Pomoc oko povezivanja PoE kamera na Pc

poruka: 17
|
čitano: 3.535
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine

Pozdrav drugari,

Potrebna mi je pomoc oko povezivanja PoE 4k kamera na Pc za livestream.

Hteo bi povezati 4 PoE kamere na Pc pa sa Obs studio dalje uzivo strimati kuglacke utakamice.

Da li je dovoljno spojiti kamere u PoE switch lan kablom i posle iz Switch jednim Kablom i Pc ? 

Ili mi je potrebno jos nesto dodatno od opreme ? 

Da li je switch dovoljan da napaja kamere preko lan kabla ili moram imati i dodatno napajanje za kamere ?

I da li bi to radilo u OBS Studio ? 

p.s. izvinjavam se ako sam promasio topic i grupu...nisam se mogao odluciti gde pripada ova tema pa mi nemojte zameriti.

1 0 hvala 0
6 godina
Re: Pomoc oko povezivanja PoE kamera na Pc

Potrebno je provjeriti koliko W je potrebno da se te kamere pokrenu, postoje switchevi koji su PoE, naravno bitan je rating.

Samim spajanjem na switch, te spajanjem racunala na isti, teoretski bi trebao moci u OBS-u dodati te kamere kao izvore i prikazati ih sve odjednom.

802.3af = 15.4 W
802.3at = 30 W
802.3bt (Type 3) = 60 W
802.3bt (Type 4) = 100 W

Kod odabira PoE switcha, uzmi u konsideraciju da ako je switch 802.3at, to znaci da ti svaki port moze dati 30W, ali moras razmisliti o totalnom power budgetu tog switcha, jer on mozda moze dati samo recimo 180W, te bi to znacilo ako je taj switch 24 portas, da ti mozes iskoristiti samo 6 portova da napajas te kamere. (6x30W = 180W)

Takoder postoji rijesenje zvano PoE Injector koji spaja lan trasu s kamerom, te pruza napajanje.

Da te previše ne zbunim pogledaj si ovaj post

Ako nije problem, molim te mi napiši o kojim tocno se kamerama radi pa mozda slozimo neki bundle toga što trebaš :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 21:43 (Šima99).
17 godina
moderator
Koleee kaže...

I da li bi to radilo u OBS Studio ? 

Nisam nikad pokušavao tako nešto, no generalno gledano kamera bi trebala podržavati RTSP streamove ili ONVIF. Ovdje imaš nešto više o tome od Reolinka:

https://support.reolink.com/hc/en-us/articles/900000630706-Introduction-to-RTSP/

https://support.reolink.com/hc/en-us/articles/900000617826-Which-Reolink-Products-Support-CGI-RTSP-ONVIF/

Uglavnom, ako ti tako nešto treba, nemoj kupovati kamere prije nego li si se dobro informirao o njima i saznao mogu li se tako koristiti.

9 godina

Bilo bi dobro da provjeriš koliko kamere troše ali u principu, vrlo rijetko se radi sa više od 5-6W po kameri bez IRa i LED svjetla (normalni dnevni rad) i max 15ak W u noćnom radu. Dakle, treba ti switch sa 60W. Provjeri još jednom max potrošnju ali to je okvirno. U pravilu, kamera se napaja ili sa PoE ili sa "vanjskog" napajanja (obično 12V), neće istovremeno jedno i drugo.

Što se tiče snimanja u OBSu, ok, može se ali ti kamera mora moći dati RTSP stream (ili barem MJPEG) - ja bi ti za snimanje preporučio VLC jer ćeš imati daleko više opcija inputa (h264, h265, mjpeg, svašta) i outputa (h265, h265, vp9, av1, štogod imaš instalirano). VLC ti isto može dati stream kao output, rekodiran u koju god želiš rezoluciju, bitrate i codec. Konzultiraj se sa ChatGPTom kako podesiti.

[edit] - ONVIF je samo "servis" na kameri (recimo kao HTTP) koji servira podatke što kamera može i kako pristupiti resursima (uključujuć i RTSP stream tj. konkretan URL do streama), on sam ne daje sliku nego samo kaže kako do slike (ili zvuka, ili digitalnih input/outputa ako ih ima na kameri). Na nekim kamerama RTSP nije upaljen po defaultu i treba ga upaliti i podesiti (koji codec, autorizacija - basic ili digest, rezolucija, etc). Konkretan model kamere bi puno pomogao.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 21:51 (Nuclear_Phoenix).
3 godine

Hvala ti na opsirnom objasnjenju.

Bas sam i razmisljao o Poe injektorima...

znaci morao bi uzeti 4 kom. za sve 4 kamere ?

Recimo ovaj ?

Reolink Gigabit PoE Injektor, PoE+ 30W / PoE 15.4W,

Kamere su ove Reolink 4K Smart PoE IP Kamera RLC-810A.

Reolink 8 Ports PoE-Switch, mit 2 Gigabit-Uplink-Ports 120W.

6 godina

Koliko vidim ta kamera zahtjeva <12 W napajanja, ajmo zaokruziti to na ovih 15W i reci da ti treba ukupno 60W.

A to je vidim OVAJ switch. Sto se tice softverskog djela price, to nisam siguran niti ti mogu dati odgovor (ali vidim da drugi forumasi mogu), ali ovo hardverski bi drzalo vodu.

9 godina

Ta kamera troši max 12W, dakle treba ti neki 5+ port switch koji daje 60W output. Injektori ti trebaju ako ćeš raditi bez PoE switcha.

RTSP (izgleda da) ima, samo je ugašen po defaultu, moraš upaliti RTSP i opcionalno ONVIF. Upute kako i koji su RTSP URLovi....

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 22:00 (Nuclear_Phoenix).
3 godine

Znaci bio bi dovoljan taj Reolink PoE Switch bez Injektora ?

1 0 hvala 0
6 godina
Koleee kaže...

Znaci bio bi dovoljan taj Reolink PoE Switch bez Injektora ?

Definitinvo, da.

Samo ciljaj da Kamera i Switch ne trebaju preko 100m UTP-a jer tu dolazi do gubitaka.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 22:08 (Šima99).
3 godine

Super, 

da li je dovoljno uzeti Cat7 lan kabal ? 

Za dve kamere mi je potrebno oko 18 metara za ostale dve po 3 mestara.

Posle bi samo od PoE-Switch odvukao 10-15 metara do Pc-a.

6 godina
Koleee kaže...

Super, 

da li je dovoljno uzeti Cat7 lan kabal ? 

Za dve kamere mi je potrebno oko 18 metara za ostale dve po 3 mestara.

Posle bi samo od PoE-Switch odvukao 10-15 metara do Pc-a.

Cat5 ce nositi tih 15W bez problema do 50ak metara ako se ne varam.

Ali da, cat 5 6 7 ce raditi na tim udaljenostima koje si naveo.

Tako da ajmo reci ako ti ikad za nesto drugo zatreba, ne trebas uzimati Cat7, uzmi Cat6.

9 godina

Kao što kolega kaže, za te udaljenosti cat5e (nemoj baš najjeftiniji) a sve preko 50 metara cat6. cat7 zaboravi da postoji. Bitnija je kvaliteta kabela nego brojčana oznaka/propusnost.

Danas se moraš dobro potruditi da bi našao pravi bakreni cat5e a ne ovo smeće od aluminija sa malo nanesenog bakra na toj alu žici za boju...

3 godine

Hvala vam drugari na pomoci.

Nakon kupovine switch-a,kablova i instalacije svega javicu da li sam uspeo sve odraditi kako valja.

Svako dobro i prijatno vece.

1 0 hvala 0
3 godine

Drugari potrebna pomoc...

nisam uspeo da dobijem sliku u Obs a ni u vlc plejeru.

Dobio sam sliku samo u Reolink client apk nju sam instalirao kako bi video ip adresu od kamere i tu radi kamera.

Spojio sam kameru u poe-switch a switch u ruter. 

u podesavanju od reoclient apk sam omogucio RTSP protokol ili kako se vec zove.

evo slika sta mi izbaci u vlc kada probam manuelno link od kamere da pustim. 

https://ibb.co/4Zhv4xTc

ne znam gde je problem?! 

ima li neko resenje ?

0 0 hvala 0
9 godina

Otkud ti ti RTSP URLovi? Nisu ispravni.

Main Stream: rtsp://admin:111111@192.168.10.92/Preview_01_main

Sub Stream: rtsp://admin:111111@192.168.10.92/Preview_01_sub
Alternatively, you can also use this URL (Main Stream by default): rtsp://(user name):(password)@(ip address):554/

https://support.reolink.com/hc/en-us/articles/900000630706-Introduction-to-RTSP/

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2025 19:26 (Nuclear_Phoenix).
3 godine

Taj url sam dobio kada idem na podesavanja u reoclient apk, i stoji mi ta ip adresa a admin nisam menjao samo sam stavio pass kada sam dodavao kameru u reolink client apk 

i tako sam izvukao ceo link i probao ga u vlc ali ne ide.

bas kako je opisano u ovom linku sto si postovao sad... The format of the RTSP address is as below:
rtsp://<username>:<password>@<IP address>/Preview_<channel number>_<stream type>

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2025 19:54 (Koleee).
3 godine

Resio sam problem malo guglao na netu i nasao gde je mozda problem:

u lozinci od url linka sam imao # i nju sam zamenio sa %23 i link je proradio u vlc plejeru.

Sad cu isti link probati u Obs nadam se da ce raditi :)

Radi u Obs  konacno posle dva sata zezanja...je*ena # u lozinci pravila mi problem..sam sam kriv.

Hvala vam na pomoci i trudu drugari,

nadam se da sam sad resio problem..(videcu kada dodam ostale kamere) sada je samo jedna probana.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2025 20:26 (Koleee).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice