Utjecaj dual boota na SSD

poruka: 4
|
čitano: 945
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina

Pozdrav!

Uskoro kupujem novi komp i imam u planu napraviti dual boot Win 8.1 i Ubuntu. Na SSD bi išao Win 8.1, a na poseban HDD bi stavio Linuxe (znam da kompliciram, ali potrebno mi je tako). 
E sad, što se tiče instalacije, već prije sam kombinirao razne stvari sa dual, pa čak i triple boot sistemima, tako da to nije problem.

Ono što mene zanima, ima li dual boot na različitim diskovima utjecaj na SSD u smislu smanjenja performansi ili nešto slično. Pročitao sam negdje prije da je bio slučaj da je HDD usporio SSD, no moguće da je to bio problem kod starih SSD-ova prve generacije. Više se sad ne sjećam točno što je bilo.

Također, ima li utjecaja na kojem disku se nalazi boot manager? Ima li razlike ako to riješim sa EasyBCD pa stavim na SSD ili ako riješim unutar Linuxa sa njegovim GRUB Loaderom i ostavim na HDD u smislu bržeg ili sporijeg podizanja Windowsa?

I samo jedno pitanje u vezi instalacije. Do sad sam dual boot radio na istom disku, ovdje bi bio slučaj da su diskovi različiti. Prilikom instalacije Linuxa poželjno je ištekati SSD sa prethodno instaliranim Windowsima?

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Meni se u praksi pokazalo kao najbolji nacin koristit F9,F12,Esc kao select boot odnosno reset kompa i onda tipkat tipku koja sluzi za selektiranje diska s kojeg cu boot-at.

Prilikom instalacije ostavim samo disk na koji instaliram sustav win,linux.

Nikad nisam bio zadovoljan softverima za dualboot, izgubio bi puno vremena kad je sve ok a ako bi nesto zapelo to je onda propast i na kraju bi uglavnom morao ponovo instalirat.

Jedno vrijeme sam imao 2 linux-a(Ubuntu 12 i 14) i 2 windows-a(Win7 i Xp).

Na jednom disku instaliram prvo xp pa linux(ubuntu12), na drugom samo ubuntu 14 i na trecem win7.

Ako ti bilo koji od sustava prestane radi jednostavno ponovo instaliras i sve ok a kad imas dualboot opciju onda to nije bas jednostavno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Hvala. uzet ću i to u obzir što se bootanja tiče. No dobro, te pojedinosti nisu problem. Više me zanimalo ima li to kakav utjecaj na SSD ili nešto slično u smislu performansi, dolazi li do kakvog pada performansi . 

Znam da ne bi smjelo, ali ipak pitam. Bolje pitati nego skitati, kažu stari ljudi.

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Prevedeno na naski, pitanje je da li ce windowsi koji su instalirani na SSD raditi sporije zato jer na mehanickom HDD-u imas instaliran Linux?

Nece.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice