AMD otvara razvojni centar u Srbiji

poruka: 11
|
čitano: 1.960
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 tjedana
protjeran

AMD opens engineering design centre in Serbia

BELGRADE (Serbia), September 10 (SeeNews) - U.S.-based chip maker AMD on Tuesday opened an engineering design centre in Serbia aiming to strengthen its presence in the region, local media reported.

The design centre, located in the capital of Belgrade and the southern city of Nis, will employ a total of 90 software engineers, said Andrej Zdravkovic, AMD chief software officer, as seen in a video posted by Tanjug news agency.

The value of the investment was not disclosed.

The centre will focus on developing software technologies optimised for AMD's main computing platforms, including the AMD ROCm software stack for AMD Instinct data centre accelerators and AMD Radeon graphics cards, the company said in a statement, as quoted by local media.

In June, AMD unveiled its new AI processors and presented a plan to develop AI chips over the next years to take on market leader Nvidia. In an interview with Serbian public broadcaster RTS on Monday, Zdravkovic said that engineers from Serbia are also working on the development of AMD's AI chips.

In 2021, AMD launched a design centre in Romania.

In the second quarter of 2024, AMD recorded revenue of $5.8 billion (5.3 billion euro), up by 9% on the year, and a net income of $265 million, up 881% year-over-year.

($ = 0.906 euro)

https://www.tradingview.com/news/reuters.com,2024-09-10:newsml_SEE8KZ86a:0-amd-opens-engineering-design-centre-in-serbia/

AMD otvara razvojni centar u Srbiji, u stvaranju čipa zasnovanog na VI učestvuju i srpski inženjeri

Drugi najveći proizvođač procesora na svetu, američka kompanija AMD, otvoriće u Srbiji dva razvojna centra. Posao će dobiti 90 inženjera. Jedan od čelnih ljudi kompanije, srpski inženjer Andrej Zdravković, govorio je za RTS.

Tri meseca nakon što je AMD najavio proširenje istraživačkih centara, pokereće centar u Srbiji? Koji su planovi i zašto baš Srbija?

- Veliki su planovi. Mi sada startujemo praktično razvojni centar AMD-a u Srbiji na dve lokacije, u Beogradu sa 60 inženjera i u Nišu sa 30 inženjera sa planovima da to udvostručimo u skorije vreme.

A zašto Srbija? Pa ja sam završio beogradski Elektroteknički fakultet, pa mi je vrlo jasno koliko je ta škola dobra, kolika je ta škola meni omogućila da nešto uradim u svetu kasnije. I na osnovu toga već dugo smo razmišljali o tome kako da uradimo to otvaranje centra. Imali smo razne saradnje sa različim grupama ovde i na kraju došli do toga da imamo jednu fantastičnu ekipu koja radi pravi razvoj, fundamentalni razvoj za AMD.

Kompanija je nedavno predstavila čip zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Da li je u planu da na tom projektu rade i srpski inženjeri?

- Ne samo da je u planu, već rade na tome. I to dvojako. Mi kao kompanija imamo jako, jako veliki program "AI" čipova za velike računske centre. Majkrosoft je jedna od kompanija koja koristi te naše čipove za "čet dži-pi-ti". Jedan deo inženjera radi na tome. Drugi deo grupe radi na urađajima koji su vezani za pi-si industriju, novi "Neural Processing Unit" jedinice su sada pokrenute uz pomoć Majkrosofta i novog operativnog sistema da ne samo poprave sliku nego da omoguće pristup tim modelima za veštačku inteligenciju.

Pogledi svetskih lidera, i političkih i tehnoloških, upereni su na minijaturne pličice jedva vidljive golim okom. Kakvo je stanje na tržištu čipova i da li su oni stvarno "nova nafta"?

Iz persprktive nekoga ko radi u industriji poluprovodnika ja definitivno mogu da kažem da je to industrija koja vodi razvoj, koja je napravila fantastičan pomak. Od vremena kada sam ja počeo da radim imali smo prve male mikroprocesore, do strahovitog moćnika mikroprocesora, kao što je AMD EPIK mikroprocesor, do grafičkih kartica i sada kartica za VI.

Polouprovodnučka industrija vodi kompletnu industriju napred i ne samo da vodi tehnološki industriju, nego omogućava da sve druge industrije u stvari prate taj razvojni tok.

https://www.rts.rs/lat/vesti/ekonomija/5528658/srpski-inzenjeri-ucestvuju-u-stvaranju-cipa-zasnovanog-na-vestackoj-inteligenciji.html

Ponovno se unaprijed ispričavam na još jednoj IT temi, znam da na IT portalu i forumu ima bitnijih IT tema, evo samo par zadnjih:

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-nasih-web-stranica/opel-corsa-12-turbo-gs-privlacna-brza-ugladen/302205.aspx

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-nasih-web-stranica/poskupljuju-volkswagenovi-automobili-klasicna-g/302242.aspx

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-nasih-web-stranica/zasto-muskarci-ne-idu-doktoru/302191.aspx

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-nasih-web-stranica/evo-zasto-bitno-postivati-znakove-o-najvecoj-do/302229.aspx

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-nasih-web-stranica/sto-psi-vole-jesti-pitajte-kemicara/302217.aspx

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-nasih-web-stranica/americki-lovci-f-35-prvi-put-sletjeli-autocestu/302206.aspx

1 0 hvala 1
15 godina

Nitko kod nas neče da dojde od velikih da otvori nešto ovako. Isplanirano je nešto drugo za nas.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Re: AMD otvara razvojni centar u Srbiji
Kad im je Srbija privlačnija od nas, onda znaš kakva smo banana država. Strašno.

1 1 hvala 0
16 godina
Johnny_gitara kaže...
Kad im je Srbija privlačnija od nas, onda znaš kakva smo banana država. Strašno.

Pa to je očekivano, ipak je AMD-ov CSO iz Srbije fučkaj ga sad.

https://www.amd.com/en/corporate/leadership/andrej-zdravkovic.html

Drukčiji rasplet događaja nije niti bio realan, osim ako recimo ne živiš u Zoni Sumraka pa očekuješ da AMD nešto napravi u sitnoj Hrvatskoj.

AMD,........is that Epyc or what?
15 godina

Ako me dobro sjecanje sluzi IBM je pokusao otvoriti tvornicu hdd-ova u hrvatskoj krajem 90ih? Pobjegli glavom bez obzira.

Bilo je jos pokusaja u drugim industrijama ali svi su pobjegli glavom bez obzira. Pitam se zasto?

To sto je CSO iz srbije znaci relativno malo u ovakvom poslu. Nemoj se samozavaravati. 

Ima hrvata na visokim pozicijama posvuda po svijetu. Poprilicno sam siguran da im ne pada na pamet svoje kompanije dovlaciti u ovakve mocvare. 

Gledajuci ovakve vijesti izgleda da ce strucni ici raditi u srbiju a nkv u hrv 

1 0 hvala 0
15 godina
konjRR kaže...

Ako me dobro sjecanje sluzi IBM je pokusao otvoriti tvornicu hdd-ova u hrvatskoj krajem 90ih? Pobjegli glavom bez obzira.

Bilo je jos pokusaja u drugim industrijama ali svi su pobjegli glavom bez obzira. Pitam se zasto?

To sto je CSO iz srbije znaci relativno malo u ovakvom poslu. Nemoj se samozavaravati. 

Ima hrvata na visokim pozicijama posvuda po svijetu. Poprilicno sam siguran da im ne pada na pamet svoje kompanije dovlaciti u ovakve mocvare. 

Ne treba se borit protiv putina ovakvom silom samo pošalji plenkija da im preuzme vlast pada rusija na koljena.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
15 godina
dery kaže...
konjRR kaže...

Ne treba se borit protiv putina ovakvom silom samo pošalji plenkija da im preuzme vlast pada rusija na koljena.

Kada bi bar bilo tako jednostavno da je krivnja na jednoj osobi.

Problem je sistematican. Krivo postavljeni "ug*z*i" kadar jos iz jugoslavije pa sve do danas. Gdje drzava sama sebe administrativno doslovno kolje sada zamisli sto radi privatnicima koji nisu od "posebnog" interesa?

Tako da bio plenki ili milanka ne nadaj se promjeni. Ma cak i da hdz i sdp ispare sutra zanista kada sistem ostaje tu. Dramaticna promjena vlasti u splitu i zgu se dogodila ima vec koju godinu ali dramticne promjene nece jos ohohoho...

p.s. jedna prica od prije par godina, prica meni jedan odvjetnik kako zastupa stranca u kupnji kuce na hvaru. Zali se njemu stranac kako za dosta manju cijenu "polovne" kuce moze kupiti gradevno zemljiste i na boljoj lokaciji i izgraditi kucu po svojim zeljama, modernim standardima itd. A kaze njemu odvjetnik, da mozete, ali dok se kuca napravi dok se sve porcedure i administracija zadovolji u njoj ce uzivati tek vasi unuci. Onda je shvatio.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.9.2024 13:06 (konjRR).
6 godina

Ne bih se mjenjao s susjedima, ako još uz to dolazi i rudnik litija.

0 0 hvala 0
11 godina
konjRR kaže...

i onda smo dobili famoznu 40gb seriju IBM diskova iz Mađarske koji su rikavali svako malo :) (2 su mi riknula u 2 godine)

15 godina
60nine kaže...
konjRR kaže...

i onda smo dobili famoznu 40gb seriju IBM diskova iz Mađarske koji su rikavali svako malo :) (2 su mi riknula u 2 godine)

30gb, rikavali dok na kraju nisam na reklamaciji trazio neki drugi model jer vise nije bilo smisla 

Pogon je zatvoren bio u rekordnom roku.

11 godina

mislim da su moji bili 40gb, moram pogledat - čini mi se da ih imam još negdje u nekoj ladici :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice