Monitor treperi

poruka: 13
|
čitano: 1.606
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
Monitor treperi

Danas sam primjetio nekakvo trepernje na monitoru (Samsung SE390 27'' star par mjeseci). Prvo sam mislio da je do grafičke ali onda sam spojio laptop i ista stvar. Da bi bio siguran da nije do HDMI kabla prebacio sam se sa eksterne (AMD R380) na Intelovu integriranu grafičku (HD 4600) preko VGA kabela i isto treperi na istom mjestu. 

Ovaj problem je teško/nikako uočiv na npr. crvenoj ili crnoj podlozi dok je na plavoj ili zelenoj uočljiv. Snimio sam video mobitel pa bacite oko i komentirajte ako tko zna nešto 

PS Imam jamstvo, jesu li ovakve stvari pokrivene njim?

PSS jesam nepismen s imenom teme , ako može moderator preimenovat u "treperi" - hvala modu

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.3.2016 22:42 (Prince-Artas).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Monitor treperi

Misliš ovaj efekt s gornje-lijeve strane? Prvi put vidim tako nešto. Spoji monitor na neki drugi uređaj (da ne bi ispalo da je to softverska greška). Ako se to događa i na drugom uređaju, onda nosi na reklamaciju (naravno da je to pokriveno jamstvom).

17 godina
protjeran
Monitor treperi

Da na to treperenje mislim. PS napisao sam da sam spojio s laptopom i ista stvar 

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Prince-Artas kaže...

Da na to treperenje mislim. PS napisao sam da sam spojio s laptopom i ista stvar 

Na reklamaciju s njim. 

17 godina
protjeran
Monitor treperi

Danas radi u redu. Vidit ćemo kako će se stvari odvijati ako se ponovi ide na servis.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Monitor treperi

probaj još za svaki slučaj drivere na novo instalirat makar nebi trebalo bit do njih, a onda ako opet uočiš taj problem što prije na reklamaciju 

edit: nije ni to kad si na dvije grafičke isprobao

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2016 10:38 (pcserver).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Monitor treperi

Pronašao uzrok. Problem je u igri Metal Gear Rising točnije njenom lošem portu. Kako sam bio napisao jučer se stanje normaliziralo sve dok ponovno nisam pokrenuo navedenu igru. Sad je još gore i treperi na 2 mjesta. Malo sam guglao i nisam jedini s ovim problemom.
Video(prebacite na 3:23)

Riješenje je navodno igrati igru u windowed modu. Ono što meni nije jasno je slijedeće: Skužio sam da igra je igra uzrok problema, izgasim je, isključim računalo i ištekam ga iz struje na 4 sata. Zatim upalim računalo i treperenje je još tu iako igru nisam ni pokrenuo - kako je to uopće moguće i jel mi igra nekako fizički oštetila monitor?

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2016 16:41 (Prince-Artas).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Monitor treperi

probaj spojit neki drugi uređaj na monitor, tipa neki laptop ili mob/tablet

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Prince-Artas kaže...

Pronašao uzrok. Problem je u igri Metal Gear Rising točnije njenom lošem portu. Kako sam bio napisao jučer se stanje normaliziralo sve dok ponovno nisam pokrenuo navedenu igru. Sad je još gore i treperi na 2 mjesta. Malo sam guglao i nisam jedini s ovim problemom.

Nisam nikad čuo za tako nešto - da bi monitori tako reagirali na sadržaj koji se prikazuje.

Koju rezoluciju i frekvenciju osvježavanja ti prijavljuje monitoru u svom ekranskom izborniku na desktopu prije nego si pokrenuo igru, u igri i ponovno na desktopu nakon što si izašao iz igre?

Prince-Artas kaže...

Video(prebacite na 3:23)

Ovo nema veze s tvojim problemom - tu je treperenje samo u igri, i to treperenje čitavog ekrana.

Prince-Artas kaže...

Riješenje je navodno igrati igru u windowed modu. Ono što meni nije jasno je slijedeće: Skužio sam da igra je igra uzrok problema, izgasim je, isključim računalo i ištekam ga iz struje na 4 sata. Zatim upalim računalo i treperenje je još tu iako igru nisam ni pokrenuo - kako je to uopće moguće i jel mi igra nekako fizički oštetila monitor?

Što se događa kad ti je pojavi problem, pa onda monitor spojiš na drugo računalo koje uopće nema tu igru instaliranu?

Ako ti je ta igra stvarno uzrok problema, onda bi se dalo zaključiti da to njezino treperenje ostavlja neke trajnije posljedice na sam monitor (na pojedine tranzistore na ekranu?).

17 godina
protjeran
Monitor treperi

1. U oba slučaja pokazuje 1920*1080 i 60 herza dok je igra zaključana na 50fps ova (mjereno FRAPSom, nema vsync opcije)

2. Spojio sam laptop s monitorom odmah nakon i na opet treperi

3. Mora biti do igre iz 2 razloga - imam još igara na kompu i ni jedna ne uzrokuje ovaj problem + ovaj put je treperenje bilo jače nego prije i na desktopu sam jasno mogao razaznati da se radi o izborniku iz navedene igre, kao da se radi o burn in efektu (napominjem da je prethodno komp bio ištekan iz struje 4 sata)

Sad je stanje opet normalno i vjerujem da će tako i ostati. Javim sutra kakva je situacija kada igru pokrenem u windowed modu.

Evo neki lik ima isti problem (usporedi sliku iz linka i moj prvi video, ista je stvar), čak je i naveo riješenje

https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/1vb3j9/played_metal_gear_rising_on_pc_health_barui/

PS vidi ovo, možda zbog ovog nastaje ovo treperenje/burn in

http://www.pcgamer.com/fan-fixes-metal-gear-rising-revengeance-24hz-at-1080p-issue/

The bug, according to reports, is that at the 1920x1080 resolution, Revengeance automatically sets your display refresh rate to 24hz if you're using a monitor that's connected via HDMI.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2016 20:16 (Prince-Artas).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Mislim da bi te više trebalo opterećivati to što ti slika na ekranu treperi i kad igraš igru. Ovo s monitorom je samo posljedica toga - neki su valjda monitori osjetljiviji na takve stvari (to se ne bi trebalo događati, ali eto...).

17 godina
protjeran
Monitor treperi

Kako sam i rekao, danas sam testirao par sati igru u windowed modu. Em što je radila na 60hz (u full screnu je bilo 50) em što nije bilo nikakvih fps dropova. Sve je prošlo u redu, nikakvog treperenja/burn ina nije bilo. Ako netko ubuduće naleti na isti problem s Metal Gear Risingom neka prolista ovaj topic. Hvala vam kolege na pomoći, topic closed.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Prince-Artas kaže...

Kako sam i rekao, danas sam testirao par sati igru u windowed modu. Em što je radila na 60hz (u full screnu je bilo 50) em što nije bilo nikakvih fps dropova.

Pitanje je podržava li ti monitor uopće ulaznih 50 Hz (recimo moj ni jedan ne podržava - jedan podržava minimalnu frekvenciju od 59 Hz, drugo 60 Hz). Vjerojatno je riječ upravo o onome što su ljudi pisali na linkovima koje si dao, a to je da je igra forsirala 24 Hz, a monitor se morao tome prilagoditi.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice