Stari AMD Athlon XP1900+ i overclocking? zaključana tema

poruka: 8
|
čitano: 1.159
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Stari AMD Athlon XP1900+ i overclocking?
Dakle, imam spomenuti jednojezgreni procesor, fbs mu je 133mhz, množitelj 12 i u biosu nemogu podići množitelj, već samo fbs i to na 138, 140 itd sve do negdje 155 mislim.
No, već i bez overclockinga temperatura procesora u mirovanju se kreće oko 67 stupnjeva. A druga stvar: procesor radi trenutno na 1,75 V, a u Bugu sam pročitao da na 1,8 V procesor vjerojatno pregori. Istina? Zapravo ovim želim pitati dali ukoliko povećavam fbs moram povećati istovremeno i napon, ili se napon povećava samo onda kada više nemogu povećati fbs?

I na kraju, zapravo pitanje zbog kojeg sam i pokrenuo ovu temu: dal se može nešt ozbiljno dogoditi ukoliko promijenim fbs takt za 5 mhz (133 na 138)? iliti ukupno s 1600 na 1650 mhz?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Stari AMD Athlon XP1900+ i overclocking?
N. Ohm kaže...
Dakle, imam spomenuti jednojezgreni procesor, fbs mu je 133mhz, množitelj 12 i u biosu nemogu podići množitelj, već samo fbs i to na 138, 140 itd sve do negdje 155 mislim.
No, već i bez overclockinga temperatura procesora u mirovanju se kreće oko 67 stupnjeva. A druga stvar: procesor radi trenutno na 1,75 V, a u Bugu sam pročitao da na 1,8 V procesor vjerojatno pregori. Istina? Zapravo ovim želim pitati dali ukoliko povećavam fbs moram povećati istovremeno i napon, ili se napon povećava samo onda kada više nemogu povećati fbs?

I na kraju, zapravo pitanje zbog kojeg sam i pokrenuo ovu temu: dal se može nešt ozbiljno dogoditi ukoliko promijenim fbs takt za 5 mhz (133 na 138)? iliti ukupno s 1600 na 1650 mhz?

Kao prvo, nemoj overclockati dok ne središ stanje procesora. Dakle valja očistiti unutrašnjost kućišta, pogotovo hladnjak procesora te zamijeniti termalnu pastu.

Čudi me kako procesor nije pregorio kad mu je već u IDLE tolika temperatura. Bojim se i pomisliti kolika mu je pod opterečenjem.

Kao drugo, kad riješiš problem temperature, onda tek idi clockati. No prije toga prov trebaš naučiti clockati.

Dakle, najmanje nekoliko puta pročitati "upute" (tutoriale, članke) o clockanju takvog procesora i pronači koliko matična uglavnom dopušta (informacije o max FSB-u na ploči, naponu itd...).

Da si se informirao vidio bi i sam da ti prva pitanja nemaju smisla.

Fsb s 133 na 138 neće ti ništa postići. 50 MHz više se ne osjeti.

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
17 godina
neaktivan
hh, ma ok! Pročital sam već dva članka o oveclockanju ovdje na Bugu. Ma ovo pitam zapravo što sam negdje pročitao da kada se clocka procesor, da se istovremeno clocka i matična i neki dijelovi još... pa me to brine, da mi to ne zgori.

Inače, max fbs na procesoru mi dopušta na 160 kolko se sjećam. A zapravo procesor mi nije idle na 67 stupnjeva, već uvijek ima 40 % rada (folding@home), tak da bi valjda bil na oko 63 na idle. a mjerio sam i za 100% - ne prelazi 70 stupnjeva
17 godina
N. Ohm kaže...
hh, ma ok! Pročital sam već dva članka o oveclockanju ovdje na Bugu. Ma ovo pitam zapravo što sam negdje pročitao da kada se clocka procesor, da se istovremeno clocka i matična i neki dijelovi još... pa me to brine, da mi to ne zgori.

Inače, max fbs na procesoru mi dopušta na 160 kolko se sjećam. A zapravo procesor mi nije idle na 67 stupnjeva, već uvijek ima 40 % rada (folding@home), tak da bi valjda bil na oko 63 na idle. a mjerio sam i za 100% - ne prelazi 70 stupnjeva

Valjalo bi da navedeš koja je matična ploča. recimo ako je Gigabyte, pritiskom kombinacije Ctrl + F1 u biosu dobijaš dodatne opcije (za sakrivene postavke).

Kad dižeš FSB bit ti je da ručno ograničiš takt memorije (ako možeš na fisku vrijednost) ili smanjiš množitelj takta memorije (u biti broj koji označava omjer fsb/ram).

No svakako prvo očisti kao što sam ti i rekao. Idle ti nebi trebao biti iznad 50-55 s tim procesorom, pod opterečenjem do 65 recimo.

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
17 godina
neaktivan

Oke!
Matična je QDI Kudoz 7
Ovo da moram smanjiti takt memorije nisam znao, tj. množitelj. Kak se to inače zove ? fbs memory ili?

Dal se onda isplati podizati cpu a smanjiti memoriju, dal imam onda korist od overclocka?

A očistil sam ja komp prije dva tjedna uredno s kompresorom sve ispuhao, samo pastu trebam promijeniti.

Memorija mi je na 100mhz(sabirnica), a omjer dram:fsb je 3:4. Al to mi piše u everestu pod "cpu brzina", a pod memorija (spd) piše 200mhz @ 3.0-3-3-8 i 166mhz @ 2.5-3-3-7. Koji sad fbs tu trebam smanjivat kaj se tiče memorije? 

Neznam baš puno toga, jer prvi put imam namjeru overclockat procesor. Grafičku sam jednom overclockal samo da vidim kak to radi, čak sam je i unterclockal (kak se veli dok se snižavaju taktovi hh :)  ).

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.10.2010 14:05 (N. Ohm).
15 godina

mali savjet...

prvo update biosa napravi Namigiva

u vrijeme proizvodnje te matične amd nije testirao brzine procesora iznad 1,4GHz na toj matičnoj.

druga stvar ti je agp slot koji je ograničen brzinom na agp 4x , pa bi i kod njega moglo biti problema sa grafikom jer se ovime i njegova brzina povećava, a ne samo brzina rama.

chipset ti je ajme muko moja via KT266, taj je meni živaca odnio ( na staromu kompu )  dok sam bio poriktao da grafa, modem ( kasnije router ) i zvučna rade bez problema i povremena nestajanja neke od tih komponenti iz sistema.

sretno

Kada je učenik spreman, učitelj se sam pojavi.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
World Championships: 7, GP started: 266, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,423

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
trenutna agp brzina mi je 8x
E vidiš, tog se bojim, da mi zbog clockanja cpu-a ne riknu ostale komponente!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice