima npr Hirens.. i strpljenje/pedantnost.
odspojiš sve (možda najbolje raditi na stolu).
provjeri dali MBO ima PC-speaker (zvučnik, za beepcode-alarm..) ili neki drugi način kao LCD..
spoji, CPU(+cooler), napajanje. Upali ... beep? jedan je OK (ili pročitati beep code za tvoju MBO). U ovom trenu bi morao beepati alarm-RAM npr 3xbeep..
ugasi, dodaj RAM itd..
tako dok su komponente ispravne dođeš do problematične, HDD na kraju.
obrnuto, ako se već prvo paljenje .. tad je kvar MBO-CPU-napajanje, moraš nešto od tog zamijeniti/provjeriti ... ako nemaš npr PS ne možeš ništa a tad je kvar MBO 40%, PS 50%..
edit: 'prečica' ako imaš drugo napajanje, probaš s njim.. i ako pali, otkrio si kvar i popravio :) to je recimo najjednostavniji i najsretniji kvar. Sve ostalo je veći problem.. kao i mogućnost da nije samo jedna komponenta neispravna, npr može biti pokvareno PS i MBO... itd.
Na matičnoj ploči najčešće stradaju kondezatori. Njihova ispravnost se najlakše utvrdi jednostavno pregledom. Ukoliko je kondezator (ili više njih) napunut na samom vrhu onda je neispravan. Najbolje da ploču odneseš u servis. Sam popravak kondezatora neće biti skup.