-
no zašto onda ,ako je Islam tako hjuman prema ženama,svako malo neka nesretnica završi sa kiselinom u facu,odrezanim nosom i ušima i ostavljenoj da umre u pustinji??Kamenovanje da ne spominjem..To su upravo oni koji smatraju da se dodljedno drže islama..
http://www.huffingtonpost.com/2013/02/27/aesha-mohammadzai-nose-ears-taliban_n_2773994.html
no zašto onda ,ako je Islam tako hjuman prema ženama,svako malo neka nesretnica završi sa kiselinom u facu,odrezanim nosom i ušima i ostavljenoj da umre u pustinji??Kamenovanje da ne spominjem..To su upravo oni koji smatraju da se dodljedno drže islama..
http://www.huffingtonpost.com/2013/02/27/aesha-mohammadzai-nose-ears-taliban_n_2773994.html
Islam je ono što je Kur'an naložio i Muhammed s.a.w.s odobrio.
Ugrubo rečeno.
Jesi li znao da npr. na bliskom istoku, većina kršćana imaju čak muslimanska imena?
Još jedna činjenica koja ide u korist medijima.
U Kur'anu i u Sunnetu (onome što je Muhammed s.a.w.s. radio i odobrio) NIGDJE ali baš NIGDJE ne piše da treba ubiti, da treba politi kiselom ženu da treba naštetiti IKOME.
I to što neki random lik sa bradom polije kiselinom nekoga nema apsolutne veze sa islamom, jer to krši sve islamska učenja.
Problem je što, kažem ti, mediji predstavljaju muslimane kao takve...
Ne kažem da je ta vijest što si mi poslao izmišljotina niti bilo što, već da nema nikakve veze sa islamom jer islam strogo zabranjuje takve postupke.
Zaboravih i komentirati odnos Muslimana prema ženama - žene su im robovi, nemaju ljudska prava koja imaju muškarci. Sad ne znam, možda ti možeš rastumačiti - jesmo li prema Kuranu svi jednaki ili nismo? Ako nismo, je li to OK, je li to pošteno?
Još jedna glupost.
Žena u islamu je najzaštićenija nego u bilo kojoj drugoj vjeri.
Žena u islamu predstavlja tvrđavu.
Ugrubo rečeno.
Dakle, ovo što sam napisao nije glupost, nego ti islam svodiš na čista teoretsku pojavu, na nešto što postoji samo zapisano u knjizi, ali ne i u stvarnosti. Mene takav islam ne interesira - o takvome islamu ni ne raspravljamo niti osobno imam želje i potrebe raspravjlati jer takav islam nije dio ljudskih života, nego pusta slova na papiru.
Drugim riječima, klasična cherry picking priča. Isto kao kod kršćanstva - oni koji rade svinjarije nisu pravi kršćani ili pravi vjernici. A pojedinci, poput tebe u ovom slučaju, uzimaju si za pravo određivati tko je pravi, a tko krivi vjernik. Takve stvari ovdje ne prolaze.
Zaboravih i komentirati odnos Muslimana prema ženama - žene su im robovi, nemaju ljudska prava koja imaju muškarci. Sad ne znam, možda ti možeš rastumačiti - jesmo li prema Kuranu svi jednaki ili nismo? Ako nismo, je li to OK, je li to pošteno?
Još jedna glupost.
Žena u islamu je najzaštićenija nego u bilo kojoj drugoj vjeri.
Žena u islamu predstavlja tvrđavu.
Ugrubo rečeno.
Dakle, ovo što sam napisao nije glupost, nego ti islam svodiš na čista teoretsku pojavu, na nešto što postoji samo zapisano u knjizi, ali ne i u stvarnosti. Mene takav islam ne interesira - o takvome islamu ni ne raspravljamo niti osobno imam želje i potrebe raspravjlati jer takav islam nije dio ljudskih života, nego pusta slova na papiru.
Drugim riječima, klasična cherry picking priča. Isto kao kod kršćanstva - oni koji rade svinjarije nisu pravi kršćani ili pravi vjernici. A pojedinci, poput tebe u ovom slučaju, uzimaju si za pravo određivati tko je pravi, a tko krivi vjernik. Takve stvari ovdje ne prolaze.
Uff, krivo si shvatio.
Želim da kažem da islam ima propise
Ti kažeš da ja uzimam za pravo određivati ko je pravi a ko krivi vjernik.
Predpostavio sam da ćeš to reći, stvarno jesam.
Ne određujem ja, nego jednostavno kažem da se krši sa svim islamskim učenjima ubiti nekoga, politi kiselinom i slično.
Nisam ja na taj koji će reći ko je pravi a ko krivi, niti mogu, niti SMIJEM po islamu.
To bi bilo automatski poređenje sa Allahom i jedan od najvećih grijeha.
Ali naravno da imam pravo reći da se krši sa Kur'anom ubiti nekoga itd. jer je Kur'an to zabranio. Imam, zar ne?
Na Allahu je da odluči.
Kakva teoretska pojava?
Htio sam čovjeku samo ugrubo približiti da islam ima neka pravila po kojima vjernik mora postupati.
Odnosno, pravila koja zabranjuju neke stvari
Izvini, ali opet si me krivo shvatio iza islam kao teoretsku pojavu.
Fudbal mora imati neka pravila, zar ne?
Dakle onaj koji igra po pravilima fudbal svodi na čistu teoretsku pojavu?
Ono što je u knjizi treba sprovesti i u stvarnost.
Zbog toga i jest u knjizi, zar ne?
Kakav te islam interesira?
Onaj "neislam" koji bombarduje?
Ako je tako, nastavite vi o njemu, samo sam htio reći da bombardovanje nema veze sa islamom jer nigdje u Kur'anu ne piše da treba ubiti nekoga i sl. već baš kao što je kolega rekao "Onaj ko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet, a onaj koji spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet"
Uvijek će biti odstupanja od pravila, i različitih tumačenja, ali ja u to ne mogu da zalazim jer nemam pravo
Samo želim da kažem da svi bombaški napadi, ubijanja, mučenja žena, da je to sve medijska propaganda...
Rijetko kad viđam nekog katolika ili muslimana primjerice da vrjeđa ateista jer ovaj ne vjeruje u ništa.
Ali viđaš, zar ne? I to ne zbog toga što ne vjeruje u ništa, jer takvi ljudi ne postoje, nego čisto onako - za bezveze.
Ali ipak, često se nađem uvrjeđen od ateista kada nazove vjernike (poput mene) budalama.
Bezrazložno vrijeđanje je za osudu.
Usput rečeno, zašto koristiš riječ ateist kad koristiš riječ vjernik? Ako je netko ateist, onda si ti teist, a ne vjernik. Ako si ti vjernik, onda je drugi nevjernik.
Uvreda je to nama vjernicima kad se priča da se ljudi osvješćuju jer više ne vjeruju.
Zašto uvreda? Jesi li ti objektivno, kritički analizirao dokaze pa si teist kao posljedica te analize, ili su te indoktrinirali od malih nogu? Kladim se da je ovo drugo u pitanju. Oni koji zaista objektivno, kritički, logički izanaliziraju dostupne dokaze ne mogu više biti teisti. To je što se tiče teizma/vjere.
Međutim, kad se govori o osvješćivanju, pogotovo u zadnje vrijeme kod nas, češće se zapravo govori o tome da ljudi postaju svjesni onoga što rade religijske institucije. Dakle, čovjek se može osvjestiti za najmanje dvije stvari u pogledu religija. Ne znam koja tebe muči. I zbog čega.
Ali zašto me ne pustite da vjerujem u što želim?
Kao prvo, ne vjeruješ u što želiš, jer vjerovanje nije pod utjecajem volje. Kao drugo, tko te drži? Jesi sam došao u ovu temu? Je li te netko tjerao da je čitaš? Nije. Dakle, što se tebe osobno tiče ti si ovo inicirao i sad nama kažeš da te im ne pustimo da vjeruješ što želiš.
Ako idemo malo šire - jesu li ateisti objavili da treba zabraniti religijski cenzurirano pretraživanje i time inicirali raspravu i time tebe ne puštaju da vjeruješ što želiš ili su teisti kreirali religijsko-cenzurističku tražilicu i pokrenuli sve ovo? Sve ovo što su ateisti napisali na ovoj temi napisali su kao reakciju. Dakle, nije da tebe ateisti ne puštaju da vjeruješ što želiš, nego teisti forsiraju svoja vjerovanja i običaje na sve ostale.
Rađe ću živjeti kao vjernik, umrjeti i saznati da sam bio u krivu nego živjeti kao nevjernik pa umrjeti i saznati da ima Boga.
Nemoralan stav znan kao Pascalova oklada - vjerovanje iz koristi. Nemoralno, ali i smiješno jer ti nisi birao hoćeš li vjerovati ili ne.
S prvim dijelom se uglavnom slažem, ima neprimjerenog ponašanja s obje strane, ali ja bih to pripisao pojedincu.
Zašto pretpostavljaš da ja (ili bilo koji vjernik) nisam objektivno i kritički analizirao svoju vjeru. Mislim vjerovatno više teist razmišlja o vjeri nego atesit. Da li ja nakon kritičke analize mogu biti teist ili ne ti ne možeš tvrditi jer velika večina ljudi u svijetu se ne slaže s tobom. Ti ovdje tvrdiš da su u pravu samo oni koji su ateisti, a svi ostali nisu sposobni pojmiti stvarno stanje stvari iako se puno pametniji ljudi od mene i tebe ne mogu dogovoriti oko jedinstvenog mišljenja te je ono temeljna ljudska sloboda i pravo svakog pojedinca te omalovažavanje nekoga tko je izabrao vjerovati je u najmanju ruku nepristojno (iako podržavam svaku raspravu i iznošenje vlastitog mišljenja).
Nije stvar da se meni brani da vjerujem što ja želim, ali se teizam kao takav omalovažava, a ateizan naziva naprednim te intelektualno superiornim (dokazi u čitanju ove teme).
No da ne odemo totalno u offtopic što se tiče tražilice. Ja sam protiv cenzure, ali ako tražilica postoji kao izbor onda ne vidim nikakav problem s njom.
Za kraj zašto ti misliš da čovjek ne može birati hoće li vjerovati ili ne???
EDIT
Prespor sam ja za ovu raspravu :)
Možda bi trebalo otvoriti drugu temu za međureligijske i ateističke rasprave, jer mislim da će se ovdje uglavnom svi složiti da ako je tražilica jedini izbor i nametnuta onda nije dobra.
Zato jer ste u pravilu indoktrinirani i vodite se "logikom" kojom su vas indoktrinirali, koja uključuje neprihvaćanje znanstvenih otkrića i zaključivanje protivno dokazima.
Velika većina ljudi u svijetu ne zna što za mogućnost postojanja osobnog božanstva znači potvrda Higgsovog polja, a isto tako velika većina ljudi ne zna da je svemir ravan, da je prema trenutnim saznanjima ukupna količina energije u svemiru 0 te da je isti mogao nastati "ni iz čega", sam od sebe.
Znaš li ti te stvari? Jesi li ih uključio u svoje analize? Kako onda možeš tvrditi da si kritički analizirao svoju vjeru?!
Ono što znamo o svijetu upućuje da ne postoji opravdan razlog smatrati da postoji bilo teističko, bilo deističko božanstvo. Znanstveni skepticizam ti govori zašto nije pametno prihvaćati teze bez dobrih argumenata.
Niti si izabrao vjerovati, niti te ja omalovažavam. Ako si se ti uvrijedio na nešto što sam napisao, a što je istinito i opravdano, to je tvoj problem, a ne moj. Ako smatarš da sam te nečim omalovažio, navedi čime konkretno i zbog čega to smatraš.
Ja osobno ateizam ne nazivam naprednim te intelektualno superiornim, nego kažem da ateizam kao takav ne postoji. Ateizam je samo riječ kojom opisujemo da tu nema teizma, da tu nema teističkih vjerovanja.
Što se tiče teizma - isti se širi indoktrinacijom, kad djeca još nisu sposobna kritički razmišljati, i podrazumijeva vjerovanje bez dokaza, tako da omalovažavanje istog ne samo opravdano, nego i nužno, jer je isti štetan za razvoj čovjeka. Kad se jednog dana djecu prestane indoktrinirati i kad se im se kad su informirani i punoljetni objektivno predstave teističke ideje, onda možemo raspravljati o tome koliko je opravdano omalovažavati teizam. Danas je stvar i više nego jasna.
Tražilica je važan servis i bitno je da ne skriva informacije, odnosno da ne otežava edukaciju. U ovom slučaju tražilica se koristi kao religijski/politički i antiedukativni alat.
To je činjenica - naše se vjerovanje formira na osnovu našeg iskustva, prethodnog znanja, trenutnih dokaza i načina interpretacije dokaza. Napravi mali test - ne vjeruj jedan dan. Ma šta - uzmi plavu kemijsku olovku, njome napiši na papir mačka i onda odaberi vjerovati da si na papir crvenom olovkom napisao pas.
Ajde ako to uspiješ, promijenit ću mišljenje.
Fakat ne kužim o čemu ti pričaš. O kritici Kurana kao literalnog djela? Ja ti pričam o kritici Islama kao religije - od toga koji običaji vrijede u Islamu, kako se odnose prema jedni prema drugima i prema ostalim skupinama, kakav pogled imaju na ljudska prava, kako se odnose prema ženama itd. Prouči recimo Christophera Hitchensa - imaš tonu videa na YouTubeu, te Pata Condella koji se bavi kritikom moderne, svakidašnje religije.
Problem je u tome što se muslimani javno ne odriču tih skupina i ne osuđuju njihove postupke. Islam je ono što muslimani rade u ime islama. Isto kao što je kršćanstvo ono što kršćani rade u ime kršćanstva.
Kritizira se islam jer bez islama do toga ne bi moglo doći! Jer je motivacija religijska i jer je religijski opravdana!
Imaju li u islamskom svijetu žene ista prava kao i muškarci? Ne samo na papiru, nego i u praksi? Nema zemalja u kojima moraju prekrivati glave? Mene ne zanima što piše u nekoj staroj knjizi, nego me zanima kako se ljudi ponašaju jedni prema drugima. Nisu li muslimani spremni skinuti glavu nekome tko ih uvrijedi rugajući se na neki način (tekst, stripovi) njihovom proroku Muhamedu? Nemaju kazne za blasfemiju? Sloboda govora? To što je Rushdie dobio fatvu, to su se samo zezali, nisu mislili ozbiljno? Što je s
kiselinom na žene/djevojke? I uvijek negdje nađu opravdanje, čak i oslobađaju krivnje one koji su unakazili žene i djecu kiselinom! Prema istraživanju iz 2008. 83% Egipćanka bilo je seksualno napadnuto, a Muslimanska braća su protiv toga da se prihvati UN-ova deklaracija o pravima žena.
Ima recimo jedan zanimljiv događaj čak ne iz islamskih zemalja - Lawrence Krauss došao na debatu na UCL s nekim muslimanom, a oni su segregirali publiku na muške i ženske.
Mislim - mi živimo u relativno civiliziranoj zemlji. Ne znam gdje ti živiš - pretpostavljam isto. I sad od doma, zaštićen zapadnjačkom civilizacijom, pričat ćeš o tome što Islam propovijeda (tj. iznosit ćeš svoju interpretaciju), ignorirajući ono što se događa u svijetu, poglavito na srednjem istoku?
Ili ćeš reći da mediji lažu, izmišljaju ili što? Mislim, možda sam u krivu - ali onda bih molio argumentirane tvrdnje da žene u tim zemljama imaju ista prava kao i muškarci, na papiru i u praksi, te da se nad njima ne vrši nasilje u obliku silovanja, bacanja kiseline u lice itd.
Osuđuju li muslimani takve postupke svojih kolega (mislim, vidimo da ne osuđuju sudovi, ali eto - možda običan čovjek osuđuje)?
Sve odgovore u vezi toga si mogao naći ako odvojiš vremena i pogledaš one linkove koje sam stavio u svojem prijašnjem postu. Vrtimo se u krug bespotrebno. Vjeruj mi , ja potpuno razumijem o čemu ti pričaš, i kada pogledaš sto sam linkao vidjet ćeš da debela većina tvojih argumenata se nemoze prepisati pravom muslimanu, ovi ostali su uvijek u centru fokusa medija i propagande jer netko ima koristi od toga. Ta ekipa je izgubljena kao i oni što su u kroz stoljeća u *ime* Krista haračili i ubijali di su stigli.
Arapi su prije dolaska Muahmmeda s.a.v.s i objave Kurana bili jako unazadan narod, a mnogi primitivni običaji su i dan danas duboko ukorijenjeni u njihovu kulturu, i to nema veze sa Islamom.
Linkovi....
Ako je tako, nastavite vi o njemu, samo sam htio reći da bombardovanje nema veze sa islamom jer nigdje u Kur'anu ne piše da treba ubiti nekoga i sl. već baš kao što je kolega rekao "Onaj ko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet, a onaj koji spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet"
Uvijek će biti odstupanja od pravila, i različitih tumačenja, ali ja u to ne mogu da zalazim jer nemam pravo
Samo želim da kažem da svi bombaški napadi, ubijanja, mučenja žena, da je to sve medijska propaganda...
Ne pričaj gluposti. Dobar dio tvoje svete knjige se bavi upravo ratom protiv nevjernika. Pogledaj samo ove citate:
Against them make ready your strength to the utmost of your power, including steeds of war, to strike terror into (the hearts of) the enemies of Allah and your enemies and others besides, whom ye may not know (8:60)
Strive hard (Jihad) against the Unbelievers and the Hypocrites, and be firm against them. Their abode is Hell,- an evil refuge indeed. (66:9, See also 9:73)
Remember thy Lord inspired the angels (with the message): “I am with you: give firmness to the Believers: I will instill terror into the hearts of the Unbelievers: smite ye above their necks and smite all their finger-tips off them.” This because they contended against Allah and His Messenger: If any contend against Allah and His Messenger, Allah is strict in punishment. (8:12-13)
O Prophet! Exhort the believers to fight. If there be of you twenty steadfast they shall overcome two hundred, and if there be of you a hundred (steadfast) they shall overcome a thousand of those who disbelieve, because they (the disbelievers) are a folk without intelligence (8:65)
Not equal are those of the believers who sit at home… and those who strive hard and fight in the Cause of Allah with their wealth and lives” (4:95)
Dakle islam nedvosmisleno poziva na rat protiv nevjernika. To ni u kojem slučaju nije obilježlje neke mirne religije.
Izvini, ali nemam vremena, Slozimo se da se ne slažemo i tu završimo priču. Jer kako si krenuo ovo se može pretvorit u scenarij iz Santa Barbare i Star Treka.
Ne pričaj gluposti. Dobar dio tvoje svete knjige se bavi upravo ratom protiv nevjernika. Pogledaj samo ove citate:
Against them make ready your strength to the utmost of your power, including steeds of war, to strike terror into (the hearts of) the enemies of Allah and your enemies and others besides, whom ye may not know (8:60)
Strive hard (Jihad) against the Unbelievers and the Hypocrites, and be firm against them. Their abode is Hell,- an evil refuge indeed. (66:9, See also 9:73)
Remember thy Lord inspired the angels (with the message): “I am with you: give firmness to the Believers: I will instill terror into the hearts of the Unbelievers: smite ye above their necks and smite all their finger-tips off them.” This because they contended against Allah and His Messenger: If any contend against Allah and His Messenger, Allah is strict in punishment. (8:12-13)
O Prophet! Exhort the believers to fight. If there be of you twenty steadfast they shall overcome two hundred, and if there be of you a hundred (steadfast) they shall overcome a thousand of those who disbelieve, because they (the disbelievers) are a folk without intelligence (8:65)
Not equal are those of the believers who sit at home… and those who strive hard and fight in the Cause of Allah with their wealth and lives” (4:95)
Dakle islam nedvosmisleno poziva na rat protiv nevjernika. To ni u kojem slučaju nije obilježlje neke mirne religije.
Prvo si naveo 60 ajet 8 sure.
Odmah poslije tog ajeta, dolazi
"Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna" (8:61)
Molim te prestani izvlačiti ajete bez konteksta i pročitaj ajet koji je prije i poslije, kako bi bolje razumio ;)
Moraš znati u kom je kontekstu objavljen ajet.
Moraš znati da su ti ajeti objavljeni kad su mušrici i nevjernici napadali na vjernike...
Ajeti su objavljeni kao pravila u ratu a ne inače...
Dakle islam nedvosmisleno poziva na rat protiv nevjernika. To ni u kojem slučaju nije obilježlje neke mirne religije
Trebao bi pročitati cijeli Kuran, da bi vidio što isti uči, ovo što radiš je jeftino vađenje iz konteksta, pogotovo kad neznaš pozadinsku priču i povijesne događaje koji su se dešavali u tom stoljeću i kakva ekipa su bili akteri.
Uostalom, Isus je bio prekrasan čovjek bez grijeha i zla u sebi ako je bar pol onog što je zapisano o njemu, pa su ga opet pribili na križ.
Mislim da to sve govori.
Današnje random kategorije skoro svakog porn sajta:
Bondage, Bukkake, Camel Toe, Double Penetration, Fetish, Fisting, Shemale,Gangbang, Orgy,Forced, Rough, Fetish,Mature, Granny, Pissing, Threesome, Brutal, Rape, Barely Legal (ustvari jailbait)
Ti si mali informiran!
Pošto me te boleštine ne zanimaju morao sam otvorit neki random sajt da prepišem kategorije, jer očito su postale standard.
Mali je stariji od tebe 6 godina, još možeš ić po šibice i sebi po sladoled :)
Ova tražilica zapravo nije cenzura jer je neobavezna. Tko želi imatio ograničen pogled na svijet i druge religije neka u njoj uživa.
Ono što meni smeta kod religija je agresivno forsiranje primitivnih crkvenih uvjerenja na ostatak naroda, Hrvatska je odličan primjer. Vjernike nitko ne smije vrijeđati a oni smiju vrijeđati druge i oduzimati im prava.
Ja sam na Fejsbuku išao čitat postove. I nađem sliku koja uspoređuje obične vjernike s nacistima i komunistima (kao da ubijaju). Kažem lijepo to nije istina. Na to postavljač te slike počne mene vrijeđat, govoriti da Isus nije nikad postojao a da sam ja luzer.
I to nije bilo prvi put. Tako je stalno. Ali dobro ponosan sam što se još mogu u miru prekrižiti kraj raspela.
Kada su neki ljudi htjeli potpisati peticiju Za Obitelj napali su ih fizički pripadnici LGTB zajednice, koja putem TVa i ostalih medija ionako tlači ostale svakodnevno.
smijesni muslimani a jos smijesnija njihova vjera...
Molim te prestani izvlačiti ajete bez konteksta i pročitaj ajet koji je prije i poslije, kako bi bolje razumio ;)
Priznajem pogrješio sam. No nisam u krivu kada kažem da islam nije religija mira niti je ikada bila religija mira.
To što se događa u određenim zemljama nije nikakva medijska propagnda. Svaki dani milijune ljudi (posebno žena) bude zlostavljano psihički, fizički i seksualno u ime islama. I to jest pravi islam, sviđalo se to vama ili ne.
Evo ljudi o čemu ja pričam cijelo vrijeme! Živi dokaz...
Zar je čovjek nešto pogriješio? Mislim da je došlo vrijeme kada ljudi trebaju prestati vjerovati u bajke.
"The only problem with Islamic fundamentalism are the fundamentals of Islam," says Harris. "To call Islam a religion of peace ... is completely delusional."
-
Svi vi sto mislite da je Islam normalna vjera pošaljite svoje sestre, cure, žene ili majku u bilo koju islamsku zemlju da provede mjesec dana, pa ih onda pitajte kako im je bilo.
Ja poznajem jednog covjeka koji je 20 godina vozio kamijone po islamskim zemljama i rekao je da bi prije ubio zenu i kćer nego ih poslao da tamo zive.
zivi dokaz cega?
Neću više o nikakvoj manipulaciji ni ničem tome. Ne znam kako sam to bio shvatio ili ne, uglavnom neću dalje kompromitirati svoje poštenje. Samo znam da to nisam napisao kako bi išlo protiv nečega već za nešto. Nije mi cilj vrijeđanje već razumijevanje.
Nadam se da neće svakako biti default. Tko želi nek koristi. Ali ja bi rado da ljudi prihvate moralna načela koja se površinski otkrivaju u izboru zabranjenih pojmova pretraživanja.
Točno. Bi li ti volio gledat grafički prikazana sva ubojstva i silovanja na TVu svakodnevno? Ona su cenzorirana jer ne bi. Isto tako se ljudima gade i druge stvari, s pravom.
Tebi, a ja ne govorim o tebi. Uzmimo za primjer običnog muškarca iz SADa. Pogledaj Show Jimmyja Kimmela ili statistike o tome.
Otkad je iskorištavanje ljubavi i tijela za takve svrhe normalnije od mog odlaska na misu? Okani se takvih stvari molim te.
Ja uopće nisam od religije učen da je Zemlja stara 6000 godina već 4 milijarde jednako kao što je bilo na biologiji. Štoviše udžbenik iz biologije kao i iz vjeronauka govorio je sličnim stajalištima te tome kako znanost pomaže Kršćanstvu i obrnuto, te da su neslaganja po pitanju hominizacije samo mala razlika koja se zasniva na nedovoljnoj istraženosti.
Ja sam rekao da sam za zabranu nekih sadržaja s liste. Isto tako cijelo vrijeme ističem da drugo ne treba zabranjivati.
MORAL. Ovisi koliko je moralan onaj koji cenzurira. Prema onome što mi kažu ja sam prilično moralan (iako uvijek može bolje, nikad nije dobro biti zadovoljan samim sobom) pa se nadam da nitko ne bi ostao zaglupljen ili zakinut time što bih cenzurirao. Štoviše, imali bi više vremena i manje šanse postati ovisni o nekoj vrsti ovisnosti ;)
zivi dokaz cega?
Vrijeđanja. Sjećam se teme gdje si vrijeđao Katoličanstvo ničim izazvan (redneck - pa su samnom na "drugu stranu" došli i muslimani).
Bez obzira što ti mislio o nečem to je tvoje mišljenje i NEMAŠ pravo vrijeđati nečiji religijski odabir. Moral, bonton... mislim da si zaboravio progooglati te riječi.
Pa imam jedno pitanje za ateiste(ako ih ima).Kako ateisti ne vjeruju da postoji ni jedno drugo bice iznad njih, ko nas je onda stvorio?
Ne treba ti razlog za ne vjerovati (u) nešto, nego ti treba razlog za vjerovati u nešto. Nemamo nikakvog opravdanog razloga vjerovati da postoji neko nadnaravno biće, a još manje nadnaravno biće koje se upliće u ljudske živote.
Ni ti zapravo nemaš razlog za vjerovati u takvo nekakvo biće, međutim od malih nogu, prije nego si bio sposoban kritički promišljati, indoktrinirali su te religijskim konceptima, usadili su ti ih pa imaš teistička vjerovanja bez da su prošla kroz kritički filtar.
Ne znam trolaš li, ali ću tu odgovoriti na pitanje kao da ne trolaš. Odgovor na pitanje "ko nas je onda stvorio" je vrlo jednostavan - nismo stvoreni. Prouči evoluciju i abiogenezu. Ako se pitaš tko je stvorio svemir? Ista stvar - svemir nije stvoren. Prouči "Universe from Nothing" od fizičara Lawrencea Kraussa.
Nekako mi se čini da i "obični" ateisti vjeruju u nekog tko je veći i inteligentiniji od njih... fizičare.
Pošto vidim kako je krenulo, povlačim se iz rasprave, rekao sam i previse toga, većina je preletila , čitala bez razumijevanja, roknula reply da bi se krenulo u verbalno mačevanje i OneUpmanship. Trpate sve u isti koš, brendiranje i miješanje pojmova i skupina,i iz petnih žila se trudite nadglasat, pola argumenata ne stoji kao činjenica čisto iz razloga jer niste informirani. To nije pravi pristup ovoj temi. Islam nije ono sto gledas na tvu i u dokumentarcu o teroristima, unazadnim arapima koji tuku žene i slično.
Ako se priča o Islamu, Kuranu, Muhammedu s.a.v.s i pravim muslimanima,onda trebate jos puno toga čitati gledati, i dao Bog upoznati pravog muslimana i imati prijateljski odnos sa istim da bi shvatili neke stvari.
Toliko bistre ekipe, ali nimalo mudrosti da se razluče neke različiti pojmovi, skupine, i načini života.
Linkove sam nabacio pa izvolite, izađite iz svoje komfor zone i educirajte se, jer ovo nije rat koji morate dobit pod svaku cijenu, ovakve rasprave bi trebale sluzit da obje strane nauče nešto novo a ne tko će koga nadjebat i biti u pravu. Prevazne su ovo teme za takav pristup. Pa nitko tu nikoga ne tjera da se preobrati niti mu oduzima njegovo pravo da vjeruje u što hoće, dozvolite ostalima istu privilegiju uz toleranciju , razumijevanje i pravovaljano educiranje oko materije koliko je god moguće.
Previše je mržnje i sljepoće u topic uletilo namjerno ili nenamjerno.
Lijep pozdrav forumašima ovog topica.
lā ʾilāha ʾillā l-Lāh, Muḥammadur rasūlu l-Lāh
Ali povijest je povijest. Oni jesu potomci zatvorenika i izgnanih iz VB.
Pretpostavimo da je to u potpunosti točno. Kakve veze to ima sa njihovom moralnošću? Impliciraš li ti da oni zbog toga ne mogu biti moralni i etični ljudi?
Vjeruj u što god hoćeš. Ja to nikom ne branim niti bi te vrijeđao - u tom je razlika.
Nitko vam ne bi smetao da vi samo vjerujete. Problem je kada vi na temelju tih vjerovanja ograničavate slobode drugih. Tada vas je potrebno podsjetiti što su ta vaša vjerovanja u stvarnosti:
A tebi bolje da počneš nešto vrijedno radit kako bi pomogo čovječanstvu, ili bar čitaj knjige, onu koju sam preporučio. Sve, samo prestani gledat cijele dane YT.
A tebi bolje da počneš nešto vrijedno radit kako bi pomogo čovječanstvu, ili bar čitaj knjige, onu koju sam preporučio. Sve, samo prestani gledat cijele dane YT.
Odakle si izvukao ovu glupost da ja po cijeli dan gledam youtube? Što ti sebi umišljaš da si?
Ističeš da drugo ne treba zabranjivati, ali drugo će svejedno biti zabranjeno. Gušit će se bilo kakva kritika islama, a i sve ostalo što nije u skladu s muslimanskim ćudoređem i tko zna kojim sve pravilima ne, ali recimo neke druge religije ili pak sekularna društva protiv mnogih sadržaja koji će biti blokirani nemaju ništa protiv. Kako god okreneš, tražilica će služiti i za političku cenzuru.
zivi dokaz cega?
Vrijeđanja. Sjećam se teme gdje si vrijeđao Katoličanstvo ničim izazvan (redneck - pa su samnom na "drugu stranu" došli i muslimani).
Bez obzira što ti mislio o nečem to je tvoje mišljenje i NEMAŠ pravo vrijeđati nečiji religijski odabir. Moral, bonton... mislim da si zaboravio progooglati te riječi.
pa ne znam cime sam te mogao uvrijedit, mozda istinom. znas, nije lako prihvatit istinu. mlacenje prazne slame je jedno, a cinjenicno stanje drugo. sve to na papiru izgleda super. zato ti savjetujem da prozivis par godina u hardcore islamskoj zemlji pa se javi, a ne iz sigurnosti balkana solit pamet drugim ljudima
a to sto se tice religijskog odabira... samo da te pitam; jesi ti nakon navrsenih 18 godina izabravo islam kao vjeru ili pod vjerski odabirom smatras onaj dan kad si roden? brkas pojmove sinko.