Diskovi - peterostruki

poruka: 23
|
čitano: 2.797
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Diskovi - peterostruki".
17 godina
neaktivan
Diskovi - peterostruki

Čini se da SSD neće tako brzo zamijeniti HDD.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't
stand one bit of competition

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Diskovi - peterostruki
Paolo2612 kaže...

Čini se da SSD neće tako brzo zamijeniti HDD.

Fina novost.
Ti ce diskovi bit sigurno jeftiniji od SSD-a ali brzina pristupa podatcima i citanje/pisanje??

C2D@3360mhz@1,35V,GA-P35-DS4,2GB DDR2 Kingmax@960mhz@2,2V
17 godina
neaktivan
Diskovi - peterostruki

Nece ih zamijeniti, ali ce se vec ugurati u nase kompove. Jedan 32 ili cak 64 gb SSD za OS i jedan puno veci mehanicki..

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Slazem se, nece ih (mehanicke) jos lako zamijeniti. Veseli me cinjenica da cu napokon moc napraviti backup svojih podataka na jednom disku, a sto reci za blueray filmove koji svaki zauzima 40-tak GB gdje s tim pa necu ih valjda kompresirati i izgubit na kvaliteti pa da ih nemogu gledati u 1080P.... Hvala sony...
17 godina
neaktivan
Diskovi - peterostruki

Ako to Sony uspije "pretvoriti" u novce to će biti veliki profit za tu firmu...

by Mario Novak.
Tko je bio prvi overclocker? Nikola Tesla,prvi je uništio električnu centralu tijekom OC-a.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mah dobijamo blu-ray sa velikim kapacitetom i umjesto da dobijemo rjesenje sa diskom od velikog prostora mi dobivamo ssd diskove koji su brzi..ako su ssd diskovi buducnost..onda sem brzine bih trebali da imaju i veci kapacitet jer inace gdje smjestiti podatke sa blu-ray-a odnosno dvd hdd (kojeg sam vec otpisao)
17 godina
neaktivan

Ma da, bit će to kombinacija - jedan SSD (makar i manji) na kojem će biti OS zbog brzine, a onda nekoliko mehaničkih diskova za pohranu podataka i raznorazne instalacije..

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
neaktivan

Spomenili su da će na prijenosnicima biti 1,6TB, a kolko će  bit na stolnom kompu? SDD diskovi su ok, ali su skupi, a i imaju malo prostora.

17 godina
neaktivan

1.6TB za 320GB = dakle pet (5) puta više.

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
17 godina
Diskovi - peterostruki

Čini mi se kao da je, od kad je otvoren ovaj forum, prosjek inteligencije ljudi koji ostavljaju komentare pao na pola...

Ne! Nije dobra kombinacija mali SSD i velik mehanički disk. Shvatite da su SSD-ovi u zamahu i normalno je da je novoj tehnologiji cijena visoka, a kapaciteti su u početku niski. Dapače, toliko je novo da se kod nas jedva može nabaviti. O 32 GB SSD-ovima se pričalo prije više od godinu dana (premda se i takvi kod nas jako rijetko viđaju), a sad u igru već ulaze 128/256 GB modeli. Da, cijena je bolesna (u usporedbi s mehaničkim diskovima sličnog kapaciteta), kao i svake NOVE tehnologije.

Strpite se. Samo je pitanje vremena kad će se 1TB+ SSD-ovi pojaviti po prihvatljivim cijenama.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

256GB SSD

još u svibnju prošle godine, pa...

521GB SSD

u travnju (ranije)

1TB SSD

u lipnju :)

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 1:23 (naxeem).
17 godina
Diskovi - peterostruki

Meni se čini da bi se ipak moglo desiti da popričekamo malo duže na te pristupačne SSD-ove od 1TB. Sad sam pogledao cene na Neweggu, trenutno nude samo dva modela od 64GB i oni koštaju $1095 i $1769, dok u isto vreme Seagate Baracuda 1TB košta $260. Dakle, cena SSD-a po gigabajtu je trenutno između 67 i 109 puta veća nego kod klasičnog hard diska

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 1:25 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Diskovi - peterostruki

Izvinjavam se zbog dvostrukog posta, ali drugi link u naxeemovom postu nam daje jednu prognozu o tome kad ćemo videti pristupačne SSD-ove: proizvođač tamo predstavljenog SSD-a od 512GB kaže kako očekuje da do 2012 cena SSD-ova po gigabajtu pasti na $2, dakle, za 4 godine, oko $2000 za 1TB, što je oko 10x niža cena prema kapacitetu u odnosu na današnju, ali teško da je pristupačno po mojim studentskim merilima. ;)

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 1:37 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

http://www.nextlevelhardware.com/storage/battleship/

17 godina
neaktivan

Ivane to je stara prognoza. Cijene već padaju i ti diskovi su već jeftiniji. Pristupačnih 250GB imat ćemo uskoro, a za backupe i veći storage nije potrebno još ići na SSD.

9 SSD-ova u RAID0 = win win :)

Pod 'pristupačnih' ne mislim na studentski budget kao što je netko spomenuo, nego na budget za servere npr.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 1:50 (naxeem).
17 godina
Diskovi - peterostruki

Pa jedino možda za servere, performanse u onom članku su stvarno ubitačne, mada su ono koliko sam shvatio, među najbržim trenutno dostupnim SSD-ovima, pa im je cena još paprenija ($7000 za 144GB u vreme pisanja članka, tj pre 2 i po meseca). A za nas smrtnike... Naveo sam trenutne cene na Neweggu i ne verujem da cena po gigabajtu može da padne 10x za godinu dana, mislim da je oko 2 puta mnogo realnije. Verovatno ćemo nešto prihvatljivog kapaciteta i cene videti i pre 2012 pošto je to teoretski već sada moguće, Transcend JetFlash od 32GB se u SAD može kupiti za $150, ali će performanse takvih rešenja verovatno biti sasvim skromne (pomenuti USB drajv ima deklarisanu brzinu čitanja od 10MB/s i zapisivanja 3MB/s).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Diskovi - peterostruki

Pad cijena i rast kapaciteta SDD-a je neminovan. Svaki milijarder u IT industriji zna da je otvoriti postrojenje za proizvodnju SSD-a pa makar to koštalo i na stotine milona dolara,  pun  pogodak.

Ako  je  tko  čitao  tekst  (davno)  u  Bugu  da  SSD-ove  od  128  GB  može  prištiti  samo  američka  vojska  zna  koliko  je  tehnologija  odmakla  budući  da  je  nedavno  bila  vijest  o  SSD  disku  8xx  GB.  Eh  sad  koliko  će  vremena  proći  dok  tehnologija  pređe  u  područje  potrošačke  elektronike,  to  su  pitanja  za  analitičare.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Diskovi - peterostruki

Cijene SSD-a će padati 30-45% godišnje! Znači sadašnji mainstream od 1,8" 64 GB koji košta cca. 1000$ retail će iduće godine koštati 700$ druge 450$ treće 325$ ćetvrte 200$... ali sa time da će se i zapremina povećavati tako da će na kraju za pet godina disk skoro podjednake zapremine koštati nešto malo više od diskovnog.

5 do 10 godina i standardni disk sa pomičnom glavom će izumrijeti.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Diskovi - peterostruki

To je kao sa OLED ekranima. Jednom će biti jeftiniji i istisnut će LCD i plazmu. Treba rasprodati stare tehnologije.

Mehanički diskovi su sadašnjost, ali će ih jednoga dana ljudi gledati samo u muzejima. Ovo sa uvođenjem lasera je stara ideja, ali valna duljina lasera je ipak u području mikro metara (za plavi oko 0.4). Samo poluvodiči mogu ići ispod. A doći će i nanotehnologija u igru. Sve u svemu, za kapacitete ne treba strahovati...

Nikola Tesla and My Thoughts:
http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Maranello... ne 8xxx   ... već sam spomenuo 1000GB :-)

Da, ide odavno i više.

Cijene... eh.. Ja mislim da povećanjem proizvodnje kroz već godinu-dvije dana imat ćemo 128GB za $600.. a onda samo rastu kapaciteti...

17 godina
neaktivan
branko kaže...

To je kao sa OLED ekranima. Jednom će biti jeftiniji i istisnut će LCD i plazmu. Treba rasprodati stare tehnologije.

Stvar je u tome da proizvođači moraju otplatiti uloženu lovu u LCD-ove i plazme + još nešto i zaraditi. Prije toga neće gurati OLED. Po toj logici, onda ne znam koliko ima smisla nekome masno platiti Sonyu za tehnologiju koja se možda neće stići isplatiti, jer cijene SSD-ova i Flash memorija padaju i padaju.
17 godina
Diskovi - peterostruki

Što se tiče uspeha Sonyjeve tehnologije, sve zavisi od toga koliko je zrela i isplativa. Ukoliko ovakvi uređaji stignu na tržište u narednih nekoliko godina (pre nego što SSD-ovi stignu obične diskove) i ponude bolji odnos cene i kapaciteta od klasičnih diskova (što je za očekivati, s obzirom na najavljenu veličinu), sasvim je moguće da će produžiti život mehaničkim diskovima barem za još koju godinu. Zakasni li ili se pokaže skupom za proizvodnju, ništa od ovoga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Diskovi - peterostruki

Napokon...dosta je više CHS adresiranja. Iako gajim hebenu nostalgiju prema magnetskoj traci. :D

Kako će BIOS adresirati MBR na takvim diskovima tj. kako ih adresira?

Također pitanje količine tranzistora za veće volumene.

Za DRAM jedan tranzistor po bitu zapisa na volumenu od 1GB=8,589,934,592b= isto toliko tranzistora. Znači oko 8,5 milijardi tranzisotra.

Za 100GB x 100

Za 500GB x 500

Za 1TB x 1000!

Koliko danas imaju procesori....ne znam da li su prešli milijardu tranzistora na četverojezgrenim aritekturama.

Koliko god atraktivno, jednostavno zvuči preskupo za velike volumene. Pogotovo u SAN i NAS sustavima.

To više ima logike u primjerni kao sistemski diskovi ili u "mission critical" apliakcijama. No i onda nije badava.

Sve mi to govori da ćemo još dugo vremena koristit tehnologiju zapisa staru koliko i samo računalstvo.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice