AMD Serija 400 (Polaris)

poruka: 9.707
|
čitano: 804.757
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Re: AMD Serija 400 (Polaris)

Ni ne radi nikad lol (cooler na phoenix), samo kad igram bf + nafrljim grijanje

I dalje ne vidim zasto bi mu crkla od tog, jel samo jedna osla ili ? Možda se gornja zagušila, sacekajmo koji dan, brzo ce se cut za problem ako je do drivera. A nisu to ni tako nove grafe vise. Šteta, ali ne znamo jos sta je

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2016 22:44 (D3lBoy).
13 godina
neaktivan

Apsolutno me zaboli jer kako je i sam covjek napisao, sto me nasmijalo:

pekla 12 min na 200, fan iznad 30% a pratio temp, sve bilo normalno

To nekome normalno? Definitivno imam drugu definiciju normale od njega 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2016 22:47 (chaselol).
11 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Jedino šta bi se u nekom divljem svijetu moglo dogodit sa ULPSom je da on ugasi karticu (onda zaustavi fan i sve zivo, kartica ne radi), ali da kartica i dalje prima maksimalnu voltažu i posto fan ne radi zbog ULPS druga kartica se sprži. Ali to opet nema smisla jer ULPS gasi kompletnu drugu karticu, jedino da se zbrkala opcija no to nisam nikad cuo.

Meni je ulps uvijek bio upaljen* i nekad da bi ga ugasio nebi bilo dovoljno samo okacit u AfterBurneru nego bi morao registry key mjenjat manualno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2016 22:54 (D3lBoy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

gle taj hotfix je radjen nabrzinu za igre koje su aktualne pa su nesto sjebali sa powersaving opcijom za cf 

sto rezultiralo stavljanje obje grafe u taj mod sto nije normalno a sad eod.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
The_Fichek kaže...

2000kn je max. koji dam za grafu. Trenutno me najviše vuče MSI 470 za 1813kn u Centro.hr, zatim 2mj stara RX Nitro 470 za Njuškala za 1550kn, zatim RX Nitro 480 4GB, ali ta se bojim da bi bila preglasna (2000+rpm je previše..). Savjeti :) ?

Talijanski Amazon dila 470 Nitro za 210€ + poštarina (obično je +10€ za Kroejša):

https://www.amazon.it/gp/product/B01J1J7SIM/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=A11IL2PNWYJU7H

15 godina
Eol kaže...
The_Fichek kaže...

2000kn je max. koji dam za grafu. Trenutno me najviše vuče MSI 470 za 1813kn u Centro.hr, zatim 2mj stara RX Nitro 470 za Njuškala za 1550kn, zatim RX Nitro 480 4GB, ali ta se bojim da bi bila preglasna (2000+rpm je previše..). Savjeti :) ?

Talijanski Amazon dila 470 Nitro za 210€ + poštarina (obično je +10€ za Kroejša):

https://www.amazon.it/gp/product/B01J1J7SIM/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=A11IL2PNWYJU7H

A u HR je nitro 1750 ? 220 eura je 1671.89  .. kako se to isplati? Ili sam nešto propustio?

9 godina
D3lBoy kaže...

Jedino šta bi se u nekom divljem svijetu moglo dogodit sa ULPSom je da on ugasi karticu (onda zaustavi fan i sve zivo, kartica ne radi), ali da kartica i dalje prima maksimalnu voltažu i posto fan ne radi zbog ULPS druga kartica se sprži. Ali to opet nema smisla jer ULPS gasi kompletnu drugu karticu, jedino da se zbrkala opcija no to nisam nikad cuo.

Meni je ulps uvijek bio upaljen* i nekad da bi ga ugasio nebi bilo dovoljno samo okacit u AfterBurneru nego bi morao registry key mjenjat manualno.

slazem se,nema smisla.
ulps (ultra low power state?)
meni je na 290x(jedna nema veze ulps s crossfire) ulps upaljen kartica trosi 10w idle, ulps ugasen 50w idle.
ulps je zakrpa preko downclockanja i undervolta koja bi trebala zakrpit visok leakage ćipa.

brzina ventilatora bi trebala pratit temperaturu ćipa ,ne power stateove. ako je ovo istina , nije moguće da ulps može na neki naćin izgorit karticu.
tako da kartica je vjerovatno izgorila zbog neke druge greške,a ovaj je to poveza s driverima koje je baš taj dan instalira.

17 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Ja sam poslao direktno MSI-u upit do kolika je maksimalna dopuštena temperature za njihove grafička kartice (rx 480) za rad dakle operativna temperatura.

Odgovor sam dobio : 100 stupnjeva dakle to ja operativna temperatura na kojoj bi po njihovom jos uvijek sve trebalo biti u redu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2016 11:44 (toxic).
Moj PC  
2 2 hvala 0
9 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

ma sve to sa temperaturama je uglavnom nebitno dok god su u granicama tolerancije.

moja GTX 970 je radila na 80 stupnjeva (oko 97 cini mise da je termal limit), pa me nikad to nije zabrinjavalo niti stvaralo problema, dok god radi kako treba i pod garancijom je, who cares, i tako 2 godine, a komp mi radi minimalno 12 sati dnevno.

inace vecinu igri, koje imaju tu opciju igram u window modu, jer uvijek nesto usput i radim korisnoga dok se igram :), tako da mi sve graficke rade bar 10 sati u full loadu svaki dan

hardware me nikada nije zabrinjavao, ako ne dode vec nesto sa greskom, stvarno su mali postoci kvarova, GPU i CPU, bez obzira na kojim temperaturama radili

kao sto sam vec negdje naveo podatke sa servisa, RMA brandova GPU i CPU na hrvatskom trzistu je max 1,7%, neki brendovi imaju manje neki tu negdje.

tako da, samo kurite taj hardware moze to trpit svasta

p.s. da vam ne pricam kakva racunala ljudi donose na ciscenje, stvarno ne bi vjerovali da to sve radi bez problema :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Lol toxic, ti ocigledno neznas kaj se s svim komponentama na pcb-u desava na 100c°c...mozes si komotno izgasiti ventove na tim svojim grafama, javi dojmove kad postignu tu radnu temp od 100, neki nikako da nauce a vidim i taj iz msi-a...100°c? Lol
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina
protjeran

Jedno nubovsko pitanje, GPU temp koju ocitavamo se odnosi samo na chip ili?

11 godina
neaktivan

Da, no neke "kvalitetnije" kartice imaju VRM senzore, memory senzore i pcb senzore za temperaturu

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2016 12:34 (D3lBoy).
13 godina
toxic kaže...

Ja sam poslao direktno MSI-u upit do kolika je maksimalna dopuštena temperature za njihove grafička kartice (rx 480) za rad dakle operativna temperatura.

Odgovor sam dobio : 100 stupnjeva dakle to ja operativna temperatura na kojoj bi po njihovom jos uvijek sve trebalo biti u redu.

Wat ? Jel si svjestan kako to zvuci prika ? 

17 godina
DarthMarkus kaže...
toxic kaže...

Wat ? Jel si svjestan kako to zvuci prika ? 

Jel ti izgleda kao da me briga? imam mail od MSI-a, naravno da nije ovo preporučljivo no pitao sam ih koliki je maks i to je to.

100 stupnjeva ne mozes imati osim ako imas defektnu karticu.. ali eto dakle 100 stupnjeva je maks do kojeg se grafičkoj kartici ne bi trebalo ništa dogoditi.

9 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

recimo ovako laicki, visoke temperature ce smanjivati vijek trajanja komponenti na ploci (PCB), to stoji, ali i bas ne, jer taj tjek trajanja moze biti 3, 5, 10, 15 godina, zavisno od kvalitete komponenti koje su koristene za izradu.

problem nije samo do grijanja, vec i do hladenja, to jest, ucestalog zagrijavanja/hladenja komponenti, kod paljenja racunala i gasenja, kada graficka radi i kada ne radi

tu dolazi do "trosenja" kod ti velikih temperaturnih razlika, jer je PCB + IC (integrated circuit) napravljen koristenjem SMT-a (Surface Mount Technology)

ti IC su lemljeni, to jest povezani slojem lema, i onda tokom vremena, zbog ucestalih promjena temperatura, toplo/hladno dolazi do tankih pukotina medu tim spojevima, koje nisu vidljive okom

i onda takva pukotina odvaja elektricnu liniju, pinove na chipu, zavisno od mjesta pukotine, i dolazi do gresaka hardvera to jest to prestanka rada, odnosno graficka je pokvarena

zato je dobro imati nize temperature, jer se smanjuje ta temperaturna razlika toplo/hladno i samim time se produljuje vijek trajanja

dobar primjer su vam graficke koje se koriste za mining, one rade 24/7 i imaju uglavnom uvijek istu temperaturu, i kod njih ce vrlo rijetko dolaziti do kvara, koji su uzrokovani temperaturama, uvijek je nesto drugo razlog

ne znam da li sam shvatljivo ovo gore napisao, isprike ako nije bas sve tocno sto se tice naziva i tih stvari, nisam elektronicar :D

p.s.

imamo kupca koji kupuje vec par godina u prosjeku 8000 kom grafickih kartica kvartalno za potrebe tih mining farmi i pokvari mu se oko 80 kom na tih 8000, i nikada nije to zbog temperatura, s time da njegova kompanija ne udervolta graficke, i sve su AMD naravno

edit:

zaboravih napomenuti da u danasnje vrijeme svi GPU dolaze sa monitoringom unutar kartice, imaju "hard limit" na temeperature koje jezgra i VRM mogu doseci, i ako do toga dode, forsiraju rusenje drivera, reboot ili gasenje graficke

sva moguca sranja koja se mogu desiti sa grafickima je do samih vendora, koji ih izraduju, gdje naravno stede na komponentama, dijelovima koje koriste zbog razno raznih razlika i onda se ponekad gadno zeznu pa neki modeli ili serije mogu imati problema, ali kazem to je stvarno rijetkost s obzirom o kojim kolicinama se radi

GPU i CPU su stvarno vrhunske komponente i mogu vam garantirati da imaju uvjerljivo najmanje postotke RMA od svih mogucih proizvoda 

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2016 13:02 (X3M).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Stjepanj kaže...
Lol toxic, ti ocigledno neznas kaj se s svim komponentama na pcb-u desava na 100c°c...mozes si komotno izgasiti ventove na tim svojim grafama, javi dojmove kad postignu tu radnu temp od 100, neki nikako da nauce a vidim i taj iz msi-a...100°c? Lol

Znaš li ti što se dogodi na 100 stupnjeva na PCB-u i kada se već toga dotičeš educiraj me i pojasni mi i pokaži primjere, volio bih znati zaista što se dogodi PCB-u na 100 stupnjeva

Očekujem odgovor.

17 godina
odjavljen
AMD Serija 400 (Polaris)

Moja referentna ati 3850 je radila po ljeti tijekom gaminga na 90-100 stupnjeva bez problema. Je da je bila glasna ko avion i da je cijelo kućište bilo toplo na dodir ali sve je bilo stabilno i tako cc dvije godine bez kvara i greške.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@ toxic

Izgleda da ovdje svi znaju bolje od proizvođača...

( Moja gtx 750 single slot radna temp 82 st)

9 godina
neaktivan
toxic kaže...
Stjepanj kaže...

Znaš li ti što se dogodi na 100 stupnjeva na PCB-u i kada se već toga dotičeš educiraj me i pojasni mi i pokaži primjere, volio bih znati zaista što se dogodi PCB-u na 100 stupnjeva

Očekujem odgovor.

osim sto ce ti se poceti odljepljivati naljepnica sa serijskim brojem, nista drugo se nece dogodit :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2016 13:07 (X3M).
9 godina
slažem se s većinom ali puknut lem ili bga kuglice nisu niti 1% kvarova ,mozda i manje.

problem je s elektrolitom u alu kondenzatorima, imaš po netu cudo o tome za procitat u pdf-ovima proizvodjaca samih komponenti.

ukratko obrnuto proporcionalno je vrijeme rada kondenzatora s radnom temperaturom u vremenu, nije problem u grijanju/hlađenju nego isušivanju elektrolita dugotrajnim grijanjem, pa kartica ne radi jer kondenzatori više ne rade svoje kako bi trebali.

za miniranje se uzimaju kartice s tantalum kondićima ne alu elektroliti.
12 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Kartice se peku kad krepaju kako bi ih se oživilo a ovdje se pravi problem od "mizernih" 100°C.

Šalu nastranu, naravno dugoročno izlaganje toj temp nije "zdravo" ali 480ica će se preventivno ugasiti prije nego dosegne opasne temp, bilo vrma ili gpua - vjerujte provjereno sa red devilom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
X3M kaže...
toxic kaže...
Stjepanj kaže...

Očekujem odgovor.

osim sto ce ti se poceti odljepljivati naljepnica sa serijskim brojem, nista drugo se nece dogodit :D

meni se ta naljepnica odljepila

jel ta naljepnica uopce potrebna u slucaju reklamacije? tj ako vide da je nema, hoce li primiti grafu na servis?

9 godina
neaktivan
Fanu kaže...

meni se ta naljepnica odljepila

jel ta naljepnica uopce potrebna u slucaju reklamacije? tj ako vide da je nema, hoce li primiti grafu na servis?

ako imas racun neces imati nikakvih problema sa reklamacijama 

17 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

Danas ću kupiti Sapphire RX480 nitro pa me zanima da li 4 ili 8 GB. Trenutno sam na 1680*1050 rezoluciji, ali sljedeće godine kupujem novi monitor 1080p, a lako moguće i 1440p. Monitor će biti 60 Hz. Pretpostavljam da je 4 GB dovoljno i za 1440p, a 8GB treba za 4K. Igre su tipa gta, bf i slično. Procesor će najvjerojatnije biti i5 6600.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
ale329 kaže...

Danas ću kupiti Sapphire RX480 nitro pa me zanima da li 4 ili 8 GB. Trenutno sam na 1680*1050 rezoluciji, ali sljedeće godine kupujem novi monitor 1080p, a lako moguće i 1440p. Monitor će biti 60 Hz. Pretpostavljam da je 4 GB dovoljno i za 1440p, a 8GB treba za 4K. Igre su tipa gta, bf i slično. Procesor će najvjerojatnije biti i5 6600.

Od viska glava ne boli, razlika nije prevelika a ipak tih dodane 4 gb rama u buducnosti tko zna i budu pomogli.

Origin ID: ReaLazio
12 godina
ale329 kaže...

ako kupujes sad (GPU) za nesto u buducnosti (1080/1440 monitor), onda ne gledas sta je dovoljno sada (4gb) vec uzimas vise za svaki slucaj (8gb)

na tvom mjestu bih isao na 8gb umjesto 4gb 

9 godina
neaktivan
ale329 kaže...

kakve su razlike u cijenama tamo gdje kupujes?

ako ti nije bitna cijena onda 8GB pa si miran :)

inace XFX GTR 8GB ti je cijenom izmedu Nitro 8GB i 4GB pa si razmisli i o tome, a dobijes lako zamjenjive ventove, koji ti olaksavaju i ciscenje (i svijetle ako ti je to zanimljivo)

inace i nitro i gtr su super, obje

sretno

17 godina
neaktivan
TheDarkSide kaže...
ale329 kaže...

Od viska glava ne boli, razlika nije prevelika a ipak tih dodane 4 gb rama u buducnosti tko zna i budu pomogli.

Razlika je 380kn sad neznam da li to vrijedi toliko. Da li bi dobio nešto veći fps sa 8GB. Ako bi išao na 4GB onda bi razmislio o K verziji i5 6600, ali ako idem na 8 GB onda obični jer prelazim limit koji sam odredio za komponenete.

13 godina
neaktivan

Ne gledaj sad, nego u buducnost, ja sam uzeo MSI Gaming X od 8 GB-a, i zadovoljan, igram recimo jedan mod za civ6, koji trosi napocetku 4.5 GB VRAM-a..a kasnije cak i preko 7 GB-a VRAMA...proboa sam jucer shadow warrior 2, sve na ultra skoro 4 GB-a VRAMA...shavcas sta ti ocu rec? sve vece igre i hit igre trosit ce barem 3-4 GB-a VRAMA na ultra, ako ne i vise, a primjer ti je novi cod koji trosi preko 7

Origin ID: ReaLazio
9 godina
neaktivan
ale329 kaže...
TheDarkSide kaže...
ale329 kaže...

Razlika je 380kn sad neznam da li to vrijedi toliko. Da li bi dobio nešto veći fps sa 8GB. Ako bi išao na 4GB onda bi razmislio o K verziji i5 6600, ali ako idem na 8 GB onda obični jer prelazim limit koji sam odredio za komponenete.

ovako napravi i imat ces i 8GB grafulju i 6600K

odi u ducan koji ima nitro od 4gb i od 8gb, i da imaju XFX GTR ili recimo MSI 8GB(te 3 su ti najbolje i nemres fula s ni jednom, osobno mi je GTR #1)

odi do prodavaca i reci mu da bi kupio Nitro 4GB, ali da si spreman uzeti i Nitro 8GB ili XFX 8GB ili MSI 8GB plus da ces i kod njih uzeti 6600K, ali samo ako ti da rabat na kupnju, u iznosi koji ti se poklapa sa tvojom kalkulacijom koju si si zacrtao, mozda ces morati nadoplatiti max 100-200 kn, nakon rabata, ali ces imati i 8GB i 6600K

nemoj se nista sramiti, to je normalna stvar, nikoga ti nista ne zicas, samo pregovaras o kupnji, njima super jer ces jos kupiti jedan artikal i skuplju graficku, a i oni imaju razlicite marze po proizvodima, pa ce i oni dodatno zaraditi i uz rabat, ako im se potrefi proizvod

ovo govorim samo za maloprodajne ducane, zaboravi na webshopove :)

zaboravih napomenuti, ovo ti ne vrijedi za proizvode na akciji, tu ti ne mogu oni dati nikakav ozbiljniji rabat

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2016 15:44 (X3M).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice