Vanjski disk koji smrzava računala

poruka: 7
|
čitano: 2.339
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Dobar dan forumaši!

Imam Toshiba 2TB vanjski tvrdi disk star oko godinu dana koji se na računalo spaja putem USB-a. Prije tjedan dana jedna (od ukupno četiri) particije je prestala radit, a Windows je izbacivao poruku kako ju treba formatirati prije korištenja. Skinuo sam podatke s te particije (Recover My Files v5) i formatirao particiju. Naokn toga je, na identičan način, crkla druga particija. I opet sam i s nje skinuo datoteke na hard računala. Međutim tu zabava ne prestaje! S obzirom da je disk počeo zafrkavat, odlučio sam skinut podatke i sa treće particije (četvrta je prazna), ali je počelo štekati. Program je stao na jednom od blokova i tako stajao (odstavio sam ga da radi preko noći) punih 11 sati! OK, hajde pokušam ja opet, pa pokušam (jer ova particija nije bila 'za formatiranje') skinut podatke s copy-paste-om na disk, ali ni Windows mu nije mogao ništa. Stajao bi na mjestu 'kalkulirajući' vrijeme prijenosa, količinu podataka i broj datoteka.  U međuvremenu sam disk šaltao s jednog na drugo računalo u nadi da je stvar do kompića te provjerit postoje li loši sektori na trećoj particiji (tu sam se opet načekao...). Na kraju, sinoć je disk počeo smravat računalo. Otvoriš Windows Explorer  / File Explorer i sve je OK dok ne spojim disk. Nakon toga se Explorer doslovno sruši! Zadnja stvar koju sam pokušao jest provjerit ispravnost diska sa alatima iz Hiren's BootCD-a. I gle čuda, samo što spojim disk i oni se smrznu. Disk je proizvodio ono famozno šklocanje na starom računalu (na kojeg disk više nisam spajao), dok na novom računalu i laptopu ne proizvodi. Sada dvije particije su, prema Windows-ima 7 i 10,  za formatiranje, dok je ova treća 'upotrebljiva'. S obzirom da je garancija istekla (trajala je 6.mj), odlazak na 'čerupanje' u servis nije opcija. Stvar je relativno nova, stoga bilo kakva sugestija ili ideja je dobro došla (pa čak i da disk razbijem, što mi je i došlo par puta, al sam se suzdržo) :-)

Pozdrav svima :-D

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2016 9:57 (mr. Kelvin).

0 0 hvala 0
12 godina

Prvo bi ti preporučio da HDD izvadiš iz eksternog kučišta i spojiš ga direktno na komp preko sata kabela, da vidiš hoće li i tada zamrzavati tj da riješiš glavnu dilemu je li problem u disku ili njegovom kućištu.

Drugo, kad si spomenuo Hiren's boot CD, jesi alate iz Hirensa koristio na svom windowsu ili si koristio njegov mini XP? Pokreni mini XP i vidi hoće li se on smrznuti, pa probaj na njemu pokrenuti HD tune i neke alate za particije. Ako ima bad sectora onda hirens bootaj prije podizanja windowsa pa iz dos programs/hard disk tools pokreni prvu ili drugu opciju. Ako ništa ne pomogne onda ti ostaje promjeniti elektroniku na disku.

Ako disk bude radio normalno i ako je problem u kućištu pokušaj ga spojiti sa drugim USB kabelom.

Nadam se da će nešto pomoći, pozz

Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Hvala SnakeST na danim savjetima, isprobat ću svakako dane mogućnosti u narednim danima. U međuvremenu sam podigao Linux (Parted Magic) i pokušao obrisati dvije particije (ove za koje sam napravio backup). Nisam ih uspio obrisati (zaglavio je GParted na calibration /dev/...), ali sam na neku foru, poslije toga,  uspio spojit disk na računalo bez smrzavanja (na Win 10). Ostavio sam disk vec spomenutom programu da kopira mapu sa treće particije. 31,9 GB podataka je uspio kopirat za punih 7 i pol sati!!! Ono što me zanima jest zašto mu je brzina prijenosa podataka tako drastično pala? Prije svega ovog je brzina u prosjeku bila oko 19 MB/s, disk je spojen na USB 2.0 (podržava USB 3.0) jer na matičnoj ploči nemam USB 3.0 priključak. Nažalost ne mogu mjenjati USB kabel jer nije standardan kraj koji se spaja na disk (širok i plosnat u dva dijela).

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Znam da je kasno, ali evo ... podnosim najnoviji izvještaj. Dakle, disk sam guglao i našao na YouTube-u kako ga rastavit (samo vanjsko kućište). I vidim lik na filmu (a disk je iz iste serije) ima pretvarač USB - SATA. Ok, idem ja rastavi svoj kada se neugodno iznenadih. Moj ne da nema taj pretvarač, već je model totalno drugi od onog koji piše na pakovanju, jer eto sam disk je jedno, a kad mu dodaš oklop od plastike dobiva totalno druge karakteristike!!! Eto, sad ga držim (bez te čarobne plastike) na stolu i skidam datoteku po datoteku jer ne znam koje su oštećene. S obzirom da mi ne preostaje ništa drugo nego probati još onu posljednju očajničku mjeru (poslje spašavanja onog što se spasit da) napravit low-level format.

0 0 hvala 0
12 godina

U svakom slučaju kad spasiš podatke pokreni mini XP preko hirensa i pogledaj ima li bad sectora sa HD tuneom. pozz

Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
Re: Vanjski disk koji smrzava računala

Bok, evo mene opet :-D Pokrenuo sam prije par minuta (sad sam se tek vratio doma) Mini Windows Xp i HD Tune, ugl. brzo pretraživanje je našlo 4 bloka od 763 MB koja su oštećena, stoga sam pokrenuo i dubinsko pretraživanje koje je za sada našlo tri (koja se nisu u brzom pretraživanju izlistala). S obzirom da do sada se nisam sustretao sa pokvarenim sektorima na disku, ima li način kako spasit disk ako je manji broj sektora zahvaćen? Još jednom hvala na savjetima :-)

12 godina
Re: Vanjski disk koji smrzava računala

Ako je hirens 15.2, na onom izborniku gdje biraš mini xp, umjesto xp uđi u dos programs, pa hard disk tools pa prva opcija nezz točno kako se zove. Klikneš na to pa pustiš da ti on sam pokrene taj alat (vidjeti ćeš da on sam bira neke postavke). Kad vidiš izbornik repair bad sectors izaberi to. Sorry malo ovako ugrubo sam objasnio jer napamet govorim, uglavnom vjerujem da ćeš se snaći, znaš čitati :D

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice