Moj drugi jezik, naučen prirodnim putem, je Češki.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa onda svima u svijetu treba drugi jezik biti engleski, onda mapa ne bi imala smisla. Job insider bi trebao staviti koji su najpricaniji jezici u pojedinim drzavama, a da nije engleski, onda bi na balkanu uglavnom drugi jezik trebao biti njemacki. Naravno te mape, anekete prave glupi ljudi iz zapadne Evrope i Amerike, i misle da je Evropa drzava.
Sa 6-8 godina sam već znao Njemački i Engleski...Njemački sam većinom pokupio sa satelitske tv...Engleski me majka malo učila ali sam ga učio pomalo sa računala pa kasnije tv-a i interneta.
Išao sam u školu stranih jezika od 8.- godine do 14.-e godine života.I Njemački i Engleski.
Na početku i sve do puberteeta mi je Njemački išao bolje od Engleskoga unatoč tome što sam u školi polagao Engleski.Kasnije mi je Engleski postao primarni od ta dva jer mi je TV pa čak i satelitski postao sekundrni izvor informacija u usporedbi sa internetom.
Ove godine kada sam bio na studentskoj razmjeni u NJemačkoj sam čak i početnički tečaj Japanskoga za besplatno,i položio sa 1,7 što bi se u hrvatski sustav ocjena prenilo kao 'zaokružena' četvorka.
Sa 6-8 godina sam već znao Njemački i Engleski...Njemački sam većinom pokupio sa satelitske tv...Engleski me majka malo učila ali sam ga učio pomalo sa računala pa kasnije tv-a i interneta.
Također, ali nikad nisam shvatio kako to funkcionira, pogotovo kad su u pitanju apstraktni pojmovi O.o
Također, ali nikad nisam shvatio kako to funkcionira, pogotovo kad su u pitanju apstraktni pojmovi O.o
Kontekst.
Djeca uče preko crtića i dječijih emisija, gdje je tekst baš složen da prati vizual. Tako da i ako ne razumiješ pokoju riječ, kontekst scene i rečenica prije/poslije daju dovoljno da se "prevede" i shvati ta nepoznata riječ.
Što se kate tiče, tko god je na Italiju stavio Engleski, nikad nije pričao sa Talijanima.
Jednu djevojku sam zavađao rukama i crtanjem, drugu na - Njemačkom.
A ako ste radili u ugostiteljstvu, znate da Talijani koriste druge jezike jedino ako shvate da daljnjim ustrajanjem u svom mantranju ostaju gladni/žedni/bez vozila...
(Generalno kakim, but stilll)
karta je dokaz kako 'statistika' u rukama kretena ili zlih umova (zavjere..) moze svasta. Ali veći problem se javi klik-nextom trollnjm i novinarstvom, koje takve nebuloze koriste kao izvor...

Koliko teksta oko nevazne stvari.
Iako je traljavo izabran opis karte, posve je jasna namjera autora karte prikazivanja drugog jezika prema broju govornika. Niti su u pitanju nacionalne manjine, niti nacin ucenja jezika.........
Karta je namijenjena kao lako stivo na nekom od portalcica koju se letimicno pogleda ujutro dok se pije kava.
Uglavnom nismo nista pametniji nakon gledanja u kartu, ali ni nakon citanja ovog komentara dana.
..
Uglavnom nismo nista pametniji nakon gledanja u kartu, ali ni nakon citanja ovog komentara dana.
- da, ali, 'ignoriraš' ostale moguće odgovore, npr dali smo gluplji?
- Ponekad su takve karte/studije/statistike.. upravo zbog/za glupe odnosno lako manipulativne, koji tad imaju 'the argument' više u uvjeravanju.. (bla-bla). Dal su to marsovci, 911, kriza, ženske torbice..
- ova karta je opasna, jer kao i svaka glupost, može biti štetna, ovisi o čitatelju. Lako za one koji znaju čitati, što s 'dječicom' koji jednostavno uzmu podatak? Koja koristi od biti pametniji ako se šuti? Možda zato autor, piše o tomu? .. a možda piše za plaću (ili jedno isključuje drugo itd.).
- možda obrnuto, i točni podaci, statistike, preznetacije/tumačenja podataka itd., mogu biti zloupotrebljeni, loši podaci mogu samo biti loši/zloupotrebljeni. Dali je svijet bolji ili smo mi pametniji postojanjem takvih karata? Dali je tad rješenje da ih autori/novinari ignoriraju, ne kritiziraju? -možda, jer i ovim im dižu ''rejting'', google.. možda je bolje ne znati. Ima nešto u onom, bleženom neznanju.. pa ispadne blažen=glup. Adam i jabuka ista stvar, do pojave Eve interneta/googlea sve je bilo 'blaženo', sad je još 'blaženije'.. ovisi kako pročitamo.
..
- da, ali, 'ignoriraš' ostale moguće odgovore, npr dali smo gluplji?
- Ponekad su takve karte/studije/statistike.. upravo zbog/za glupe odnosno lako manipulativne, koji tad imaju 'the argument' više u uvjeravanju.. (bla-bla). Dal su to marsovci, 911, kriza, ženske torbice..
- ova karta je opasna, jer kao i svaka glupost, može biti štetna, ovisi o čitatelju. Lako za one koji znaju čitati, što s 'dječicom' koji jednostavno uzmu podatak? Koja koristi od biti pametniji ako se šuti? Možda zato autor, piše o tomu? .. a možda piše za plaću (ili jedno isključuje drugo itd.).
- možda obrnuto, i točni podaci, statistike, preznetacije/tumačenja podataka itd., mogu biti zloupotrebljeni, loši podaci mogu samo biti loši/zloupotrebljeni. Dali je svijet bolji ili smo mi pametniji postojanjem takvih karata? Dali je tad rješenje da ih autori/novinari ignoriraju, ne kritiziraju? -možda, jer i ovim im dižu ''rejting'', google.. možda je bolje ne znati. Ima nešto u onom, bleženom neznanju.. pa ispadne blažen=glup. Adam i jabuka ista stvar, do pojave Eve interneta/googlea sve je bilo 'blaženo', sad je još 'blaženije'.. ovisi kako pročitamo.
Ma sve 5, ali ako cemo traziti dublji smisao u svakoj c/p zvrljotini koja se moze pronaci po raznim portalima necemo bas daleko doci. Odavno smo shvatili da internet pruza jednaku priliku polupismenom idiotu kao i skolovanom novinaru.
Mene osobno vise brine brine sto u dnevnom tisku sve manje ima skolovanih novinara a sve vise priucenih c/p strucnjaka. Doci do pouzdane informacije sve je teze, a novinski clanci umjesto da budu objektivni izvjestaji, najcesce su subjektivni dojmovi novinara. Necemo ni spominjati davno zaboravljenu vjestinu zvanu "istrazivacko novinarstvo" koje jednostavno vise nema.
Mene osobno vise brine brine sto u dnevnom tisku sve manje ima skolovanih novinara a sve vise priucenih c/p strucnjaka...
- opet ograničavanje, rečenica je primjenjiva i šire, politika npr. Posao, profecsija, znanje, odgovornost.. netko reče, imamo političare kakve zaslužujemo. Vrijedi li isto za ostale, novinare, nogometaše, starlete.. rednike, blagajnice, šalteruše, medicinarke, nastavnike..?
= Imamo onakve kakve kao društvo stvorimo. Kako se stvara 'kritičarski novinar' koji nije potkupljen, nepotist, glup itd.. kako se stvara Mamićev golgeter ili bakina štrukla?
- Kako se tad u priču o stvaranju (nečeg dobrog/boljeg, suprotno od loše) uklapa npr karta/tema? Tako da novinar ignorira ili na sva zvona objavi?
Moje rješenje, onog tko je objavio tj ovako prezentirao nebulozne statističke brojke bez razuma, uništiti (ne samo ubiti!), kompletno obitelj, selo.. do koljena 7mog,... i susedovog psa. Pa čak ako me se (neopravdano) optuži da sam krut, nerazuman, okrutan, diktator, manipulist.. sve za dobrobit ostatka ljudske vrste. (ili da sam rasista ako je autor npr obojen/bezbojan, vjernik/ateist.. ali dali sam rasista ako je samo glup? Što ako nije čovjek nego gmaz? Dali sam tad zadrti 'VRSTIST'?).
-nekako bi mi stilski (ili koje su to već muške poveznice.. osim tajica) više za ovaj članak odgovaro Drago, aka-borbeni pilot u brišućem naletu protiv gluparija, nego umjereno (razuman) Olegovski.. nema tu rasprave s razumom, samo ''Daliborski'' napad s glazbom zrinskih u backu ili valkyrom.. Tad bi se možda C/P-aši možda uplašili i ustuknuli kod objave iduće takve statistike.. (kako ono kažu u reklami? slatistika? da, to). No Drago sad samo piše predgovore, ništa od njega ni njegovog ubojitog pera. Možda ako dohvati recenziju neke linux distre pa u spredsheetu propegla ove slatističke brojke...
Mene osobno vise brine brine sto u dnevnom tisku sve manje ima skolovanih novinara a sve vise priucenih c/p strucnjaka...
Ne.
Sve sto sam htio reci je upravo ta recenica. Nista vise, nista manje.
Opa što ga Oleg opali po "kolegama".... Hmmmm slažem se sa autorom o ovom opštem sranju u novinarstvu ali nije dobro što je ovo već daleko odletilo od It industrije ili oleg nešljivi rezultate prošle ankete . Cijenim ja te osobne komentare i istresanje autorovih depresija na tastaturi samo neka bude nešto u širem krugu it-a ili tehnike općenito...... A o jeziku bolje ne raspravljati jer to podpaljuje nacionalizam kao iskra kerozin.