Bas mi je muka kad vidim koliko tehnologija zamjenjuje ljude nekolicina ljudi dize ogromne pare a "obicni" ljudi ostaju bez posla..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dugoročni plan kompanije je primijeniti istu tehnologiju pri izgradnji većih građevina, pa i nebodera. Možda su i piramide tako napravljene.
Bas mi je muka kad vidim koliko tehnologija zamjenjuje ljude nekolicina ljudi dize ogromne pare a "obicni" ljudi ostaju bez posla..
Bilo bi ok da se pojavi neka politička opcija koja bi ponudila riješenje u obliku nove "ideologije",odnosno novog gospodarsko-političkog pravca koji bi u obzir uzeo automatizaciju i društvene (pa i etičke) probleme koji s njome dolaze..
Dugoročni plan kompanije je primijeniti istu tehnologiju pri izgradnji većih građevina, pa i nebodera. Možda su i piramide tako napravljene.
Kad vec spominjes piramide, moje misljenje je da je i prije nas zivila napredna civilizacija. Pa sad da dode do nuklearnog rata ljudi bi izumrli i onda za nekoliko tisuca godina ce neka nova civilizacija izmisljat teorije kako smo mi dizali blokove pomocu nekakvih poluga ili cega vec, a isti taj blok digo ante sa dizalicom.
Bilo bi ok da se pojavi neka politička opcija koja bi ponudila riješenje u obliku nove "ideologije",odnosno novog gospodarsko-političkog pravca koji bi u obzir uzeo automatizaciju i društvene (pa i etičke) probleme koji s njome dolaze..
neces vjerovati ali takvo sto vec postoji i zove se komunizam/socijalizam...
Meni baš i nije muka kad vidim neke primjere zamjene ljudi tehnologijom:
- prije si mora ostavit auto u praonici i čekat da dodje na red, bilo bi gotovo za uru vrimena (ako si sritan) i to bi platia 60kn (vanjsko i unutarnje). Sad odem u automatsku praonicu i za 10kn operem auto izvana +5kn usisam iznutra. Znaci 4x manje sam platia i gotov sam za 15min a ne za 1-2h...
- renoviram stan sada i kad vidim koliko klošara zaradjuje pare na meni, udaraju trostruke marže za poslove koji ne vride ni približno toliko, bojim se i pomislit koliko bi me oderali da idem gradit kucu. Ova tehnologija bi izbacila iz jednadzbe razne gradjevinske parazite i krajnjem korisniku omogucila jeftiniji proizvod... mozda ce si onda i hrvati na minimalcu moc priustit kucu kad bude kostala 5000$ + drzavni nameti.
A sto se tice gubljenja posla, izgubit ce ga obicni radnici i slabije skolovani, a bit ce novih poslova za visokokvalificirane ljude koji ce radit s takvim strojevima, odrzavat takve strojeve, razne varijacije takvih strojeva (3D printer namjestaja - eto ti posla za ovoga sta je dosad bia stolar)...
Kamo srice da ovi sta rade za drzavu svi izgube svoje beskorisne poslove... ali ne, neka ljudi "rade", a nas koji stvarno radimo triba oderat da bi se njima isplatile place na kraju miseca...
Par on-line formulara bi zaminilo sve one bezobrazne babe šta rade na šalterima u policiji/općini/poreznoj/katastru/mirovinskom, pa kad dodjes po osobnu/putovnicu čekaš 3 dana u redu... ali nemojmo im podilit otkaze i modernizirat sustav jer onda to nije u redu. U redu je meni udrit poreza i nameta i od toga njima dat place/penzije/otpremnine.
Meni baš i nije muka kad vidim neke primjere zamjene ljudi tehnologijom:
- prije si mora ostavit auto u praonici i čekat da dodje na red, bilo bi gotovo za uru vrimena (ako si sritan) i to bi platia 60kn (vanjsko i unutarnje). Sad odem u automatsku praonicu i za 10kn operem auto izvana +5kn usisam iznutra. Znaci 4x manje sam platia i gotov sam za 15min a ne za 1-2h...
- renoviram stan sada i kad vidim koliko klošara zaradjuje pare na meni, udaraju trostruke marže za poslove koji ne vride ni približno toliko, bojim se i pomislit koliko bi me oderali da idem gradit kucu. Ova tehnologija bi izbacila iz jednadzbe razne gradjevinske parazite i krajnjem korisniku omogucila jeftiniji proizvod... mozda ce si onda i hrvati na minimalcu moc priustit kucu kad bude kostala 5000$ + drzavni nameti.
A sto se tice gubljenja posla, izgubit ce ga obicni radnici i slabije skolovani, a bit ce novih poslova za visokokvalificirane ljude koji ce radit s takvim strojevima, odrzavat takve strojeve, razne varijacije takvih strojeva (3D printer namjestaja - eto ti posla za ovoga sta je dosad bia stolar)...
Kamo srice da ovi sta rade za drzavu svi izgube svoje beskorisne poslove... ali ne, neka ljudi "rade", a nas koji stvarno radimo triba oderat da bi se njima isplatile place na kraju miseca...
Par on-line formulara bi zaminilo sve one bezobrazne babe šta rade na šalterima u policiji/općini/poreznoj/katastru/mirovinskom, pa kad dodjes po osobnu/putovnicu čekaš 3 dana u redu... ali nemojmo im podilit otkaze i modernizirat sustav jer onda to nije u redu. U redu je meni udrit poreza i nameta i od toga njima dat place/penzije/otpremnine.
Stvar je u tome da se ljudi zamjenjuju automatizacijom i vise nece bit ni na minimalcu jer ce to umjesto njega radit stroj.
Moje misljenje je da i je svrha tehnologije da zamjeni poslove koji se rade "za minimalac".
Npr. probaj se zamislit da radis na parkingu, u onoj kucici naplacujes parking i cili bozji dan samo pritisces botun i podizes rampu?!?! I normalan bi poludia od toga... Mislim da smo jedna od rijetkih drzava na svitu u kojoj se moze vidit covika da obavlja taj posal (vjerojatno jer HVIDRA i druge braniteljske udruge "drze" te poslove, a njima se ne smi dat otkaz...).
Isto tako, na auto cesti, naplata cestarine?!?! WTF!! Cemu sluzi onaj covik sta mi naplaciva cestarinu??? U italiji ima aparat koji prima novcanice, kovanice i kartice - zasto nema kod nas? Oni u kucicama imaju dobre place, na izlazu za Split su uvik otvorene bar 2 kucice, rade u 3 smjene, sto znaci bar 6 ljudi, pomnozi s bruto bar 8000kn place - 48000kn MJESECNO placamo te beskorisne ljude! To je jos u najboljem slucaju, jer su im bruto place sigurno vece od 8000 i jer ih npr. ljeti radi vise od 2 u smjeni...
Placamo ih jer su neciji rodjaci, a ne zato sto nemamo tehnologiju koja bi ih zamjenila. Da je iskoristena tehnologija ne bi ih placali, imali bi manje troskove i mozda ne bi morali dat autoceste u koncesiju - jel to ikome palo napamet?
Svi krive politiku, a eto ja krivim te ljude i one koji sprecavaju napredak i implementaciju tehnologije tamo gdje joj je mjesto.
Neko je reka da bi trebalo "nekako regulirat" to da tehnologija zamjenjuje ljude. Eto tako se "regulira", ali umisto tehnologije koja donosi napredak i manje cijene imas necijeg rodjaka cije radno misto si "sacuvao"...
A sto se tice kineskih kuca, hvala lijepa! Svako malo se neka srusi.
nije mi muka tehnike, muka mi je ljudi sta krivo raspolazu sa njom! Umjesto da radi za nas, ono mjenja nas... Zasto mene nebi zamjenija stroj u npr. gradnji kuce a ja i dalje dobivao placu za nju... nesto u tom stilu! Tehnika nije problem, mi smo!!!
Moje misljenje je da i je svrha tehnologije da zamjeni poslove koji se rade "za minimalac".
Npr. probaj se zamislit da radis na parkingu, u onoj kucici naplacujes parking i cili bozji dan samo pritisces botun i podizes rampu?!?! I normalan bi poludia od toga... Mislim da smo jedna od rijetkih drzava na svitu u kojoj se moze vidit covika da obavlja taj posal (vjerojatno jer HVIDRA i druge braniteljske udruge "drze" te poslove, a njima se ne smi dat otkaz...).
Isto tako, na auto cesti, naplata cestarine?!?! WTF!! Cemu sluzi onaj covik sta mi naplaciva cestarinu??? U italiji ima aparat koji prima novcanice, kovanice i kartice - zasto nema kod nas? Oni u kucicama imaju dobre place, na izlazu za Split su uvik otvorene bar 2 kucice, rade u 3 smjene, sto znaci bar 6 ljudi, pomnozi s bruto bar 8000kn place - 48000kn MJESECNO placamo te beskorisne ljude! To je jos u najboljem slucaju, jer su im bruto place sigurno vece od 8000 i jer ih npr. ljeti radi vise od 2 u smjeni...
Placamo ih jer su neciji rodjaci, a ne zato sto nemamo tehnologiju koja bi ih zamjenila. Da je iskoristena tehnologija ne bi ih placali, imali bi manje troskove i mozda ne bi morali dat autoceste u koncesiju - jel to ikome palo napamet?
Svi krive politiku, a eto ja krivim te ljude i one koji sprecavaju napredak i implementaciju tehnologije tamo gdje joj je mjesto.
Neko je reka da bi trebalo "nekako regulirat" to da tehnologija zamjenjuje ljude. Eto tako se "regulira", ali umisto tehnologije koja donosi napredak i manje cijene imas necijeg rodjaka cije radno misto si "sacuvao"...
Zato jer je 90-tih godina opljačkano i uništeno puno tvornica i ljudi su ostali bez posla pa se te ljude trebalo nekud zaposlit jer nebi imali od čega živjet.
Ubiti prekomjerno zapošljavanje u državne tvrtke je samo rađeno zato da se prikrije broj nezaposlenih koji su dobili otkaze kad su pod blagoslovom politike uništete tvrtke i opljačkana država.
Dok je netko krvario za državu drugi su vikali "imamo hrvatsku" i omogučavali bogačivanje pojedniaca na štetu građana.
Privatizacija je nužno zlo u državi jer tek nakon što se sve privatizira vidjeli bi upravo koliko je ljudi bespotrebno zaposleno i kako vladajući ništa u 20 godina nisu napravili kako bi stvorili uvjete za otvaranje radnih mjesta, naprotiv stvaraju klimu koja je npovoljana za otvaranje radnih mjesta.
Kako je gore netko napisao već se sad u tvornicama lijevaju i zidaju cijeli zidovi te se dovoze na gradilište gdje se slažu kao lego kockice.
Vjerujem da ova tehnologija nebude imala neki veliki utjecaj na smanjenje broja zaposlenih jer ipak bi trebalo ljude koji nadziru, održavaju i "pomažu" strojevima, samo bi trebalo manje fizičkih radnika.
Ja ću samo kratko: DIY, jedan najobičniji mobitel, IOIO board, par rampi i nekoliko step motora, i ekipa može složiti ovo u dvorištu. SW open source. Nacrti isto. Materijal ima neko pametan za smisliti. Sad nek neko uzme ideju i "patentira" je (ukrade budućim generacijama), i super.
Dabogda se srušila ova nakaradna "naopaka" ekonomija di je BDP važniji od sriće ljudi. A ljudi dresirani čim pomisle "to je komunizam" a u glavi im je boljševizam ili titoizam, odma odbacuju ono što su ih dresirali da odbace.
Baš volim kad zvučim ko za psihijatriju... Malo "na preskok" :)
Pa mislim da bi se i ovaj beton susia jednako dugo, samo sta bi iz procesa izbacili neke stare tehnike, vjerojatno pojednostavnili proces i izbacili puno fizickih radnika iz procesa... Ko zna kakve bi mogucnosti donia proces "printanja", a i s razvojem tehnologije sta bi se mjenjalo u gradjevini...
odi se rucno baviti poljoprivredom, samo nemoj biti fake pa slucajno koristiti alat neki...
Ne razumijem zašto ljudi imaju predrasude prema kvaliteti kineskih proizvoda, to što rade jeftine igračke i robu te kojekakve "jeftine" mobitele, ne znači da nisu u stanju proizvesti nešto kvalitetno ili u ovom slučaju izgraditi. Mi živimo u državi u kojoj svako malo padne koji balkon i u kojoj građevinske firme rade nekvalitetno sa zastarjelom tehnologijom. Sigurno si nemalo puta ostao začuđen kada bi naišao na kakve "popravke", iako su te iste građevine, ceste, tuneli tek nedavno izgrađeni. Studiram građevinu i jasno mi je da ovakav način građenja nije trenutno najbolji i teško mi je zamisliti da će ovo u praksi ikada zaživjeti. Za jednoetažne kućice da, ali na malo većoj skali ne. Da skratim, radije bi živio u kući kineske gradnje nego hrvatske :)
Dobra reklama, ali građevinski materijal za malu prizemnicu i ovako nije puno skuplji od 5500 $.
Međutim kod gradnje kuće je to u stvari manji dio izdataka.
Dozvole i naknade vlastima, iskop i postava temelja, razvod struje i vode, prozori i vrata, unutrašnje i vanjsko žbukanje s dodacima (ogradice, klupčice)...
sve to skupa pojede znatno više novca od samog građevinskog materijala.
A tek onda slijedi unutrašnje uređenje : podovi i namještaj.
Mislim da nije ni namjera ovih kineza da se bave visokogradnjom... ali ovaj stroj doneseš npr. na neki otok u dalmaciji di nema ničega, "isprintaš" 50ak malih kucica/bungalova, i eto ti apartmansko naselje... Umisto kamenjara koji nikome ne služi napraviš otocic i nakrcaš ga česima i poljacima u jeftinom smještaju i prodaješ im sendvice... ma i mukte neka budu tamo, samo da ne zauzimaju prostor u gradovima di dolaze turisti koji troše... Eto kako bi kinezi mogli spasit 'rvacki turizam i ekonomiju :)
Sad samo tribamo nac nekoga ko prica kineski, pa da ode tamo i kupi jednoga