Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 48.997
|
čitano: 15.813.550
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir
16 godina
neaktivan
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Razmišljam o kupnji novog televizora, pa prilažem specifikacije koje tražim:

- Budžet je do 6000kn
- Udaljenost gledanja je 2,5m pa bih ciljao na raspon dijagonala od 43" do 50", preferenca vjerojatno i manja vrijednost s obzirom da mi raspored elemenata u prostoriji ne dozvoljava previše manevra pa da ne bilo preusko (ako se radi o UHD-u pretpostavljam da bi se išlo na neku veću dijagonalu, no nisam baš upoznat sa pravim prijedlozima)
- Prvenstveno gledam na uređaje sa veoma dobrom slikom, bojama i zvukom, i što manje "gimmicky" featurea
- Uređaj će prvenstveno služiti za gledanje multimedijalnog sadržaja (preko Apple TV-a) i standardnih TV kanala u manjoj mjeri
- UHD mi ne znači previše, no ako doprinosi kvaliteti cjelokupnog uređaja, nemam ništa protiv toga
- Pošto danas svaki TV mora imati nekakvu SmartTV platformu, preferiram nešto što je skroz jednostavno jer će sa za to brinuti vanjska jedinica (Apple TV)
- Korisničko sučelje bi trebalo biti responzivno na akcije, primjetio sam da neki televizori znaju "štekati" nakon što korisnik odradi akciju, što je pretpostavljam jednim dijelom vezano i za SmartTV opciju
- 3D mogućnosti nisu obavezne
- Smjer gledanja je frontalan
- Bez zakrivljenog ekrana
- Po mogućnosti mat ekran, ali nije obavezno

Hvala!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
janalgo88 kaže...

Ima tu većih znalaca od mene za konkretne preporuke, ali daj za početak izmjeri koliko imaš prostora, za te pare možeš naći TV-a od 40 do 55" (čak i jedan 65" Vivax za 6200). Za 2.5 m bih ja bar na 50", a ako se može i 55+". Ispod 60" ti na toj udaljenosti Ultra HD vjerojatno neće ništa značiti, ali neki Ultra HD TV-i imaju HDR, to bi ti moglo igrati ulogu.

Šta te briga za responzivnost korisničkog sučelja ako ćeš ionako sve raditi preko Apple TV-a? :) Samo pitam, jel. U tom slučaju će ti trebati za pojačati/smanjiti zvuk, prebaciti kanal kad gledaš DVB i to je to, ne?

EDIT: Btw, dobar zvuk i današnji tanki TV-i ne idu zajedno nikako, tako da ćeš za dobar zvuk morati neko dodatno rješenje potražiti. Barem nekakav soundbar, ako ne želiš odvojene zvučnike.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.8.2016 17:30 (Mirko935).
15 godina
Mirko935 kaže...
janalgo88 kaže...

Ima tu većih znalaca od mene za konkretne preporuke, ali daj za početak izmjeri koliko imaš prostora, za te pare možeš naći TV-a od 40 do 55" (čak i jedan 65" Vivax za 6200). Za 2.5 m bih ja bar na 50", a ako se može i 55+". Ispod 60" ti na toj udaljenosti Ultra HD vjerojatno neće ništa značiti, ali neki Ultra HD TV-i imaju HDR, to bi ti moglo igrati ulogu.

Šta te briga za responzivnost korisničkog sučelja ako ćeš ionako sve raditi preko Apple TV-a? :) Samo pitam, jel. U tom slučaju će ti trebati za pojačati/smanjiti zvuk, prebaciti kanal kad gledaš DVB i to je to, ne?

EDIT: Btw, dobar zvuk i današnji tanki TV-i ne idu zajedno nikako, tako da ćeš za dobar zvuk morati neko dodatno rješenje potražiti. Barem nekakav soundbar, ako ne želiš odvojene zvučnike.

ako se dobro sjecam na stranici HDtelevizija preporuka dijagonalu je bila da ti je mjesto sjedenja od tv-a 2.5 duzine dijagonale.... e sad neznam jel se od tad sta promjenilo zbog uhd-a i ostalih dida mida....

VenAtoR#2231
15 godina
neaktivan
jocommb kaže...

ako se dobro sjecam na stranici HDtelevizija preporuka dijagonalu je bila da ti je mjesto sjedenja od tv-a 2.5 duzine dijagonale.... e sad neznam jel se od tad sta promjenilo zbog uhd-a i ostalih dida mida....

Hm... Ta stara za 2.5 dužine dijagonale je SMPTE-ova preporuka iz 60-ih godina, za NTSC signal, znači 480p rezolucija i to. Ili je ono bilo 3x, ali tako nekako. Uglavnom, ako je cilj gledati vijesti onda je super tako ;)

No... Za ozbiljno gledanje, houm tiatr, ovo ono, bi trebalo gledati da bude oko 30 stupnjeva kut gledanja, tako kažu i SMPTE po novom, i THX i ostali. To ispadne malo više od 1.5*dijagonala pa se zna zadnjih godina i to navoditi kao preporuku. Ima ovdje odličan kalkulator, iako je sad već par godina star pa ne spominje UHD. Ja imam 24° i definitivno mi fali par inča ekrana :D http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancemetric.html

Što se tiče UHD-a, stavio sam prije par stranica ovaj graf. Ovo je, naravno, otprilike, uzimajući u obzir 20/20 vid. Ako vidiš bolje od toga, onda bi mogao i s veće udaljenosti vidjeti razliku.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2016 10:48 (Mirko935).
16 godina
neaktivan

Danas kupio Philips 55PUS6501

0 0 hvala 0
16 godina
I kakav je philips? Kvaliteta slike ( kakav je upscale nase tv),ima li puno i primjetnog dse-a,clouding i sl?kakav je android?
Respect my authority!
13 godina

Moze preporuka za Smart TV 43 incha do max 3900kn.. Frend kupuje pa me zamolio da se raspitam ovdje. Hvala 

Liverpool is not just a football club,its way of a life.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Bash kaže...

Moze preporuka za Smart TV 43 incha do max 3900kn.. Frend kupuje pa me zamolio da se raspitam ovdje. Hvala 

Ovdje imaš.Za Sony televizor, se svakako isplati dat tih 100 kuna više..

https://www.nabava.net/televizori__240/lg-3d-televizor-42lf652v-42-80-led__12489461

https://www.nabava.net/televizori__240/sony-televizor-kdl-43w755c-43-lcd-led__12966871

16 godina
neaktivan
jerrycro kaže...
I kakav je philips? Kvaliteta slike ( kakav je upscale nase tv),ima li puno i primjetnog dse-a,clouding i sl?kakav je android?

Nije još postavljen s obzirom da se selim u novi stan

13 godina
Ziga kaže...

Danas kupio Philips 55PUS6501

Gdje si ga uzeo i za koliko ako se smije znati, ja bi ovih dana trebao isti uzeti

13 godina
protjeran

Kako izgleda Ambilux.

0 0 hvala 0
15 godina

Pretpostavljam da ovo ne funkcionira u slucaju kada TV zelimo objesiti na zid? :-(

0 0 hvala 0
16 godina
Sto bi bio bolji izbor... LG 49" UH7702 ili 43" Samsung KS7502. Ima li tko koji od ova 2 uređaja? Neka druga preporuka u tom cijenovnom rangu?
Respect my authority!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Kile84 kaže...

Pretpostavljam da ovo ne funkcionira u slucaju kada TV zelimo objesiti na zid? :-(

Funkcionira i na zidu,kako da ne.Ovdje si pogledaj sliku.

http://shrani.si/f/1Z/yt/3CXT3cNf/1/untitled.png

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 9:53 (garfield1).
13 godina
protjeran
Kile84 kaže...

edit

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 9:53 (garfield1).
13 godina
protjeran
jerrycro kaže...
Sto bi bio bolji izbor... LG 49" UH7702 ili 43" Samsung KS7502. Ima li tko koji od ova 2 uređaja? Neka druga preporuka u tom cijenovnom rangu?

Lg, ima bolju produkcijo boja i sama odzivnost panela je veoma dobra,a Samsung ima bolji kontrast i ostrinu slike.Jedno upozorenje kod Samsunga.Kod brisanja panela ,se skida antirefleksni sloj poznat kao moth-eye,pa ostavlja tragove,koji se poslije ne mogu uklonit.Te probleme,je nekad imao Philips,na svojim televizorima najvišeg ranga.Pa so poslije zbog skuplje proizvodnje, i problema to uklonili.Toliko za informaciju.

15 godina

Imate u abrakadabri popust od 10 posto na sve danas.... ima tv-a koji su vec na akciji i ako je ko i zadnji put ovih deset posto se zbraja i mozete uhvatiti mozda i 20 30 posto sve skupa...

VenAtoR#2231
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Molim pomoć, prošao sam zadnjih par stranica teme i toliko se ide na sve strane da nisam pronašo nešto što odgovara mojim zahtjevima. Pardon ako sam previdio...

Želim 1080p 50-55" TV koji ću spojiti na PC i služit će 90% za gledanje filmova.

Smart TV, 3D, HDR, sport i igre - to sve mi je potpuno nebitno.

Želim nešto da gledam filmove ko čovjek, a ne na laptopu, a ne radi se o mojoj kući/stanu gdje slažem svoj ultimativni home theater i slično pa gledam da prođem što jeftinije, a opet da nije baš potpuno smeće.

Ovo sam danas vidio pa mi se čini OK, ali ne možeš po modelu nikako naći normalne recenzije jer ih valjda drugačije nazivaju za različite regije...

https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog-TV%2C-mobiteli-i-elektronika-Televizori-i-Dodaci/TV-55LF592V-55%22-%28140-cm%29-1920-x-1080-Full-HD/p/30078ZQ

(BTW danas Todorić daje još 10% popusta povodom državnog praznika pa se nebi htio odlučit za ovaj TV tek za par dana pa da ne iskorisim još 500kn popusta :D)

Hvala!

Welcome my son...
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 17:42 (zv'jer2).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
zv'jer2 kaže...

Molim pomoć, prošao sam zadnjih par stranica teme i toliko se ide na sve strane da nisam pronašo nešto što odgovara mojim zahtjevima. Pardon ako sam previdio...

Želim 1080p 50-55" TV koji ću spojiti na PC i služit će 90% za gledanje filmova.

Smart TV, 3D, HDR, sport i igre - to sve mi je potpuno nebitno.

Želim nešto da gledam filmove ko čovjek, a ne na laptopu, a ne radi se o mojoj kući/stanu gdje slažem svoj ultimativni home theater i slično pa gledam da prođem što jeftinije, a opet da nije baš potpuno smeće.

Ovo sam danas vidio pa mi se čini OK, ali ne možeš po modelu nikako naći normalne recenzije jer ih valjda drugačije nazivaju za različite regije...

https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog-TV%2C-mobiteli-i-elektronika-Televizori-i-Dodaci/TV-55LF592V-55%22-%28140-cm%29-1920-x-1080-Full-HD/p/30078ZQ

Hvala!

A da uzmeš nešto manji, i kvalitetniji televizor.?Prvi tri su ti dosta bolji,što se tiče kvalitet slike.A i Lg 652,je nešto bolji napram tvog izbora.Na Philipsu i Sonyu,možeš gledat i bez kompjutera žično,direktno preko Androida.

https://www.nabava.net/televizori__240/philips-3d-televizor-50pft6510-50-led__16158161

https://www.nabava.net/televizori__240/sony-televizor-kdl-50w755c-50-lcd-led__12972871

https://www.nabava.net/televizori__240/panasonic-3d-televizor-tx-50ds630e-50-led__22184221

https://www.nabava.net/televizori__240/lg-3d-televizor-50lf652v-50-lcd-led__12489581

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 17:45 (garfield1).
16 godina
neaktivan

Glava će mi biti udaljena 3,5m od TV-a, a kako ne koristim TV od doba CRT-ova bojim se da mi ne bude premalo. Nemam osjećaj za to jer nisam npr. do sad koristio neku veličinu.

Kvaliteta slike mi igra ulogu isključivo u pogledu klasičnih filmova. Ne želim previše intervencije TV-a u izoštravanje, osvježavanje slike, HDR, nabrijane boje i štajaznam. Ne pratim TV-e uopće pa pardon ako lupam gluposti, još nisam uložio mjesec dana istrage kao što radim kad nešto idem kupiti od tehnike. :D

Welcome my son...
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 17:47 (zv'jer2).
13 godina
protjeran
zv'jer2 kaže...

Glava će mi biti udaljena 3,5m od TV-a, a kako ne koristim TV od doba CRT-ova bojim se da mi ne bude premalo. Nemam osjećaj za to jer nisam npr. do sad koristio neku veličinu.

Kvaliteta slike mi igra ulogu isključivo u pogledu klasičnih filmova. Ne želim previše intervencije TV-a u izoštravanje, osvježavanje slike, HDR, nabrijane boje i štajaznam. Ne pratim TV-e uopće pa pardon ako lupam gluposti, još nisam uložio mjesec dana istrage kao što radim kad nešto idem kupiti od tehnike. :D

Što se tiče veličine,ti neče biti premalo.Ali pošto vidim,da baš ne daš dosta na kvalitetu same slike,onda uzmi ovaj Lg.

16 godina
neaktivan
garfield1 kaže...

Što se tiče veličine,ti neče biti premalo.Ali pošto vidim,da baš ne daš dosta na kvalitetu same slike,onda uzmi ovaj Lg.

Pa htio bi maksimalnu kvalitetu slike za taj novac, ali ne znam što mi je od tih stavaka kvalitete slike zapravo bitno ako planiram gledati isključivo filmove u 24fps-a.

Ako nešto poboljšava sliku kod gledanja Formule 1 ili utakmice to mi ne igra nikakvu ulogu.

Želim što prirodniju filmsku sliku. Vidim da je sada buzz word HDR, a poznavajući HDR u fotografiji to uopće ne želim. TV-i u dućanima imaju ultranabrijane boje, nešto kao samsung amoled mobiteli što mi je neprirodno itd.

BTW, zbog kojih specifikacija ovi TV-i imaju bolju sliku? Teško je naći recenziju po imenu modela kad ih tako imenuju po regijama...

Welcome my son...
15 godina
neaktivan
zv'jer2 kaže...

Imaš monitor od PC-a, ne? Pusti si neki film, uzmi metar, kalkulator koji sam linkao na prošloj stranici pa vidi koliki bi ti kut gledanja pasao. Glupo je rješenje, ali moglo bi ti pomoći. :D Ja bih svakako išao na što veću, ni 55" nije puno za 3.5 m, čak je malo. Ako uzmeš manji možda ti bude ok dok se ne navikneš, ali vrlo brzo bi mogao zažaliti. Znam više ljudi kojima se to dogodilo, jedan je baš bio kao ti, 3.5 m, uzeo protivno mom savjetu samo 50" i za dva tjedna je počeo govoriti da mu je sad postalo to premalo i da mu je žao što nije uzeo veći.

Za HDR si malo pročitaj tu... http://www.trustedreviews.com/opinions/hdr-tv-high-dynamic-television-explained Nije baš ista stvar kao u fotografiji, tu je cilj dobiti što veći raspon boja, tj. svjetline da bude što bliže onom u stvarnosti. Kao. :D Nisam imao prilike još vidjeti u stvarnosti pa znam samo što piše po internetima.

16 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...
zv'jer2 kaže...

Za HDR si malo pročitaj tu... http://www.trustedreviews.com/opinions/hdr-tv-high-dynamic-television-explained Nije baš ista stvar kao u fotografiji, tu je cilj dobiti što veći raspon boja, tj. svjetline da bude što bliže onom u stvarnosti. Kao. :D Nisam imao prilike još vidjeti u stvarnosti pa znam samo što piše po internetima.

Ma HDR uopće nije u rangu TV-a koje ja gledam, uzeo sam tehnologiju kao primjer jer je sad aktualna. Filmovi se ne snimaju tako da boje budu što sličnije onima u pravom svijetu zato ne znam jel želim da mi TV intervenira u sliku što se toga tiče. To je možda super ako gledaš baš televiziju, sport, vijesti itd.

Za veličinu se toga i bojim, da ne požalim...

Welcome my son...
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 18:09 (zv'jer2).
15 godina
neaktivan
zv'jer2 kaže...

Ma HDR uopće nije u rangu TV-a koje ja gledam, uzeo sam tehnologiju kao primjer jer je sad aktualna. Filmovi se ne snimaju tako da boje budu što sličnije onima u pravom svijetu zato ne znam jel želim da mi TV intervenira u sliku što se toga tiče. To je možda super ako gledaš baš televiziju, sport, vijesti itd.

Za veličinu se toga i bojim, da ne požalim...

Sorry, nisam obraćao pozornost o kojim cijenama se priča... Koliko sam ja skužio, zapravo je fora da TV manje intervenira kod HDR sadržaja u sliku, isključi kontrole kontrasta i svjetline i ostalo pa kao gledaš što bliže stvarnosti ili onome kako je zamislio redatelj itd. Nije da umjetno povećava kontrast kao što je kod fotografije. Bar u teoriji bi HDR trebao biti koristan. No nebitno budući da ti ne ulazi baš u cijenu :)

Ja bih se kladio da ćeš požaliti ako uzmeš manji. Ti kako hoćeš. :D

13 godina
protjeran
zv'jer2 kaže...
garfield1 kaže...

Pa htio bi maksimalnu kvalitetu slike za taj novac, ali ne znam što mi je od tih stavaka kvalitete slike zapravo bitno ako planiram gledati isključivo filmove u 24fps-a.

Ako nešto poboljšava sliku kod gledanja Formule 1 ili utakmice to mi ne igra nikakvu ulogu.

Želim što prirodniju filmsku sliku. Vidim da je sada buzz word HDR, a poznavajući HDR u fotografiji to uopće ne želim. TV-i u dućanima imaju ultranabrijane boje, nešto kao samsung amoled mobiteli što mi je neprirodno itd.

BTW, zbog kojih specifikacija ovi TV-i imaju bolju sliku? Teško je naći recenziju po imenu modela kad ih tako imenuju po regijama...

Što se tiče gledanja filmova. Za mene osobno,mi je važan kontrast ,ostrina slike,što se tiče boja,danas večina televizora,ima dobre boje,pokretna resolucija,što ti je važno kod filmova,gdje su snimljeni brzi kadrovi,da ne đode do zamučenja slike,da nema izrazitog bandinga,dse-prljav panel itd..Sve su ti to važni parametri ,i kod gledanja filmova kao kod sporta.A baš u tim segmentima, su ti televizori bolji napram tvog izbora.Lg model 590,ima jedino bolji kut gledanja, zbog IPS panela.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 18:48 (garfield1).
13 godina
protjeran
garfield1 kaže...
zv'jer2 kaže...

Edit

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 18:48 (garfield1).
16 godina
neaktivan

Hvala vam obojici na informacijama, kupio sam Sony KDL-50W755C.

Presudili su kvaliteta slike, Android (mogućnost KODI-a) i veličina (na kraju nakon mjerenja metrom po stanu mi više odgovara 50" od 55" jer je takva situacija s položajem namještaja, radnih stolova itd.).

Osjećam se malo konzumeristički iskvareno, na državni praznik u popodnevnim satima krenem istraživati koji TV kupiti, pitam na forumu i dobijem brze odgovore, u 20:30h uđem u dućan i kupim.

Welcome my son...
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice