Logitech Z313 zvučnici zuje

poruka: 7
|
čitano: 2.310
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav!

Prije par mjeseci uzeo sam novi kompjuter. Komponente su sve prema preporuci ovdje sa foruma - sve osim tipkovnice i zvučnika (Logitech Z313).

I eto... primjetio sma da zvučnici zuje. Nisam još uspio skužiti u kojem trenutku, tj. postoji li neko pravilo pa da mogu sam to izazvati i tako probati odgonetnuti što bi bio uzrok. Uglavnom u nekom trenutku počnu zujat poput trafostanice i što ih više pojačavam zuje sve jače (nije da ne rade pri tome  - čuje se npr. i muzika ako je puštena, ali čuje se i zujanje). Probao sam palit/gasit zvučnike, restartat kompjuter... ne pomaže. Onda sam sasvim slučajno otkrio stvar koja u 100% slučajeva trenutno prekida zujanje: ištekam zvučnike iz struje i odmah uštekam nazad i poslije toga rade normalno... do idućeg zujanja...

Ima li netko ideju koji bi mogao biti uzrok zujanja i dal na temelju ovog što sam opisao mogu zaključiti da greška nije u matičnoj (tj. integriranoj zvučnoj kartici). Jer ako je greška u zvučnicima, imam garanciju, samo što bih volio znati koji je uzrok tako da mogu namjerno izazvati to zujanje kad im odnesem natrag te zvučnike jer je na prvi pogled s njima sve u redu i već vidim kako kad ih donesem tamo baš neće htjet zujat...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2016 21:53 (blab).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Skužio sam kako izazvat zujanje!

Zuje kada ištekam 3.5 mm jack iz zvučne i dodirnem ga prstom (za bilo koji dio metalnog kontakta). E sad, ne sjećam se da je bilo tako na starim zvučnicima... barem nisam primjetio...

Puno bi mi pomoglo ako bi netko bio toliko dobar pa da išteka svoje svučnike iz zvučne, pojača ih do kraja i dotakne prstom jack pa javi dal i kod njega zazuje u tom trenutku...

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Logitech Z313 zvučnici zuje
Nije PC ali evo probao sam na Sony mini liniji isto zuji kad dodirnem činč kabele za ulaz te 3,5 jack s kojim spajam mobitel na liniju,mislim da je to do nekog elektriciteta,mada mi linija stalno lagano zuji kad je spojena na tv dok pri ostalim uređajima ne zuji osim kad kao što sam rekao-pipam prstima po ulazima
Marija,daj mi jednu pivu ubi me ova gravitacija
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Zahvaljujem na pomoći! Pročitaj si ovo, budući da ti stalno zuji - možda ti pomogne, a ne košta te praktički ništa...: http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=85169 (EDIT: sad sam malo pažljivije pročitao tvoj post pa vidim da ti zuji kad prištekaš mobitel na liniju. Zbog toga ovo tebi možda ipak neće funkcionirati jer sa strane linije to možeš napraviti, ali sa strane mobitela baš i ne - a poanta je da se napravi s obje strane kako ne bi bilo razlike potencijala... tako sam barem ja shvatio...).

Isprobao i kod prijatelja, isto se događa i kod njega kad se dotakne prstom... izgleda da je to normalno samo nisam nikada primjetio jer u biti zvučnike uštekaš i ne diraš više...

Već 3 dana čitam o tome i čini mi se da ima neke veze s uzemljenjem tj. nedovoljno dobro uzemljenom zvučnom karticom. Probat ću s Ground Loop izolatorom, a možda prije toga i s ovim partizanskim rješenjem povezivanjem "zemlje" na 3.5mm jacku direktno s kućištem nekim komadom žice (pretpostavka je da je kućište uzemljeno jer se dira s napajanjem unutar kućišta koje ima uzemljenje, a možda zvučna/matična nije uzemljena ili ako je nije dobro... - ne znam, ovom s gornjeg linka je očito pomoglo...).

Usput ću naručiti s ebaya externu usb zvučnu karticu... vidim da to ne košta ništa... čisto da probam...

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.3.2016 12:10 (blab).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Izvadi matičnu iz kućišta sve spoji i onda probaj, kada pipneš jack od pojačala ili aktivnog zvučnika bit će zujanja to je normalna stvar
Moguće da ti matična ima nekog spoja sa kućištem

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.3.2016 14:41 (jigsaw5063).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Uf... morat ću pričekati neki vikend bez obaveza za ovo. U međuvremenu, ako matična dodiruje kućište, jel je to nešto što joj šteti? Može otić nešto?

0 0 hvala 0
12 godina
Re: Logitech Z313 zvučnici zuje

Ne vadi ništa, normalno je da ima spoj preko vijaka MBO  i zadnjeg limića sa masom kućišta.

Normalno je i da bruji svako pojačalo kad prstom dotakneš direktno ulaz pojačala.

Zujanje pojačala se čuje na zvučnicima kad je jako pojačano  a ulazni signal mali pa to rješi tako

da na PC postaviš zvuk na npr. 90% a regulacijom na pojačalu podešavaš jačinu koja ti paše.

Pojačala su loše kvalitete a često sa vrimenom el. kondenzatori u ispravljačkom djelu oslabe pa brujanje postaje jače i treba ih promjeniti odgovarajućim.

Brujanje se pojavi i kad kabal između pojačala i PC gubi masu, ali i zvuk tada postane tih.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.3.2016 14:20 (AF139).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice