Matična ne posta?!

poruka: 7
|
čitano: 1.006
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Matična ne posta?!

Pozdrav. 

Radi se o sljedečim komponentama.

Napajanje Corsair HX750

Gigabyte GA-Z77X-D3H

Intel i7 2600k

Ram Gskill 1600MHz CL8 Part Number - F3-12800CL8-4GBRM x2

Gpu Msi R9380 4GB

OS disk Samsung evo850 120GB

OS Windows 10

Opis problema: Komp na iGPU radi sasvim normalno, problem nastaje kad instaliam gpu u pcie 3.0(bilo koji) slot. Matična nakon toga neče postat, znači svi ventovi(i od grafičke) se upale ali ne dolazi slika niti zvuk od matične tj. ne boota i tako stoji u nedogled, predpostavljam jer ne prepoznaje GPU. Sve komponente su provjereno ispravne i pravilno spojene sa dobrim kontaktima. Provjerio sam ispravnost pcie slotova sa starijom grafičkom sa kojom normalno boota. Napominjem nije do grafičke jer ona normalno radi na drugom računalu. Ako je neko naletio na sličan problem(čitam nesto po netu da se dešavalo) ili još bolje ako ima kakvo riješenje ili suvisli prijedlog bio bih jako zahvalan da ga sroči u jedan post(možemo komunicirat na bilo koji način ako znate rješenje).Veliko HVALA. Ah da zaboravio napomenut bios je updetan na F22 znači zadnji nebeta. Isti problem se manifestirao i na orginalnom biosu f12.

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Matična ne posta?!

probaj clear_cmos... izvadi baterijicu iz maticne i vrati je nakon 2 minute

Clueless gamers shouldn't judge
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Re: Matična ne posta?!
csgoplayer kaže...

probaj clear_cmos... izvadi baterijicu iz maticne i vrati je nakon 2 minute

- da, CLR_CMOS.

- ponekad je potrebno flashanje BIOSa. (ugl za starije VGA na novijim pci 3.0.. tako da to vjerojanto nije rješenje, ali 'možda'.)

- najvažnije, dodatna VGA možda traži odgovarajuće napajanje.. ponekad se zaboravi.

- ponekad (početnik) jednostavno se utisne dovoljno komponentu u utor.. nove stvari možda teže ulaze.. stisnuti.

+ i preporuka da se 'odustane' od dogmatskog ponavljanja vađenja baterije na x-minuta (sati.. tjedana?). U pitanju su sekunde. Postoji jumper, postoji automatika.. vađenje baterije je SAMO ako nema drugog načina i tad cca 4-7 sec mora biit dovoljno, tj jednako kao i vrijeme za držanje jumpera. Od sekunde do nekoliko..

Jumper je uvijek u blizini baterije (lakše je pogledati shemu MBO), ponekad nije jumper nego samo kontakt-lem na MBO, kratkospojiti npr šarafcigerom je ista stvar.

++ VAŽNO! uvijek, kod svih radova i CLRanja BIOSa odspojiti strujni kabel (ili on-off..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Matična ne posta?!

Napravio više puta :\

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
strit kaže...

Napravio više puta :\

khm.. (pogađanje nije optimalna komunikacija, ima grešaka) .. pa što si napravio više od jednom?

btw, stvari ili rade ili ne, npr ponekad ljudi naprave izmjenu u BIOSu ali ne saveaju kod exita.. i čude se. Tako da nagađanje stvarn nema smisla.

Ispravno, mora raditi, ako ne radi iil nije podešeno ili nešto nije ispravno. VGA, utor, napajanje.. bilo što.

edit:

++ banalniji primjer, MBO s dual biosom.. u slučaju da je npr primarni crko automatika ide iz rezervnog itd. itd.. tad postavke ne znače puno, automatika je bitna.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.10.2015 20:33 (ihush).
15 godina
Matična ne posta?!

Hvala svima na pomoći.

Naime makar nisam želio ići na beta verziju biosa to je upalilo :)

Zanči flashao sam ponovo matičnu na zadnji bios !BETA! f23b i sve je proradilo najnormalnije O_o.

Ješ jedno HVALA svima i može lock! :)

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
strit kaže...

..nisam želio ići na beta verziju biosa to je upalilo :)

Zanči flashao sam ponovo matičnu na zadnji bios !BETA! f23b ..

- beta (pogotovo kod gigabytea, takva politika firme) je OK, nije nikakav 'test' i sl. dok se u changelogu može pročitati što je izmijenjeno (između bilo koje verzije), većinom je to support za RAM ili CPU ili .. VGA. :)

- to je zbog ostalih koji naiđu na temu.. Ako PC radi nema potrebe (rizik) mijenjati, prije je poželjno pročitati changelog, ponekad je povratak na stariju verziju onemogućen.. ali u 99,99%.. je posljednji BIOS preporučljiv.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice