Linux – dečko koji obećava zaključana tema

poruka: 647
|
čitano: 99.507
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – dečko koji obećava".
17 godina
Re: Linux – dečko koji obećava
mario.L_hr kaže...
Old Iggy kaže...

Isto tako, za dobar dio sustava driveri se na windozama "sami nađu".

Isto ti je i s Linuxom, u velikom broju slučajeva sve radi samo od sebe bez potrebe za instalacijom vlasničkih drivera. Kod Drage je situacija da je htio instalirati drivere od ATI-a zbog igranja igara. Da li se može igrati sa slobodnim driverima ili ne, pojma nemam jer se ne igram. Što se tiče bežične kartice, ona je definitivno problematični komad.

Problem je u tome što još nisam naišao ni na jednu instalaciju koja bi radila isprve, bez ikakvih problema, bilo na brand mašinama bilo na složencima, osim ako se u startu nije poštivala HCL lista u detalje (no što 99% običnih korisnika ni ne zna što je, a kamoli da traži opremu prema tome).

Dragina situacija je apsolutno realna situacija i realan zahtjev. Nažalost, MS je tu puno fleksibilniji s neusporedivo boljom podrškom proizvođača i to je nešto što linux u skorom vremenu neće imati.

17 godina
Drago kaže...
Naravno, kome to ne smeta i spreman je biti linuxov komesar koji po forumima utjerava partijsku liniju potrebe za žrtvovanjem i "malo više truda" - neka se slobodno žrtvuje u svom infantilnom "aktivizmu".

Da, jer između "normalnog korisnika koji samo želi da nešto radi" i "komesara koji nešto utjerava" nema prostora, ali ono, ni milimetar!

Jer su iskustva nas koji smo instalirali linux na više konfiguracija, gdje je sve radilo od početka, nepostojeća.

Ali čekaj malo, izgleda da niti Win7 nisu za desktop? Hiljadu mu bubnjeva darkvuda, pa niti IBM PC nije za desktop! Čitavo nas vrijeme lažu...

Drago kaže...
Dakle, Linux ima stvarnih problema i ja mogu po treći puta linkati na stranicu s postotkom korisnika, a odgovor zajednice nije rješavanje problema, nego napad na onoga tko se usudi reći da problema ima.

Nisi rekao da problema ima (to na ovom forumu valjda svi znaju), rekao si da linux nije za desktop, što je velika razlika.

Old Iggy kaže...
Problem je u tome što još nisam naišao ni na jednu instalaciju koja bi radila isprve, bez ikakvih problema, bilo na brand mašinama bilo na složencima, osim ako se u startu nije poštivala HCL lista u detalje (no što 99% običnih korisnika ni ne zna što je, a kamoli da traži opremu prema tome).

Dragina situacija je apsolutno realna situacija i realan zahtjev. Nažalost, MS je tu puno fleksibilniji s neusporedivo boljom podrškom proizvođača i to je nešto što linux u skorom vremenu neće imati.

Sve što si napisao stoji, no ja i dalje ne vidim kako netko iz toga može izvući zaključak da "linux nije za desktop".

Mislim, pazi koja je to izjava - nema veze što ga milijuni koriste za desktop (što kaže ihush, 1% od čega?), veze ima samo što njemu ne radi.

I tako Drago, urednik najkvalitetnijeg i najutjecajnijeg informatičkog časopisa u nas, kao osoba s imenom i prezimenom, ovako nešto napiše bez imalo zadrške, ljudi to čitaju i misle da je to istina i da se linux nikako ne može natjerati da radi. A on je, kakti, simpatizer...

Smiješno mi je to, pogotovo iz perspektive korisnika kojem se svako nekoliko sruši AutoCAD, koji se susreo s Wordom 2003 i 2010 koji su se rušili pri otvaranju .docx datoteke i nakon primjene zakrpe (poznat bug), koji uredno održava starom stari laptop s WinXP, iako mu ih svake godine moram reinstalirati, jer bogtepita što radi s njim i ne želi linux, iako realno samo igra dvije igre, koje čak u XP-u moram pokretati kroz DOSbox.

Tak da ono...

Iz moje perspektive - desktop nije za desktop. Fakjea!

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 12:58 (Veliki Brat).
14 godina

Moja situacija ti je slijedeća:

• kućni složenac - AMD Athlon, ATI 3670 (ostalo je manje bitno) instaliran Ubuntu 13.04 ništa nisam trebao dirati
  • HP ProBook 4710s instalirana Mint Oliva i radi (problema sam imao kod instalacije ali je greška bila moja jer sam nepotrebno žurio)
  • DELL Inspiron 5720 instaliran Ubuntu 12.04 LTS i sada sve radi, problema sam imao s wi-fi karticom rješio prema receptu s ubuntuforuma

Na ovog HP-a sam instalirao hrpu raznih distribucija (služi za testiranje) i u većini slučajeva sve je prepoznato odmah. Instalirao sam hrpu raznih distri čak i par onih opskurnijih Možda je u pitanju samo sreća ili to što ovaj HP ima prilično uobičajenu konfiguraciju.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
mario.L_hr kaže...

Moja situacija ti je slijedeća:

• kućni složenac - AMD Athlon, ATI 3670 (ostalo je manje bitno) instaliran Ubuntu 13.04 ništa nisam trebao dirati
  • HP ProBook 4710s instalirana Mint Oliva i radi (problema sam imao kod instalacije ali je greška bila moja jer sam nepotrebno žurio)
  • DELL Inspiron 5720 instaliran Ubuntu 12.04 LTS i sada sve radi, problema sam imao s wi-fi karticom rješio prema receptu s ubuntuforuma

Na ovog HP-a sam instalirao hrpu raznih distribucija (služi za testiranje) i u većini slučajeva sve je prepoznato odmah. Instalirao sam hrpu raznih distri čak i par onih opskurnijih Možda je u pitanju samo sreća ili to što ovaj HP ima prilično uobičajenu konfiguraciju.

Treba nekad imati sreće i dovoljno staru mašinu. Nažalost, to je rijetko.

17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...

Da, jer između "normalnog korisnika koji samo želi da nešto radi" i "komesara koji nešto utjerava" nema prostora, ali ono, ni milimetar!

Naravno da ima. Većina korisnika Linuxa, uključivši i ovu raspravu je sasvim normalna. Ti si komesarski tip, zato si se i sad uzjogunio.

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Naravno da ima. Većina korisnika Linuxa, uključivši i ovu raspravu je sasvim normalna. Ti si komesarski tip, zato si se i sad uzjogunio.

Jok, uzjogunio sam se zbog onog što sam upravo dodao, ali ti to ne želiš shvatiti, jer si napisao da si simpatizer, što nisi i sad ti je glupo, jer uopće to nisi trebao pisati u startu i sve bi bilo OK. I zbog toga što si izveo nekakav generalni zaključak kroz svoje vlastito iskustvo, što je za nekog tvog profila al ono, stvaaarno ispod svakog nivoa.

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...

Old Iggy kaže...

Sve što si napisao stoji, no ja i dalje ne vidim kako netko iz toga može izvući zaključak da "linux nije za desktop".

Nitko nije ni rekao da nije za desktop. Problem je što nije za svačiji desktop.

A tu kreću "problemi". Da bi postao prilagodljiviji većem broju korisnika, jako puno toga treba mijenjati.

14 godina
Drago kaže...

Mene stvarno zanima kako bi se problem nepostojećih drivera riješio na našem forumu kada nije bio rješiv niti na službenom Ubuntuovom forumu dok sam proizvođač (D- Link) nije izbacio driver i za model DWA 127?

Nemoj ovo shvatiti kao napad na sebe (kažem ovo za svaki slučaj, iako sam siguran da ionako nećeš jer nisi forumski prgavac) jer te smatram kvalitetnim diskutantnom (a i ono s Ajsterom ti ne zaboravljam :-)), ali linuxaši moraju shvatiti da imaju tendenciju minoriziranja stvarnih problema i predstavljanja polovičnih "rješenja" ili workarounda kao savršene solucije, a koja to uopće nije. 

A kad netko poput mene kaže da mu to jednostavno ne radi - onda ili si glup, ili lažov i "licemjer"  kako mi je to ljubazno Bypass izvolio priopćiti.

Dakle, Linux ima stvarnih problema i ja mogu po treći puta linkati na stranicu s postotkom korisnika, a odgovor zajednice nije rješavanje problema, nego napad na onoga tko se usudi reći da problema ima

Dok god bude tako, korisnika će biti oko 1-2%, a vi možete skakati na sve što ja ili bilo tko tko ne koristi Linux (a probao je) kaže.

Ja razumijem da ne treba uvažavati one koji pljuckaju po Linuxu, ili bilo čemu drugome, a nisu probali. Ali ovi napadi na one koji sustavno kao ja pokušavaju postati korisnici, a svaki puta ima neka "sitnica" ne koriste Linuxu ni mrvicu, već mu odmažu

Drago, ne shvaćam ja ovu raspravu kao nešto osobno.

Da Linux ima problema znamo svi, da su stvari daleko od savršenih još bolje znamo, da nas proizvođači hardvera ne šljive ni 5% i te kako je poznato, da se ponekad treba dobrano pomučiti da nešto proradi i to je poznato, nekad se desi da nešto jednostavno ne proradi jer nema odgovarajućih drivera. To je naša realnost ali to ne znači da Linux ne valja ili da nije za običnog korisnika. naprotiv i te kako valja i dobar je. Ti si htio instalirati driver od proizvođača kartice, kojeg isti baš i nije bog zna kako naprvio. Jedno pitanje da li si sa defaultnim driverom imao problema? Nisi, jer kako bi inače koristio Ubuntu 2-3 dana. Jesi li pokušao zaigrati koju igru koristeći istog? Na ovo pitanje ne znam odgovor. Jesi li pokušao instalirati MS Office na Ubuntu koristeći Play on Linux? Očito nisi jer da jesi onda nebi imao potrebe koristiti Libr Office. Vidi čuda pa na Linux se mogu instalirati i programi rađeni za Windowse.IznenađenSmijeh A ono najvažnije nisi ni dotaknuo. Instalacijom Windowsa ili kupnjom računala s predinstaliranim windowsima dobiješ frišku figu od softvera (ili dobiješ hrpu smeće softvera od proizvođača računala). Nakon toga slijedi instalacija svega onoga što trebaš da bi računalo mogao koristiti. Nakon instalacije Ubuntua imaš sve što ti treba, ono što nemaš jednim klikom instaliraš iz Ubuntu Softver centra (pišem o Ubuntuu jer si ga ti ibnstalirao). Kad će to biti implementirano na Windowsima? Nikad a možda ni onda, mada store kojeg ima 8-ca vuče pomalo u tom smjeru.

Da si tu i tamo pročitao što pišemo u temi "Linux - pitanja i odgovori" (opet ja po istome, nadam se da će netko tko je željan isprobavanja i zapamtiti) vidio bi da pljuckamo i hračkamo po hrpi stvari. Ne valja nam ovo ili ono, odmah je udri svom snagom. Što god ti mislio o kapacitetima ljudi koji tamo pišu (ili ne mislio jer te Linux previše ne zanima) tamo ima ekipe koja svakom Linux korisniku može pomoći. Super stvar je u tome što ne postoji jezična barijera pa je sve puno lakše.

Što se tiče postotaka, koliko ih koristi/ne koristi Linux, zar je to mjerilo bilo čega? Ako je količina mjerilo bilo čega onda samo mogu reći, svijet je prepun "tehničara".

17 godina
mario.L_hr kaže...

Da Linux ima problema znamo svi, da su stvari daleko od savršenih još bolje znamo, da nas proizvođači hardvera ne šljive ni 5% i te kako je poznato, da se ponekad treba dobrano pomučiti da nešto proradi i to je poznato, nekad se desi da nešto jednostavno ne proradi jer nema odgovarajućih drivera. To je naša realnost ali to ne znači da Linux ne valja ili da nije za običnog korisnika. naprotiv i te kako valja i dobar je.

Ovo je contradictio in adjecto po definiciji.

17 godina
moderator
mario.L_hr kaže...

Što se tiče postotaka, koliko ih koristi/ne koristi Linux, zar je to mjerilo bilo čega? Ako je količina mjerilo bilo čega onda samo mogu reći, svijet je prepun "tehničara".

Pa naravno da jest. To je jedan vid metrike. Emocije o ovome ili onome može svatko imati kakve želi, ali brojke su egzaktne. 

Appleu su u post/pred-Jobsovo vrijeme svi bili krivi što ne kupuju Macove, i "ne razumiju" da je "megaherc na Motoroli kao dva na Intelu", kasnije da je PPC "superiorna platforma" (a opet se slabo prodaje), a kad imaš proizvod koji radi kao Mac sada ili iPhone ili iPad onda ti ne treba tražiti objašnjenja u drugima. Apple je promijenio sebe, i sve je nekako sjelo na svoje mjesto. 

Ekipa jednostavno prepozna što vrijedi, a taj se rat ne dobiva forumskim aktivizmom nego stvarnim "zicflajšom". 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 13:28 (Drago).
14 godina
Old Iggy kaže...
mario.L_hr kaže...

Da Linux ima problema znamo svi, da su stvari daleko od savršenih još bolje znamo, da nas proizvođači hardvera ne šljive ni 5% i te kako je poznato, da se ponekad treba dobrano pomučiti da nešto proradi i to je poznato, nekad se desi da nešto jednostavno ne proradi jer nema odgovarajućih drivera. To je naša realnost ali to ne znači da Linux ne valja ili da nije za običnog korisnika. naprotiv i te kako valja i dobar je.

Ovo je contradictio in adjecto po definiciji.

Dovoljno si star i imaš dovoljno iskustva pa molim da iskreno odgovoriš da li instalacija Windowsa na računalo prolazi bez problema, dječjih bolesti i mušica? Trebamo li zbog tih stvari nazvati Windowse lošim OS-om? Naravno da ne, probleme riješimo i nstavimo koristiti OS.

@Drago: Dobra usporedba. Ništa, onda. Svijetom vladaju "tehničari".

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 13:23 (mario.L_hr).
17 godina
mario.L_hr kaže...

Dovoljno si star i imaš dovoljno iskustva pa molim da iskreno odgovoriš da li instalacija Windowsa na računalo prolazi bez problema, dječjih bolesti i mušica? Trebamo li zbog tih stvari nazvati Windowse lošim OS-om? Naravno da ne, probleme riješimo i nstavimo koristiti OS.

Prolazi bitno jednostavnije nego ijedna linux instalacija. I to za sve vrste korisnika - neuke, mid, napredne.

Na stranu što je teško windoze nazvati izvrsnim OS-om, u desktop segmentu su lakši, prilagodljiviji, podržaniji i jednostavniji od linuxa.

12 godina
neaktivan
Linux – dečko koji obećava

Dok pročitam jednu stranicu komentara, druga nastane, pa opet ispočetka. Na kraju sam bio toliko blizu čitanja svega (došao do 11. stranice) ali sam odustao, nemam više živaca. Evo neki moj osobni stav kao malo naprednije informatički osvještenog studenta.

Ovako, imam višegodišnje iskustvo sa Windowsima (kao i svako u svijetu i kod nas) i nekoliko mjeseci iskustva sa "Linuxom" (Fedora 19 KDE). Imam i Hackintoš mašinu, ali nisam je puno puta pokrenuo. Windows mi nikako nije savršen, ali nije ni Fedora (niti bilo koja druga distribucija koju sam isprobao, a bilo ih je oko desetak). Ne slažem se sa ovim člankom jer je dosta pristran, u jednom dijelu kaže kako se "Linux" mora prilagoditi svakom hardveru, u drugom dijelu kako se korisnik ne želi prilagoditi njemu, i tako, ima 14 stranica vezanih za to, tako da neću o tome pričati.

Ono o čemu želim da pričam je šta običnim korisnicima odgovara. Ja gledam svoju Fedoru kao svoju djevojku sa kojom sam nekoliko mjeseci, recimo tako. Ne bukvalno naravno, ali želim da dočaram ono što mislim i ne mogu da smislim bolje poređenje. Nije savršena, nije najljepša, nije najfluidnija, komplikovana je, ali ima te neke sitnice koje me privlače toliko da je uvijek pokrenem ispred Windows 8ice u boot meniju. Dakle prirasla mi je srcu. Ima nešto u vezi nje što me uvijek vuče njoj. Lijepa je, a mogu se malo igrati sa njom i natjerati je na neki kompromis u mom smjeru. Sa Windowsom nemam te opcije. Tako je kako je. Ne mogu se igrati sa njim i to mi smeta.

Poenta: korisnici "Linuxa" samim tim što imaju više slobode imaju OS koji im je prirastao srcu, baš zbog toga, što se mogu igrati. Neke stvari na Windowsu mi smetaju godinama a ne mogu ih izmjeniti bez korištenja third party aplikacija sa kojima je velika šansa da ću virus da pokupim (tipa hoću da izaberem šta ću dobiti kao rezultat kada na desktopu ili u exploreru uradim desni klik -> new). Ta sposobnost da korisnici utiču na svoj OS i na to kako će da se ponaša je dovelo do toga protiv čega se većina onih koji pljuju Linux buni u ovoj temi - korisnici "Linuxa" su ratobroniji i sa više besmislenih argumenata će da brane svoj OS. Sasvim normalno i očekivano od strane mene.

Da zaključim:

Nemam ništa protiv Windowsa, nemam ništa protiv "Linuxa" (šta god vi smatrali pod tom riječi). Neka koristi šta god hoće ko god hoće. Korisnicima "Linuxa" odgovara nesavršenost. Korisnici Windowsa očekuju sve na dlanu. Međutim, imam nešto protiv ovog članka jer smatram da izgleda kao da je neko izdrkao po mom ekranu (bez uvrede autoru, ali svi znamo - pa i on sam - da je vrlo dobar izvještavač i da može puno bolje od ovoga da napiše, pa čak i uzimajući u obzir da je ovo rubrika osobni stav).

A ono protiv čega se apsolutno bunim, u potpunosti, je ponašanje prema Microsoftovim proizvodima u obrazovanju. Kao da ništa drugo ne postoji. Za 4 godine informatike u osnovnoj sam čuo jednom učitelja da spomene riječ Linux, a za 4 godine srednje nijednom (iako sam završio smjer računarski tehničar). Na visokoj školi slična situacija: Dreamspark, Microsoft Visio... I po meni najgluplji dio do sada: profesor mi je prihvatio da pišem seminarski na temu značaj slobodnog softvera, a isti moram da pišem koristeći MS Word i PowerPoint za prezentaciju. I to ne samo da moram, nego će se i ocjenjivati moje snalaženje u istom. Evo slika zahtjeva kao dokaz. U svakom slučaju ova tema će da mi fino predstavi uvod u psihu korisnika "Linuxa" protiv korisnika Windowsa.

Thing or two about hackers: http://www.smbc-comics.com/comics/20120220.gif

2 1 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ne želim ulaziti u tvoj osobni stav o Linuxu, jer vjerujem da bismo se lijepo poklali, ali ono što definitivno mogu zaključiti iz članka jest da te godine nešto jako smetaju u posljednje vrijeme, osjeti se. :D

Parva Diplodocus

8 0 hvala 1
14 godina
protjeran
Old Iggy kaže...

Kupio sam dell inspiron 17R prije dva mjeseca. Instalirao Ubuntu 13.04 glatko.

Zašto govoriš gluposti i trolaš bezveze.

Kakav narod, takva država.
17 godina
Bypass kaže...
Old Iggy kaže...

Kupio sam dell inspiron 17R prije dva mjeseca. Instalirao Ubuntu 13.04 glatko.

Zašto govoriš gluposti i trolaš bezveze.

Zato jer imam previše iskustva.

16 godina
mario.L_hr kaže...

Drago, ne shvaćam ja ovu raspravu kao nešto osobno.

Dobro ,ti možda ne ,ali dečki su se dobrano uzjogunili i shvatili to vrlo osobno:

Bypass: 1. ,2. , 3.

Veliki Brat

mario.L_hr kaže...
 A ono najvažnije nisi ni dotaknuo. Instalacijom Windowsa ili kupnjom računala s predinstaliranim windowsima dobiješ frišku figu od softvera (ili dobiješ hrpu smeće softvera od proizvođača računala). Nakon toga slijedi instalacija svega onoga što trebaš da bi računalo mogao koristiti. Nakon instalacije Ubuntua imaš sve što ti treba, ono što nemaš jednim klikom instaliraš iz Ubuntu Softver centra (pišem o Ubuntuu jer si ga ti ibnstalirao). Kad će to biti implementirano na Windowsima? Nikad a možda ni onda, mada store kojeg ima 8-ca vuče pomalo u tom smjeru.

Kratko i jasno: pa to su Windowsi ,to tako radi oduvijek - ja sam biram šta ću imati instalirano ,bez da prethodno moram micati polovicu predinstaliranih programa koji mi se ne sviđaju.

(nisam baš ljubitelj laptopa ,a i kad sam ga zadnji put kupovao ,prvo mi je bilo napraviti clean instal Windowsa i instalacija samo onih OEM programa nužnih za rad ,i čistih drivera ,bez ostalog OEM smeća vezanog za njih)

I nisam ovisan o nikakvom Storeu ili repozitorijima.

I to je sloboda ,u koju se vi kunete.

I nadam se da će tako i ostati.

r3bl kaže...
Poenta: korisnici "Linuxa" samim tim što imaju više slobode imaju OS koji im je prirastao srcu, baš zbog toga, što se mogu igrati. Neke stvari na Windowsu mi smetaju godinama a ne mogu ih izmjeniti bez korištenja third party aplikacija sa kojima je velika šansa da ću virus da pokupim (tipa hoću da izaberem šta ću dobiti kao rezultat kada na desktopu ili u exploreru uradim desni klik -> new). Ta sposobnost da korisnici utiču na svoj OS i na to kako će da se ponaša je dovelo do toga protiv čega se većina onih koji pljuju Linux buni u ovoj temi - korisnici "Linuxa" su ratobroniji i sa više besmislenih argumenata će da brane svoj OS. Sasvim normalno i očekivano od strane mene.

Evo ,još jedna tipična izjava [samo bez ljutnje ,ne mislim pod tim ništa loše]: samim radom u Windowsima ,ili surfanjem ,NEĆEŠ pokupiti virus!!

A o ratobornosti ,mislim da je dovoljno pročitati postove na gornjim linkovima.

r3bl kaže...
A ono protiv čega se apsolutno bunim, u potpunosti, je ponašanje prema Microsoftovim proizvodima u obrazovanju. Kao da ništa drugo ne postoji. Za 4 godine informatike u osnovnoj sam čuo jednom učitelja da spomene riječ Linux, a za 4 godine srednje nijednom (iako sam završio smjer računarski tehničar). Na visokoj školi slična situacija: Dreamspark, Microsoft Visio... I po meni najgluplji dio do sada: profesor mi je prihvatio da pišem seminarski na temu značaj slobodnog softvera, a isti moram da pišem koristeći MS Word i PowerPoint za prezentaciju. I to ne samo da moram, nego će se i ocjenjivati moje snalaženje u istom. Evo slika zahtjeva kao dokaz. U svakom slučaju ova tema će da mi fino predstavi uvod u psihu korisnika "Linuxa" protiv korisnika Windowsa.

Tu si u pravu ,i to je apsolutno neprihvatljivo ,sve odreda spomenuto: a ti mu možeš reći - ako mora biti BAŠ MS Office ,neka ti da licencu za njega.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 14:24 (kizo2703).
17 godina
odjavljen
Drago kaže...
r3bl kaže...

I po meni najgluplji dio do sada: profesor mi je prihvatio da pišem seminarski na temu značaj slobodnog softvera, a isti moram da pišem koristeći MS Word i PowerPoint za prezentaciju. I to ne samo da moram, nego će se i ocjenjivati moje snalaženje u istom. Evo slika zahtjeva kao dokaz. U svakom slučaju ova tema će da mi fino predstavi uvod u psihu korisnika "Linuxa" protiv korisnika Windowsa.

Ovo je protivno pravilima i propisima.

Ovo sam i ja čuo već puno puta, nije (nažalost) ništa novo.

Freak Show Inc.

2 0 hvala 0
17 godina
moderator
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

Ne želim ulaziti u tvoj osobni stav o Linuxu, jer vjerujem da bismo se lijepo poklali, ali ono što definitivno mogu zaključiti iz članka jest da te godine nešto jako smetaju u posljednje vrijeme, osjeti se. :D

Starmali dečkiću, evo ti jedan citat: 

" I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die."

This space for rent!
15 godina

Šta, zar androidi još uvik sanjaju električne ofce?

17 godina
moderator

Ostarjeli androidi...

liek this... liek this...
This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 14:24 (Drago).
12 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ostarjeli androidi...

BR sam stavio na popis literature za jedan od kolegija, tako da - pun pogodak! ;)

U tom svjetlu ima smisla da ti se ne sviđa Linux, ima neka uzrečica sa starim psima i trikovima ali trenutno se ne mogu sjetiti točno, ne služi me pamćenje više...

Parva Diplodocus
12 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Tu si u pravu ,i to je apsolutno neprihvatljivo ,sve odreda spomenuto: a ti mu možeš reći - ako mora biti BAŠ MS Office ,neka ti da licencu za njega.

Drago kaže...

Ovo je protivno pravilima i propisima. Ne postoji obaveza korištenja niti jedne posebne verzije Officea, pa ni samoga Officea u školama, premda kao učenik imaš pravo na poseban popust, a neki fakulteti i škole imaju bianco licence za sve svoje učenike. 

Ukoliko tvoja škola nema licencu i nije ti ju dala, svakako se obrati prvo profesoru, zatim ravnatelju, a ako i on podržava ovakvo ponašanje profesora, Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ovo je nedopustivo.

Koja si škola i imaš li broj telefona od tajništva?

Ovako, iako je zadao da se mora koristiti MS Office pri izradi seminarskog, meni naravno to ne pada na pamet. Imam piratsku verziju, ali se jednostavno ne osjećam dovoljno ugodno radeći nešto kreativno u njoj. Planiram koristiti OO/LO. Dobio sam template kako bi seminarski trebao da izgleda u .docx formatu. Potpuno ispravno ga je otvorio OO, bez ikakve greške, iako je relativno komplikovan dokument sa tabelama, sadržajem, futnotama i ostalim. Tako da planiram da nastavim koristiti OO, a prilikom eksporta čuvati u ODF formatu (nigdje se ne spominje ništa protiv toga, a MS Office ga u potpunosti podržava - bar se nadam da su upravu komentari prije mene što se toga tiče). Ja ću da budem zadovoljan, a i on će da bude kada otvori u MS Office-u (nadam se). Ista situacija vrijedi i za prezentaciju.

Ako mi taj plan ne uspije, itekako ću da se bunim, ne brinite se oko tog dijela. Sudeći da su fakulteti u čitavoj Bosni, a pogotovo u Brčko distriktu na tankom ledu (od tri privatna fakulteta koja su do nedavno postojala, ovo je jedini koje ministarstvo obrazovanja u distriktu nije zatvorilo prije nekih tri mjeseca), siguran sam da neće smjeti da rizikuju da idem do ministarstva i da će mi izaći u susret prije toga.

17 godina
moderator

Ti si iz BIH? Zanemari sve što sam ti napisao...

This space for rent!
16 godina
r3bl kaže...

Dok pročitam jednu stranicu komentara, druga nastane, pa opet ispočetka. Na kraju sam bio toliko blizu čitanja svega (došao do 11. stranice) ali sam odustao,..

...

Ja gledam svoju Fedoru kao svoju djevojku sa kojom sam nekoliko mjeseci, recimo tako. Ne bukvalno naravno, ali želim da dočaram ono što mislim i ne mogu da smislim bolje poređenje. Nije savršena, nije najljepša, nije najfluidnija, komplikovana je, ali ima te neke sitnice koje me privlače toliko da je uvijek pokrenem ispred Windows 8ice u boot meniju. Dakle prirasla mi je srcu. Ima nešto u vezi nje što me uvijek vuče njoj. Lijepa je, a mogu se malo igrati sa njom i natjerati je na neki kompromis u mom smjeru. Sa Windowsom nemam te opcije. Tako je kako je. Ne mogu se igrati sa njim i to mi smeta.

...

Da zaključim:

Nemam ništa protiv Windowsa, nemam ništa protiv "Linuxa" (šta god vi smatrali pod tom riječi). Neka koristi šta god hoće ko god hoće. Korisnicima "Linuxa" odgovara nesavršenost. Korisnici Windowsa očekuju sve na dlanu. Međutim, imam nešto protiv ovog članka jer smatram da izgleda kao da je neko izdrkao po mom ekranu (bez uvrede autoru, ali svi znamo - pa i on sam - da je vrlo dobar izvještavač i da može puno bolje od ovoga da napiše, pa čak i uzimajući u obzir da je ovo rubrika osobni stav).

...

...

A ono protiv čega se apsolutno bunim, u potpunosti, je ponašanje prema Microsoftovim proizvodima u obrazovanju. Kao da ništa drugo ne postoji....

do čapter eleven

- propustio si Dragin nalet Iljušinom na Tigrove i preokret kod Kurska..

djevojka (imenom Frida? Desa? ..)

- to bi objasnilo fanatičnu borbu oporbe vs Drago (naravno kao šala).

- pitanje slobode je iluzija. (razbijena kao tigrovi od papira {#})

- bez korištenja 3rd app? Naravno, OS nije aplikacija. Primarna tema je ubuntu 13, usporedbe s win su dozvoljene. Što u nekoj distri nije 3rd party app? Distra je samo odabrana nakupina tuđeg koda, u ovom slučaju Canonicalova odluka. dal je to FF, GUI, driver... ništa nije Canonicalovo osim (pogrešne) odluke i odgovornosti ako postoje problemi.

- možeš se ''igrati s njim'' ili ''igrati s njom'', izbor je tvoj. Sve je to soft, ... (ali ovo prelazi u hardcore?)

tako da je zaključak upitan.

školstvo ili RL

- pa da, stanje je takvo. po tom pitanju se i slažem. ... no i jedno pitanje s kontraargumentom, što bi djeca trebala učiti, o OSu kojeg koristi +90% ili +1%, pogotovo u teh.zanimanjima gdje je standard ACAD, u grafičkim Adobe, u officu (uredu-birokraciji..) je već odgovoreno... ?? Što, bi ti stavo u nastavni plan, možda i povijest bandanaikanskih lemura ili uzgoj pjegastih slonova? Škole imaju licence, gdje je problem? Ponovo, svjestan sam nacionalnih normi, komercijala.. ali i RL.

kad je nešto 90 vs 1, da, tad ono drugo ne postoji, osim kao statistička greška koja se usputno spomene. Jednako kao što (od gore nabrojanih zanimanja) ukoliko neki školski program uključuje npr servere, bilo bi glupo od nastavnika da ne spomene tj da glavna tema nije linux i unix, jer je sve na njima, u tom slučaju je pogrešno učiti o Nintendu ili DOSu. U auto školi se uči voziti osobni automobil, tek kasnije se uči autobus i sl. ako je potrebno, jednaka razlika. Ili predloži i potakni promjene. .. podržavam.

@ hrvooje, baypass..

- Dustra, ubuntu 13.x, Canonical, tko odlučuje što je legacy? npr 10.04 ima driver za stariji HW.

- requrements? Za usporedbu, win7-8 navode npr DirectX 9.0c i SM.2.0 compatible... da bi recimo bio omogućen AERO i slične điđe. Što piše kod Ubuntua?

Nije da ta kartica ne radi na ubuntuu, nego ne radi na novom ubuntuu, jer je promjenjen X... tko je tomu kriv ili odgovoran? ATI? On može biti za kvalitetu drivera, ali ne za odabir u distri dok to na lubuntu, xbuntu, mintu, ... radi.

- dan primjer dlinkovog rješenja, vidi ubuntu 10.10... ne ubuntu 13. jer je(?) izbačen support, ovdje nema opravdanja kao X ili je i wlan driver ovisan o GUIu?

- Dragin QuickTest je to, test. Radi-ne radi. Jednako kao polaganje ispita, pad, do idućeg termina. To ne znači da učenik mora znati sve, samo ono što je profesor pitao, pa čak i imati sreće da se pogodi baš ono što zna i prođe. Radi- ili ne. Drago nije tražio rupe, nije dobiop novac za propst u exploreru.. jednoatavno je provjerio dali je sadašnji ubuntu ono što (dečko koji) obečava, tj jednostavna besplatna (ili FOSS) laternativa. Po testu nije, može se natjerati. Inače je, uz ogradu, ako radi ono što korisniku treba.

- kako komentirati ''onda instaliraj MS Office u wine''? Jednako bi bilo onda instlairaj MS (platformu) ili sonypleyku..

- po čemu nije krivica Canonicala koji gurne LO u paket ako postoji bolji izbor? Zar nije jednako kao kriterij browsera, filemanagera..?? U gornjem primjeru user ni ne zna da je i LO dovoljan za PDF, pa oduševljeno instalira iz soft.centra neku app. Da, to radi i LO, MSO... Naravno Acrobat je često nezamjenjiv, opet ovisno o potrebama (manje o željama).

-dodatno, user ne zna kako se pod desnim klikom pojavljuju dokumenti koji se žele kreirati ''new..'', jednostavno, potrebno je imati odgovarajuću app, ostalo je automatika ili odluka developera ovisno o asocijacijama s extenzijom. Win to omogućava, ništa više (ni manje), samo korisnik i dev to trebaju znati i koristiti ako žele. Dalje nije stvar OSa.

itd. itd.

btw, Baypass, logička pogreška. Govori o onima 98%, nisu glupi. Dakle kaže winuseri ipak nisu glupi. .. jer je inače komentar da su glupi što plaćaju ako mogu imati free. Greška je u samoj logici. Pas nije konj, dakle mačka je konj. Drago ne kaže u toj rečenici ništa o 'mačkama', nego to ti namjerno pogrešno izvodiš, podgrijavajući flamewar, .. kao predznak slabljenju argumenata? ... slijedi novi Iljušinov nalet, samo da se Drago rearma i obriše cvikere na kožnoj politskoj kapici... {#} (NHF).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Bit problema je u tome da proizvođači hardwarea:

• ne žele trošiti novce na pisanje drivera i podršku za tržište od 1%
  • ne žele pisat drivere za Linux, jer im je drugi proizvođač OS-a uvjetovao, ako želiš da ti hardware radi na mom OS-u, ne možeš raditi drivere za druge OS-ove
  • pišu drivere za Linux, ali s puno manje uloženih sredstava od npr. drivera za MS, jer im se to manje isplati nego MS tržište (ovdje ulaze proizvođači grafičkih kartica)
  • daju dokumentaciju developerima otvorenih drivera pa onda ti isti sa sredstvima koje imaju pokušavaju napraviti šta se da i koliko se da

Kad bi se u ovo upumpalo puno više novaca kao što to radi MS, onda bi stvari bile drugačije. Pa MS je samo milijardu profućkao s tabletima na WinRT i nikom ništa. 

iPhone:You're holding it wrong. Always!

4 0 hvala 0
15 godina

Kako BR pod literaturu kad je riječ o filmu? Roman je SLAEO.

12 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
r3bl kaže...

Evo ,još jedna tipična izjava [samo bez ljutnje ,ne mislim pod tim ništa loše]: samim radom u Windowsima ,ili surfanjem ,NEĆEŠ pokupiti virus!!

Apsolutno se slažem. Jeste da manje redovno palim svoju Windows particiju, ali na njoj u zadnjih godinu dana nemam antivirus niti imam ikakvih problema sa virusima. Međutim ovdje sam u kontekstu napisao kada bih htjeo da malo više doradim Windows da bih morao da koristim neke third party aplikacije, dakle izlazio bih iz domene običnog surfanja i morao da preuzimam sumnjive aplikacije kojima ne mogu da provjerim kod. Šansa da instaliram nešto što ne želim ako ne obratim pažnju (a čak i tad) je približna 100% (čak i uz Adobeov Flash Player dolazi McAfee Security Scan ako ga ostaviš označenog ako se dobro sjećam).

Dakle upravu si, tipična izjava kojoj bih vrlo rado stao na kraj, međutim u ovom slučaju ne vrijedi. Pažljivo pazim šta pišem u ovoj temi jer živim za dan kada ću pročitati jednu konkretnu diskusiju vezanu za ovu temu bez flameovanja. Dakle trudim se maksimalno da izbjegnem bilo kakav flame u mojim komentarima.

17 godina
Drago kaže...

Ostarjeli androidi...

Ciljaš na Samsung S3? Lag, probelmi sa senzorima koji krivo detektiraju okolinu, random restarti i pražnjenje baterije, već dolazi S5... Ko nono u 90-ima

Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

ima neka uzrečica sa starim psima i trikovima ali trenutno se ne mogu sjetiti točno, ne služi me pamćenje više...

Ne možeš starog psa naučit novim trikovima.

A Linuksu su ponekad zbilja potrebni trikovi da proradi...

Drago kaže...

Ti si iz BIH? Zanemari sve što sam ti napisao...

Čak i fizika kao egzaktna znanost ponekad prestane funkcionirati u BIH, pa nije za očekivati da će pravo i sociologija kao varijabilne znanosti funkcionirati...

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
14 godina
neaktivan

Linux kao server - super, ali kao desktop jako teško. Tek eventualno tajnicama koje računalo koriste kao pisaću mašinu i za surfanje Internetom, no s obzirom na nedostatak podrške proizvođača hardware-a i software-a jako je teško Linuxu ponuditi sve ono što Windowsi imaju i na način na koji to Windowsi imaju.

Vidim da se tu dosta polemike vodi oko toga da li se na linuxu može nešto instalirati ili ne, da li ima ovo ili ono i sl. Čak i da Linux može riješiti sve te probleme pravo pitanje je kolika stručnost i vrijeme je potrebno da bi običan prosječni korisnik taj problem riješio? Da li uopće prosječan korisnik ima dovoljno znanja za takvo što ili koliko bi ga koštalo da mu to netko drugi napravi? S druge strane, Windowsi su krajnje user friendly. Korisnik uživa punu podršku kako za hardware tako za software, s time da po pitanju software-a ima puno širu paletu izbora nego li za Linux.

S obzirom da računalo koristim profesionalno i nemam vremena za petljanja po terminalu, googlanja i traženja po forumima kako se na linuxu nešto instalira (ako to nešto uopće i postoji) jasno je da ću kupiti Windows, a tih 1000 kn smatrati velikom uštedom svog vremena.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Moj PC  
0 2 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice