Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 50.667
|
čitano: 27.649.774
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

0 0 hvala 0
18 godina
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir
martyzd kaže...
Pola ljudi kaze idi s LG49SK8500 to ti je bolje, 100Hz, druga polovica, ma kakvi, to ti je IPS, Samsung 48Q6 ti je VA i bolji kontrast, to ti je sigurno bolje...ubilo me!Najbolja je impulzivna kupnja 🌋
Dajem na glasovanje! Family tv, filmovi, crtici, dokum. preko iskontv-a, ne treba mi za gejming
Sutra kupujem!
Hvala tkđ svima. Zivili

Ako ti nije problem gledati u sivilo od crne s glareom po mraku, uzmi LG. Po danu nema toliko veze. Ima super smart, daljinac, dizajn, video player mu podržava sve živo i mrtvo od formata uključujući DTS i Dolby Vision, solidan kut gledanja. Ako hoćeš osjetno bolju crnu u mraku i veći kontrast, te ako ti ne smeta to što za 90% filmova s neta nećeš imati zvuka, ako te ne zanima Dolby Vision s Netflixa, ako ne želiš Magic Remote daljinski upravljač od kojeg je jedina bolja stvar seks (a i to je upitno), te ako te ne smeta što će slika biti groblje pod malo većim kutem, uzmeš Samsung. Jednostavno za odabrati, zar ne  ?

Deckard
14 godina
martyzd kaže...
Pola ljudi kaze idi s LG49SK8500 to ti je bolje, 100Hz, druga polovica, ma kakvi, to ti je IPS, Samsung 48Q6 ti je VA i bolji kontrast, to ti je sigurno bolje...ubilo me!Najbolja je impulzivna kupnja 🌋
Dajem na glasovanje! Family tv, filmovi, crtici, dokum. preko iskontv-a, ne treba mi za gejming
Sutra kupujem!
Hvala tkđ svima. Zivili

Samsung ima značajno bolju sliku. Sad prosudi sam kolko ti je bitna činjenica da nema DTS codec (znaci ovisi preko cega ces gledati serije/ filmove). LG8500 ima puno losiji kontrast i nema uopce mogucnost prikazivanja HDR kako spada, tako da su sve ove stvari kod kojih je na papiru bolji (Dolby Vision, FALD) marketinski trik jer te stvari ne znace nista kad je sami panel nesposoban prikazati HDR kako spada.

Da, preporucuju i OLED. Ali ovdje pricamo o TV-u za 5-6000 kn a ne za 50% vise para.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
15 godina
martyzd kaže...
Sutra kupujem!
Hvala tkđ svima. Zivili

Da, nećemo se lagat, zahebano je. Zato su neki od nas izabrali OLED da nema tih briga.

Moraš nekako dokučiti što te smeta, a što ne kod VA/IPS LCD TV-a. Nećeš dobiti savršeno, ali možeš doći "relativno blizu" sa skupljim tipa XF9005.

Nakon što dokućiš da li VA ili IPS ekran, moraš gledati što ti treba od fičura - OS, backlight (direct, edge, FALD), daljinac, opcije spajanja, video/audio formati, playeri itd.

Ali globalno, ako gledaš u potpunom mraku ili sa jaaako slabim svjetlom većinu vremena filmove - treba ti VA. Plus što ima manji kut gledanja. Ako treba širi i nikada ne šmekaš filmofilski u mraku, trebaš IPS. A SK8500 nije baš najobičniji IPS, i jedino mu je nedostatak takovo gledanje u mraku jer se vidi sivija crna.

14 godina
deckard kaže...
 te ako te ne smeta što će slika biti groblje pod malo većim kutem, uzmeš Samsung. Jednostavno za odabrati, zar ne  ?

A ovo je notorna glupost koju moze reci samo netko tko nije vidio taj TV uzivo. Gledao sam iz svakakvih kuteva i nema apsolutno nikakve degradacije.

18 godina

Naravno, vjerojatno najkompletniji i općenito najbolji LCD u 2018. g. ako izuzmemo Q9FN koji vjerojatno je najbolji televizor po slici u 2018. i šire, ali ne najkompletniji jer ne podržava DTS i Dolby Vision te koji košta ko naša država građane. ajmo reći da još postoji Q8DN u rangu tog Sonya ali koji isto ne podržava DTS i DV. S oproštenjem, ne podržavati DTS i DV u 2018. godini na takvim televizorima je ko da voziš BMW na 14" kotačima.

Deckard
15 godina
Minneyar kaže...

Samsung ima značajno bolju sliku. Sad prosudi sam kolko ti je bitna činjenica da nema DTS codec (znaci ovisi preko cega ces gledati serije/ filmove). LG8500 ima puno losiji kontrast i nema uopce mogucnost prikazivanja HDR kako spada, tako da su sve ove stvari kod kojih je na papiru bolji (Dolby Vision, FALD) marketinski trik jer te stvari ne znace nista kad je sami panel nesposoban prikazati HDR kako spada.

Da, preporucuju i OLED. Ali ovdje pricamo o TV-u za 5-6000 kn a ne za 50% vise para.

Nema "značajno bolju sliku" osim možda po mrklom mraku, ostalo dobiva napićivanjem svjetline i boja do daske, a tako ni debil ne gleda navečer. HDR sam po sebi moraš znati prepoznati, tj. prepoznati da li malo jače ili malo slabije svijetli sunce ili neki pamen u nekoj sceni. Ako nisi navikao stalno gledati HDR materijal (ili ako te nije briga) nećeš vidjeti preveliku razliku, sve će ti biti super ionako. Razlika je više u crnoj boji za netrenirane oči.

Jer ako si šmeker onda ne bi ni pričali o ovoj kategoriji jer po toj skali su oba bljeeeeee. Jedino OLED ima "značajno bolju sliku".

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2018 14:56 (Mad Ant).
10 godina
neaktivan

Zanima me da li je kod izbora TV-a bitno odma razmisljati o nacinu montaze. Naime, TV ce mi biti smjesten na zid ali treba mi nosac sa sto manjom dubinom da mi tv ne ulazi u prostor di ce se prolaziti.

Kod susjeda sam vidio 55Q7FN koji je na originalnom samsung pripadajucem nosacu 'neko marketinskog naziva' os 700 kn koji omogucava ultra plitku ugradnju da se tako izrazim. 

Da li se mora pazit na to, u smislu da li takav nacin ugradnje ovisi samo o nosacu ili i o tv-u? 

18 godina
Minneyar kaže...
deckard kaže...
 te ako te ne smeta što će slika biti groblje pod malo većim kutem, uzmeš Samsung. Jednostavno za odabrati, zar ne  ?

A ovo je notorna glupost koju moze reci samo netko tko nije vidio taj TV uzivo. Gledao sam iz svakakvih kuteva i nema apsolutno nikakve degradacije.

Ajd dobro, malo sam pretjerao, gledao sam ih ja po dućanima i istini za volju uopće nemaju takav loš kut gledanja ko neki drugi VA televizori. Ali IPS-ovi izgledaju osjetno bolje pod cca 35-40° npr. Poslije toga raspad živi. Ono što me se dojmilo na Q6FN je što nisam baš nešto primjetio da ima zatamnjene uglove u mjeri kao što to imaju Sonyevi televizori.

Deckard
13 godina

Ekipa pozdrav

Da li je ko vidio kakav 32'' full hd smart tv na akciji za crni petak? ja sve sto sam vidio, nije na akciji.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan

Što se tiče garancije to dođe na isto pošto i Samsung ima 2+3 godine, a za ostalo ne znam zato sam htio pitati vas koji se malo bolje razumiju.. Ovaj Samsung mi se na prvu učinio kao odlična prilika, međutim možda si u pravu da je LG bolja kupovina.... Još koje mišljenje bi (osobno, a možda još nekom) dobro došlo, best buy do 5500-6000kn.  

https://www.sancta-domenica.hr/led-tv-lg-49sk8500.aspx

https://www.emmezeta.hr/multimedija/televizori/led-lcd-i-oled-tv/70247/samsung-qe49q6fnatxxh-ultra-hd-led-tv/

Za sad gledam ova dva TV-a, pa hvala na svakom konkretnom prijedlogu...

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2018 15:11 (Ivo88).
8 godina
protjeran

kolega filipusis5 , ako stane 43 kupi bar 4k, novija tehnologija a i  upscaling Sd programa radi možda i bolje od zastarjelih full hd

nije drastična razlika u cijeni.

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas nemamo sreće
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2018 15:09 (Anđeo bez falinge).

2 0 hvala 0
14 godina
Mad Ant kaže...

Nema "značajno bolju sliku" osim možda po mrklom mraku, ostalo dobiva napićivanjem svjetline i boja do daske, a tako ni debil ne gleda navečer. HDR sam po sebi moraš znati prepoznati, tj. prepoznati da li malo jače ili malo slabije svijetli sunce ili neki pamen u nekoj sceni. Ako nisi navikao stalno gledati HDR materijal (ili ako te nije briga) nećeš vidjeti preveliku razliku, sve će ti biti super ionako. Razlika je više u crnoj boji za netrenirane oči.

Jer ako si šmeker onda ne bi ni pričali o ovoj kategoriji jer po toj skali su oba bljeeeeee. Jedino OLED ima "značajno bolju sliku".

Ali ovi argumenti ti uopce nemaju smisla. "Ako te nije briga i ako nisi navikao gledati HDR materijal, sve ce ti biti super"? Po tome moze uzeti prakticki bilo koji TV. Ali covjek ocito zna zasto zeli jedan od ta 2 TV i pita za savjet. A cinjenice kazu da je Samsung puno bolji za prikazivanje HDR/ opcenito gledanje u mraku (sto su uvjeti u kojima, pretpostavljam, vecina ljudi gleda TV). 

Iskreno jedini razlog zasto bi se netko trebao odluciti za taj LG u odnosu na Q6F (ako govorimo o istoj cijeni) je ako bas mislis gledati bez TV-boxa/ spoja s kompom, odnosno ako ce ti smetati manjak DTS na Samsungu. Ovi uobicajeni argumenti tipa "los kut" na VA matrici jednostavno nisu istina u slucaju Q6F - znam iz iskustva posto ga imam, i gledao sam iz svakakvih kuteva. Nisam primjetio degradaciju nikad, a inace sam vrlo osjetljiv na to. Dolby Vision, stogod, s obzirom da ce opet prikaz HDR 10 na Samsungu biti bolji nego DV na LG-u. FALD, ista stvar. Bolji local dimming (koji btw nije bas nesto ni na LG-u iako je FALD) ti isto ne znaci nista kad je na Samsungu po defaultu puno bolji kontrast.

12 godina

Minneyar,kakva je slika na tom Samsungu?Jel ok tv,ili mu fali nešto?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jutros sam uživo pogledao neke modele. LG 50UK6950 - slika dosta solidna, solidan vidljivi kut, ali čini mi se da nešto malo bolji kut ima Samsung UE55NU7172. Htio sam usporediti UE55NU7172 i UE55NU7093, jer su po specifikacijama praktično isti, a NU7172 je skuplji 1000 kn. Nisam uspio naći UE55NU7093 nego nešto manji UE50NU7092, ali mislim da je to sve isto kao kod 55" modela. 

Znači usporedba UE55NU7172 i UE50NU7092. Prvi ima nešto ljepše i više noge postolja, slika je rekao bih dosta slična, ne vidim neke razlike gledajući 4K pejzaže, čak mi se čini da na manjem modelu je manje primjetan lagani judder efekt i ghosting, nego na većem kad gledam brze scene nogometne utakmice u FHD-u. Dok ovaj UE55NU7172 ima mrvicu bolje skaliranje sd signala, ali nekako to je sve u nijansama, da bih vjerojatno trebao puštati isti sadržaj usporedno na oba televizora, da bih bio 100% siguran u tvrdnju. Nije mi jasno zašto je model UE55NU7172 skuplji od UE55NU7093, ako su po specifikacijama jako slični, čak mi se čini svjetlina na ova dva samsunga što sam ih uspoređivao praktički ista.

Sad je pitanje i muka, ići na manji LG UK6950 i dobiti mislim mrvicu bolji motion kod prikaza bržih scena(nogomet) i dobiti neke tehničke detalje(local dimming, direct led, dts) koje ovi samsung modeli nemaju ili uzeti veću dijagonalu i dobiti malo bolji vidljivi kut s inferiornijim teh. specifikacijama kod Samsunga. A isti su s cijenom LG 50UK6950 i UE55NU7093. Ne znam što ću da vam prvo kažem, možda čak i ne uzmem ništa nakon pustog proučavanja, nekako ima osjećaj da će iduća godina biti bolja po pitanju tv-a.

P.S.

Na jednom drugom forumu sam pročitao da Samsung ima problema s tzv. "purple patch" koji im se pojavljuje na panelima. Prvi put čujem za to, a ovaj piše da to samsung skriva kao zmija noge, a da neki serviseri to smatraju ozbiljnom tehničkom greškom. Možda je glupost, ne znam... sve znaju imati problema s određenim brojem panela.

That is not dead which can eternal lie, and with strange aeons even death may die.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Anđeo bez falinge kaže...

kolega filipusis5 , ako stane 43 kupi bar 4k, novija tehnologija a i  upscaling Sd programa radi možda i bolje od zastarjelih full hd

nije drastična razlika u cijeni.

U pravi si, ali problem je taj sto ne stane. pa sam osuden na 32'' (trenutno sam na 26'')

7 godina
neaktivan

49Q6 nema ni 100hz panel

1 0 hvala 0
14 godina
9111963 kaže...

Slika je odlična - za cijenu koju sam platio za njega (5500 kn za 55'') nema sanse da mu ista moze doci i blizu. Prvi step-up je Sony XF9000 koji nije jos nikad bio ispod 8000 mislim.

Dakle kontrast odlican, HDR prikaz odlican, upscaling odlican, motion besprijekoran - imam ugasene sve processing gluposti, dakle 100% prirodna slika, i nema nikakvih trzanja niti mrljanja niti u najbrzim pokretima. razlika nebo i zemlja u odnosu na TV od staraca (Philips 55'' 6501). Kut gledanja također odlican, iako po netu svugdje pisu da VA ima lose kuteve gledanja - u slucaju ovog TV, nije istina.

Postoje neke "boljke" koje kolko sam skuzio imaju svi TV-i, samo se o tom ne prica :) - npr, ekran se automatski posvjetljuje kad su bijeli subtitlovi na ekranu, i to zna biti jako iritantno. Jer ti slika doslovno pulsira, ono, pojavi se titl, a svjetlina skoci. Ode subtitle, snimka potamni. Ali ovo se lako zaobiđe na nacin da namjestis boju subtitlova na sivu. Navodno postoje i drugi nacini preko service menu, al nije mi trebalo .Koliko znam i LG televizori imaju ovaj "Feature"/ problem. 

Drugo, ako se spojis u PC mode neda ti da pristupis vecini opcija u Settings. Ali ovo se lako izbjegne tako da kazes da je source Cable recimo. 

I meni nije uopce relevantno sto nema podrsku za DTS jer ionako sve vrtim s kompa. 

E da, local dimming je poprilicno uzasan/ beskoristan, ali dosad sam naletio na jednu jedinu scenu di je to bilo vidljivo.

12 godina
Minneyar kaže...
9111963 kaže...

Slika je odlična - za cijenu koju sam platio za njega (5500 kn za 55'') nema sanse da mu ista moze doci i blizu. Prvi step-up je Sony XF9000 koji nije jos nikad bio ispod 8000 mislim.

Dakle kontrast odlican, HDR prikaz odlican, upscaling odlican, motion besprijekoran - imam ugasene sve processing gluposti, dakle 100% prirodna slika, i nema nikakvih trzanja niti mrljanja niti u najbrzim pokretima. razlika nebo i zemlja u odnosu na TV od staraca (Philips 55'' 6501). Kut gledanja također odlican, iako po netu svugdje pisu da VA ima lose kuteve gledanja - u slucaju ovog TV, nije istina.

Postoje neke "boljke" koje kolko sam skuzio imaju svi TV-i, samo se o tom ne prica :) - npr, ekran se automatski posvjetljuje kad su bijeli subtitlovi na ekranu, i to zna biti jako iritantno. Jer ti slika doslovno pulsira, ono, pojavi se titl, a svjetlina skoci. Ode subtitle, snimka potamni. Ali ovo se lako zaobiđe na nacin da namjestis boju subtitlova na sivu. Navodno postoje i drugi nacini preko service menu, al nije mi trebalo .Koliko znam i LG televizori imaju ovaj "Feature"/ problem. 

Drugo, ako se spojis u PC mode neda ti da pristupis vecini opcija u Settings. Ali ovo se lako izbjegne tako da kazes da je source Cable recimo. 

I meni nije uopce relevantno sto nema podrsku za DTS jer ionako sve vrtim s kompa. 

E da, local dimming je poprilicno uzasan/ beskoristan, ali dosad sam naletio na jednu jedinu scenu di je to bilo vidljivo.

Ok.Hvala pono.Bdw Samsung nije puno lošiji od Sonya:https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q6fn-vs-sony-x900e/623/418#usage*4854!threshold*0.1

17 godina
Flagship kaže...

60hz, egde led, no DTS, no Dolby Vision, ukratko nije baš neka sreća.

Za 5500 s popustom bolje ići na 49SK8500 u SD s 5 god garancije.

49SK8500 ? No dolby vision (ima samo na papiru , a vizualno izgleda losije nego q6 bez DV :) ) , no contrast, no black :)

Kpuovanje tva po papirnatim specifikacijama je zaista pravi put , to smo već par puta utvrdili 

10 godina
neaktivan

Je li netko vidio kakav 43'' ,fhd, smart tv, do 2300( 2500kn)kn na akcciji za BF ?

0 0 hvala 0
12 godina

Imao sam samo jednom Lg ips tv.Hvala lijepa.Samo va panel.

0 0 hvala 0
17 godina
Mad Ant kaže...

HDR sam po sebi moraš znati prepoznati, tj. prepoznati da li malo jače ili malo slabije svijetli sunce ili neki pamen u nekoj sceni. 

Ne kužiš baš poantu HDR-a  i što to znači ?

A izgleda ni nisi vidio kako dobar HDR izgleda jer ga zaista ne treba znati prepoznati, to je jedina od stvari koja je digla kvalitetu slike na sasvim novi nivo u odnosu na SDR. 

4K ništa ekstra, i dobar HD je bio detaljan, veći je problem bio previše komprimirani HD. Ali HDR je skok, to se vidi na prvu , en moraš stati pred ekran i borjat piksele da bi ga skužio. 

Ne radi se tu samo o malo svjetlijem prikazu sunca i sl, radi se o tome da cijela slika ima ogroman dinamički raspon i da su uisto vrijeme sačuvani detalji i u najtamnijim dijelovima slike kao i u najsvijetlijim ( i sve između)  i zato je slika daleko detaljnija i izaziva taj VAU efekt.  Ali za takav prikaz treba i panel koji je to u stanju, a takav panel mora imati ogroman kontrast inače ništa od HDR-a.

12 godina
lukasijaner kaže...

Zanima me da li je kod izbora TV-a bitno odma razmisljati o nacinu montaze. Naime, TV ce mi biti smjesten na zid ali treba mi nosac sa sto manjom dubinom da mi tv ne ulazi u prostor di ce se prolaziti.

Kod susjeda sam vidio 55Q7FN koji je na originalnom samsung pripadajucem nosacu 'neko marketinskog naziva' os 700 kn koji omogucava ultra plitku ugradnju da se tako izrazim. 

Da li se mora pazit na to, u smislu da li takav nacin ugradnje ovisi samo o nosacu ili i o tv-u? 

Počeo me nervirati taj Samsung,pronašao sam 55Q7FN ispod 9000 kn,skoro kupio,e sad,ovo pročitao,i ako još moram platiti 700 kn za nosač...ne hvala.

15 godina
9111963 kaže...

Imao sam samo jednom Lg ips tv.Hvala lijepa.Samo va panel.

Imao sam i ja samo jednom TN, VA i IPS TV. Hvala lijepa. Samo OLED.

12 godina
deckard kaže...

Naravno, vjerojatno najkompletniji i općenito najbolji LCD u 2018. g. ako izuzmemo Q9FN koji vjerojatno je najbolji televizor po slici u 2018. i šire, ali ne najkompletniji jer ne podržava DTS i Dolby Vision te koji košta ko naša država građane. ajmo reći da još postoji Q8DN u rangu tog Sonya ali koji isto ne podržava DTS i DV. S oproštenjem, ne podržavati DTS i DV u 2018. godini na takvim televizorima je ko da voziš BMW na 14" kotačima.

Znači po tebi bi ovaj Sony bio bolji od Samsung 55Q7FN?

17 godina
torente 35 kaže...
deckard kaže...

Znači po tebi bi ovaj Sony bio bolji od Samsung 55Q7FN?

LCD-i po performansama (isključivo kvaliteta prikaza):
Q9FN

Q8DN

XF90005

Q7FN

Q6FN/NU8000

...

Ovo za dolby vidion i dts stoji i moraš procjeniti smeta li t to. 

Netflix ima i HDR10  verzije Dolby viSion serija, ne znam oma li sve , morao bi netko sa foruma potvrditi tko ima samsunga.

7 godina
neaktivan
Pixel kaže...
Flagship kaže...

60hz, egde led, no DTS, no Dolby Vision, ukratko nije baš neka sreća.

Za 5500 s popustom bolje ići na 49SK8500 u SD s 5 god garancije.

49SK8500 ? No dolby vision (ima samo na papiru , a vizualno izgleda losije nego q6 bez DV :) ) , no contrast, no black :)

Kpuovanje tva po papirnatim specifikacijama je zaista pravi put , to smo već par puta utvrdili

Za 5500 kn ti bi htio 49" s karakteristikama OLED-a ili nekog top lcd-a tipa Q9FN ili XF9005, naravno da je to nemoguće 

Ako netko hoće bolji tv u toj 49" veličini onda nek ide na 49XF9005 ali taj sport košta znatno više od 5500 kn. Davati toliku lovu za panel koji nema ni 100hz je bačena lova. Ako baš mora bit samsung barem onda nek doda razliku i ide na 55" koji ima 100hz.

7 godina
neaktivan

LCD-i po performansama (isključivo kvaliteta prikaza):
Q9FN

Q8DN

XF90005

Q7FN

Q6FN/NU8000

...

Ovo za dolby vidion i dts stoji i moraš procjeniti smeta li t to. 

Netflix ima i HDR10  verzije Dolby viSion serija, ne znam oma li sve , morao bi netko sa foruma potvrditi tko ima samsunga.

Moje shvaćanje je da ako ima DV opcija na Netflixu ima i "običan" HDR.

Ako ima uhd, možeš gledati istu seriju na FHD TV-u u FHD rezoluciji.

A DTS sam ja riješio (nadam se) nvidia shield tv-om.

Poigrati ću se njime kada dođem doma ^^

Sada je preko Amazon.De 174€ expedited delivery.

10 godina
neaktivan

nisam nikada dosada pratio BFriday pa neznam...sorry, i am shame

da li se na stranocama šopova (njihovim newsleterima isl) već iza 00:01 h  u petak ( barem kod većine) mogu vidjeti akcijske cijene i proizvodi , pa da treba odmah brzo djelovati na online kupovini, ili se  proizvodi i cijene stavljaju  tek poslije...recimo u 8h??

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice