Kako Nvidia i Microsoft dvaput prodaju istu propal

poruka: 10
|
čitano: 9.408
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako Nvidia i Microsoft dvaput prodaju istu propal".
17 godina

"Nešto kao topljeni sir – kad pravi sir više nije za konzumaciju, sirana ga pretopi i prodaje kao nešto novo u trokutima omotanim folijom." - I can't unsee it now. 

9 1 hvala 0
8 godina

Drago baš naivan...AI iskače iz paštete...dobro jutro hrvatska..otvoreno...AP priča o njemu...vatikan izdaje svoje...triba taj hype iskoristiti...a kasnije

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Re: Kako Nvidia i Microsoft dvaput prodaju istu pr
Zdenka sir. 😂
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

"Ono kad RTX 4080 star 4 godine sa 16 GB VRAM-a pomete namjenski uređaj sa 128 GB memorije."

Koliko je RTX 4080 trošio prilikom tog pometanja?

Sve da je trošio podjednako (nije), logika u srazu s marketingom puši samo tako. ¯\_(ツ)_/¯

"Izvor: vlastito mjerenje, 168 izvođenja, sedam modela, osam tipova upita"

Zanimljivo, fali prvi model koji bih ja isprobao na tome: Gemma4 26B.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2026 12:23 (Mycroft).

0 0 hvala 0
18 godina

Nis pametno za dodati, osim hvala Dragi na odlicnom clanku!

Biti ce zanimljivo vidjeti kako cemo koristiti AI nakon posljednjeg poskupljenja, i koliko cemo moci lokalno procesirati, pogotovo sto je gotovo nemoguce vrtiti frontier modele lokalno (i sto su propriatery), a koliko cemo se maknuti sa Copilot/Claude/... na Opencode, Openrouter i kineske jeftine modele. Ovaj MS laptop je izgleda i nazalost dead on arrival.  

~~ sound sommelier ~~
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

"Naša su mjerenja, usput, pokazala da uređaj tijekom rada s velikim modelom vuče svega četrdesetak do pedesetak vata - ne zato što je štedljiv, nego zato što grafička jezgra gladuje čekajući memoriju". U protivnom laptop bi se pregrijavao, tako da je limit od svega 273 gigabajta očekivan. A ništa, čekamo desktop verziju ili N2/N2X

0 0 hvala 0
11 godina

Prvobitna najava Nvidie još 2025. godine išla je u smjeru da će kreirati ARM CPU s ugrađenom RTX grafičkom karticom. I to je trebao biti CPU opće namjene za desktope i mobilne uređaje. Dakle, Windows on ARM uz punu brzinu grafičke kartice kakve imamo danas na desktopima, uz potrošnju energije i zagrijavanje na nivou Macbooka. Kuda i zašto su zabrijali s ovim AI glupostima, nije mi uopće jasno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2026 21:25 (Thinker).

3 0 hvala 0
5 godina
Znaci kurcina za ai, sta je s igrama?
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina

Jako dobar članak na temu AI. Hvala! 

Kao i prethodni članci na istu temu.

Uspio sam zavrtiti lokalno model sa 235 milijardi parametara i dobiti 18 tokena po sekundi, i to je dosta pristojan rezultat za tako veliki model. Manji modeli od 30B do 70B su dosta brži.

Računalo je staro 2 godine. Me happy. Bit ce ok za development.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2026 8:13 (jozobozo).

0 0 hvala 1
17 godina
jozobozo kaže...

Jako dobar članak na temu AI. Hvala! 

Kao i prethodni članci na istu temu.

Uspio sam zavrtiti lokalno model sa 235 milijardi parametara i dobiti 18 tokena po sekundi, i to je dosta pristojan rezultat za tako veliki model. Manji modeli od 30B do 70B su dosta brži.

Računalo je staro 2 godine. Me happy. Bit ce ok za development.

Tko bi rekao da će i apple jednom biti kralj isplativosti 

https://www.youtube.com/@gaap86
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice