Posto je covjek to izfilozofirao, jebo bi se a nebi da mu udje (citaj umrezio bi se a nebi zelio potrosit novce) onda nek si ljepo kupi kabel pa nek provuce kabel izmedju kuca i mirna bosna.
Nisam skuzio jel ti to hoces fizicki umreziti te 2 kuce ili samo kompove u te 2 kuce?
Ako je ovo prvo onda ti kopanje tunela ne gine!
Salu na stranu, provjerio sam 100m mreznog kabla u RH dode skoro 1000 kn, a preko eBay-a oko 400, ali ne shipaju u RH. Tak da ti nis ne znaci.
Druga opcija ti je neka homemade wifi antena ko npr ova. Na netu imas brdo tih tutoriala kak ih napraviti!
Sretno.
Daj postaj link da i to vidimo. Klap.
Nisam skuzio jel ti to hoces fizicki umreziti te 2 kuce ili samo kompove u te 2 kuce?
Ako je ovo prvo onda ti kopanje tunela ne gine!
Salu na stranu, provjerio sam 100m mreznog kabla u RH dode skoro 1000 kn, a preko eBay-a oko 400, ali ne shipaju u RH. Tak da ti nis ne znaci.
Druga opcija ti je neka homemade wifi antena ko npr ova. Na netu imas brdo tih tutoriala kak ih napraviti!
Sretno.
Mislim da ga mozes naci za 2.5 kn po metru. Ti si vjerovatno gledao Cat6 kabel jer 10kn po metru... nebi da optiku provlacis, a ne bakar.
al svejedno ces morati vuc kabel od struje tako da ti je svejedno a usput ako radis WDS repeater jako gubis bolje ti je zicno povezi Router i AP i usmjeri tu antenu nikako se ne isplati WDS Repeater
Necu morat vuc kabel od struje jer mi je blizu uticnica, a sta to tocno gubim sa WDS repeatorom?
Sad mi je jos sinula jedna ideja, jel ikako moguce samo u AP piknut onaj kabel od telefona i da internet proradi i u drugoj kuci? Vjerojatno glupa ideja ali ko pita ne skita :D
I jel bi ovi AP-ovi bili ok za mene:
http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.d84fa3204f994408aa08b4caa39a4e74.wireless_access_point_airlive_wl-5450ap_802_11g_multi-function_ap.aspx
http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.16d7408bc4ab4106b2eaf4d451afffd7.wireless_access_point_airlive_wl-5460ap_v2_802_11g_multi-function_ap.aspx
Sad mi je jos sinula jedna ideja, jel ikako moguce samo u AP piknut onaj kabel od telefona i da internet proradi i u drugoj kuci? Vjerojatno glupa ideja ali ko pita ne skita :D
Baš ga kompliciraš nepotrebno... Ne, ne možeš to napraviti.
Uh, ajmo ovako: koliko love imaš na raspolaganju?
Baš ga kompliciraš nepotrebno... Ne, ne možeš to napraviti.
Uh, ajmo ovako: koliko love imaš na raspolaganju?
To smo u startu trebali pitat. Koliko mislis love ukucat i koju opremu imas na raspolaganju.
Pa htio bi proc najjeftinije moguce (nebi htio potrosit vise od 500kn), od opreme imam samo router od t-coma :D
Sa druge strane?
Zelis li koristi wifi po kuci?
Najbolje ti je izvuc ruter pod krov, izvuc antenu vani, kupis nesto jacu antenu... 100 m nije puno. Isto tako napravis sa druge strane. Na ebayu mozes proc za nesto sitno:
http://shop.ebay.com/?_kw=RPSMA%20wifi%20omni%20antenna&_fcid=53&_localstpos=&_sticky=1&_stpos=&gbr=1
Sa druge strane nemam nista od opreme.
Da, koristim wifi po kuci.
Znaci i na drugoj strani moram imat router i antenu??
Ljudi prije u ovom topicu su mi rekli da ne mogu antene spajat direktno na ovaj moj ruter, da se mora nesto rastvarat, lemit..?
Sa druge strane nemam nista od opreme.
I da wifi koristim i u prvoj kuci.
Znaci i na drugoj strani moram imat router i antenu??
Stavi ono za cijedit manistru na krov, povezi zicom i spoji na kuciste na drugoj strani... NARAVNO DA NA DRUGOJ STRANI TREBAS IMAT RUTER I ANTENU :) Ili bar USB stik za wirelessom :)
E ja te nista ne razumijem, na kakvo kuciste, gdje, kako, ti meni objasnjavas ko da sam jucer zavrsio cisco akademiju za mreze :/
Odustajem...
E ja te nista ne razumijem, na kakvo kuciste, gdje, kako, ti meni objasnjavas ko da sam jucer zavrsio cisco akademiju za mreze :/
"Nešto mi fali..." (TBF)... ;]
Uh, gle ovako...
Ako ideš na wireless, treba ti cca. 800-900 kn. To znači: 2 x AP, 2 x usmjerena T/R antena, nešto UTP kabla (od kompova do AP-a). I treba ti nešto vremena da sve to iskonfiguriraš. I ako misliš jeftinije proći, mogu ti reći samo - sorry.
Ako ideš na kabel, treba ti cca. 400-500 kn. Ilitiga: UTP kabel x 150 m + neki switch između da ne prijeđeš preporučenih 100m po UTP-line segmentu.Tj. ako imaš gdje provući kabel.
To su ti opcije. Biraj.
Kakva je to T/R antena sad? :P
U svakom slucaju puno hvala, sad manje-vise kuzim kako bi sve to islo..
To bi trebalo biti to, ili?
To bi trebalo biti to, ili?
CAT7? Stvarno? Uh... Ajde neka mu netko objasni, meni se stvarno ne da (sorry).
Pa treba mislit na buducnost
- nisam bio siguran jel CAT5 ide na 100m
- u ostalom taj kabel ce biti vani, najmanja deformacija na CAT5 rezultirat ce mjenjanjem kabla!
Cat 5 ide u praksi i do 200 :)
- u ostalom taj kabel ce biti vani, najmanja deformacija na CAT5 rezultirat ce mjenjanjem kabla!
Uh.... (BTW, nešto puno koristim "Uh..." danas). :]
Daklem, znaš čemu služi shielding kod STP kablova? Ako misliš da je to zbog fizičkih utjecaja (savijanja, atmosferke [ne]prilike, mehanička oštećenja, ...), gadno se varaš. Shield ti prvenstveno služi kao zaštita od vanjskog EM polja + konkretno, kod ovog kabla kojeg si naveo (S/FTP) čak i za eliminaciju crosstalka.
Treba li mu to? Ne. Ti kablovi se stavljaju tamo gdje postoji mogućnost pojave ili su već prisutne EM smetnje - npr. industrijski kompleksi, ako instalacije idu blizu trafića i sl. Platiti toliko da bi taj kabel provukao između 2 kuće je suludo.
Puno će bolje zaštititi kabel ako ga stavi u PVC savitljivo crijevo ili nešto sl. i zakopa ga X cm u zemlju (ovisno o mogućnostima terena kao takvog).
Uh.... (BTW, nešto puno koristim "Uh..." danas). :]
Daklem, znaš čemu služi shielding kod STP kablova? Ako misliš da je to zbog fizičkih utjecaja (savijanja, atmosferke [ne]prilike, mehanička oštećenja, ...), gadno se varaš. Shield ti prvenstveno služi kao zaštita od vanjskog EM polja + konkretno, kod ovog kabla kojeg si naveo (S/FTP) čak i za eliminaciju crosstalka.
Treba li mu to? Ne. Ti kablovi se stavljaju tamo gdje postoji mogućnost pojave ili su već prisutne EM smetnje - npr. industrijski kompleksi, ako instalacije idu blizu trafića i sl. Platiti toliko da bi taj kabel provukao između 2 kuće je suludo.
Puno će bolje zaštititi kabel ako ga stavi u PVC savitljivo crijevo ili nešto sl. i zakopa ga X cm u zemlju (ovisno o mogućnostima terena kao takvog).
Poslusaj covjeka pametno ti zbori... takodjer preporucam koristenje FTP-a... odnosno UTP-a sa onom zicicom unutra, jer se te dvije kuce mogu nalaziti na razlicitm potencijalima pa moze bit belaja. Ovako na obe strane uzemljis tu zicicu i miran si.
Ovaj što je napisao da ti treba T/R antena mislio je na (odašiljačko/primajuču antenu), ali ovo T/R je nepotrebno jer po svojoj prirodi sve antenu su sposobne primat i odašiljat.
Ti prvo i osnovno šta trebaš napraviti za wireless umrežit kuče trebaš "izvidit" situaciju. Najvažnije kod wirelessa je line of sight, ili ti optička vidljivost. Ako se dvije antene vide, tj nema fizičkih prepreka između njih može se postiči jako velika udaljenost na kojoj mogu biti povezane. To vrijedi za sve.
Možda budeš imao sreče pa budeš mogao za malu lovu umrežit. Pisat ču po cijeni opreme koja če ti trebat za umrežavanje.
1. Ako si velikeee sreće pa imaš ruter u sobi koja je na strani kuče koja gleda na tu drugu kuču i da ta druga kuča ima komp u sobi koja je na strani kuče koja gleda prema tvojoj sobi sa ruterom, tj da iz svoje sobe sa ruterom kroz prozor vidiš prozor sobe sa kompom u drugoj kuči, i da između njih nema nikakvih građevina pa čak ni puno drveča.
Ako si takve sreče onda odnesi svoj ruter do prozora, stavi antenu tako da je vidiš van koroz prozor, te na drugoj kuči staviš antenicu (kantenu ili neku drugu pa čak i antenicu pci ili USB wlan kartice, tj. ako USB wlan ima na sebi priključak za antenu) kod prozora i spojiš na komp. To ti je najjeftinije i izašlo bi te nekih 200 kuna, ovisi dali češ radist sam antenu ili kupit.
2. Ako se za razliku od prvog slučaja kod njega ili tebe komp ili modem nalazi na kivoj strani kuče, (npr. tvoj prozor gleda na tu kuču ali je u toj kuči komp na drugoj strani kuče). Imaš dva slučaja, ako imaš sreče pa je komp na kadu, odmah ispod krova, provučeš antenu na kroz, kabal do nekih 5 metara duljine od antene do kartice, s time da antena i tvoj ruter imaju optičku vidljivost to je malo skuplje, za cijenu dužeg kabla. Ako je od kompa do točke na kuči odakle antena ima optičku vidljivost sa tvojim ruterom nekih 10+metara, bolje je iči na AP + neka kantena, ili kupovat jaku antenu pa se nadat da se neče signal kroz kanal do kompa izbgubit, onda naravno i kvalitetniji kabal kupit.
3. Ako ti se samo krovovi vide a između je neka betonska ili ciglena zgrada, onda moraš kod sebe stavit AP i antenu na krov a na drugu kuči ili isto AP na krov ili jaku antenu pa kablom do kompa.
4. Ako nemaš sreče pa je između tebe i druge kuče velika zgrada (jako viskoa i široka) pa nema optičke vidljivosti sa krova na krov, onda su 2 AP svakako potreba samo je još pitanje dali trebaju jake antene ili ne.
AP- ili ti access point. tebi treba jedan sa između ostalog AP modom i/čak i nemora imat WAN priključak, i jedan AP sa između ostalog client modom.
Možeš kupit u trgovini nove ili nači preko oglasnika polovne.
Antene- možeš kupit ili iz trgovine ili preko oglasnika tvorničke ili kupit neku home made verziju kantene, sat kantene, biquad/double biquad, yagi.
prvo izvidi situaciju pa javi, što detaljnije opišeš to bolje i lakše da češ jeftinije proč.
ja i frend smo se umrežili, 250 metara udaljenosti optička vidljivost krovova nam nije 100%, malo smeta orah malo susjedov krov. Znači uzeli smo dava AP po 300 kuna, antena biquad 160 kuna, drugu takvu smo napravili, pa jedno 50 kuna za kabal, pa još za UTP kabal, jedno 20 metara +/-, pa za kablove za napajanje. Oko soma kuna. U to nisam brojo i lovu koju smo potrošili na izradu yagi antena i kablove za njih, pa za wlan karticu za komp (ima frend neki stari komp pa ga mislili na tavan stavit), pa zajoš neku kupivnu antenu za 50 kuna. Evo sva sreča več godinu dana radi bez greške pinu na igricama (COD2 i COD4 mu je kao moj,. naravno osciliraju nekad piše da je njegov i manji). Ali naravno njemu se isplatilo dosta (on je kupovo skuplju opremu), odjavio fiksni telefon, ima flat plača u pola cijene, a još i neplača 80 kuna pretplate za telefon, znači na godinu dana je uštedio skoro 2000 kuna.
neki vec gube volju ovdje odgovarati jer smo vec u startu rekli sta je najbolje jos citam u prethodnom postu da je neko reko da na router stavis antenu a morao bis ga rastaviti i odlemiti kabel di ti je sadasnja antena i zalemiti novi kabel sa izlazom RSPMA
neki vec gube volju ovdje odgovarati jer smo vec u startu rekli sta je najbolje jos citam u prethodnom postu da je neko reko da na router stavis antenu a morao bis ga rastaviti i odlemiti kabel di ti je sadasnja antena i zalemiti novi kabel sa izlazom RSPMA
Možda nebi moro, kad bi antnu stavio ispred prozora si guno bi mogo hvatat na 100 metara sa kantenom prikopčanom na wlan kartici.