Trade mi nije baš jasan...
Postoje trade node-ovi. Svaki trade node ima jedno podrucje provincija koji sudjeluju u trade nodeu. Sto imas vise provincija jaci ti je trade power u tom trade node-u sto znaci vise zlata, ili jace usmjeravanja zlata u neki drugi trade node. Trade power se jos moze povecati lakim brodovima kad im naredis da stite taj trade node. Npr. ja igram s engleskom, najjaci trade power imam logicno u londonu (jer najvise imam provincija koje pripadaju londonskom trade node-u) i tamo stavim trgovca jer mi on daje 20% na sve novce koje zaradim u londonu. A drugog trgovca stavim u bordaux da steera (usmjerava) trade u london da se tamo skupi sto vise novca kojeg cu ja pokupit. Medjutim ja u bordaux-u imam 0 trade powera pa ce kolicina koju moj trgovac steera u london biti minimalna. Ali, kao sto sam rekao postoje light shipvi koji stavim da stite bordaux traode node i automatski mi se povecava trade power tamo, iako nemam nijednu provinciju. I dodje ti na to da u londonu kupis novac, a iz bordauxa steeras novac u london. Ovo je posebno zanimljivo poslije, kad kolonizacija pocne jer zelis imati node-ove iz kojih mozes direktno steerat novce u london (npr. onaj istocno americki trade node). I dodje ti na to da ne skupljas novac u svim node-ovima u kojima sudjelujes, nego ga usmjeravas u svoj galvni node, u mom slucaju london. Imaj na umu da i druge drzave mogu steerat trade pa pazi na to. Nadam se da sam objasnio neke stvari, iam tu jos pisat, npr. zasto jednostavno ne skupljam svugdje novac ako daje 20% bonusa ali ne da mi se pisat :)
Ajd napiši :-)