Pozdrav!
Uskoro kupujem novi komp i imam u planu napraviti dual boot Win 8.1 i Ubuntu. Na SSD bi išao Win 8.1, a na poseban HDD bi stavio Linuxe (znam da kompliciram, ali potrebno mi je tako).
E sad, što se tiče instalacije, već prije sam kombinirao razne stvari sa dual, pa čak i triple boot sistemima, tako da to nije problem.
Ono što mene zanima, ima li dual boot na različitim diskovima utjecaj na SSD u smislu smanjenja performansi ili nešto slično. Pročitao sam negdje prije da je bio slučaj da je HDD usporio SSD, no moguće da je to bio problem kod starih SSD-ova prve generacije. Više se sad ne sjećam točno što je bilo.
Također, ima li utjecaja na kojem disku se nalazi boot manager? Ima li razlike ako to riješim sa EasyBCD pa stavim na SSD ili ako riješim unutar Linuxa sa njegovim GRUB Loaderom i ostavim na HDD u smislu bržeg ili sporijeg podizanja Windowsa?
I samo jedno pitanje u vezi instalacije. Do sad sam dual boot radio na istom disku, ovdje bi bio slučaj da su diskovi različiti. Prilikom instalacije Linuxa poželjno je ištekati SSD sa prethodno instaliranim Windowsima?