BuG na laptopu

poruka: 5
|
čitano: 1.432
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
BuG na laptopu

Evo ,

novi sam na forumu pa se koliko-toliko snalazim ,

uglavnom prije 2god. kupio sam HP laptop za 5000kn,sada odjednom vise nema slike na njemu , ali kad se pali fino se pokrece , sve normalno , ucitavanje windowsa itd... Takoder na monitoru od moga racunala kad se spoji sa laptopom radi najnormalnije ... E sad naravno nosim kod majstora i on kaze osla maticna sto naravno nema nikakvog smisla ...

Unaprijed hvalq :-) 

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
BuG na laptopu

Pa kada ti se pojavi crni ekran, nakon win loading ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
BuG na laptopu

Onda je ekran, ako ima slike na drugom monitoru ili nešto u vezi ekranom. Ploča, odnosno grafika sigurno nije, jer ne bi ni na drugom ekranu davao sliku. Probaj pritisnuti kombinaciju tipki za povećanje osvjetljenja ekrana.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: BuG na laptopu

ploca sigurno nije. moze biti do flat cabela izmedu maticne ploce i samog ekrana, moze biti sam ekran, a moze biti i inverter. 

probaj pogledati pod svjetlom da li se vidi ista na lcd kad je laptop upaljen (malo pod kutem i pod nekakvom lampom b se trebala nazirati slika).

ukoliko je tako radi se o inverteru ili kablu, a ukoliko ne vidis sliku, onda bi moga biti ekran.

posalji na pm ili mail podate o laptopu pa cu pogledati sta imam od dijelova (i da li ih imama).

imam nesto lcda, kablova od hp na poslu pa se lako dogovorimo.

11 godina
neaktivan
BuG na laptopu

Ako laptop daje sliku na vanjskom monitoru ne može se isključitit neispravnost matične ploče. Općenito isključivanje pojedinih kvarova putem forumske diagnostike je malo nezahvalno, nitko s sigurnošću na taj način ne može isključiti određeni kvar, niti može diagnosticirato s istom 100% sigurnošću kvar.

Istina ako daje sliku na vanjski monitor šanse da je matična ploča u kvaru su nešto niže u postotku ali nikako taj simptom ne može isključiti mogućnost neispravne matične ploče.

Zašto?

Zato jer je matična ploča ona koja šalje signale, napajanje na ekran i to flat kabelom. Ako nema slike na ekranu uzrok kvara tada može biti ekran, matična ploča ili flat kabel.

Slika na vanjskom monitoru(vga, jel) je analogni signal dok je lcd digitalni sigal i grafički čip odnosno čipset ima fizički odvojene te izlaze. Tako da nije nužno da ako je recimo grafika neispravna da neće biti slike na vanjskom monitoru. U praksi najčešći slučaj se mogao viđati s 8600gt čipovima.

Dalje, Vga izlazom neide niti jedno napajanje dok za lcd idu više napajanja koja idu s ploče i upravljana su s kbc kontrolerom te čipsetom(grafikom). Prije svega 19v za osvjetljenje, signali 3.3v za osvjetljenje te napajanje logike ekrana 3v. Bilo što od ovoga može faliti na ekranu ako je matična ploča neispravna ili flat kabel neispravan te laptop neće imati slike na ekranu. Dakle, ne može se isključiti neispravnost matične ploče ako na vanjskom monitoru ima slike. Mad je vjerovatnost ipak veća da je u pitanju flat/ekran.

U posljednje vrijeme sam imao dosta slučajeva upravo kod hp-a da updatom biosa (krivog naravno) se dešavaju gore opisani simptomi.

Zgodno bi bilo kada bi autor teme napisao točan model te dali detektira interni lcd panel.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice