Meta otpušta 8.000, premješta 7.000. Ostatak indus

poruka: 55
|
čitano: 6.638
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Meta otpušta 8.000, premješta 7.000. Ostatak indus".
18 godina

Programeri, jedina vrsta koja dugoročno eliminira sama sebe 

Moj PC  
9 0 hvala 0
18 godina
Re: Meta otpušta 8.000, premješta 7.000. Ostatak i

Da, drugi su imuni na isto.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
18 godina
Pero Dinamit kaže...

Da, drugi su imuni na isto.

Koji drugi? Koja struka radi alat koji će ga zamijeniti?

Dakle ne mislim na gazdu koji kupi bager da zamijeni

20 radnika sa lopatama, nego na fizikalce koji razvijaju

strojeve koji će ih zamijeniti

15 godina
@segregator - Znači budale.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 10:44 (another).
15 godina
"Od toga, gotovo 48% otpuštanja pripisuje se smanjenju potrebe za ljudskim radom zbog AI-a i automatizacije radnih procesa."
- evo, sad dolaze na svoje koji su uvjeravali ljude kad se pojavio AI, ma nece biti otpustanja radnika, AI je za vase dobro

7 0 hvala 0
18 godina

Svi u IT-u i izvan njega, svi koji koriste računala na neki način. Svi poslovi koji nisu fizikalija.

Misliš da se isto ne može dogoditi računovođi, bankarima, trgovcima, prodavačima? Da su samo programeri nayebali? Project manager, QA, business analyst, security, misliš da su oni "sigurni"? How yes no. Svi smo nayebali ako se ne prilagodimo.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
18 godina
Pero Dinamit kaže...

Svi u IT-u i izvan njega, svi koji koriste računala na neki način. Svi poslovi koji nisu fizikalija.

Misliš da se isto ne može dogoditi računovođi, bankarima, trgovcima, prodavačima? Da su samo programeri nayebali? Project manager, QA, business analyst, security, misliš da su oni "sigurni"? How yes no. Svi smo nayebali ako se ne prilagodimo.

Promašio si poantu...nije poanta ko je nayebao, nego ko je napravio alat koji je za to zaslužan

4 godine

O tome smo pisali prije dvije godine.

Informatičari naprave alat koji ih na koncu zamjeni.

Puno smo tu TD dobili, jer su "oni" pametni pisali da je to nemoguće.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 11:49 (Zaporožac).

10 0 hvala 0
12 godina
Pero Dinamit kaže...

Slažem se sa izborom poslova osim QA koji mislim da još uvijek je u ljudskim rukama barem za više od polovicu zadataka.

Ali... ovako na prvu to su i poslovi koje se "očekivalo" da će ih AI zamijeniti potpuno/djelomično.

Stvari koje se razvijaju brže od očekivanja (barem mojeg) je građevina i transport.

Lani na Baumi Hitachi je predstavio bager bez čovjeka. Još uvijek u fazi razvoja ali se bliži. Isto tako je primjenjivo na većinu ostalih građevinskih strojeva. 

bio je negdje video o asfaltiranju ceste u Kini bez i jednog čovjeka. OK strogo kontrolirani uvijeti ali ide se prema automatizaciji.

Transport je u sličnoj situaciji gdje će kamioni bez vozača (ne nužno električni) voziti robu između većih čvorišta za početak a kasnije i dostavu.

Kažem nije sve ovo za sutra ali nije ni tako daleko više.

14 godina

U početku AI nije bio toliko dobar u kodiranju i nije mogao ništa sam napraviti, bio je samo za ubrzavanje rada. Međutim, od prije par mjeseci, ai radi bolje od ljudi i sada su ljudi usko grlo. 

Ja sam prvi bio skeptik i nisam ni u ludilu mislio da će to toliko brzo napredovati, ali evo, tu smo gdje smo.

Moj PC  
5 2 hvala 0
8 godina
segregator kaže...

Programeri, jedina vrsta koja dugoročno eliminira sama sebe 

Istina, ima glupih programera koji naprave program koji ih zamijeni i pohvale se šefu, Takvi dobiju otkaz kad šef sazna. Bilo je nekoliko primjera,

ostali uživaju na Maldivima dok stroj radi umjesto njih.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 11:58 (gpd).
7 godina

Gledajuci neke kolege u mome radnom okruzenju, mogu samo reci da i prva verzija AI-a radi bolje od njih. Ne znam kuda ovo ide, ali ne bi bio u kozi danasnjim mladjim generacijam. Mislim da krece neko prijelazno razdoblje koje bi bilo najbolje "preskociti". K tome i situacija u svijetu je nikada gora i nikada napetija.

4 0 hvala 0
18 godina

Programeri su prvi koji su drugima ukidali radna mjesta.

To je otpočetka bio zadatak programera: automatizriati, kako se više ne mora raditi ručno.

Čitali smo nostalgične priče iz izgorjelog Vjesnika... sve o zanimanjima koje su programeri ubili.

4 0 hvala 0
18 godina

FYI

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina

Jedina nada nam je da AI dosegao svoj plato. Vidio sam različita mišljenja, neka idu u smjeru, AGI dolazi kroz 2-3 godine, a neka da je AI dosegao svojevrsni limit i da će u ovom obliku teško puno napredovati od trenutne verzije i da bi se za AGI morao fundamentalno mijenjati.

I u trenutnoj verziji je već ovo brutalna stvar i ljudi koji ga znaju iskoristit, mogu bit enormno učinkovitiji nego prije, ali ako se nastavi ovom brzinom razvijati, bit će gadno :D

1 0 hvala 0
14 godina

Nisu svi programeri ugroženi. Što je s onima koji razvijaju AI? Može li i njih zamjenit AI? Može li AI razvijat AI? I ako može gdje je kraj?

42

1 0 hvala 0
8 godina

kad je jedna grana pogođena viškom zaposlenih...onda nezaposleni mogu prekvalifikaciju i ići dalje...međuzitm AI pogađa sve industrijske grane...neke više..neke manje...tu prekvalifikcija ne pomaže...nismo daleko kad budemo imali robote zidare...AI asistent u vožnji koji vozačima olakšava posao...pa vozači mogu odraditi više(automatskimanje vozača)...AI učitelj koji pokriva cjelokupni školski program

AI doktor opće prakse koji u malom prstu ima svo medicinsko znanje

jedino zanimanje koje je imuno su političari

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 13:25 (HCMAA).
Moj PC  
9 0 hvala 0
15 godina

Ja jedva čekam da dođu AI Roboti da mi kose travu i beru pamuk. I ako se netko od susjeda zagleda da ga skine sa laserom.

3 0 hvala 0
11 godina
dakle nećemo plaćati domaće programere (i ostale uredske poslove), nego ćemo umjesto toga amerima plaćati tokene, u nekim slučajevima još i više nego programere... super

a pošto ih većina radi s minusom da navuku što više ljudi, očekivano je povećanje cijene tokena
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2026 15:20 (digitall).
Moj PC  
8 0 hvala 0
15 godina

Ovo ne bu svršilo na dobro, čak relativno kratkoročno gledajući 

Baš me pere i zanima, kada recimo Šećerac prirodno ode, tko bude to naslijedio?!?! 
Kako će dugoročno funkciorati kada sve naprave?! 

ATJ Lučko
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

Bit će još Nepalaca, Filipinaca i čekanja na majstore i fušere dok ovo zaživi i konačno padnu cijene u staračkim domovima, keramičarima i serviserima klima-uređaja.

3 0 hvala 0
18 godina

3 0 hvala 0
13 godina

AI ne traži zdravstveno,mirovinsko,bolovanje,radi 24/7 itd itd.

To je renesansa za IT korporacije.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Oduzmi ljudima poslove, oduzmi im smisao života.. bit će za koju godinu previše ljudi kojima treba psihološka pomoć.

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
3 0 hvala 0
8 godina
markoal kaže...

Oduzmi ljudima poslove, oduzmi im smisao života.. bit će za koju godinu previše ljudi kojima treba psihološka pomoć.

Kome je posao i izrabljivanje smisao života, nek odma sad potraži psihološku pomoć

16 godina
ante_etna kaže...

Bit će još Nepalaca, Filipinaca i čekanja na majstore i fušere dok ovo zaživi i konačno padnu cijene u staračkim domovima, keramičarima i serviserima klima-uređaja.

Serviser sam klima-uređaja i trenutna radna snaga iz trećih zemalja šta je uvedena može samo dodavat alat, jedva i to, pričam o splitu i okolici splita gdje znam stanje po firmama.

13 godina

po čemu je ovo drukčije od onoga što se događa stoljećima

kovači su nekad bili vrlo cijenjeni dio društva, dolaskom automobila i masovne proizvodnje žlica i vilica, nestali su i oni, a otvorila su se druga radna mjesta

prekvalificirate se za vulkanizera i problem riješen

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
"Once men turned their thinking over to machines in the hope that this would set them free. But that only permitted other men with machines to enslave them.”

― Frank Herbert, Dune
Moj PC  
6 0 hvala 1
14 godina
sirka666 kaže...
ante_etna kaže...

Serviser sam klima-uređaja i trenutna radna snaga iz trećih zemalja šta je uvedena može samo dodavat alat, jedva i to, pričam o splitu i okolici splita gdje znam stanje po firmama.

Poanta je bila da neće tako skoro neki gadget i AI bušit' rupe za vanjske jedinice, raditi popravke i dopunjavati plin, a kad si već spomenuo dodavanje nema ni tokena pomoću kojeg bi netko dodao rolcange i pridržao fosnu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2026 10:05 (ante_etna).
11 godina
picajzla0707 kaže...

po čemu je ovo drukčije od onoga što se događa stoljećima

kovači su nekad bili vrlo cijenjeni dio društva, dolaskom automobila i masovne proizvodnje žlica i vilica, nestali su i oni, a otvorila su se druga radna mjesta

prekvalificirate se za vulkanizera i problem riješen

pa nije baš isto, ovo otvara 0 radnih mjesta za razliku od prijašnjih "revolucija", samo ih zatvara a sve pare skuplja 3 lika u svijetu. sve obrnuto od svega do sad.

što se tiče vulkanizera i sl., čekaj samo da robotima ubace ai... već sad rade čudesa a šta će bit za 10-20 godina...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice