Udar preko mrežnog kabela

poruka: 13
|
čitano: 3.933
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Zanima me sljedeće.

Kompjuter je u potpunosti iskopčan iz struje. Dali je moguće ako je ostao ukopčan mrežni kabel u matičnu a router na koji je spojen mrežni sprži grom da se sprži i matična/komp?

Naime, zanima me za ubuduće. Maloprije je grom udario blizu kuće, komp je dakle bio u potpunosti ištekan iz struje sa spojenim ethernet kabelom, pri udaru je ruter koji je bio upaljen bljesnuo i ugasio se, ethernet kabel nije izgorio ni na jednom ni drugom kraju, komp radi normalno sad kao i taj kabel, ruter je nakon 10 minuta nekako uskrsnuo, nakon što prvotno nije pokazivao nikakve znakove života, dakle bio je relativno lagan udar. Ali me sad zanima ovo prvo, da dođe do žeščeg udara može li preko ethernet kabela struja oštetit kompletno ugašen komp?

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.12.2010 2:34 (way52).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Udar preko mrežnog kabela

Naravno da moze, preko telefonskog kabela u tvoj router, iz routera ethernet kabelom u racunalo. Kazes da kabel nije bio izgoren, budi sretan na tome, jer da jest radilo bi se o udaru dovoljne snage da ti zaiskri i kuciste, tada ti racunalo sigurno ne bi radilo. {#}

Takoder osim telefonskim kabelom, strujni udar se moze siriti i elektricnom mrezom ako munja udari u elektricne vodove.

Inace, ne mora cak ni biti direktan udar u vodove. Munja moze inducirati elektricitet u obliznjim vodovima koji nisu direktno pogodeni. Meni je jedan takav poslao router i mreznu karticu na vjecna lovista proslog ljeta (munja je udarila u susjednoj ulici).

Malo detaljnije o tome: Izvor

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
17 godina

Totalno se slažem sa postom iznad i još da rečen moje iskustvo.

ADSL splitter se raspao u nekolilo komada, sreća što je visio u zraku jer je bio cili zagoren. Prema dijelovima razbacanim po uredu izgleda da je došlo do manje eksplozije {#}. Otišao jedan komp, a napajanje od njega koliko se sjećam ostalo živo. Otišao jedan telefon i faks uređaj, te ISDN uređaj u zidu. Router od ADSL-a, drugi komp, printer i još nekoliko uređaja ostalo živo.

Po nekoj (seljačkoj) logici ako je ADSL i napajanje od kompa živo ostalo je jedino da je preko ISDN-a i splitera ušlo u faks (skener, kopirka, printer) i onda USB-om zahvatilo matičnu.

Tehnika narodu!!!!
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.12.2010 6:42 (daseparo).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nabaviti neku kvalitetnu prenaponsku zaštitu, npr. APC PF8VNT3-GR.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
macak kaže...

Potpisujem! Ja sam si uzeo Belkin Surgemaster advanced i sad sam miran. Bio je skoro 300 kn ali ne žalim...

Freak Show Inc.
17 godina
macak kaže...

Ja imam ovo ali svejedno kad grmi istekam sve iz struje. 

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
17 godina

Najbolje je iskopčavanje ako možeš, a to sam se uvjerio mom primjeru di je prošlo tamo di smo se najmanje nadali

.

Sad je i glavni vod telefona spojen na prednaponsku, ali kad imaš nekoliko računala, printera, faks, telefone i još nekoliko uređaja tipa digitroni, radio i ostali manji potrošači nemoguće je sve to smjestit na prednaponsku zaštitu.

Tehnika narodu!!!!

0 0 hvala 0
17 godina

Preko ove zastite sto sam ja kupio mozes skroz odvojit komp od vanjskih utjecaja - napajanje, lan, telefon, koaxijani kabel itd...

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
daseparo kaže...

Najbolje je iskopčavanje ako možeš, a to sam se uvjerio mom primjeru di je prošlo tamo di smo se najmanje nadali

.

Sad je i glavni vod telefona spojen na prednaponsku, ali kad imaš nekoliko računala, printera, faks, telefone i još nekoliko uređaja tipa digitroni, radio i ostali manji potrošači nemoguće je sve to smjestit na prednaponsku zaštitu.

Pa moguće je. Meni je spojen TV, DVD player, STB, komp, monitor, zvučnici (z5500!), stolna svjetiljka, telefon, router...

Sve preko dodatnih letvi. Snaga koju podnosi je 3,5 kW. Svejedno je jel to jedan potrošač ili njih 20.

Freak Show Inc.
16 godina
daseparo kaže...

.

To je kao da si rekao da kad imaš puno uređaja nemoguće je sve to ukopčati u struju...zašto bi bilo nemoguće? AKo je nešto ukopčano u struju može biti ukopčano u struju i preko naponske zaštite.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.12.2010 13:43 (miki1981).
15 godina
neaktivan
macak kaže...

Imam ju već al na nju mi je bio spojen samo komp i periferija, a pošto je ruter 15 m od kompa on nije bio spojen. Nije mi bilo na kraj pameti da mi može preko mrežnog kabela skurit se komp.

Jutros je bio tehničar, ruter je ipak otišao, otišao i maxtv koji je bio spojen također, dobio novo.

Izgleda da sam imao sreće sa računalom jer radi normalno, barem mi se čini, neznam kakvi bi mogli bit simptomi da nešto nije uredu, mrežni ulaz na matičnoj svijetli i radi, plus taj mrežni kabel također radi, al sam ga bacio svejedno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.12.2010 14:11 (way52).
16 godina
way52 kaže...
macak kaže...

Imam ju već al na nju mi je bio spojen samo komp i periferija, a pošto je ruter 15 m od kompa on nije bio spojen. Nije mi bilo na kraj pameti da mi može preko mrežnog kabela skurit se komp.

Jutros je bio tehničar, ruter je ipak otišao, otišao i maxtv koji je bio spojen također, dobio novo.

Izgleda da sam imao sreće sa računalom jer radi normalno, barem mi se čini, neznam kakvi bi mogli bit simptomi da nešto nije uredu, mrežni ulaz na matičnoj svijetli i radi, plus taj mrežni kabel također radi, al sam ga bacio svejedno.

Prati malo ako budu ikakvi problemi slijedećih dana, čak i tjedana, to može biti povezano sa tim udarom. Jel ti radi mrežna kartica?

Nije niš neobično da se problemi od laganog udara počnu vidno manifestirati tek nakon nekog vremena

15 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
way52 kaže...
macak kaže...

Prati malo ako budu ikakvi problemi slijedećih dana, čak i tjedana, to može biti povezano sa tim udarom. Jel ti radi mrežna kartica?

Nije niš neobično da se problemi od laganog udara počnu vidno manifestirati tek nakon nekog vremena

Zasada sam pregledao za fizička oštećenja, nema nikakvih. Temperature jedinica su uredu, voltaže su uredu, svi ulazi na matičnoj su uredu, komp radi sada već nekih 5 sati bez greške, sad budem probao kako reagira na l4d2 koji je uvijek loadao dobro procesor i gpu.

Onaj mrežni kabel sam išao ispitati, uredu je.

Sve u svemu dobra škola za ubuduće, hebeni mrežni kabel, ni na kraj pameti mi.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice