Linux – dečko koji obećava zaključana tema

poruka: 647
|
čitano: 89.110
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – dečko koji obećava".
16 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
hrvooje kaže...

Kad bi se u ovo upumpalo puno više novaca kao što to radi MS, onda bi stvari bile drugačije. Pa MS je samo milijardu profućkao s tabletima na WinRT i nikom ništa. 

Lova se pumpa, ali ne za desktop.

r3bl kaže...

Pažljivo pazim šta pišem u ovoj temi jer živim za dan kada ću pročitati jednu konkretnu diskusiju vezanu za ovu temu bez flameovanja. Dakle trudim se maksimalno da izbjegnem bilo kakav flame u mojim komentarima.

Flame nastaje radi potpuno krivog pristupa različitih "frakcija" i to se nikad neće dati riješiti.

Iz IT perspektive, ne bira se računalo /OS / aplikacija već obrnuto, aplikacija / OS / računalo. To je nešto što kod linuxa super funkcionira na serverskoj, ali ne i desktop platformi.

16 godina
odjavljen
offline
Linux – dečko koji obećava

U temi o novom AMD API-ju dečki su "ladno" ustvrdili da je to kraj microsofta jer će bit kompatibilan sa linuxom... {#}

Freak Show Inc.
 
9 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
Drago kaže...

Ti si iz BIH? Zanemari sve što sam ti napisao...

Da, da, da, u zemlji bez ikakvih pravila. Zato bih radije pokušao da radim po svome a ne primjetim razliku nego da se bunim. Toga u ovoj državi itekako ima previše bez konkretnih rezultata.

ihush kaže...
do čapter eleven

- propustio si Dragin nalet Iljušinom na Tigrove i preokret kod Kurska..

 

djevojka (imenom Frida? Desa? ..)

- to bi objasnilo fanatičnu borbu oporbe vs Drago (naravno kao šala).

- pitanje slobode je iluzija. (razbijena kao tigrovi od papira {#})

- bez korištenja 3rd app? Naravno, OS nije aplikacija. Primarna tema je ubuntu 13, usporedbe s win su dozvoljene. Što u nekoj distri nije 3rd party app? Distra je samo odabrana nakupina tuđeg koda, u ovom slučaju Canonicalova odluka. dal je to FF, GUI, driver... ništa nije Canonicalovo osim (pogrešne) odluke i odgovornosti ako postoje problemi.

- možeš se ''igrati s njim'' ili ''igrati s njom'', izbor je tvoj. Sve je to soft, ... (ali ovo prelazi u hardcore?)

 

tako da je zaključak upitan.

 

školstvo ili RL

- pa da, stanje je takvo. po tom pitanju se i slažem. ... no i jedno pitanje s kontraargumentom, što bi djeca trebala učiti, o OSu kojeg koristi +90% ili +1%, pogotovo u teh.zanimanjima gdje je standard ACAD, u grafičkim Adobe, u officu (uredu-birokraciji..) je već odgovoreno... ?? Što, bi ti stavo u nastavni plan, možda i povijest bandanaikanskih lemura ili uzgoj pjegastih slonova? Škole imaju licence, gdje je problem? Ponovo, svjestan sam nacionalnih normi, komercijala.. ali i RL.

kad je nešto 90 vs 1, da, tad ono drugo ne postoji, osim kao statistička greška koja se usputno spomene. Jednako kao što (od gore nabrojanih zanimanja) ukoliko neki školski program uključuje npr servere, bilo bi glupo od nastavnika da ne spomene tj da glavna tema nije linux i unix, jer je sve na njima, u tom slučaju je pogrešno učiti o Nintendu ili DOSu. U auto školi se uči voziti osobni automobil, tek kasnije se uči autobus i sl. ako je potrebno, jednaka razlika. Ili predloži i potakni promjene. .. podržavam.

 

Slažem se. Ali i Notepad, Calculator i ostalo ne možeš posmatrati kao dio operativnog sistema. I oni dolaze u paketu, od iste firme, ali u paketu. Međutim pošto kod Ubuntua dolazi predinstaliran kompletan alat za dotjerivanje, nemam apsolutno nikakvog straha da ću pokupiti nešto što ne trebam kao što imam pri korištenju Windowsa. U tome vidim veliku razliku.

 

Što se tiče tvog komentara za obrazovanje, slažem se. Treba da se uči primarno Windows zbog njegovog korištenja. Međutim žestoko se protivim tome da se uči isključivo Windows bez da se spomenu drugi proizvođači i da se spominje kao da je jedina opcija koju djeca imaju. Ne shvati me krivo, nije ovdje samo Linux u pitanju, isto tako smatram da je bez ikakvog opravdanja to što imam završeno zanimanje računarski tehničar a nikada u toku svog školovanja nisam vidjeo kakav sistem tačno pokreće Mac računare, pa makar to bilo u virtualnoj mašini (naravno, kasnije sam to sam sebi nadoknadio). Da sam išao u ekonomsku ili gimnaziju i ne bih smatrao da postoji tolika potreba za time, ali u ovako specijalizovanom smijeru je za mene to itekako problem. Dakle slažem se sa tim da treba da se primarno uči Windows i ostali Microsoft proizvodi, ali nikako isključivo oni bez da se pomene ikakva alternativa. A dvije godine korišćenja Microsoftovog SQL Servera umjesto MySQLa nikako neću prežaliti. Pošto je MySQL u toliko većoj upotrebi (bar po onome što ja znam) nit sad vidim nit sam ikad vidjeo ama baš nikakvu prednost MS SQLa.

Thing or two about hackers: http://www.smbc-comics.com/comics/20120220.gif
14 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
kizo2703 kaže...
Kratko i jasno: pa to su Windowsi ,to tako radi oduvijek - ja sam biram šta ću imati instalirano ,bez da prethodno moram micati polovicu predinstaliranih programa koji mi se ne sviđaju.

(nisam baš ljubitelj laptopa ,a i kad sam ga zadnji put kupovao ,prvo mi je bilo napraviti clean instal Windowsa i instalacija samo onih OEM programa nužnih za rad ,i čistih drivera ,bez ostalog OEM smeća vezanog za njih)

 

I nisam ovisan o nikakvom Storeu ili repozitorijima.

I to je sloboda ,u koju se vi kunete.

 

I nadam se da će tako i ostati.

Naravno. Tebi nije problem ali kako objasniti prosječnom korisniku (štefica od ihusha) da je kupio računalo i da treba istočiti još određenu količinu love za programe. Vjerujem da si to doživio. Pogled koji tada doživiš je mješavina zbnjenosti, srdžbe i želje da zadavi onoga tko je to izmislio i složio (ili barem da glasnika skrati za glavu). Nerado pomažem drugima kod nabavke računala i osposobljavnja istog za rad, upravo zbog prethodnog.

ihush kaže...

- kako komentirati ''onda instaliraj MS Office u wine''? Jednako bi bilo onda instlairaj MS (platformu) ili sonypleyku..

Zašto bi, pobogu, bio problem u instalaciji MS softvera na Linux platformi ako radi? Pa ti si taj koji stalno trubi (opravdano) da se OS koristi samo kao platforma a aplikacije su bitne.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2013 11:40 (mario.L_hr).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
hrvooje kaže...

Bit problema je u tome da proizvođači hardwarea:

  • ne žele trošiti novce na pisanje drivera i podršku za tržište od 1%
  • ne žele pisat drivere za Linux, jer im je drugi proizvođač OS-a uvjetovao, ako želiš da ti hardware radi na mom OS-u, ne možeš raditi drivere za druge OS-ove
  • pišu drivere za Linux, ali s puno manje uloženih sredstava od npr. drivera za MS, jer im se to manje isplati nego MS tržište (ovdje ulaze proizvođači grafičkih kartica)
  • daju dokumentaciju developerima otvorenih drivera pa onda ti isti sa sredstvima koje imaju pokušavaju napraviti šta se da i koliko se da

 

Kad bi se u ovo upumpalo puno više novaca kao što to radi MS, onda bi stvari bile drugačije. Pa MS je samo milijardu profućkao s tabletima na WinRT i nikom ništa. 

Oh, driveri za mobilne platforme se pišu sve u 16 i guraju upstream u kernel (ako Linus dopusti) sve u 15. Pogledaj tko, kako i koliko doprinosi Linać kernelu, naći ćeš velike, Google, Qualcomm, Intel, koji svi rade intenzivno da one stvari koje su im bitne za mobilne perspektive funkcioniraju kom il fo, i to po mogućnosti nativno, integrirano u kernelu. :)

Early adopter
15 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
r3bl kaže...
Apsolutno se slažem. Jeste da manje redovno palim svoju Windows particiju, ali na njoj u zadnjih godinu dana nemam antivirus niti imam ikakvih problema sa virusima. Međutim ovdje sam u kontekstu napisao kada bih htjeo da malo više doradim Windows da bih morao da koristim neke third party aplikacije, dakle izlazio bih iz domene običnog surfanja i morao da preuzimam sumnjive aplikacije kojima ne mogu da provjerim kod. Šansa da instaliram nešto što ne želim ako ne obratim pažnju (a čak i tad) je približna 100% (čak i uz Adobeov Flash Player dolazi McAfee Security Scan ako ga ostaviš označenog ako se dobro sjećam).

 

Dakle upravu si, tipična izjava kojoj bih vrlo rado stao na kraj, međutim u ovom slučaju ne vrijedi. Pažljivo pazim šta pišem u ovoj temi jer živim za dan kada ću pročitati jednu konkretnu diskusiju vezanu za ovu temu bez flameovanja. Dakle trudim se maksimalno da izbjegnem bilo kakav flame u mojim komentarima.

OK ,prihvaćam.

 

Ja uvijek ,svugdje ,ponavljam svima: kod instalacije ,polako ,bez Express i Next - next opcija.

 

Ali kakve su to ''sumnjive'' aplikacije ,osim ,naravno ,onih crackiranih?

mario.L_hr kaže...

Naravno. Tebi nije problem ali kako objasniti prosječnom korisniku (štefica od ihusha) da je kupio računalo i da treba istočiti još određenu količinu love za programe. Vjerujem da si to doživio. Pogled koji tada doživiš je mješavina zbnjenosti, srdžbe i želje da zadavi onoga tko je to izmislio i složio (ili barem da glasnika skrati za glavu). Nerado pomažem drugima kod nabavke računala i osposobljavnja istog za rad, upravo zbog prethodnog.

Zbog čega bi obični štef/šteficaTM uopće morao/la istočiti ijednu lipu ,kad danas ima toliko besplatnih programa ,osim za neke vrlo specifične potrebe ,koje ,vjerujem ,štefu/šteficiTM neće ni trebati.

 

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
14 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava

Kizo, ne samo to već uz besplatne aplikacije ima i besplatni OS.{#}

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
kizo2703 kaže...

Zbog čega bi obični štef/šteficaTM uopće morao/la istočiti ijednu lipu ,kad danas ima toliko besplatnih programa ,osim za neke vrlo specifične potrebe ,koje ,vjerujem ,štefu/šteficiTM neće ni trebati.

 

Zato jer ima jako malo aplikacija prilagođenih specifičnim korisnicima, a još manje onih koje se daju prilagoditi specifičnim zahtjevima.

Na stranu što se baš ne mogu sjetiti nekakvog ozbiljnog kolaboracijskog sustava što je standard za svaku ozbiljniju firmu.

15 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
mario.L_hr kaže...

Kizo, ne samo to već uz besplatne aplikacije ima i besplatni OS.{#}

Većini ljudi vrijeme koje će provesti rješavajući (eventualne) probleme na tom besplatnom OS-u nije besplatno.

Old Iggy kaže...

Zato jer ima jako malo aplikacija prilagođenih specifičnim korisnicima, a još manje onih koje se daju prilagoditi specifičnim zahtjevima.

Na stranu što se baš ne mogu sjetiti nekakvog ozbiljnog kolaboracijskog sustava što je standard za svaku ozbiljniju firmu.

Kolaboracijski alati i sustavi nisu besplatni ni na Linuxima. I šta će štefu/šteficiTM kolaboracijski sustav doma?

(jel ,jedino o tome ovdje i pričamo)

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 15:58 (kizo2703).
14 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava

Šteficu boli metla za vrijeme, ona je u mirovini.

 

Da malo dolijem ulja na vatru, jel ovo hoće reći zahebali smo ali što nam možete.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 15:57 (mario.L_hr).
16 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
TracerCPP kaže...
Vidim da se tu dosta polemike vodi oko toga da li se na linuxu može nešto instalirati ili ne, da li ima ovo ili ono i sl. Čak i da Linux može riješiti sve te probleme pravo pitanje je kolika stručnost i vrijeme je potrebno da bi običan prosječni korisnik taj problem riješio? Da li uopće prosječan korisnik ima dovoljno znanja za takvo što ili koliko bi ga koštalo da mu to netko drugi napravi? S druge strane, Windowsi su krajnje user friendly. Korisnik uživa punu podršku kako za hardware tako za software, s time da po pitanju software-a ima puno širu paletu izbora nego li za Linux.

Joj, majko mila, kako ste jednostrani...

 

Koliko oko vas ima "običnih juzera" windowsa, koji si instaliraju sustav? Jer ja ne znam niti jednog.

Oni koji si instaliraju windowse mogu si komotno instalirati i linux (dakle, imaju apsolutno svo potrebno znanje) i to uredno rade (u smislu instalira se, potrebno je još malo dodatnog angažmana i nakon toga se normalno radi). Znači da li si sam instaliraš linux ili ti ga instalira isti netko kao i kada ti instalira windowse, uvijek si u istoj situaciji.

 

I da, korisnik Windowsa uživa punu podršku, zato jer je platio OS. Pa najbolje da je platio i da je nakon toga na "snađi se, druže"!? Iako, niti to nije uvijek baš tako bajno, ako ćemo biti iskreni...

Gledam te!
15 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
mario.L_hr kaže...

Šteficu boli metla za vrijeme, ona je u mirovini.

 

Da malo dolijem ulja na vatru, jel ovo hoće reći zahebali smo ali što nam možete.

I to vrijeme hoće provest s unucima ,djecom ,prijateljima ,ne kopajući po config fileovima i tipkajući naredbe u Terminal. {#} (kad me već povlačiš za jezik!)

 

''Tek nadolazeću verziju Windowsa 8.1 Microsoft namjerava podržavati do 9. siječnja 2018. godine, dok produžena podrška će biti dostupna do 10. siječnja 2023. godine.''

 

Dakle ,gdje je problem?

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 16:03 (kizo2703).
14 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava

Štefici je Terminal super, podsjeća ju na vrijeme kad je radila u pošti na šalteru.{#}

 

Nema problema već hoće reći da su zahebali s Windowsima 8, kao što sam i napisao i hoće ih skratiti za glavu. Što sa onim nadobudnim koji su nabavili računala s 8-com za posao?

 

Nastranu to što mislim da je 8-ca dobar OS.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
mario.L_hr kaže...

Štefici je Terminal super, podsjeća ju na vrijeme kad je radila u pošti na šalteru.{#}

 

Nema problema već hoće reći da su zahebali s Windowsima 8, kao što sam i napisao i hoće ih skratiti za glavu. Što sa onim nadobudnim koji su nabavili računala s 8-com za posao?

 

Nastranu to što mislim da je 8-ca dobar OS.

Moš mislit! {#}

 

Po milijunti put: 8.1 je BESPLATNA nadogradnja ,koja će se (prvenstveno) skidati i instalirati iz Storea!

 

I gdje je tu problem?!

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 16:16 (kizo2703).
12 godina
neaktivan
offline
Linux – dečko koji obećava

Meni samo jedna stvar konstantno "upada" u uči čitajući komentare: "Nije Linux kriv što proizvođači hardwarea ne izdaju drivere...." Nije bitno ko je kriv za krajnjeg korisnika je bitno da li radi nešto ili ne. Nije ni Apple kriv što proizvođači igara u 95% slučajeva preskaču OS-X i sad bi defaultu Mac platforma trebala biti dobra za igranje, iako na istoj ne rade igre.{#}

 

Microsoft po svaku cijenu pokušava osvojiti/zadržati tržište pa se koriste i legalnim i ilegalni stvarima kao i svako. Tako oni poklanjaju licence, "stimuliraju" pojedince da guraju njihove proizvode.... jbg. imaju novac.

 

Oni koji zahtjevaju rad u određenom programu/OS (u školi,fax-u, poslu...) bi za taj program/OS trebali i dati licencu za isti, to je jedino ispravno ali, uvijek ono ali. Ista stvar je i sa udžbenicima, forsiraju se neki od strane profesora a i od strane ministarstva i tu nema alternative iako postoji alternativa, jednostavno takav je plan (oni ga skrojili) i moraš kupiti tu određenu knjigu.

 

Ja sam kao i mnogi ovde u više navrata se pokušavao sdružiti sa Linuxom (Mint), nešto me malo išlo pa zakoči,pa krene....uglavnom odustanem pa onda opet kroz neko vrijeme dam šansu opet... Kod prijatelja koji je to sve sredio na laptopu sve fino radi i nema nikakvih problema (i on se napatio ali ima čelične živce pa je sve upogonio). Gledajući kod njega  mi se i svidio linux mint pa sam i sam pokušavao (s tim što sam ja htjeo dual boot napraviti).

 

Svako bi trebao koristiti ono što njemu odgovara, ne postoji "najbolje" osim "najbolje za mene".

Ah, gravity - thou art a heartless bitch.
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
Veliki Brat kaže...

Koliko oko vas ima "običnih juzera" windowsa, koji si instaliraju sustav? Jer ja ne znam niti jednog.

Brdo. Od susjedovog klinca do 90% helpdesk i pc admina u raznim firmama kojima je to posao, a linux kategorija španskog sela.

13 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
Veliki Brat kaže...

Joj, majko mila, kako ste jednostrani...

 

Koliko oko vas ima "običnih juzera" windowsa, koji si instaliraju sustav? Jer ja ne znam niti jednog.

Instalacija Windowsa (pogotovo od sedmice na dalje) nije nikakva znanstvena fantastika i može se bez problema objasniti čak i laiku, dok za linux se baš i ne bih složio. I opet nakon svega kopaj po forumima, traži drivere za linux (ako ih uopće ima za traženi hardware) itd. To se nikako ne može usporediti s situacijom kada je u pitanju Windows OS. Podrška je tu neupitno na Windows strani.

 

Veliki Brat kaže...

I da, korisnik Windowsa uživa punu podršku, zato jer je platio OS. Pa najbolje da je platio i da je nakon toga na "snađi se, druže"!? Iako, niti to nije uvijek baš tako bajno, ako ćemo biti iskreni...

MS bar ima korisničku podršku koju možeš nazvati telefon ili poslati mail. Jasno, neće te oni učiti kako se koristi OS ali s time ionako većina ljudi nema problema jer Windows koriste uglavnom od samih početaka. Također, s obzirom na broj korisnika Windowsa puno je lakše i na Internetu pronaći rješenje za neki problem jer se vjerojatno s njime već netko susreo, dok je za linux ta vjerojatnost puno manja.

 

Nažalost, kada mi netko spomene linux meni je prva asicijacija neka stara server kanta, jer nešto novije na njemu vjerojatno nije niti podržano. Činjenica je da Linux zahtjeva puno više tehničkog "petljanja" nego Windows, pa čak i u nekim sasvim uobičajenim stvarima (sjećam se gubljenja živaca pri namještaju MPlayera, petljanja s dev i rpm paketima itd.). Većina ljudi nema vremena za to i radije plate 1000 kn i uštede si dugoročno puno više vremena nego što vrijedi tih 1000 kn.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
14 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava

Problem je s onim poslovnim korisnicima (znam ih par takvih {#}) koji su kupili nova računala s novim OS-om. Računali su idućih 3-5 godina koristiti ista a vidi vraga sad moraju "nadograditi" sustav. Osobno se držim pravila da OS mijenjam samo kad mijenjam računalo (i onda ako) a znam i dosta drugih koji se drže istog pravila.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
kizo2703 kaže...

Kolaboracijski alati i sustavi nisu besplatni ni na Linuxima. I šta će štefu/šteficiTM kolaboracijski sustav doma?

(jel ,jedino o tome ovdje i pričamo)

Uuuups, sorry, sad sam ovo vidio.

Znači, prebacujemo se samo za po doma? Nisam imao taj osjećaj.

Situacija je onda još i gora za linux.

13 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
TracerCPP kaže...
Veliki Brat kaže...

Joj, majko mila, kako ste jednostrani...

 

Koliko oko vas ima "običnih juzera" windowsa, koji si instaliraju sustav? Jer ja ne znam niti jednog.

Instalacija Windowsa (pogotovo od sedmice na dalje) nije nikakva znanstvena fantastika i može se bez problema objasniti čak i laiku, dok za linux se baš i ne bih složio.

 

Iz ove izjave se da zaključit da nisi to ni probao u zadnjih nekoliko godina, lupetaš gluposti. Evo:

 

http://www.ubuntu.com/download/desktop/install-desktop-latest

 

Sad mi točno pojasni koji dio te instalacije je znanstvena fanstastika?

16 godina
moderator
offline
Linux – dečko koji obećava

Sama instalacija meni, iskreno, još od Red Hata nije bila nikakav problem i sve je totalno automatsko i čak brže od instalacije i Sedmice i Osmice (o Visti da ne pričamo).

 

EDIT: Naravno, ako netko misli na kasniju odvojenu instalaciju nedostajućih drivera, onda je to sasvim drugi par postola...

 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 16:37 (Drago).
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
Old Iggy kaže...

Brdo. Od susjedovog klinca do 90% helpdesk i pc admina u raznim firmama kojima je to posao, a linux kategorija španskog sela.

Susjedov klinac još nekako (a i tu ogroman utjecaj ima naše školstvo i okolina koja u startu nudi prvenstveno windowse), ali za helpdesk mi ne možeš reći da su obični korisnici.

 

TracerCPP kaže...

Instalacija Windowsa (pogotovo od sedmice na dalje) nije nikakva znanstvena fantastika i može se bez problema objasniti čak i laiku, dok za linux se baš i ne bih složio.

Nije, al' brate nije ni instalacija linuxa danas. Jedini razlog zašto ja prčkam nešto pri instalaciji je da si namjestim btrfs i subvolume-e (jbm ti engleski u rvackom), inače bi mogao komotno odraditi instalaciju klikajući 'next'. Dakle, ako se instalira jedan OS, realno razlike nema, dokle god si untar oniih 90% podržanog hardvera. A izvan toga - ha čuj, to je linux danas.

 

Usporedio bi ga sa, štajaznam, automobilima na struju - imaš realna tehnička ograničenja i dok si unutar njih, sve će funkcionirati. Izvan njih si prepušten sam sebi. Možeš ga složiti sam ili platiti nekome da ti to napravi. Tako to ide na početku, dok si izvan uhodanih šablona. Tvrditi pak da auto na struju nije za cestu, jer ga ne možeš kupiti u dućanu i da sve "jednostavno radi", je glupo i netočno.

 

TracerCPP kaže...

Većina ljudi nema vremena za to i radije plate 1000 kn i uštede si dugoročno puno više vremena nego što vrijedi tih 1000 kn.

Sve to stoji, ali na kraju se uvijek završi na istom - običnom korisniku se OS instalira, ne instalira ga on sam. Ne samo to, običan korisnik uopće nema pojma kakvo računalo kupiti i, ako ne zna tražiti pomoć, izabere si jednog u Emezetti. Ako ima sreće da je upiknuo onog koji dolazi s Windowsima, upali i radi. Ako nema, onda zove susjedovog klinca. Ali ga u 99% slučajeva ne instalira sam.

Gledam te!
14 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
paradajz kaže...

Sad mi točno pojasni koji dio te instalacije je znanstvena fanstastika?

Vjerojatno je mislio na onaj dio o particijama, mada, iz vlastitog iskustva znam da se na istima pogube korisnici i kod instalacije windowsa.

 

Veliki Brat kaže...

Sve to stoji, ali na kraju se uvijek završi na istom - običnom korisniku se OS instalira, ne instalira ga on sam. Ne samo to, običan korisnik uopće nema pojma kakvo računalo kupiti i, ako ne zna tražiti pomoć, izabere si jednog u Emezetti. Ako ima sreće da je upiknuo onog koji dolazi s Windowsima, upali i radi. Ako nema, onda zove susjedovog klinca. Ali ga u 99% slučajeva ne instalira sam.

Ovo je činjenica. Ni sam ne znam u koliko situacija sam bio zamoljen da instaliram OS kod nekoga tko nema pojma što da radi s CD/DVD-om (OS) i računalom.

 

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 16:40 (mario.L_hr).
11 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
TracerCPP kaže...
Instalacija Windowsa (pogotovo od sedmice na dalje) nije nikakva znanstvena fantastika i može se bez problema objasniti čak i laiku, dok za linux se baš i ne bih složio. I opet nakon svega kopaj po forumima, traži drivere za linux (ako ih uopće ima za traženi hardware) itd. To se nikako ne može usporediti s situacijom kada je u pitanju Windows OS. Podrška je tu neupitno na Windows strani.

 

Probaj instalirati Mint pa nam javi kako je prošlo. Vjeruj mi, još je jednostavnije od Windowsa, čak i ako hoćeš da napraviš dual boot sa Windowsom. Čitava instalacija ima oko 5, eventualno 10 klikova ako se dobro sjećam. Mint mi je baš ostao upečatljiv zbog jednostavnosti instalacije. Ne mogu da se sjetim kakav sam imao ugođaj sa ostalim distribucijama prilikom instalacije.

Thing or two about hackers: http://www.smbc-comics.com/comics/20120220.gif
16 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
Veliki Brat kaže...
Old Iggy kaže...

Brdo. Od susjedovog klinca do 90% helpdesk i pc admina u raznim firmama kojima je to posao, a linux kategorija španskog sela.

Susjedov klinac još nekako (a i tu ogroman utjecaj ima naše školstvo i okolina koja u startu nudi prvenstveno windowse), ali za helpdesk mi ne možeš reći da su obični korisnici.

Itekako su obični, dapače. Veliki broj "većih" firmi čak ni ne daje njima izrade imagea i sličnih stvari za windoze već daju to sistem integratorima. A ne smijem ni zamisliti kako bi krenulo s linuxom.

 

@r3bl - nije problem OS, problem su driveri i ostalo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 16:44 (Old Iggy).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
mario.L_hr kaže...

Problem je s onim poslovnim korisnicima (znam ih par takvih {#}) koji su kupili nova računala s novim OS-om. Računali su idućih 3-5 godina koristiti ista a vidi vraga sad moraju "nadograditi" sustav. Osobno se držim pravila da OS mijenjam samo kad mijenjam računalo (i onda ako) a znam i dosta drugih koji se drže istog pravila.

Sedmica je nakon godinu dana (i nešto sitno) dobila SP1 i svatko ,tko je želio siguran i normalan rad ju je instalirao kroz Windows Updates.

 

Jedina razlika između toga i ove nadogradnje sada sa 8.0 na 8.1 je što se to sad radi iz Storea i što se na početku instalacije mora ukucati serijski broj (ako je verzija bila retail ili upgrade sa starijih Windowsa) ,dok kod OEM-a to neće ni biti potrebno.

Old Iggy kaže...

Uuuups, sorry, sad sam ovo vidio.

Znači, prebacujemo se samo za po doma? Nisam imao taj osjećaj.

Situacija je onda još i gora za linux.

Naravno ,i Drago je u članku naglasio da se ovdje radi o (pokušaju) kućne upotrebe. {#}

 

''Oni koji čitaju tiskano izdanje Buga možda se sjećaju mog ljetnog Tupog pogleda u kojem sam pisao da sam odlučio od raznih računalnih dijelova koji se godinama vuku po kući sastaviti što je više računala moguće i na kraju sam (uz kupnju ponekog novog dijela) došao do brojke od čak pet komada.''

 

O poslovnoj upotrebi nemamo ovdje šta pričat - otiđi do Konzuma i pogledaj samo na čemu su im kase - Red Hat.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 16:58 (kizo2703).
16 godina
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
Old Iggy kaže...
Veliki Brat kaže...
Old Iggy kaže...

... 90% helpdesk i pc admina u raznim firmama kojima je to posao, ...

... za helpdesk mi ne možeš reći da su obični korisnici.

Itekako su obični, dapače. Veliki broj "većih" firmi čak ni ne daje njima izrade imagea i sličnih stvari za windoze ...

OK, moramo li stvarno prolaziti kroz tematiku definicije običnog korisnika? A tek izrada image-a...

Gledam te!
16 godina
neaktivan
offline
Linux – dečko koji obećava

Ono što ljudi koji ne vide dalje od svojeg desktopa ne shvaćaju jest da je Linux industrijski standard npr. u embeddedu. Najprije ga je prihvatio  telekomunikacijski sektor (mrežna infrastruktura) još prije više od 10 godina gdje je uspješno zamjenio punokrvne RTOS-e poput VxWorksa ili OSE-a. Nakon toga polako ali sigurno ulazi u ostale grane, poput automobilske industrije u novije vrijeme. Kao i u klasičnim serverskim primjenama gdje je također oduvijek jak, ključ je u pouzdanosti, robusnosti i malim resursima potrebnim za rad. Linux nije nešto egzotično sa čime se igra grupica bradatih zanesenjaka i čudaka, nego mainstream, već odavno. Još kada bi naše tehničke škole i fakulteti to shvatili, a ne se hvalili time što su Microsoft partneri, onda bi i svijest o tome bila raširenija.  Ovako je žalosno da nam u firmu dolaze  ljudi koji su FER završili i uz iznimke onih koji su slušali par izbornih predmeta ili si iz znatiželje doma Ubuntu instalirali nemaju pojma o procesima, threadovima, IPC i ostalim osnovnim principima operacijskih sustava. Naravno jer se to kroz 5 godina kliktanja mišem po šarenim ikonama ne može naučiti.

 
5 5 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Linux – dečko koji obećava
Tom2 kaže...

Ono što ljudi koji ne vide dalje od svojeg desktopa ne shvaćaju jest da je Linux industrijski standard npr. u embeddedu. ...

 

 

Achievements unlocked:

This space for rent!
15 godina
online
Re: Linux – dečko koji obećava
hrvooje kaže...

Bit problema je u tome da proizvođači hardwarea:

  • ne žele trošiti novce na pisanje drivera i podršku za tržište od 1%
  • ne žele pisat drivere za Linux, jer im je drugi proizvođač OS-a uvjetovao, ako želiš da ti hardware radi na mom OS-u, ne možeš raditi drivere za druge OS-ove
  • pišu drivere za Linux, ali s puno manje uloženih sredstava od npr. drivera za MS, jer im se to manje isplati nego MS tržište (ovdje ulaze proizvođači grafičkih kartica)
  • daju dokumentaciju developerima otvorenih drivera pa onda ti isti sa sredstvima koje imaju pokušavaju napraviti šta se da i koliko se da

 

Kad bi se u ovo upumpalo puno više novaca kao što to radi MS, onda bi stvari bile drugačije. Pa MS je samo milijardu profućkao s tabletima na WinRT i nikom ništa. 

- ok.. ali zašto pljuckam po Canonicalu? Jer je do ubuntu 9-10 sve išlo prema boljem... i tad rez, unity, bloatware i (sad znamo) ciljanje mobilnih jednako kao i win8.

- upumpava se, kao posljednje prikupljanje (neuspjelo) koliko ono 32m$?? pitam za što, za mobitel, ne za desktop ili drivere. Primjećuješ li problem?

- btw, MS je ulupao/investirao 1.6 (po nekima i 2miijarde).. pošto dokazano znaju zarađivati, sigurno će im se isplatiti .. naravno ako ugrabe kolač na tom tržištu. (sjeti se mojeg promašaja tko je prvi, pobjednik ubuntu alpha 10, win8 pola godine kasnije. Od tad im je to jedini cilj.)

 

TracerCPP kaže...

Linux kao server - super, ali kao desktop jako teško. Tek eventualno tajnicama koje računalo koriste kao pisaću mašinu i za surfanje Internetom, no s obzirom na nedostatak podrške proizvođača hardware-a i software-a jako je teško Linuxu ponuditi sve ono što Windowsi imaju i na način na koji to Windowsi imaju.

 

Vidim da se tu dosta polemike vodi oko toga da li se na linuxu može nešto instalirati ili ne, da li ima ovo ili ono i sl. Čak i da Linux može riješiti sve te probleme pravo pitanje je kolika stručnost i vrijeme je potrebno da bi običan prosječni korisnik taj problem riješio? Da li uopće prosječan korisnik ima dovoljno znanja za takvo što ili koliko bi ga koštalo da mu to netko drugi napravi? S druge strane, Windowsi su krajnje user friendly. Korisnik uživa punu podršku kako za hardware tako za software, s time da po pitanju software-a ima puno širu paletu izbora nego li za Linux.

 

S obzirom da računalo koristim profesionalno i nemam vremena za petljanja po terminalu, googlanja i traženja po forumima kako se na linuxu nešto instalira (ako to nešto uopće i postoji) jasno je da ću kupiti Windows, a tih 1000 kn smatrati velikom uštedom svog vremena.

 -trenutno sam na 'desnoj' strani, ali pošto na klackalici ne vidim baypassa(?) nagnut ću se lijevo.

- ima izbora. Ponekad je izbor (prevelik) zapravo problem. Ponekad je dovoljno experimentiorati s desetak ''istih'' app iz repoa tražeči nešto npr za pdf pa da se uredan linuxoid uspaniči u uneredi disk. (štogod to značilo, google translator mi tako piše). Svi moderni OSevi userski, su danas dovoljno userfriendly, tj morali bi biti. --- i tu linux (power) useri ne shvaćaju razliku, upali i radi je prioritet, ne ALT aptgetati u CLIu nego klikati po šarenom GUIu, štoviše patentiranim gesturima prstićem ritmički mahati po ekranu kako bi se tamagootchi nahranio. Kao programeru ti vjerojatno nebi bilo tlaka natipkati switcheve za linker, ali to tad nije Štefica&Perica juzer.. to ona lijeva strana jednostavno ne razlikuje.

 

***

nešto bipolarno: Kao što nema nekog drivera za neki (ljevi {#}) OS, tako recimo nema ni za ovaj pravi (right?) ili desni, npr stari printer/scaner.. pa driver za 7/8/x64 jednostavno porizvođač ne želi izbaciti, biznis. Razlika je samo, na npr takvom uređaju postoji deklaracija, logo, npr win98 ili pingvin 2.6 .. i tad pod tim OSom radi. Proizvođač jednostavno ne želi napraviti nego tjera korisnika na kupnju novog uređaja, zbog 'pišljivog' drivera. Tu blagu prednost ima linux, jer može postojati open driver, koji ako ništa drugo, radi. Ali ni jedno nije krivnja ili zasluga OSa, nego interesa. Nešto sasvim drugo je requrements, deklaracija, koja se mora poštivati. Tu ubuntu suxa (zapravo user, dok je juzeru sve ok). Intel je nekad davno za svoj DEaccelerator 915G tvrdio da je AERO compatible,... i povukao ga, jer nije. Svejdno, postoji način kako se stariji HW može natjerati (preko wdm instalacije), ali može biti nestabilno. To je fijasko (manje bolan) intela. Koje opravdanje ima Canonical za Radeonke? Nisu kompatibilne ili ne rade? Upravo u vrijeme 2009-2010 su radile. Jednostavno izbačeno.

- na drugim distrama radi, nije do kernela nego do pogrešne odluke, ali izgleda da ih to ne dira, tj nije ciljana skupina. To je možda i Dragina pogreška, u izboru Ubuntua za test, možda bi (ako ima volje) mogao pokušati s bilo kojojom drugom distrom, standardne Debian, OpenSuse, mint.. preporuka ArtistX, pa čak i stariji Ubuntu. Tj neka distra koja je za DE za usera i za korištenje, jer Ubuntu izgleda ima drugi cilj, tad bi čitava tema možda imala sasvim drugačiji ton. (mada bi OS i dalje bio neki ljevi).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice