Pomoc oko povezivanja PoE kamera na Pc

poruka: 17
|
čitano: 5.104
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine

Pozdrav drugari,

Potrebna mi je pomoc oko povezivanja PoE 4k kamera na Pc za livestream.

Hteo bi povezati 4 PoE kamere na Pc pa sa Obs studio dalje uzivo strimati kuglacke utakamice.

Da li je dovoljno spojiti kamere u PoE switch lan kablom i posle iz Switch jednim Kablom i Pc ? 

Ili mi je potrebno jos nesto dodatno od opreme ? 

Da li je switch dovoljan da napaja kamere preko lan kabla ili moram imati i dodatno napajanje za kamere ?

I da li bi to radilo u OBS Studio ? 

p.s. izvinjavam se ako sam promasio topic i grupu...nisam se mogao odluciti gde pripada ova tema pa mi nemojte zameriti.

1 0 hvala 0
6 godina
Re: Pomoc oko povezivanja PoE kamera na Pc

Potrebno je provjeriti koliko W je potrebno da se te kamere pokrenu, postoje switchevi koji su PoE, naravno bitan je rating.

Samim spajanjem na switch, te spajanjem racunala na isti, teoretski bi trebao moci u OBS-u dodati te kamere kao izvore i prikazati ih sve odjednom.

802.3af = 15.4 W
802.3at = 30 W
802.3bt (Type 3) = 60 W
802.3bt (Type 4) = 100 W

Kod odabira PoE switcha, uzmi u konsideraciju da ako je switch 802.3at, to znaci da ti svaki port moze dati 30W, ali moras razmisliti o totalnom power budgetu tog switcha, jer on mozda moze dati samo recimo 180W, te bi to znacilo ako je taj switch 24 portas, da ti mozes iskoristiti samo 6 portova da napajas te kamere. (6x30W = 180W)

Takoder postoji rijesenje zvano PoE Injector koji spaja lan trasu s kamerom, te pruza napajanje.

Da te previše ne zbunim pogledaj si ovaj post

Ako nije problem, molim te mi napiši o kojim tocno se kamerama radi pa mozda slozimo neki bundle toga što trebaš :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 21:43 (Šima99).
17 godina
moderator
Koleee kaže...

I da li bi to radilo u OBS Studio ? 

Nisam nikad pokušavao tako nešto, no generalno gledano kamera bi trebala podržavati RTSP streamove ili ONVIF. Ovdje imaš nešto više o tome od Reolinka:

https://support.reolink.com/hc/en-us/articles/900000630706-Introduction-to-RTSP/

https://support.reolink.com/hc/en-us/articles/900000617826-Which-Reolink-Products-Support-CGI-RTSP-ONVIF/

Uglavnom, ako ti tako nešto treba, nemoj kupovati kamere prije nego li si se dobro informirao o njima i saznao mogu li se tako koristiti.

10 godina

Bilo bi dobro da provjeriš koliko kamere troše ali u principu, vrlo rijetko se radi sa više od 5-6W po kameri bez IRa i LED svjetla (normalni dnevni rad) i max 15ak W u noćnom radu. Dakle, treba ti switch sa 60W. Provjeri još jednom max potrošnju ali to je okvirno. U pravilu, kamera se napaja ili sa PoE ili sa "vanjskog" napajanja (obično 12V), neće istovremeno jedno i drugo.

Što se tiče snimanja u OBSu, ok, može se ali ti kamera mora moći dati RTSP stream (ili barem MJPEG) - ja bi ti za snimanje preporučio VLC jer ćeš imati daleko više opcija inputa (h264, h265, mjpeg, svašta) i outputa (h265, h265, vp9, av1, štogod imaš instalirano). VLC ti isto može dati stream kao output, rekodiran u koju god želiš rezoluciju, bitrate i codec. Konzultiraj se sa ChatGPTom kako podesiti.

[edit] - ONVIF je samo "servis" na kameri (recimo kao HTTP) koji servira podatke što kamera može i kako pristupiti resursima (uključujuć i RTSP stream tj. konkretan URL do streama), on sam ne daje sliku nego samo kaže kako do slike (ili zvuka, ili digitalnih input/outputa ako ih ima na kameri). Na nekim kamerama RTSP nije upaljen po defaultu i treba ga upaliti i podesiti (koji codec, autorizacija - basic ili digest, rezolucija, etc). Konkretan model kamere bi puno pomogao.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 21:51 (Nuclear_Phoenix).
4 godine

Hvala ti na opsirnom objasnjenju.

Bas sam i razmisljao o Poe injektorima...

znaci morao bi uzeti 4 kom. za sve 4 kamere ?

Recimo ovaj ?

Reolink Gigabit PoE Injektor, PoE+ 30W / PoE 15.4W,

Kamere su ove Reolink 4K Smart PoE IP Kamera RLC-810A.

Reolink 8 Ports PoE-Switch, mit 2 Gigabit-Uplink-Ports 120W.

6 godina

Koliko vidim ta kamera zahtjeva <12 W napajanja, ajmo zaokruziti to na ovih 15W i reci da ti treba ukupno 60W.

A to je vidim OVAJ switch. Sto se tice softverskog djela price, to nisam siguran niti ti mogu dati odgovor (ali vidim da drugi forumasi mogu), ali ovo hardverski bi drzalo vodu.

10 godina

Ta kamera troši max 12W, dakle treba ti neki 5+ port switch koji daje 60W output. Injektori ti trebaju ako ćeš raditi bez PoE switcha.

RTSP (izgleda da) ima, samo je ugašen po defaultu, moraš upaliti RTSP i opcionalno ONVIF. Upute kako i koji su RTSP URLovi....

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 22:00 (Nuclear_Phoenix).
4 godine

Znaci bio bi dovoljan taj Reolink PoE Switch bez Injektora ?

1 0 hvala 0
6 godina
Koleee kaže...

Znaci bio bi dovoljan taj Reolink PoE Switch bez Injektora ?

Definitinvo, da.

Samo ciljaj da Kamera i Switch ne trebaju preko 100m UTP-a jer tu dolazi do gubitaka.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 22:08 (Šima99).
4 godine

Super, 

da li je dovoljno uzeti Cat7 lan kabal ? 

Za dve kamere mi je potrebno oko 18 metara za ostale dve po 3 mestara.

Posle bi samo od PoE-Switch odvukao 10-15 metara do Pc-a.

6 godina
Koleee kaže...

Super, 

da li je dovoljno uzeti Cat7 lan kabal ? 

Za dve kamere mi je potrebno oko 18 metara za ostale dve po 3 mestara.

Posle bi samo od PoE-Switch odvukao 10-15 metara do Pc-a.

Cat5 ce nositi tih 15W bez problema do 50ak metara ako se ne varam.

Ali da, cat 5 6 7 ce raditi na tim udaljenostima koje si naveo.

Tako da ajmo reci ako ti ikad za nesto drugo zatreba, ne trebas uzimati Cat7, uzmi Cat6.

10 godina

Kao što kolega kaže, za te udaljenosti cat5e (nemoj baš najjeftiniji) a sve preko 50 metara cat6. cat7 zaboravi da postoji. Bitnija je kvaliteta kabela nego brojčana oznaka/propusnost.

Danas se moraš dobro potruditi da bi našao pravi bakreni cat5e a ne ovo smeće od aluminija sa malo nanesenog bakra na toj alu žici za boju...

4 godine

Hvala vam drugari na pomoci.

Nakon kupovine switch-a,kablova i instalacije svega javicu da li sam uspeo sve odraditi kako valja.

Svako dobro i prijatno vece.

1 0 hvala 0
4 godine

Drugari potrebna pomoc...

nisam uspeo da dobijem sliku u Obs a ni u vlc plejeru.

Dobio sam sliku samo u Reolink client apk nju sam instalirao kako bi video ip adresu od kamere i tu radi kamera.

Spojio sam kameru u poe-switch a switch u ruter. 

u podesavanju od reoclient apk sam omogucio RTSP protokol ili kako se vec zove.

evo slika sta mi izbaci u vlc kada probam manuelno link od kamere da pustim. 

https://ibb.co/4Zhv4xTc

ne znam gde je problem?! 

ima li neko resenje ?

0 0 hvala 0
10 godina

Otkud ti ti RTSP URLovi? Nisu ispravni.

Main Stream: rtsp://admin:111111@192.168.10.92/Preview_01_main

Sub Stream: rtsp://admin:111111@192.168.10.92/Preview_01_sub
Alternatively, you can also use this URL (Main Stream by default): rtsp://(user name):(password)@(ip address):554/

https://support.reolink.com/hc/en-us/articles/900000630706-Introduction-to-RTSP/

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2025 19:26 (Nuclear_Phoenix).
4 godine

Taj url sam dobio kada idem na podesavanja u reoclient apk, i stoji mi ta ip adresa a admin nisam menjao samo sam stavio pass kada sam dodavao kameru u reolink client apk 

i tako sam izvukao ceo link i probao ga u vlc ali ne ide.

bas kako je opisano u ovom linku sto si postovao sad... The format of the RTSP address is as below:
rtsp://<username>:<password>@<IP address>/Preview_<channel number>_<stream type>

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2025 19:54 (Koleee).
4 godine

Resio sam problem malo guglao na netu i nasao gde je mozda problem:

u lozinci od url linka sam imao # i nju sam zamenio sa %23 i link je proradio u vlc plejeru.

Sad cu isti link probati u Obs nadam se da ce raditi :)

Radi u Obs  konacno posle dva sata zezanja...je*ena # u lozinci pravila mi problem..sam sam kriv.

Hvala vam na pomoci i trudu drugari,

nadam se da sam sad resio problem..(videcu kada dodam ostale kamere) sada je samo jedna probana.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2025 20:26 (Koleee).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice