Kako ukloniti particiju

poruka: 48
|
čitano: 24.050
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Kako ukloniti particiju
pitanje

kako da vratim hard da bude jedan cijeli a ne vise podijeljen u 2?

(radi se o jednom hradu podijeljeno u 2 na o 2  za spojit u 1)

Mcx Rexxar
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Kako ukloniti particiju
ma bolje ti je da particijie budu odvojene, jer ako ti se kojim slučajem sruši win odoše ti svi podaci
17 godina
neaktivan

Ako reinstalirs i imas nameru brisati nepovratno sve podatke onda sa instalacionim Cd-om od Win XP.

Botja odaberi clean instal,kada dodes do tacke da odaberes gde da instaliras onda odaberi Delete Partition. Ovo ponovi i za drugu particiju.

Trazit ce ti se konfirmacija sa pritiskanjem slova na tipkovnici. Kada sve obrises onda setup ce te vratiti na pocetak gde sec biti upitan za velicinu particije na koju zelis da instaliras XP. Odaberi sve i to je to.

Ako je har eksterni ili interni (nema veze) a na njemu nema podataka onda idi u Disk Management pronadi particije i desnim klikom odaberi delete partition. Ponovi postupak za obe i reformatiraj nanovo

Ako zelis da sacuvas sve a da spojis dvije particije u jednu (rizicno) onda ce ti trebati neki alat. Posto nemas iskustvo sa ovim preporucam ti da ti ovo uradi neko iskusniji ili trazi upute na net. Bakup obavezan

4C617A61727573204C6F6E6700
17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

kako da vratim hard da bude jedan cijeli a ne vise podijeljen u 2?

(radi se o jednom hradu podijeljeno u 2 na o 2  za spojit u 1)

Meni se je najbolje pokazao program Acronis Disk Director. Pronadji ga na netu, instaliraj i prava je milina kako spaja ili dijeli particije na HDD-u.
Abit AB9 Pro|Chipset P965|Intel Core 2 Duo, E6700, 2733 MHz|Kingmax 4x1024MB|NVIDIA GeForce 8800 GTS, 320 MB|WD Raptor 150 GB + Seagate 400GB + Maxtor 300GB + Maxtor 120GB + Seagate 300GB|Coolermaster Cosmos 1000|Chieftec 550W|Samsung SyncMaster 20"|
17 godina
neaktivan
Kako ukloniti particiju

I ja se slažem sa gornjim postom

AMD Athlon X2 6000+ 3,0GHz/HDD Seagate 320 GB/Gigabyte HD4850/Fortron 400W PNF series/Kingmax 2GB DDR2/MB GIGABYTE GA-MA770 DS3/Logitech MX-518 Batman edition/Samsung 2223NW

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako ukloniti particiju

Acronis je "zakon" i Disk Director i True Image su odlicni. Ghost vise nije,masivan je....kao sto je postao i Nero

4C617A61727573204C6F6E6700

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako ukloniti particiju

Prije očisti C particiju os surfanja po internetu (Temp), zatim prebaci sve važne fajlove sa D: na C:. Onda formatiraj D:. Onda sa gore navedenim programom (Acronis) deletiraj D: particiju, pa C: razvuci do kraja. Mada je glupost imati jednu particiju???, ne znam koji je razlog toj tvojoj odluci. Ako nešto ne treba raditi onda je to da osim što treba imati najmanje dvije particije, nikada ne koristiti mapu My Documents, već sve svoje privatne stvari držati podalje od C: particije. Zašto? 99,99% si dao mogućnost pristupa hakerima da ti ''provale'' comp, većina zaraza se nalaci na C: particiji i da ne nabrajam dalje. Jedina prednost jedne particije na disku je neznatno ubrzanje diska jer će tada postojati samo jedan Allow indexing service, a to nije dovoljan razlog da napraviš takvu ''glupost''.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja nebi spajao te dvije u jednu particiju.

Jedna particija je system a druga data. That's my religion.

Asus M6VA | Intel M 1.86Ghz 2Mb | ATI x700 256Mb | DDR2 2Gb 533Mhz | HDD 140Gb(80+60) 5400rpm
16 godina
neaktivan
zmikic kaže...

Ja nebi spajao te dvije u jednu particiju.

Jedna particija je system a druga data. That's my religion.

And main too. Potpisujem. Još me samo zanima razlog zbog kojeg bi imao jednu particiju? Eto, to me kolje.
16 godina
neaktivan
autorov komentar

pa vec imam 2 harda od 300gb svaki, sta ce drugi podijeljen na pola?... tako ja napravljeno po defaultu a meni je totalno glupo...

Maticna: Alienware approved intel x58 Procesor: intel core i7-965 extreme 3.2 ghz 8mb chace Graficka: dual 1gb NVIDIA GeFroce GTX 280 Ram: 12gb DDR3 SDRAM 1600mhz - 6x2048mb HDD: ExPerf 600GB (2x300GB) Velociraptor SATA 3.0Gb/Sec 10.000RPM 2x16mb Cache Veza: metronet 25mb/sec
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

pa vec imam 2 harda od 300gb svaki, sta ce drugi podijeljen na pola?... tako ja napravljeno po defaultu a meni je totalno glupo...

Znaš li koliko traje formatiranje 300GB? Znaš li koliko traje defragmentacija 300GB? Postoji pravilo kako se hdd dijeli na particije i na njegove veličine s obzirom na sam kapacitet hdd-a. Ali o tome u nekom drugom postu.
17 godina
Kako ukloniti particiju

E kad ste već kod particija, taman da cu jednu napravit za Vistu, sad koliko je dovoljno prostora za Vistu a da nebudem imao nikakvih problema, na raspolaganju imam od 0-70 GB (toliko mogu dat, ali naravno da nece trebati 70GB)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
markoal kaže...

E kad ste već kod particija, taman da cu jednu napravit za Vistu, sad koliko je dovoljno prostora za Vistu a da nebudem imao nikakvih problema, na raspolaganju imam od 0-70 GB (toliko mogu dat, ali naravno da nece trebati 70GB)

Sve zavisi od posla kojim se baviš na svoj kompjuteru. Kako radim na XP Pro verziji, boot particija mi iznosi 20GB (1GB=1024MB). E sad za Vistu, to ti ne bih znao reći. Pogooglaj malo, možda nađeš odgovor.
16 godina
neaktivan
markoal kaže...

17 godina
Kako ukloniti particiju

Ma valjda ce bit dovoljno 30 GB, da stavim 30, na kompu radim svasta, igram, autocad, photoshop, after effects i svasta.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.2.2009 19:18 (markoal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Jučer instalirao, danas stanje 30G+... Lol

Vista na C disk Vista na C disk
Zoom Zoom
Q6600 , EX38-DS4, OCZ DDR2 4GB 1000MHz, HD4870 1G
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Ovako, iskreno i od srca, da sam ja na tvom mjestu, izvadio bih jedan hdd van (npr. slave) i ostavio ga za ''crne dane''. Ovaj koji ti je ostao, sasvim je dovoljne količine. Ja imam trenutno 320GB i vjeruj mi, već godinu i više dana, više od pola tog drugog harda stoji prazno.
17 godina
protjeran

Ja stavio 640G i nikako da popunim što god instalirao. Ne znam što da stavim, a imam preko trideset dobrih igara i to originale. Popunjeno nekih 50 sada jer sam nanovo stavljao Winze, a inače 200+G!

16 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Ja stavio 640G i nikako da popunim što god instalirao. Ne znam što da stavim, a imam preko trideset dobrih igara i to originale. Popunjeno nekih 50 sada jer sam nanovo stavljao Winze, a inače 200+G!

Eto, nisam jedini. Usput, razvuci C:\ na 50GB do 60GB, jer mi se čini da si rekao da imaš Vistu.
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.2.2009 22:54 (Kalea).
17 godina
protjeran

Ma da... Pogledaj post gore od mene i stavio sam ga na 100G jer koristim system restore koji guta nakon par tjedana više od 100G ako ga držiš uključenim. Sad imam taj brži Samsung ako niš' drugo pa na drugu (Local disk D) partition instaliram sve igre koje zaigram...Cool nek se nadje

17 godina
neaktivan
Kako ukloniti particiju

ok samo da pitan u vezi particija

iman hard od 500 GB..ganc novi

i mislin napravit 3 particije na sljedeci nacin:

C:(primarna) -tu ce bit windowsi xp samo i na toj particiji ce bit 8GB mista..mislim da je to dovoljno za win xp i sve zakrpe i dodatke

D: tu ce bit program files..iliti programi i igre...120 GB mista na toj particiji

E: tu ce bit svi ostali podaci tipa slike muzika itd...preostalih 340GB

jel to ok vise manje pa vasoj procjeni...?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nemesis777 kaže...

ok samo da pitan u vezi particija

iman hard od 500 GB..ganc novi

i mislin napravit 3 particije na sljedeci nacin:

C:(primarna) -tu ce bit windowsi xp samo i na toj particiji ce bit 8GB mista..mislim da je to dovoljno za win xp i sve zakrpe i dodatke

D: tu ce bit program files..iliti programi i igre...120 GB mista na toj particiji

E: tu ce bit svi ostali podaci tipa slike muzika itd...preostalih 340GB

jel to ok vise manje pa vasoj procjeni...?

Ne, ne i po stoti puta ne. Prvo za normalan rad windowsa XP Pro ti treba 20x1024MB. To bi bila C: particija bootabilna.
 Drugo, ne znam zašto ćeš koristiti ostatak, ali po prioritetu veličine particija one bi išle ovako:
1. Games - najveća particija
2. Music
3. Arhiva (dokumenti, slike, wallpapersi i ostalo)
4. Software
5. Filmovi (obiteljski za uspomenu, neke stvari snimljene sa TV-a preko TV kartice itd.
.....
......
i na kraju
10-20GB mala particija, tzv. Trash particija. Tu ide kompletan download sa interneta, bilo stranica, torrenta, p2p mreže. Tu se najšešće skuplja gamad. Brzo ga provjeri antivirusnim i prebacuj na ostale particije muziku ili neki drugi medij koji odabereš i kojemu si odredio mjesto. Tu tzv. Trash particiju možeš, a i trebaš svako malo formatirati kako bi bio siguran da si je počistio do kraja. Pa onda download ispočetka, i sve tako do unedogled.
Da ne bi stavljao svaki puta cd u optički uređaj, snimi igrice u nekom formatu, npr. ISO. Instaliraj najstariju verziju Alcohola. U njegov direktorij prebaci ASPI datoteku in Nero mape, i stavi ga u safe mod upotrebom ASPI-ja.
Alkohol ti napravi virtualni drajv u koji na najbrži mogući način učitaš sliku neke igrice koja to zahtjeva i igraš bez muke. Ja osim PC-igrica imam instaliran i PS One, tako da igram i igrice s playstationa 1 koje su mi još uvijek drage (naročito onaj Spyro).
16 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Ma da... Pogledaj post gore od mene i stavio sam ga na 100G jer koristim system restore koji guta nakon par tjedana više od 100G ako ga držiš uključenim. Sad imam taj brži Samsung ako niš' drugo pa na drugu (Local disk D) partition instaliram sve igre koje zaigram...Cool nek se nadje

Ja sistem restore koristim samo za bootabilnu particiju. Na svim ostalim particijama je off. Međutim, kad složim sve, uvjerim se da to šljaka, onda isključim system restore i sa bootabilne particije. Dakle i nju na off. Resetiram comp, i uključim system restore samo za bootabilnu particiju te sam je na taj način smanjio za više od 50%. Drugo, kliknem desnim gumbom na Recycle bin, i odredim njegovu veličinu za sve particije na samo 1%. Pogledaj koliko to iznosi u MB po svakoj particiji. Ako si ostavio 100MB za windoze, tim bolje.
16 godina
neaktivan
Kako ukloniti particiju

Evo kako to izgleda kod mene.

Edit: slika u potpisu, te pogledajte koliko mi je još slobodnog prostora. Ne znam kaj s tim da delam?

Izgled particioniranja moja dva hdd-a Izgled particioniranja moja dva hdd-a
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
pa to ti je kao da si stavio spržen cd u komp i na njega više ne možeš ništa pržit, pa je kao 0 mb free
17 godina
neaktivan
Kalea kaže...
 Ne, ne i po stoti puta ne. Prvo za normalan rad windowsa XP Pro ti treba 20x1024MB. To bi bila C: particija bootabilna.
 Drugo, ne znam zašto ćeš koristiti ostatak, ali po prioritetu veličine particija one bi išle ovako:
2. Music
4. Software
5. Filmovi (obiteljski za uspomenu, neke stvari snimljene sa TV-a preko TV kartice itd.
.....
......
i na kraju
10-20GB mala particija, tzv. Trash particija. Tu ide kompletan download sa interneta, bilo stranica, torrenta, p2p mreže. Tu se najšešće skuplja gamad. Brzo ga provjeri antivirusnim i prebacuj na ostale particije muziku ili neki drugi medij koji odabereš i kojemu si odredio mjesto. Tu tzv. Trash particiju možeš, a i trebaš svako malo formatirati kako bi bio siguran da si je počistio do kraja. Pa onda download ispočetka, i sve tako do unedogled.
Da ne bi stavljao svaki puta cd u optički uređaj, snimi igrice u nekom formatu, npr. ISO. Instaliraj najstariju verziju Alcohola. U njegov direktorij prebaci ASPI datoteku in Nero mape, i stavi ga u safe mod upotrebom ASPI-ja.
Alkohol ti napravi virtualni drajv u koji na najbrži mogući način učitaš sliku neke igrice koja to zahtjeva i igraš bez muke. Ja osim PC-igrica imam instaliran i PS One, tako da igram i igrice s playstationa 1 koje su mi još uvijek drage (naročito onaj Spyro).

hm,gle particija na kojoj se nalazi OS bi trebao biti velicine 7-8 GB-a. Na tu particiju ide naime samo OS,driveri,updatei,patchevi i sl jer WindowsXP najbolje i najbrže rade na particijama 6-8 Gb NTFS. Mjereno i testirano. To je dovoljno mjesta za sve, ako se ne instaliraju programi u to. Dakle ja cu se ipak odluciti na varijantu od 8GB (8x 1024 Mb-a)

ova tvoja ideja za svaku vrstu fajla u posebnu particiju je jako dobra no nekako mi je to predetaljno da imam posebnu particiju za igre i muziku i programe...
nepotrebno mi je nekako, iako je manja potreba za defragmentacijom diska tj. odredene particije..
ali uzecu ovu ideju za posebnu particiju u kojoj ce biti trash skinut s neta dok se ne raspodjeli i prebaci u odredene particije sadrzaj...

dakle moje rjesenje je zasad ovakvo:
C:(primarna) Windows XP  8x1024 Mb (okvirno 8 GB-a)
1.particija s program files folderom ( igre i programi)
2.particija za arhivu (muzika,slike,dokumenti ..itd.)
3.particija za trash skinut s neta
4.particija za Swap (paging file) oko 4 GB-a mista (posto imam 2 GB RAM-a)
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2009 17:23 (nemesis777).
16 godina
neaktivan
nemesis777 kaže...
Kalea kaže...
2. Music
4. Software
.....
......
i na kraju

hm,gle particija na kojoj se nalazi OS bi trebao biti velicine 7-8 GB-a. Na tu particiju ide naime samo OS,driveri,updatei,patchevi i sl jer WindowsXP najbolje i najbrže rade na particijama 6-8 Gb NTFS. Mjereno i testirano. To je dovoljno mjesta za sve, ako se ne instaliraju programi u to. Dakle ja cu se ipak odluciti na varijantu od 8GB (8x 1024 Mb-a)

ova tvoja ideja za svaku vrstu fajla u posebnu particiju je jako dobra no nekako mi je to predetaljno da imam posebnu particiju za igre i muziku i programe...
nepotrebno mi je nekako, iako je manja potreba za defragmentacijom diska tj. odredene particije..
ali uzecu ovu ideju za posebnu particiju u kojoj ce biti trash skinut s neta dok se ne raspodjeli i prebaci u odredene particije sadrzaj...

dakle moje rjesenje je zasad ovakvo:
C:(primarna) Windows XP  8x1024 Mb (okvirno 8 GB-a)
1.particija s program files folderom ( igre i programi)
2.particija za arhivu (muzika,slike,dokumenti ..itd.)
3.particija za trash skinut s neta
4.particija za Swap (paging file) oko 4 GB-a mista (posto imam 2 GB RAM-a)
 Ako misliš na OS XP Pro sa SP3 onda ti je 8GB malo. Mapa windows kod mene je teška 4,19GB, Program Files 1,8GB, MSO Cache 529MB, NVIDIA 112MB, pagefile.sys 3.143. 680. A ovo o 8GB nije istina, istina je da OS najbrže radi kad je kompletan hdd samo na jednoj particiji. To ne znači da ne uzimam u obzir i ostala mišljenja sudionika ovog foruma. Pošto namjeravaš premjestiti paging file na zadnju particiju onda ćeš tek natjerati hdd da skače amo tamo. Jedno rješenje postoji, a to je da natjeraš kompjuter da uopće ne koristi virtualnu memoriju, jer imaš dve gige rama kao i ja, što ti je sasvim dovoljno za taj OS.
16 godina
neaktivan
Kako ukloniti particiju

Zapravo se slažem s tobom. Uradi onako kako TEBI odgovara a ne meni ili nekome drugome. Mislim da si u pravu.

Us potpis, Kalea.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kalea kaže...

Zapravo se slažem s tobom. Uradi onako kako TEBI odgovara a ne meni ili nekome drugome. Mislim da si u pravu.

Us potpis, Kalea.

to uz sarkazam ili :D
sta se tice tog program filesa na C: particiji nju cu maknut s C: i stavit na posebnu na kojoj ce samo igre i programi biti tako da nece zauzimat mista na C:..
a sta se tice paging filea da prebacim na posebnu particiju mislim da cu s time postici da komp radi bolje,sigurnije i stabilnije jer HDD stalno zapisuje podatke na paging file i kad bi bia na particiji s windowsima ipak bi dovela do povećanja fragmenatacije...
ako se varam onda tu particiju necu ni napravit ..ali mislim da je tako...
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2009 23:29 (nemesis777).
16 godina
neaktivan
nemesis777 kaže...
Kalea kaže...

Us potpis, Kalea.

to uz sarkazam ili :D
sta se tice tog program filesa na C: particiji nju cu maknut s C: i stavit na posebnu na kojoj ce samo igre i programi biti tako da nece zauzimat mista na C:..
a sta se tice paging filea da prebacim na posebnu particiju mislim da cu s time postici da komp radi bolje,sigurnije i stabilnije jer HDD stalno zapisuje podatke na paging file i kad bi bia na particiji s windowsima ipak bi dovela do povećanja fragmenatacije...
ako se varam onda tu particiju necu ni napravit ..ali mislim da je tako...
 Nikakav sarkazam. Ne bavim se time. Mislim da je tvoj prijedlog dobar s obzirom da si naveo što radiš na kompjuteru. Tu smo se malo raizmoišli u stavovima i to je sve. Kako na pametne sadržaje dajem svoj potpis, a smatram tvoju zadnju post poruku normalnom i prihvatljivom, evo ti i moj e-potpis.
Uz potpis, Kalea.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice