Dobar dan forumaši!
Imam Toshiba 2TB vanjski tvrdi disk star oko godinu dana koji se na računalo spaja putem USB-a. Prije tjedan dana jedna (od ukupno četiri) particije je prestala radit, a Windows je izbacivao poruku kako ju treba formatirati prije korištenja. Skinuo sam podatke s te particije (Recover My Files v5) i formatirao particiju. Naokn toga je, na identičan način, crkla druga particija. I opet sam i s nje skinuo datoteke na hard računala. Međutim tu zabava ne prestaje! S obzirom da je disk počeo zafrkavat, odlučio sam skinut podatke i sa treće particije (četvrta je prazna), ali je počelo štekati. Program je stao na jednom od blokova i tako stajao (odstavio sam ga da radi preko noći) punih 11 sati! OK, hajde pokušam ja opet, pa pokušam (jer ova particija nije bila 'za formatiranje') skinut podatke s copy-paste-om na disk, ali ni Windows mu nije mogao ništa. Stajao bi na mjestu 'kalkulirajući' vrijeme prijenosa, količinu podataka i broj datoteka. U međuvremenu sam disk šaltao s jednog na drugo računalo u nadi da je stvar do kompića te provjerit postoje li loši sektori na trećoj particiji (tu sam se opet načekao...). Na kraju, sinoć je disk počeo smravat računalo. Otvoriš Windows Explorer / File Explorer i sve je OK dok ne spojim disk. Nakon toga se Explorer doslovno sruši! Zadnja stvar koju sam pokušao jest provjerit ispravnost diska sa alatima iz Hiren's BootCD-a. I gle čuda, samo što spojim disk i oni se smrznu. Disk je proizvodio ono famozno šklocanje na starom računalu (na kojeg disk više nisam spajao), dok na novom računalu i laptopu ne proizvodi. Sada dvije particije su, prema Windows-ima 7 i 10, za formatiranje, dok je ova treća 'upotrebljiva'. S obzirom da je garancija istekla (trajala je 6.mj), odlazak na 'čerupanje' u servis nije opcija. Stvar je relativno nova, stoga bilo kakva sugestija ili ideja je dobro došla (pa čak i da disk razbijem, što mi je i došlo par puta, al sam se suzdržo) :-)
Pozdrav svima :-D