Prometna kultura na dva kotača: jedan s mobitelom,

poruka: 31
|
čitano: 6.692
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prometna kultura na dva kotača: jedan s mobitelom,".
8 godina

znači drug dabro radi fotografije završi na sudu...a u prometu video ne vrijedi za istu stvar

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
7 0 hvala 3
7 godina

... i do tog članka, linkovi na promotivne tekstove s naslovima "Francuski električni četverocikl za lako zaobilaženje gužvi" i "Radikalni BMW Vision K18 spoj je Concordea i Formule 1 na dva kotača".

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

4 0 hvala 2
5 godina
Re: Prometna kultura na dva kotača: jedan s mobite
Motociklisti najmanje poštuju prometne znakove i pravila. Na dnevnoj bazi vidim one sa sakrivenim tablicama, one koji voze dvostruko brže od ograničenja, koji prestižu u raskrižjima ili gdje je vidljivost slaba. I onda ostali moraju paziti na njih. U većini slučajeva motociklisti su sami sebi najveća prijetnja. Čast izuzecima.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 14:42 (Gallu).

7 0 hvala 1
8 mjeseci

I ta dva motociklista su zajedno male bebe za prekršaje, lopovluk i korupciju na Markovom trgu koji se dešava na dnevnoj bazi iz minute u minutu. :)

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Baš prošli tjedan dedo na tomosu mi trubi da se maknem sa staze dok spremam violončelo u gepek.

Stazom je vozio naravno uz praznu cestu wrf????

4 0 hvala 1
7 godina
Gallu kaže...
Motociklisti najmanje poštuju prometne znakove i pravila. Na dnevnoj bazi vidim one sa sakrivenim tablicama, one koji voze dvostruko brže od ograničenja, koji prestižu u raskrižjima ili gdje je vidljivost slaba. I onda ostali moraju paziti na njih. U većini slučajeva motociklisti su sami sebi najveća prijetnja. Čast izuzecima.

Ma jeli, svakodnevno? Gdje tebi balkon gleda, na moto GP stazu? 

Malo pretjeruješ, al da, nitko nije motor kupio da se vozi stalno po ograničenjima. To ne znači da im jalnici i kojekakvi pacijenti u četverokotačnim limenkama trebaju raditi o glavi. Je nekad sami sebi rade, ali najčešće tu auti oduzimaju prednost, ne daju žmigavce, ne gledaju mrtvi kut i slične idiotizme ili nekad jednostavno namjerno pokušavaju motorista izgurat s ceste ili im onemogučavati pretjecanje.

U 14 godišnjoj moto karijeri svega sam se nagledao, pa i završio u gepeku jedne gospođe koja nije dobro gledala (bila je zgodna makar), i kao što rekoh najveća opasnost motoristima su drugi vozači na 4 i više kotača.

A ako misliš da su motoristi opasni, nađi mi podatak koliko pješaka godišnje pogine pregaženo pod kotačima motora, a koliko auta, kombija, kamiona itd.

13 godina
Chayy kaže...

Malo pretjeruješ, al da, nitko nije motor kupio da se vozi stalno po ograničenjima. To ne znači da im jalnici i kojekakvi pacijenti u četverokotačnim limenkama trebaju raditi o glavi. Je nekad sami sebi rade, ali najčešće tu auti oduzimaju prednost, ne daju žmigavce, ne gledaju mrtvi kut i slične idiotizme ili nekad jednostavno namjerno pokušavaju motorista izgurat s ceste ili im onemogučavati pretjecanje.

pretjeruje?

stani pored bilo kojeg semafora i gledaj 90% vozača motora i skutera kako rade prekršaje

preticanje kolone na semaforu je prekršaj - pa opet 90% dvotočkaša upravo radi taj prekršaj

12 godina
To sta su najopasniji sami za sebe ne znaci da nisu i za druge. Nekidan kolega i ja stanemo malom 10-12 godina na pješačkom, imbecil nas naravno ide obilazit jer eto mi smo se zaustavili na pješačkom iz objesti i uspije strišat malog.
Prepostavljam da smo mi krivi jer smo bili u furgonu pa lola nije vidija jeli tako?
GP ti je po dalmaciji čim zeru zatopli, do prije 10 g. kad je promet jednostavno posta pregust i usporen na Luci su s magistrale tjedno bar jednog skidali s asfalta.
A ovo o čemu gajotres prica je redovita pojava u ST sa tim malim prdekalima.
A kad već pitaš u nesrećama sa smrtnim slučajevima su sudionici sa 30-40%, 60% ih sami skrive, a ima ih zanemarivo u odnosu na automobile.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 22:05 (om-prat).
Moj PC  
2 0 hvala 1
5 godina
Ma jeli? Nitko ne kupuje motor da vozi po pravilima? Tko im je onda kriv kad se nešto desi?
Ne gledam s balkona. Prelazimo svaki dan 50km i toga se stvarno nagledam.
Ne ugrožavaju njih četvero kotači. Ugrožavaju sami sebe. Evo primjera od pred malo. Vozim po brzoj cesti (dvije trake). U preticajnoj traci me prestiže neki kamionet, a taj kamionet s lijeve strane prestiže motor. I tako ulazimo u zavoj....
Ovaj vikend - grupa motociklista na Krčkom mostu vozi slalom. Svi do jednog s podignutim tablicama.
Kako automobilima drugi automobili nisu tolika opasnost nego uglavnom motoristi najebu?
14 godina
Gajotres kaže...
Baš prošli tjedan dedo na tomosu mi trubi da se maknem sa staze dok spremam violončelo u gepek.

Stazom je vozio naravno uz praznu cestu wrf????

Možda je poruka bila "ne, u gepek, stavljaj tu tamburu na stražnji sic, razbit ćeš to tako"!

18 mjeseci
Možda joj je trebao metnuti bananu u auspuh umjesto što joj je kolega uletio motorom u gepek, bila bi znatno sigurnija vožnja , točnije ne bi mogla upaliti.
Hej pa nije nikad kriv za sudar onaj od naprijed, kolega nešto skriva 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
17 godina

Da je u Brazilu, ne bi on tako dugo s mobitelom vozio.

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 mjeseci

Video br. 1 - tu se nema što reći. Retaradacija na max, prirodna selekcija neka uradi svoje...

Video br. 2 - e tu ipak treba mrvu širi kontekst, zato jer točno znam gdje je ovo. To je Split 3, ispod Prime 3. Na videu se vidi odakle skuter dolazi, e pa tu inače jako širok nogostup, hladovina i tu uvijek ima 20+ parkiranih motora, ali to je naravno divlji parking, jer goreg grada od Splita šta se parkinga i prometa tiče općenito nema u RH, ljudi se snalaze kako god. Skuter se ne voza nogostupom da izbjegne gužvu vec ide do semafora da se spusti na cestu jer ne može se nigdje drugo uključiti, pošto su cijelim nogostupom ili bubamare i visoki ivičnjaci (rubnjaci). Vjerojatno bi se se prosuo po autu da se ide spustiti direkt na cestu preko ivičnjaka.
TLRD -za video br. 2 ne dajem opravdanje ali sam prilično siguran da čovjek ne izbjegava gužvu vozeći se po nogostupu, već je bio parkiran tu u blizini.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2026 10:34 (KTM).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Gallu kaže...
Kako automobilima drugi automobili nisu tolika opasnost nego uglavnom motoristi najebu?

Jesi ti ovo zbilja izvalio? Možda najebu motoristi jer ih pokose ili zajebu vozila od 1500 kg, a oni voze vozilima od cca 200 kg. Nisu za goli k.. motoristi ugrožena skupina u prometu.

7 godina
picajzla0707 kaže...
Chayy kaže...

pretjeruje?

stani pored bilo kojeg semafora i gledaj 90% vozača motora i skutera kako rade prekršaje

preticanje kolone na semaforu je prekršaj - pa opet 90% dvotočkaša upravo radi taj prekršaj

To je zdrav razum prije svega. Motor koji se na semaforu provuče naprijed kroz kolonu, smanjuje tu istu kolonu i povećava svoju sigurnost, jer eliminira da ga se naguzi odostraga dok čeka na začelju kolone..ie. od Mare koja je tipkala po mobu pa ga nije vidjela dobro.

5 godina
Možda da se motoristi više drže pravila prometa pa bi se manje dovodili u situaciji da ih drugi pokose?
Prije 2 tjedna na jadranskoj magistrali - sudar 2 motora. Obojica su išli pretjecati kolonu.
Nagledam se sličnih genijalnih vozačkih podviga koliko hoćeš.
I kod sudara s autima - stavljam ruku i vatru da su bar u 3/4 slučajeva motoristi krivi.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2026 0:19 (Gallu).
5 godina
"Međutim, često zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

U posljednjih pet godina (2020. - 2024. g.) vozači motocikala i mopeda skrivili su više od polovice (60,0%) svih prometnih nesreća u kojima su sudjelovali, prilikom čega je više od 2/3, odnosno (70,8%) nesreća s poginulim osobama."

Izvor MUP RH

0 0 hvala 1
14 godina

A cak i za ovih ostalih 40%, iako nisu "tehnicki" krivi motoristi, cesto realno jesu jer voze trostruko iznad ogranicenja pa se cude kad im netko oduzme prednost - jer fizicki nije imao sanse primijetit kamikazu koja se stvori u pol sekunde od nikuda.

A iskreno cega se sve nagledam jos ih malo i stradava, ponasaju se ko da igraju real life GTA i samo ce se respawnati nakon sto budu "Wasted"

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
3 1 hvala 0
5 godina
Da, to se i meni desilo. Izlazim iz raskrižja u kojoj je slaba vidljivost i specijalac se stvori od nikud. Piše 50, on sigurno nije vozio 50. Sreća da smo i jedan i drugi reagirali u zadnji tren.
Ne znam kako se to uopće smatra oduzimanjem prednosti. Kako da ga vidim na vrijeme? Nisam vidovit.
Takve prekršaje policija karakterizira da je krivac onaj koji se uključivao u promet. Zato i je statistika puno blaža prema motociklistima i ne govori realno stanje.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2026 11:19 (Gallu).
13 godina
Chayy kaže...

To je zdrav razum prije svega. Motor koji se na semaforu provuče naprijed kroz kolonu, smanjuje tu istu kolonu i povećava svoju sigurnost, jer eliminira da ga se naguzi odostraga dok čeka na začelju kolone..ie. od Mare koja je tipkala po mobu pa ga nije vidjela dobro.

zdrav razum je poštivati zakon i prometnu kulturu

motorist koji se provlači kroz kolonu prvenstveno stvara nepotrebnu opasnost, jer može zakačit retrovizor i pasti ispod auta, jer može stvoriti nepotrebni kaos, jer kad stojiš u autu u koloni i čekaš zeleno ne očekuješ prekršitelja straga na kojeg moraš paziti kako se guzelja između auta

kako god okreneš, u prekršaju ste svakodnevno i više puta dnevno, što većina vozača auta niti blizu toliko nije

da li ima bezobraznih vozača auta, nepažljivih prema motoristima, ofkors da ima, ali mislim da su motoristi daleko gori, nažalost najčešće na svoju štetu

5 godina
Iskreno, bolje da su na svoju štetu nego na tuđu....
14 godina
Gallu kaže...
Ne znam kako se to uopće smatra oduzimanjem prednosti. Kako da ga vidim na vrijeme? Nisam vidovit.
Takve prekršaje policija karakterizira da je krivac onaj koji se uključivao u promet. Zato i je statistika puno blaža prema motociklistima i ne govori realno stanje.

Postoji neprilagođena brzina i nasilno ostvarivanje prednosti. Izlaziš iz parkinga, dvorišta, u vidnom polju nema nikoga. Kreneš van i onda ti doleti brzinom Tupoljeva na liniji Ukrajina - Jarun. Nisi kriv ako se može sve dokazati.

5 godina
Jesi li siguran? Jer nisam uspio naći taj podatak. U najboljem slučaju dijeli se odgovornost.
17 godina
Ako dosude objesnu vožnju, mislim da je to 50 km/h iznad dopuštene.
7 godina
picajzla0707 kaže...
Chayy kaže...

zdrav razum je poštivati zakon i prometnu kulturu

motorist koji se provlači kroz kolonu prvenstveno stvara nepotrebnu opasnost, jer može zakačit retrovizor i pasti ispod auta, jer može stvoriti nepotrebni kaos, jer kad stojiš u autu u koloni i čekaš zeleno ne očekuješ prekršitelja straga na kojeg moraš paziti kako se guzelja između auta

kako god okreneš, u prekršaju ste svakodnevno i više puta dnevno, što većina vozača auta niti blizu toliko nije

da li ima bezobraznih vozača auta, nepažljivih prema motoristima, ofkors da ima, ali mislim da su motoristi daleko gori, nažalost najčešće na svoju štetu

Zdrav razum je misliti na vlastitu (i tuđu) sigurnost, a ne slijepo se držati "propisa". Ti si sigurno jedan id onih koji doslovce staje na znak stop na preglednom križanju i bez ikakvog prometa na cesti. Da, motorist ti može zakačit retrovizor, ali može i auto, a i kamion. Ne nemože pasti ispod auta dok se lagano provlači. Kaos može stvoriti bili tko, a motoriste u ljetnim mjesecima treba očekivati..jednostavno.

I treba bit normalan, a ne im ugrožavati život egzibicijama, priječiti put kod zaobilaženja/pretjecanja i sl. Svako od nas tko sjedne na motor svjesno nosi glavu u torbi i taj rizik je danak malo većoj slobodi na cesti. Pamet u glavu i malo zdravog razuma, a ne bit čangrizavi mrzitelji sebe i svega oko sebe u tim četverokotačnim limenkama. Iako priznajem da u autu nije lako bit zarobljen u koloni na nekoj ljetnoj sunjari. 

5 godina
Tako je. Za motoriste pravila ne vrijede, a mi ostali moramo razviti šesto čulo. Hau jes nou...
Možda ne shvaćaš koncept da ljudi žele voziti i pratiti promet ispred sebe, a ne cijelo vrijeme pogledavati u retrovizor i predviđati što bi budala iza mogla napraviti.
7 godina
Gallu kaže...
Tako je. Za motoriste pravila ne vrijede, a mi ostali moramo razviti šesto čulo. Hau jes nou...
Možda ne shvaćaš koncept da ljudi žele voziti i pratiti promet ispred sebe, a ne cijelo vrijeme pogledavati u retrovizor i predviđati što bi budala iza mogla napraviti.

Ma da, kome se još da pratiti promet IZA sebe i ostale tričarije. Npr. daš se u preticanje, ma samo opleteš ulijevo, koga briga jel Porše naletava od iza, kakvo gledanje u retrovizor, mrtvi kut i žmigavci, to je za papke..pravi frajeri samo naprijed gledaju!  

18 mjeseci
Dakako da su motoristi kao i biciklisti ugroženi u prometu , prosječni vozači auta nisu svjesni njihove moguće brzine ali i ne poštuju ih kao ravnopravne sudionike u prometu pa ih zato treba posebno paziti.

Nebrojeno puta sam na trkaćem biciklu završio u škaricama i bježao s ceste skoro u kanal kad neki idiot obilazi kamion ili auto iz kontra strane , kao da ne vide bicikl. Jednostavno izbjegavam glavne prometne ceste da ne nastradam.
Motoristi bi isto tako trebali izbjegavati cestu i promet ako misle sebi šansu za preživljavanje podignuti , ali definitivo većina ih ne kupuje jurilice koje mogu ići 250-300km/h radi opuštajuće vožnje od 50-90, koliko je prosječna brzina kroz naselje nego kupe jurilice da luduju i osjete adrenalin. Adrenalin se pali kad ti je život ugrožen.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
3 0 hvala 0
5 godina
Ne govorim o preticanju. Ali i taj koncept je valjda teško shvatiti.
18 godina

da motoristi voze motor kao sta se vozi auto,  po sredini ceste i ne vise od 10% od ogranicenja nebi bilo toliko sabracajki

njima je normalno obilaziti s lijeve ili desne strane da se probiju naprijed, pune linije ih nista ne znace, to nisu pravila nego sugestije

kada ubrza na 100kmh za 2 sec a ti ga ni ne vidis jer je daleko, normalno da ce se sranje desiti, i kriv si jer oduzeo si im prednost jelda?

Moj PC  
3 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice