Pržilica prži sporo...

poruka: 35
|
čitano: 8.879
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Pržilica prži sporo...

Imam pržilicu LG hl-dt-st dvd-ram gh22np20 koja DVD prži oko 1 sat, a običan cd 15 min. Ako zna ko u čemu je problem?

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.8.2009 17:58 (titan).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pržilica prži sporo...

Na koju brzinu je podešen program kojim pržiš?

Kada si zadnji put očistio pržilicu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pržilica prži sporo...

Da pitam nes,zas je treba cistit? u njoj se prasina kolko ja znam ne skuplja.Izlanuo se

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Pržilica prži sporo...

Sakuplja se necistoca samim umetanjem medija u opticki pogon, pa se laser prlja i gubi na snazi

16 godina
neaktivan

Pržilica je stara 8mj, nisam je čistio. Pržim na največoj brzini. Sporo je počela pržiti 3 mj nakon njezine kupnje.

17 godina
neaktivan

Imam istu takvu i radi k'o avion.

Čisto sumnjam da je problem baš u čišćenju, prije da te muči neki software/firmware ili ti je u pio modu..

16 godina
neaktivan
titan kaže...

Pržilica je stara 8mj, nisam je čistio. Pržim na največoj brzini. Sporo je počela pržiti 3 mj nakon njezine kupnje.

Trebaš čistiti svaki mjesec!

bed kaže...

Imam istu takvu i radi k'o avion.

Čisto sumnjam da je problem baš u čišćenju, prije da te muči neki software/firmware ili ti je u pio modu..

Naprotiv, prašina bi mogao biti glavni problem zbog čega se prženje odvija sporo. Ako se odjednom usporila, onda bi mogao biti problem u softveru. Ako je bivala sve sporija, onda je problem u prašini.

17 godina
neaktivan
andy0101 kaže...

Naprotiv, prašina bi mogao biti glavni problem zbog čega se prženje odvija sporo. Ako se odjednom usporila, onda bi mogao biti problem u softveru. Ako je bivala sve sporija, onda je problem u prašini.

Sumnjam da bi prašina mogla biti uzrok sporoj brzini pisanja diskova. Naime prilikom pisanja ne postoji kontrolni mehanizam koji prati pisanje pa ukoliko nije dobro, brzina se smanjuje. Pisanje se odvija izabranom brzinom, taman preko lasera zaljepio izolirbant.. To igra jedino kod čitanja, gdje uređaj prvo pokuša pročitati disk najvećom brzinom, a ukoliko ne uspije smanjuje brzinu čitanja. Tako da je pržilici svejedno ima prašine ili nema, jedino uslijed prašine neki podaci mogu biti nečitljivi.

A osim ove imam i pioner 103, 109, 111, LG H10N Bluray i svi su konstantno u upotrebi, neki godinama, snimam barem 100 medija mjesečno i nikad mi prašina nje radila probleme, a najmanje ne usporavanje pisanja..

P.S. nikad nisam očistio niti jednog, a radi mi još i Creative Labs Dxr2, dvd-rom (2x) koji je trebao hardversku karticu za prikaz dvd-a..

16 godina
neaktivan
Pržilica prži sporo...
bed kaže...
Naime prilikom pisanja ne postoji kontrolni mehanizam koji prati pisanje pa ukoliko nije dobro, brzina se smanjuje.

Hm, da točno. Srećom moji postovi nisu ispali potpuno beskorisni, ako ništa drugo barem sam savjetovao kupovanje čistaća leća za inače (nevezano za ovaj problem).

Mislio sam upitati da pojasniš taj PIO mod ali sam shvatio prije no što sam poslao. Ovdje ima korisnih informacija: http://winhlp.com/node/10

First check what mode your secondary IDE port is currently working in. Go to Device Manager: right-click on My Computer, select Properties, click on the Hardware tag, click on the Device Manager button, click on the plus sign to the left of IDE ATA/ATAPI Controller, double-click on the secondary IDE channel, click on Extended Settings and check whether it is set to DMA when available. Directly underneath that setting is a grey field that shows the actual working mode of your IDE channel. You want the highest possible DMA or Ultra DMA mode there, and you definitely don't want PIO mode.

Otišao sam u Device Manager i otvorio postavke (samo što se meni kartica zove Advanced, a ne Extended Settings) i čini se da mi ne radi DMA mod (piše Not Applicable), a DVD snimač mi radi normalno (i to nikad ne stavljam na najveću brzinu).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa, vjerovatno ti je na primarnom ide kanalu, na ovom sekundarnom nemaš uređaja.

Edit: Ako je sata, onda ga niti nećeš vidjeti ne ide kanalima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.8.2009 1:16 (bed).
16 godina
neaktivan
bed kaže...

Pa, vjerovatno ti je na primarnom ide kanalu, na ovom sekundarnom nemaš uređaja.

Edit: Ako je sata, onda ga niti nećeš vidjeti ne ide kanalima.

Na navedenoj web-stranici izričito piše da treba dvokliknuti na sekundarni kanal, pa ništa drugo nisam ni pokušavao.

Imam dva primarna i dva sekundarna kanala. Na oba sekundarna piše Not applicable, a na primarnim ovo sa slike.

Kako mogu doznati koji uređaj je spojen na koji kanal bez otvaranja laptopa?

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.8.2009 1:32 (andy0101).
17 godina
odjavljen

Ovako - u device manageru klikni na view pa na devices by connection pa prati putanju sa slike.

Stick to the shadows....
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ovako - u device manageru klikni na view pa na devices by connection pa prati putanju sa slike.

Kao što sam i pretpostavio - jedan je tvrdi disk, a drugi je optički pogon.

EDIT: promjena slike

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.8.2009 1:47 (andy0101).
17 godina
odjavljen

Eto, zato ti piše DMA not apllicable.. jer nemaš niš na sekundarnim kanalima....

Stick to the shadows....
16 godina
neaktivan

Ok, hvala vam. Sad još trebamo sačekati odgovor otvarača teme i vidjeti jel pomoglo.

16 godina
neaktivan

Meni isto piše kao i kod andy0101 primarni mi je hard disk, a pržilica sekundarni. Kaj sad treba napravit da pržilica prži normalno?

17 godina
odjavljen

Probaj ovako - deinstaliraj sekundarni kanal (desni klik na njega i uninstall) i resetiraj komp. Možda pomogne (meni je to dosta puta pomoglo na starom VIA KT400 čipsetu). Ako to ne pomogne, reinstaliraj drivere od matične (chipseta).

Stick to the shadows....
16 godina
neaktivan
titan kaže...

Meni isto piše kao i kod andy0101 primarni mi je hard disk, a pržilica sekundarni. Kaj sad treba napravit da pržilica prži normalno?

Ne, ne, ne. Meni nije pržilica sekundarni. Ja imam dva kontrolera, a svaki od njih ima jedan primarni i jedan sekundarni kanal. Dakle to su dva primarna i dva sekundarna kanala. Oba sekundarna su prazna, a primarni su tvrdi disk i pržilica. (pogledaj sliku u gornjem postu)

Pošto si već došao do Device Managera, valjda ne treba objašnjavat kako ga otvoriti. Prebaci View na Devices by connection. Sad dvostruko klikni na "Secondary IDE Challel" ispod kojeg se nalazi pržilica, klikni na karticu Advanced Settings i napiši nam što piše u ovim poljima:

17 godina
odjavljen
andy0101 kaže...

Ne, ne, ne. Meni nije pržilica sekundarni. Ja imam dva kontrolera, a svaki od njih ima jedan primarni i jedan sekundarni kanal. Dakle to su dva primarna i dva sekundarna kanala. Oba sekundarna su prazna, a primarni su tvrdi disk i pržilica. (pogledaj sliku u gornjem postu)

Pošto si već došao do Device Managera, valjda ne treba objašnjavat kako ga otvoriti. Prebaci View na Devices by connection. Sad dvostruko klikni na "Secondary IDE Challel" ispod kojeg se nalazi pržilica, klikni na karticu Advanced Settings i napiši nam što piše u ovim poljima:

kad malo pogledaš, ni moj ni tvoj savjet niš ne vrijede. Kaže da miu cdove prži normalo, to znači da je sve u redu sa transfer rateom. Da DMA nije uključen, zezali bi i cd-ovi i dvd-ovi i čitanje istih.... Ovo izgleda kao problem sa laserom...

Stick to the shadows....
17 godina
protjeran

a gdje piše da cd e prži normalno ?????? i nih snima za 15 min

Z
17 godina
odjavljen

Vidi, vidi, istina. Al opet, ako je pržillica u DMA modu, ona je definitvno problem sa laserima... Ako sporo čita, defionitvno je kriv DMA. Ako čita normalnom brzinom, a vidimo da ne prži kako treba, onda laseri zezaju..

Stick to the shadows....
16 godina
neaktivan
Pržilica prži sporo...

Zašto ne napraviš speed test? Mislim da Nero ima nekakav free program baš za tu namjenu ali ne mogu ga naći na službenim web-stranicama.

Uglavnom, još nisi odgovorio jel u DMA modu ili nije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Stavio sam u DMA mod, ali sve po starom. Uglavnom jako sporo prži DVD, CD, i sporo čita.

18 godina
titan kaže...

Stavio sam u DMA mod, ali sve po starom. Uglavnom jako sporo prži DVD, CD, i sporo čita.

gotova je,odsluzila je svoje,ja vec imam 3 od lg-a i dok se to pojavi vrijeme je za zamjenu przilice,sva sreca da nije skupa.oko 180 kn.Uglavnom drze do godine dana.

sniper only
16 godina
neaktivan

Nebi baš reko stara je oko 9 mj i da tak brzo otiđe.

18 godina

da,znam da zvuci cudno al ja ih 3 promjenil,nosio ih na servis itd al uvjek dobijem preporuku da kupim novu jer ce servis platit oko 100 kn i jos nije sigurno da se uspjet slozit,a nova je oko 180 kn,i vise zivaca ce mu ostat.

sniper only
16 godina
neaktivan

Onda su LG pržilice sranje ili možda ipak netko ima nekakvo riješenje!?

18 godina
Pržilica prži sporo...
Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Pokušat ću kupit cd za čiščenje! Ako ima ko neki prijedlog za podesit nešto u windowsima pa da radi??

18 godina
titan kaže...

Pokušat ću kupit cd za čiščenje! Ako ima ko neki prijedlog za podesit nešto u windowsima pa da radi??

Odi ovdje:

http://www.lge.com/us/support/product/support-product-profile.jsp?customerModelCode=GH22NP20&initialTab=warranty

i skini si novi firmware te ga flashaj. I vidi magije, proradit će kak spada.

Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice