AI povecava produktivnost, kratkorocno firme koje ce ga prve implementirati ce ostvariti dodatni profit, ali dugorocno se nista nece znacajnije promijeniti, osim sto ce sve postati jeftinije, dostupnije i zivotni standard ce ici prema gore.
AI povecava produktivnost, kratkorocno firme koje ce ga prve implementirati ce ostvariti dodatni profit, ali dugorocno se nista nece znacajnije promijeniti, osim sto ce sve postati jeftinije, dostupnije i zivotni standard ce ici prema gore.
Neće.
Logika radnika - AI će mi povećati produktivnost za 20%.
Logika poslodavca - AI će mi smanjiti broj radnika za 40%.
Gdje se osjeti veća ušteda? 
i noga u guzicu je korak naprid
misliš sve će nas prijaviti na pola radnog vremena? shodno tome i plaća će ići na pola. Neke firme već tako i rade.
Ne znam od kuda ti optimizam da će sve biti bolje ali sve upućuje na suprotno. Ne znam koji bi poslodavac investirao u AI da smanji posao postojećim radnicima kojima će i dalje isplaćivati punu plaću. Ne kužim tu logiku...
misliš sve će nas prijaviti na pola radnog vremena? shodno tome i plaća će ići na pola. Neke firme već tako i rade.
Ne znam od kuda ti optimizam da će sve biti bolje ali sve upućuje na suprotno. Ne znam koji bi poslodavac investirao u AI da smanji posao postojećim radnicima kojima će i dalje isplaćivati punu plaću. Ne kužim tu logiku...
To ti se zove sarkazam.
Postoje istraživanja.. koja pokazuju da je produktivnost išla gore po satu rada.. jer nema filler sati..
Cak i 0-satni. 
Sljedeca godina ce biti haos. Ove godine su vec krenuli otkazi, ali 2027. ce biti brutalna.
Medjutim, ocekujem da ce drzava reagirati i uvest reda kroz velike poreze na firme koje i dalje posluju, slanjem starijih ljudi u prijevremenu mirovinu i naravno neka vrsta univerzalnog dohotka (UBI).
Nikome nije u interesu pola populacije bez posla. Ako se to desi, bit ce masovnih prosvjeda i nereda, a to nam ne treba.
ovi dobri ljudi su s Papue Nove Gvineje...
Što nije Klarna backtrackala svoju zamjenu customer service-a sa AI-em još prošle godine? Hrpa nezadovoljnih klijenata je bila jer je AI ispao beskoristan.
AI je beskoristan ako ga ne pripremiš kako spada.
Evo ti primjer.
Naš service AI se "hrani" sa člancima napisanim u Contentfulu. I onda ti dođe recimo Kina sa "lošim" iskustvom, jer kažu da AI ne uzima u obzir prvo kineske članke. I onda ideš provjeriti.
1) Kineski članci koriste specifične riječi. Naš AI nije razumio razliku između "broja" i "količine"
2) Članci su bili napisani pre-šturo
I onda kad je AI krenuo obrađivati članke, "globalni" mu je imao više smisla i uzeo je to za referencu.
Za konkretne agente za customer service, između ostalog, mora imati i dobru količinu podataka i referenci da što manje zvuči skriptirano i da ima dovoljni raspon riječi da može reagirati kako spada.
Samo da spomenem još jednu glupost koju sam otkrio kod testiranja. Mladi vole koristiti "riječi" npr. "neš", "nezz", "nmg" i slične. Samo fali "buraz" i "bro". Ljudski agent bi to prošao. AI agent, teže.
ovi dobri ljudi su s Papue Nove Gvineje...
E onda ga doniram dobrim ljudima Papua Nove Gvineje.
Ako im sto ostane, mogu dati Amazoncima.