Električni ili klasični auto - koji kupiti?

poruka: 104
|
čitano: 18.540
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Električni ili klasični auto - koji kupiti?".
17 godina

Baterije su za mobitele i vibratore a ne za aute.

Failure is always an option...
Moj PC  
19 14 hvala 0
17 godina
Re: Električni ili klasični auto - koji kupiti?
Benzinac definitivno prvenstveno jer su jeftiniji i nemam gdje punit električni.
Moj PC  
10 0 hvala 0
17 godina
@Scorpyo malo čudna izjava pošto BEV su nastali prije ICE automobila
17 godina

Imam benzinca, dizelaša i BEV, svaki idući koji bude od sad samo BEV

6 2 hvala 1
12 godina

Ako želiš biti beta tester za preskupu tehnologiju - EV.

Ako želiš pouzdanost, san, vozit dalje od svog grada bez grča, ne subvencionirati miljardere, onda dobar stari ICE.

Nadglednik dina
Moj PC  
11 8 hvala 0
17 godina
Entry Point kaže...

Ako želiš pouzdanost, san, vozit dalje od svog grada bez grča, ne subvencionirati miljardere, onda dobar stari ICE.

Nije mi jasno da netko ovako neinformirano i površno može pisati.

Mene je EV ispao jeftinije u klasi  i tipu vozila koje sam kupovao, bez ikakvih poticaja. 

EV je pouzdaniji od ICE.

Vozio sam s puno dalje od svog grada bez grča

Kupnjom doslovno bilo čega danas,  uključujuči i ICE subvencioniraš milijardere. Da ne spomenem da subvencioniraš nafne lobije i najbogatije ljude na svijetu svakom litrom goriva, o našim uhljebima i lopinama i porezima na litri goriva da ne spominjem.

ICE tehnologija u izumiranju. 

12 godina

Bez emocija: automobil s konvencionalnim motorom.

Pred dvije godine kupio sam kvalitetni "puni" hibrid (pravi hibrid, rekao bih ja) i potpuno sam zadovoljan. Ima niz manjih prednosti pred običnim benzincem i "mild" hibridom (lažnim hibridom, rekao bih ja) koje povećavaju zadovoljstvo vožnje. Istovremeno, potrošnja je u mom slučaju 1,5 l /100 km manja nego kod običnog benzinskog motora.

Plug-in hybrid bi načelno bio najbolji izbor, ali neke od sitnih prednosti običnog hibrida gube se zbog veličine baterije, a javljaju se neki nedostaci. Nadalje, kupovina PHEV ima smisla samo ako imate mogućnost puniti bateriju doma, običnim priključkom iz električne mreže.

Električna vozila su i dalje preskupa kao i automobili općenito, samo što su EV još skuplja. Postoje argumenti "ima jeftinih", ali to je propagandna besmislica. Ne može se uspoređivati električno vozilo veličine nekadašnje peglice s Octaviom na benzinski pogon i reći, "eto, to vam je to, isto koštaju!".

Konačno, ako bi se netko odlučio za EV zbog nekakve ekološke prednosti, upitna je ta prednost - mediji se previše fokusiraju na količinu CO2 koja izlazi iz automobila, a ignoriraju ostale parametre.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2025 10:13 (SveZauzeto).

12 2 hvala 1
12 godina
Pixel kaže...

Mene je EV ispao jeftinije u klasi  i tipu vozila koje sam kupovao, bez ikakvih poticaja. 

Gledam cjenike i nije mi jasno koji je to tip i klasa vozila koja je jeftinija kao EV?!?!

Bez konkretnog primjera, ovo zvuči kao propagandno lupetanje.

14 godina

Zagrijan sam za EV ali posto je infrastruktura punjaca kod nas jos uvijek losa, isao bih na benzinca. Pogotovo ako zivis u zgradi i nemas mogucnosti puniti preko noci na jeftinijoj tarifi. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Kupit ću benzinca definitivno 2034 osim ako stvarno ne naprave povoljan SSB auto s 2000 km dometa. Koliko čitam na redditu Dongfeng, Byd, Cherry, CALT, li auto su najavili seriske SSB aute u 2026 

1 0 hvala 0
5 godina
SveZauzeto kaže...
Pixel kaže...

Gledam cjenike i nije mi jasno koji je to tip i klasa vozila koja je jeftinija kao EV?!?!

Bez konkretnog primjera, ovo zvuči kao propagandno lupetanje.

Pa usporedi recimo Audi Q5 ili Tesla Model Y. Audi sa slicnom opremom kosta vise od Y. 

Ili recimo Model 3 sa A4/A5, ili Model S sa A6/A7? 

Mislim vozim Audi i obozavam ih zato gledam usporedbu tih 

5 godina
Entry Point kaže...

Nije samo Tesla EV.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2025 9:49 (Gallu).
5 godina
SveZauzeto kaže...

Konačno, ako bi se netko odlučio za EV zbog nekakve ekološle prednosti, upitna je ta prednost - mediji se previše fokusiraju na količinu CO2 koja izlazi iz automobila, a ignoriraju ostale parametre.

Najveće ekološke katastrofe u povijesi su povezane sa naftnom industrijom.

13 godina

Vozim vec drugi svoj EV, prvi citycar sam uzeo 2020, prosle godine presao na SUV, oba iz VAG grupacije. 

Ako imate dva auta, svoj punjac i vecinu dnevne voznje je u gradu u rangu 100-200km dnevno jedan EV se svakako isplati. Jedan EV i jedan ICE, idealna kombinacija. 

Samo nemojte nasjesti propagandi pa kupovati plug-in hibride i to je to.

Moj PC  
4 0 hvala 1
12 godina
assassin.st kaže...

Vozim vec drugi svoj EV, prvi citycar sam uzeo 2020, prosle godine presao na SUV, oba iz VAG grupacije. 

Ako imate dva auta, svoj punjac i vecinu dnevne voznje je u gradu u rangu 100-200km dnevno jedan EV se svakako isplati. Jedan EV i jedan ICE, idealna kombinacija. 

Samo nemojte nasjesti propagandi pa kupovati plug-in hibride i to je to.

Zanimljivo, kum mi ima PHEV i jako je zadovoljan njime, a vama je to "nasjedanje propagandi"?!

Imati dva automobila istovremeno, konvencionalni i EV te vlastiti punjač za brže punjenje (u garaži), vlasnika već svrstava u bogatiju skupinu, što većina ljudi ipak nije. Inače, potpuno ima smisla.

Osobno, da sam bogat, imao bih mali vozni park - pravi terenac s pogonom na sva 4 kotača kad idem na određene izlete, automobil poput BMW-a za duge vožnje po autocesti, neki manji automobil pa i EV za vožnju i parkiranje po gradu, itd.

Kad raspravljamo o tome što ima smisla, ipak bi trebali govoriti o slučajevima koji se odnose na prosječne ljude.

Još jedan stvarni primjer: prijatelj koji živi i radi u Kaliforniji, ima dva EV - za suprugu i sebe. Kad želi otići na neki izlet malo dalje, onda unajmi automobil s benzinskim motorom. Dakle, može se i tako iako to unosi ponešto dodatne gnjavaže s preuzimanjem i vraćanjem unajmljenog vozila.

12 godina
Gallu kaže...

Najveće ekološke katastrofe u povijesi su povezane sa naftnom industrijom.

Da, poput Černobila...

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2025 10:36 (SveZauzeto).
12 godina
slitinabakra kaže...

Pa usporedi recimo Audi Q5 ili Tesla Model Y. Audi sa slicnom opremom kosta vise od Y. 

I problem je odjednom ušao u fokus...

Osobno sam ljubitelj BMW-a pa bih uspoređivao Teslu Y s BMW-om XM. U toj usporedbi, Tesla Y je bagatela!!!

Međutim, 98% građanstva može samo sliniti na takve automobile.

2 mjeseca

Vagao nedavno između dizelaša i benzinca, odlučio se na benzinca.

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine

Pozdrav...

Ovoga trenutka - još uvijek klasični motor...

Prošle godine imao sam raspravu s kolegom koji je zagrižen za EV ( Kupio Teslu, naravno... ).

Jednostavno sam mu izračunao da s mojom potrošnjom ( koja je na razini 2000€ godišnje - uključeni apsolutno svi troškovi ), ako kupim klasični automobil iste klase udobnosti i dometa na bateriju najmanje 500 km ( ili više ), treba preko 10 godina da se pokrije samo razlika u cijeni - Uspoređivali smo tada dva modela slične klase - Ev je bio ravno 20000€ skuplji.

I to pod uvjetom da on na EV-u nema apsolutno nikakav trošak osim kupovine automobila - znači sve iza kupovine u tom periodu besplatno.

Sve što se dalje uračuna u troškove samo produljuje taj rok.

Ekologija:

Da bi se izjednačio CO2 utrošen samo za proizvodnju EV-automobila  u usporedbi s proizvodnjom klasičnog automobila ( bio je izračun na temelju jednog modela BMW-a ) EV je potrebno voziti cca 55000 km, znaći najmanje 3 godine za prosjećnog vozača.

Druga stvar - EV zbog težine ( i snage ) troši najmanje 3x više gume - provjereno s gore navedenim kolegom - set guma mu traje maksimalno godinu dana.

Itd....

Moj PC  
8 5 hvala 1
9 godina

Ne zelim jos jedan smartphone kome cu stalno brinuti o stanju baterije. 

Imam 2 komada, necu treci koji ce, kada sazriju uvjeti, biti stalno pristekan na net i moci biti ugasen/manipuliran remotely. 

Prije nego sam proglasen manijakom i teoreticarem zavjere, evo jedan mali detalj koji je vec patentiran:

"Ford envisions autonomous cars will one day make it much easier for banks to repossess your car.

A Ford patent application details a system that would work on any vehicle with a data connection and could disable any and all functions of the car—as well as use autonomous driving functions to drive the car to a spot where it can be easily towed, the premises of a repossession agency, or even a junkyard. The application also describes a "repossession computer" that could be installed on future cars to make this system function smoothly."

Vodikove gorive "celije" ili nesto slicno - mere. I'm game. 

Elektrika i 3rd party preuzimanje kontrole, nyet. Ne. No. Nem. itd Pa sad jahao Zelenka i galopirao po auto putu. 

5 3 hvala 1
7 godina
Gajotres kaže...
@Scorpyo malo čudna izjava pošto BEV su nastali prije ICE automobila

ovo je bilo prije svih njih...tako da sam se odlučio na kočiju sa konjima...trave ima svugdi uz cestu...znači energija za pogon mi je mukti

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
2 mjeseca

Predobro, ne platiš ratu. Auto se sam odfura u leasing kuću. 

4 godine
HCMAA kaže...

ovo je bilo prije svih njih...tako da sam se odlučio na kočiju sa konjima...trave ima svugdi uz cestu...znači energija za pogon mi je mukti

Čestitam !

Malo sam suvremeniji, pa sam našao bakicu koja mi je za "lizing" kupila električnji avuto. 

Pljuc, pljuc.

合気道 五段 Me, myself and I
5 godina
SveZauzeto kaže...
slitinabakra kaže...

I problem je odjednom ušao u fokus...

Osobno sam ljubitelj BMW-a pa bih uspoređivao Teslu Y s BMW-om XM. U toj usporedbi, Tesla Y je bagatela!!!

Međutim, 98% građanstva može samo sliniti na takve automobile.

Slazem se. Mislim ima i jeftinijih EV i ima naravno ljudi koji ce usporedivat Y sa nekom Škodom ili Daciom Duster. 

Al eto ako si ljubitelj BMW onda me bereš. Danas postoje benzinci i dizeli od 20k eura sve do 150k eura i vise a tako nekako postoje i EV. 

Al svako kupi na kraju sto je njemu naj isplativije :) 

10 godina
Gebirgs kaže...

Imam 2 komada, necu treci koji ce, kada sazriju uvjeti, biti stalno pristekan na net i moci biti ugasen/manipuliran remotely. 

Prije nego sam proglasen manijakom i teoreticarem zavjere, evo jedan mali detalj koji je vec patentiran:

"Ford envisions autonomous cars will one day make it much easier for banks to repossess your car.

A Ford patent application details a system that would work on any vehicle with a data connection and could disable any and all functions of the car—as well as use autonomous driving functions to drive the car to a spot where it can be easily towed, the premises of a repossession agency, or even a junkyard. The application also describes a "repossession computer" that could be installed on future cars to make this system function smoothly."

Elektrika i 3rd party preuzimanje kontrole, nyet. Ne. No. Nem. itd Pa sad jahao Zelenka i galopirao po auto putu. 

hoćeš reći da je 3rd party preuzimanje kontrole rezervirano samo za ev? što ih spriječava da taj na vodik, benzin, plin, mast od bureka isto to napravi... ništa.

pa i sad se novi benzinci updateaju ota i sve je pod nadzorom 

5 godina
digitall kaže...
Gebirgs kaže...

hoćeš reći da je 3rd party preuzimanje kontrole rezervirano samo za ev? što ih spriječava da taj na vodik, benzin, plin, mast od bureka isto to napravi... ništa.

pa i sad se novi benzinci updateaju ota i sve je pod nadzorom 

Ne zna da su danas svi vec spojeni na internet. Remote start Audi ima vec duzi niz godina. Sto ih sprijecava da ugase jednog Audi benzinca ili dizela? :D 

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2025 11:54 (slitinabakra).
17 godina

Istekate sim/esim/osigurac ili kaj vec i voila, autek vise nije na internetu, problem sam vam resil, nastavite dalje raspravu

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
smajlee kaže...

Istekate sim/esim/osigurac ili kaj vec i voila, autek vise nije na internetu, problem sam vam resil, nastavite dalje raspravu

Ionako proizvodjaci prodaju nekakav premium connectivity paket koji kosta par eura mjesecno, a dobijes ga gratis 2-3g max kada uzmes novi auto, poslije ostaje aktivno jedino ako korisnik placa. 

BTW ova glupost oko neplacene rate leasinga i auta koji se sam vraca, iskreno ne vidim problem u tome, ako ne placas ratu onda ces ostati bez auta prije ili kasnije. A postoje i dobre strane ovoga, krađa postaje višestruko kompliciranija.

17 godina

Ovo umjetno dizanje cijena električnih Kineza dovelo je do preferiranja europskih fosila. Tko bi rekao.. Oni koji si ne mogu priuštiti pravi EV tvrde kako su hibridi i fosili bolji. Tko bi rekao.. Ljudi prioritiziraju cijenu i komfor, pa tako umjesto da vrše tranziciju kupuju EV kao dodatni auto u voznom parku.. Tko bi rekao. Kad već ne znamo ili ne želimo znati što je gore za planet, ajmo ga karati i s jednim i drugim...

Amenoum

3 0 hvala 0
9 godina

Pardoniram, nespretno i nesretno sam se izrazio vezano za spojenost na net. 

Sto sam zelio reci je da vrag ne spava i da se vec radi na rjesenjima u domeni "psihopata paranoidni, sta on misli da ce banke dati naredbu automobilu da se sam odveze u salon/banku", a onda ispadne da se vrlo o tome misli i patentira. Samo je pitanje trenutka i procjene i imat cemo u rukama vruci krumpir/biti osakaceni po pitanju mobilnosti vise nego sto mislimo.

Imat cemo digitalnu lovu koju cemo moci koristiti samo za neke namjene, aute koji ce voziti samo dokle nam se dopusti, putovati samo ako smo "bili dobri"

A ova prica nam je pred nosom.  

2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice