Vanjski disk nije formatiran

poruka: 4
|
čitano: 881
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Imam vanjski disk (Samsung) 2,5 ", 1 TB. Uredno je radio cca 2 g. u externom kučištu, na njemu filmovi, fotke, koncerti-ukratko drage stvari.

Jučer javlja da se traži format. Podatke ne mogu očitati, spasiti, isto u drugom kučišti ili

na drugom kompu. Da li netko zna što bih mogao poduzet da spasim podatke ili to znači da je uništen disk ili disk ako ga i formatiram, vjerojatno

više nije siguran za čuvanje podataka.

Molim pomoć. 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imao sam sličan problem, onda sam pošao u disk management, gdje je taj disk odnosno njegove particije bile označene Čini mi se kao "RAW", onda sam napravio convert to NTFS, jer mi nije mišta važno bilo na disku, ali je na kraju sve ostalo netaknuo. Ovo se dogodilo jer sam disk bio koristio na drugom računalu.

Za zahvalu klikni na Hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Digni Linux Ubuntu live i ako je disk ispravan Linux će ga prepoznati. Kopiraj sve bitne podatke na sigurno i pomoću Linux-a formatiraj disk.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Vanjski disk nije formatiran
dyvanko1 kaže...

Imam vanjski disk (Samsung) 2,5 ", 1 TB. Uredno je radio cca 2 g. u externom kučištu, na njemu filmovi, fotke, koncerti-ukratko drage stvari.

Jučer javlja da se traži format. Podatke ne mogu očitati, spasiti, isto u drugom kučišti ili

na drugom kompu. Da li netko zna što bih mogao poduzet da spasim podatke ili to znači da je uništen disk ili disk ako ga i formatiram, vjerojatno

više nije siguran za čuvanje podataka.

Molim pomoć. 

To je klasičan i prilično čest problem, kod diskova u vanjskom kučištu spojenih preko USB kontrolera(nalazi se u kučištu) jer on je glavni problem.Ajd prvi vidi šta kaže Linux Live DVD(dolnji link), dakle disk u kučištu spojen na USB priključak.Ako Linux preko USB-a uopče ne vidi disk, onda moraš rastavit vanjsko kučište nema druge.Dakle disk treba pažljivo izvadit van, i spojit ga na standardno Sata sučelje(naponski+podatkovni Sata kabeli) na matičnoj ploči u Desktop kompu.Nakon toga opet odradi sa Linux Live DVD, pa opet javi kaj se događa i jel moš normalno do podataka na disku.

Kratko i jasno za sad ništa ne Formatiraj, ako je disk fizički ispravan spasit češ podatke bez problema.

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/hard-disk-error/122778.aspx?page=0&jumpto=2390189&sort=asc&view=flat

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice