Dakle, kao i obicno, trabunjate bez veze, zajedno s sutorom koji ne zna dobro ni prepisati tekst s AppleInsidera.
Usput - tocno: Apple je prvi patentirao i primijenio multitasking. Vazno je da svima drugima onemoguci primjenu toga. To je dobro za korisnike, neka samo ajfonasi to smjhu.
To se zove zdrava konkurencija i kapitalizam.
Znaci opet razmisljanje od strane applea "nasi korisnici su glupi, stoka su za muzenje para, lopovi su i sl pa im mi moramo sve zabraniti". Bravo apple.
death to flash! :D
zaboravite na flash u narednih par godina dok ga ili adobe ne sredi za OSX ili ga apple ne uspije efektivno napraviti irelevantnim svojim ignoriranjem.
Sta ti stvarno mislis da Adobe zaboli sto se Apple necka oko flasha? Mislim da je Adobeu dovoljan sam broj igara na Facebooku :) Vise im i ne treba :)
mislim da ih jako sekira
... i tebe bi da ti neko isključi par sto milijuna potencijalnih korisnika na možda najbrže rastućoj mobilnoj platformi. Osim toga taj potez je već natjerao i youtube i hulul vimeo etc da se okrenu alternativnom H.264 za video streaming koji je i bolji i više baziran na open standardima, a video streaming je zapravo gdje je flash najkorišteniji ionako što se weba tiče.
Kako kulturno izbjegavas odgovoriti na neka pitanja ;)
Jel to otupljuje tvoja ostrica odbrane applea?
;)
Kako kulturno izbjegavas odgovoriti na neka pitanja ;)
Jel to otupljuje tvoja ostrica odbrane applea?
;)
ne pratim sve, ne stignem, nešto i radim tu i tamo :D samo ti pitaj, rado ću ti odgovoriti 
Tradicija je tradicija. 
doH! Neki ljudi jednostavno ne kuže sarkazam.
sori nije bilo smjalica pa... xD
Tradicija je tradicija. 
Da... ovaj flame war (vjecni) ubija dosadu :)
Meni multitasking na iPhoneu ne treba jer ga nemogu koristiti i da hoću, iskreno meni je blesavo to sa multitaskingom na 3 inčnom ekranu na kojem ionako jedva vidiš i ono što ti je trenutno otvoreno. Već sam sto puta rekao treba popraviti Push da može više notifikacija odvojeno dolaziti i ja bi bio zadovoljan, jer je IM zapravo jedino za što mi treba Multitasking na iPhoneu, za sve ostalo ionako radi ( glazba, mail, etc i sistem pauziranja aplikacije mi je sasvim ok ). Al ako će ga dodat, a da to ima nekog smisla i da ne jede resurse primjetno, ok, whatever.
Ja se iz tvojih postova ne mogu oteti dojmu da ti zapravo uopće ne znaš što je multitasking. Multitasking je paralelno IZVRŠAVANJE, a ne nužno i paralelni PRIKAZ više aplikacija.
Push aplikacije su u nekim slučajevima dobre, ali neke stvari se ne mogu riješit na takav način. S druge strane, uz Apple-ovu strogu politiku vezanu uz App store, ne vjerujem da će se baš dogoditi da na App store-u bude dostupan program koji divlja u pozadini (u smisliu nepotrebnog trošenja resursa).
Mozda ukljuce i bluetooth, i ostale djindje mindje i onda iPhone stvarno postane ozbiljniji telefon :)
To nećeš nažalost nikada dočekati, da to naprave propada im iTunes store, a preko toga drže monopol što se tiče prodaje pjesama u SADu tako da nevjerujem da će sami sebe ić zajebat :)
Da kojim slucajem apple uspije onemogucit jailbreak a ne doda stvari koje nedostaju ja cu prvi prijeci na nesto drugo.
Nokia N900 je mini kompjuter koji ima hrpu potencijala i neusporedivo je bolji od flagship modela N97, ali njegov (i maemo os-a) opstanak ovisi o podrsci communitya i ako to uspije bit ce super stvar. Taj mobitel je svojevrsni nokiin eksperiment i po meni pametan korak jer bi ih daljnje slijepo drzanje njihovog symbiana zasigurno upropastilo.
Da kojim slucajem apple uspije onemogucit jailbreak a ne doda stvari koje nedostaju ja cu prvi prijeci na nesto drugo.
Nokia N900 je mini kompjuter koji ima hrpu potencijala i neusporedivo je bolji od flagship modela N97, ali njegov (i maemo os-a) opstanak ovisi o podrsci communitya i ako to uspije bit ce super stvar. Taj mobitel je svojevrsni nokiin eksperiment i po meni pametan korak jer bi ih daljnje slijepo drzanje njihovog symbiana zasigurno upropastilo.
Da, kakvi idioti. Fakat, mora da su u Nokii retardirani kad se slijepo drze vodeceg OS-a na trzistu sa skoro 40% trzista.
Trebali bi tebe zaposliti da im vodis tvrtku. xD
Meni multitasking na iPhoneu ne treba jer ga nemogu koristiti i da hoću, iskreno meni je blesavo to sa multitaskingom na 3 inčnom ekranu na kojem ionako jedva vidiš i ono što ti je trenutno otvoreno. Već sam sto puta rekao treba popraviti Push da može više notifikacija odvojeno dolaziti i ja bi bio zadovoljan, jer je IM zapravo jedino za što mi treba Multitasking na iPhoneu, za sve ostalo ionako radi ( glazba, mail, etc i sistem pauziranja aplikacije mi je sasvim ok ). Al ako će ga dodat, a da to ima nekog smisla i da ne jede resurse primjetno, ok, whatever.
Ja se iz tvojih postova ne mogu oteti dojmu da ti zapravo uopće ne znaš što je multitasking. Multitasking je paralelno IZVRŠAVANJE, a ne nužno i paralelni PRIKAZ više aplikacija.
Push aplikacije su u nekim slučajevima dobre, ali neke stvari se ne mogu riješit na takav način. S druge strane, uz Apple-ovu strogu politiku vezanu uz App store, ne vjerujem da će se baš dogoditi da na App store-u bude dostupan program koji divlja u pozadini (u smisliu nepotrebnog trošenja resursa).
Znam ja jako dobro o čemu pričam al neznam koja je konkretna korist od multitaskinga na iPhoneu ili na bilo kojem malom ekranu osim za IM?? ( ako push ne valja ). A nedostataka ima - pojačano trošenje resursa i procesora i samim tim baterije, uplitanje korisnika koje nije uvijek baš preporučljivo ... Ja recimo, uglavnom :D znam što radim, al većina nezna. Što se mene tiče multitasking mi ne donosi nikakvu korist, al ako će ga dobro implementirati što se mene tiče može. Ista stvar za Flash ... ne fali mi na telefonu, ne treba mi, al ako će raditi kako spada bez da mi kolje telefon i browser može.
Daj mi molim te napiši što ti to radiš sa mobitelom da ti je multitasking must, a da sistem koji je na iPhoneu nije dobar za to ( pauziranje background app osim za muziku, mail etc ) ... IM ( gdje je sa pushom rješen dio problema ) je jedino gdje ja vidim praktičnu korist.
da ti tipovi su opsjednuti slovom i,ja imam hp i mobitel nokiju,hi-fi komponente; yamaha ,denon,sony pa mi se iskreni fućka što o njima pišu,ali kad netko takne svetu kravu apple ajoj,da taj iphone u sebi ima ugrađenu umjetnu inteligenciju i da ima supravodljive čipove na sobnoj temperaturi,opet ga nebi kupio jer je precijenjen,kad za te pare mogu sebi kupiti deset puta bolju nokiju
Znam ja jako dobro o čemu pričam al neznam koja je konkretna korist od multitaskinga na iPhoneu ili na bilo kojem malom ekranu osim za IM?? ( ako push ne valja ). A nedostataka ima - pojačano trošenje resursa i procesora i samim tim baterije, uplitanje korisnika koje nije uvijek baš preporučljivo ... Ja recimo, uglavnom :D znam što radim, al većina nezna. Što se mene tiče multitasking mi ne donosi nikakvu korist, al ako će ga dobro implementirati što se mene tiče može. Ista stvar za Flash ... ne fali mi na telefonu, ne treba mi, al ako će raditi kako spada bez da mi kolje telefon i browser može.
Daj mi molim te napiši što ti to radiš sa mobitelom da ti je multitasking must, a da sistem koji je na iPhoneu nije dobar za to ( pauziranje background app osim za muziku, mail etc ) ... IM ( gdje je sa pushom rješen dio problema ) je jedino gdje ja vidim praktičnu korist.
Hahaha!
Smijesna stvar je, mojoj Nokiji traje baterija duze nego na tvom iPhonu a moja Nokia ima multitasking koji trosi "brdo resursa i baterije" a ti imas blazeni iPhone koji nema multitasking i stedi bateriju i resurse. :D
Evo ono što ja svakodnevno koristim:
IM u pozadini, Opera u pozadini učitava stranicu dok usput pogledam mail, odgovorim frendu na WLM-u itd. Da ne spominjem da radi muzika...
Program koji upali ledice (da vidim kud idem (ako je mrak jel)), i visim na forumu u isto vrijeme itd itd...
mislim da ih jako sekira
... i tebe bi da ti neko isključi par sto milijuna potencijalnih korisnika na možda najbrže rastućoj mobilnoj platformi. Osim toga taj potez je već natjerao i youtube i hulul vimeo etc da se okrenu alternativnom H.264 za video streaming koji je i bolji i više baziran na open standardima, a video streaming je zapravo gdje je flash najkorišteniji ionako što se weba tiče.
H.264 je sve, samo ne Open Source...
IM u pozadini, Opera u pozadini učitava stranicu dok usput pogledam mail, odgovorim frendu na WLM-u itd. Da ne spominjem da radi muzika...
Program koji upali ledice (da vidim kud idem (ako je mrak jel)), i visim na forumu u isto vrijeme itd itd...
Ajd da pogodinm da ce i ovaj tvoj post kao i moj artfull od silnog posla previdjeti ali ostale ne prvidi. A za artfula pitanje koristi li on na stonom kompu ma kakav on bio multitasking?
Hahaha!
Smijesna stvar je, mojoj Nokiji traje baterija duze nego na tvom iPhonu a moja Nokia ima multitasking koji trosi "brdo resursa i baterije" a ti imas blazeni iPhone koji nema multitasking i stedi bateriju i resurse. :D
Al zaboravljas jednu stvar. Iphone je Kralj!!!
Ajd da pogodinm da ce i ovaj tvoj post kao i moj artfull od silnog posla previdjeti ali ostale ne prvidi. A za artfula pitanje koristi li on na stonom kompu ma kakav on bio multitasking?
Čekaj, čekaj ... ti u isto vrijeme gledaš mail, odgovaraš frendu na WLM, visiš na forumu itd itd?? :D Pa i ja to sve radim isto kao i ti , jedno po jedno, jer ti je jedan screen jedna aplokacija, i da svira mi muzika u pozadini ( ne svira jer mi ne treba na telefonu ali može ) i radi mi mail u pozadini i otvara mi se stranica druga u pozadini ... jedino mi ledica ne gori jer je nemam :D Jel vi uopće kužite što vi pišete??
Dakle sve je isto što se korisnosti tiče, jer ne možeš pisati poruku frendu na IM, čitati forum i odgovarati na mail u 3 odvojena prozora kao što možeš na desktopu niti bi imalo smisla.
Evo ti na iPhone OSu , "bez multitaskinga"
IM u pozadini mi javlja na push da mi je stigla poruka, Safari mi u pozadini učitava ( učitao je odavno čim sam stisao i otišao na mail dalje ) stranicu, gledam mail, nakon toga se vraćam na forum koji se učitao, odgovaram, pa se vraćam na IM gdje odgovaram na poruku i onda sam opet na drugoj stranici na tabu u safariju - sve bez čekanja ... naravno čitavo vrijeme svira muzika. jbg nemam ledicu.
Mislim da pola vas ne kuži uopće kako radi iPhone OS.
mislim da ih jako sekira
daleko od toga da je sve definirano, al da li si ti svjestan da je flash jedini defakto standard na webu koji je ( čiji je kod ) u potpunosti pod kontrolom Adobea i proprietary? I kako se to sve uklapa propagatorima open rješenja i kritizerima appleovog zatvorenog sustava?
To je istina, push ne radi kako treba jer nisu napravili da šalje više odvojenih obavijesti. Al to čitavo vrijeme i govorim, jedino gdje za sad vidim praktičnu primjenu multitaskinga na smartphoneu kao što je iPhone su IM aplikacije. Za ostalo ne vidim da je bitno ali moguće da će sa vremenom biti, a do tad će valjda izaći i famozni iPhone OS4 ili 5.
@artfull
Gore sam ti napisao da je taj push sistem dobar, ali ipak punokrvni multitasking ništa ne može zamijeniti. Što se trošenja resursa tiće, manje je trošenje resursa kad se kontekst aplikacije spremi u ram, učita kontekst druge aplikacije, pa opet vrati kontekst one prve, nego kad se trenutno stanje aplikacije zapiše u flash memoriju, pa se nakon nekog vremena ta aplikacija ponovno učita. Ne znam da li iPhone ostavlja aplikaciju u ramu ili ne, ali ako je ostavlja u ramu, to je samo jedno opravdanje za neuvođene multitaskinga manje.
Možemo se mi sad prepucavati što se može ovako, što se može onako, ali je činjenica da si ti jedini iPhone korisnik u ovoj temi koji nastavlja priču kako je multitasking nepotreban i činjenica je da miljuni korisnika koriste backgrounder, što direktno znaći da se ne slažu s tobom.
@artfull
Gore sam ti napisao da je taj push sistem dobar, ali ipak punokrvni multitasking ništa ne može zamijeniti. Što se trošenja resursa tiće, manje je trošenje resursa kad se kontekst aplikacije spremi u ram, učita kontekst druge aplikacije, pa opet vrati kontekst one prve, nego kad se trenutno stanje aplikacije zapiše u flash memoriju, pa se nakon nekog vremena ta aplikacija ponovno učita. Ne znam da li iPhone ostavlja aplikaciju u ramu ili ne, ali ako je ostavlja u ramu, to je samo jedno opravdanje za neuvođene multitaskinga manje.
Možemo se mi sad prepucavati što se može ovako, što se može onako, ali je činjenica da si ti jedini iPhone korisnik u ovoj temi koji nastavlja priču kako je multitasking nepotreban i činjenica je da miljuni korisnika koriste backgrounder, što direktno znaći da se ne slažu s tobom.
Ne protivim se ja uvođenju multitaskinga, i meni je par puta zatrebao skype tj volio bih da je bolje rješeno bilo dok sam u safariju da mi je upaljen nekako sa listom ... al podržavam da se ne stavljaju polovična rješenja dok se ne napravi ono s kojim su svi zadovoljni.
Multitasking ako je dobro izveden ima svoje prednosti, daleko od toga, kao i mane. Međutim njegova važnost u ovom trenutku , kao i flasha je debelo precijenjena što se mobilnih platformi tiče, to je moje mišljenje. Mislim tako jer sam i ja bio svjestan da iPhone nema ovo , nema ono kad sam ga uzimao, na kraju se ispostavilo da sve radi tako glatko i da se ti "nedostatci" ne primjećuju uopće, da mi flash na safariju mobilnom ne treba niti mi fali, misim da se nikada još nije dogodilo, a non stopa sam online sa njim, da sam reko, fak, ne učitava mi flash... isto tako sa svim ostalim. Jedino, što uvijek priznajem je da skype i IM aplikacije zahtijevaju pametniji push ili novo sučelje u OSu koje bi onda moglo uopće iskoristiti taj multitasking IM aplikacije. Multitasking na iPhone OSu o ovom trenutku i da ga ima ne služi ničemu bez redefiniranja GUi ja. OS4 je navodno tu, pa ćemo viditi.
mislim da ih jako sekira
daleko od toga da je sve definirano, al da li si ti svjestan da je flash jedini defakto standard na webu koji je ( čiji je kod ) u potpunosti pod kontrolom Adobea i proprietary? I kako se to sve uklapa propagatorima open rješenja i kritizerima appleovog zatvorenog sustava?
Sve to stoji! Samo kažem da je što se standarda tiče, a pogotovo što se HTML5 standarda tiče, tu proprietary softver nema što tražiti. Isto mislim i za Flash i za H.264 (radije bi tu vidio Theoru recimo).
.....
iPhone mi sve više ide na živce, imam ga već skoro godinu i jedva čekam da si nabavim Android based phone.
Istina je da s dizajnerskog stajališta mislim da je pravo malo savršenstvo, s tehničke strane izvedbe isto, programska podrška isto, sve super samo mi ta njihova politika oko toga ide na živce posebice taj iTunes .
vidim ima i ljudi koji vide da to i nije bas uredaj koji je toliko vrijedan hvale... .oni kaj imaju ajfon hvale se njime ko da je najbolje nesto na svojetu, oni koji nemaju s*ru protiv njega, a o onima koji ga nisu nikad imali niti u rukama, vec pricaju prema tudjim rijecima, ne treba ni pricat. osobno nemam navedeni, no kad sam isao produziti ugovor mogao sam uzet iphone za 1 kunu s obzirom na maximalan broj bodova i tarifu, no nisam ga htio vec uzeo uredaj koji sam platio 2000 kn uz produzenje.... Ne mogu reci da ga nisam uzeo jer svi imaju pa ja necu il slican razlog, vec sam kod kolege dobro prostudirao isti i zakljucio sam da je to najobicniji uredaj sa odlicnim ekranom na dodir, svima zanimljivim vise tako i ne popularnim accelerometer senzorom jos gdje koja dobra opcija nekoliko dobrih aplikacija, dosta memorije + BRDO apsolutno nepotrebnih stvari (aplikacija) .. uopce nije potrebno pricat da bluetooth npr. mozes koristiti samo sa drugim iphone-om, wlan koji sluzi samo za povezivanje na net ( nisam provjerio ali po rijecima kolege samo na net mozes njime) itd itd... da ne duljim sve u svemu na kraju krajeva dobar uredaj, a nadasve svega sta fakat ima puno kojekakvih programcica na netu za njega, ali to je to... uređaj koji je nista drugo nego osnovan mobitel danasnjeg standarda + igracka za malu i veliku djecu... jer budimo realni, ono sta se od mobitela ocekuje, za onog kome je isti potreban za osnovne i poslovne namjene, a ne za pokazat da ja imam ajfon, definitivno nije taj uređaj.
al iskreno muka mi je vec od njega.. ajfon ovo ajfon ono... nema davno kad sam vidio onaj dodatak ( citac kartica ) pa ja sam se strgo od smijeha... ali sve to ne bi bilo toliko strasno da nema toliko ljudi koji su tipicini, sry na izrazu, preseratori zato jer su oni sebi njega kupili il sl. tak i kolega isto.. ne znam koji sve mobitel nije imao... od lg-a preko nokie i symbiana pa preko wm5,6 pa sve do iphone-a i svaki je u tom trenutku bio najbolji na svijetu.. ma i malu djecu je mogo jest.. nema boljeg... a takvi su svi oni kaj najcesce s*ru protiv neceg...
eto toliko od mene
p.s. a to sta kazes za taj itunes.. to je apsolutno tocno... definitivno treba promjeniti bez itunesa nemos nist s njim...
LP
Dakle, kao i obicno, trabunjate bez veze, zajedno s sutorom koji ne zna dobro ni prepisati tekst s AppleInsidera.
Usput - tocno: Apple je prvi patentirao i primijenio multitasking. Vazno je da svima drugima onemoguci primjenu toga. To je dobro za korisnike, neka samo ajfonasi to smjhu.
To se zove zdrava konkurencija i kapitalizam.
Znaci opet razmisljanje od strane applea "nasi korisnici su glupi, stoka su za muzenje para, lopovi su i sl pa im mi moramo sve zabraniti". Bravo apple.
Previše si uporan sa ovom svojom tvrdnjom i sada ćeš zaprave viditi koliko je smiješna...
Ajde molim te razmisli o ovome na trenutak: Ako nas Apple radi glupima, ako je Steve Jobs ili bilo tko od njih toliko genijalan da nam svima uvali bezvezan uređaj onda mi molim te reci što su oni??
Ti možda zaboravljaš da oni koriste te proizvode. Ajde mi sada reci da je Jobs poremećena osoba koja flash na kameri, flash za net, multitask smatra idiotarijama... pa alo, on korisit svaki njihov proizvod i misliš da bi onda on trpio takav jedan loš proizvod... šta misliš da on nebi htio još bolji uređaj
Sada mi samo reci da Jobs i ostatak važnih u Appleu imaju posebne verzije iPhonea, Maca i svakog njihovog proizvoda a nama ostalima prodaju maglu i tjeraju nas da korisitimo obične verzije..
Toliko o tome kako nas Apple pravi glupima... po tebi onda oni sami sebe sramote jer i sami koriste te proizvode. I daj još jednom provjeri prodajne rezultate iPhonea, stvarno neznam gdje stane toliki marketing za toliku gomilu ljudi.... Ja osobno nisam vidio ni jednu iPhone reklamu osim one za 3G što je neko vrijeme išla kada je došao u Hrvatsku