@Penryn- Xeoni su namjenjeni serverima pa je zato normalno da se ne griju...
Wait, what? Jel misliš da se oni sami po sebi manje griju ili je to zato što rade na nižim taktovima i naponima?
Wait, what? Jel misliš da se oni sami po sebi manje griju ili je to zato što rade na nižim taktovima i naponima?
Sami po sebi se malo manje griju, ali je to većinom zbog manjeg napona (a taktove su slicni kao i i7).
niži takt+niski napon=niska temperatura
a to je rezultat upravo tog jer je dizajniran za servere
Ma kivicu ne u moju temu. xD
Inace ovaj koji sam linkao ima 3.1GHz takt i 3.7TB.
pa ovaj kojeg je on linkao u prvom postu radi na 3.3/3.7 pa opet osjetno manje trozi i manje se grije
tak da je nesto drugo :)
pa ovaj kojeg je on linkao u prvom postu radi na 3.3/3.7 pa opet osjetno manje trozi i manje se grije
Odakle to da osjetno manje troši i grije se? Tj. koliko je to osjetno?
Ma niti jedno niti drugo nije osjetno, ali razlika jest.
TDP 69W vs. 77W
Nebih baš rekao da je osjetno...
To se nemože tako gledati.
Za prosječnog korisnika je to neprimjetna razlika, ali za server koji je cijelo vrijeme pod loadom je to znatna razlika.
Imao sam prije 2 godine doma kantu dual xenon (ne sjećam se koji su bili) svaki je bio dvojezgreni. Bila je to zvjer od računala, sa profesionalnom zvučnom karticom, grafičkom itd. Doduše, dok ga upališ, kao da si upalio boeing 747 . Ništa ne spriječava nekog da koristi xenon konfiguraciju za igranje, ali takva konfa će koštati puno više (najnovije komponente) nego "običan" PC i uz to je overkill za ono što treba jedan prosječan gamer. "Regularni" procesori i grafičke sasvim dobro odrađuju svoj posao.
TDP 69W vs. 77W
Nebih baš rekao da je osjetno...
Ma razlike nema uopće, tu sam ih htio sačekati.
Tih par TDP razlike je tu samo zbog toga što CPU kojeg je on linkao u prvom postu nema integr. GPU, pa je to automatski manji TDP. Kad se kod oba proca iGPU ne koristi TDP im je praktički isti, pošto se iGPU dio, kad je isključen, totalno gasi pa tako ne troši ništa.
Evo primjer, dva identična 'serverska' procesora samo jedan ima iGPU a drugi nema, i vidljiva je razlika u TDP-u.
I evo jedan test za Daewooda. Kažeš da se serverski procesori manje griju i da manje troše.. kako onda u ovom testu i7-3770k ima bolji score u cinebenchu R11.5 (mislim, jasno je da je zbog većeg takta), a potrošnja im je podjednaka?
Gledaj, nedami se svađati, danas sam jako jako dobre volje.
Koliko ja znam Xeoni su namjenjeni za nisku potrošnju i da su hladniji, to je to. Dali je to istina ili nije, neznam.
Konačni zaključak je da su Xeoni napravljeni za 24/7 rad,rad u paru,rad na serverima i workstationima(2 na ploči),razlika je u matičnim pločama,rade na nižim taktovima i imaju nižu potrošnju,neki imaju više od 4 jezgre,ne daju se clockati,sad nekome su te razlike ogromne,a nekome ne,meni su i on i i7 isti....
Boze trazim vec tu plocu 2 mjeseca, svaki ducan je out of stock a nigdje polovne :(
Boze trazim vec tu plocu 2 mjeseca, svaki ducan je out of stock a nigdje polovne :(
775?Xeoni 771 idu i na 775 ploce,ako se ne varam....
775?Xeoni 771 idu i na 775 ploce,ako se ne varam....
Ja imam q9550, mislio sam na 775 sa DDR3 :/
Znaci sa ovim Xeonom radi i ECC RAM?
Zanimljivo nisam nikad obracao paznju na xeone jer sam sam mislio da nisu ispod 500€.
Znaci sa ovim Xeonom radi i ECC RAM?
Zanimljivo nisam nikad obracao paznju na xeone jer sam sam mislio da nisu ispod 500€.
da
E fakat sam se nasmijao u ovom topicu :). Svi raspravljaju a vecina samo naklapa i prica napamet. Znaci NE, xeoni ne trose manje (2687w je 150w a 2690 je 135w) niti su namjenjeni samo za rad u serverima i slicne stvari. Isto tako svaki i5/i7 moze najnormalnije raditi 24/7 i za to vam netreba xeon. Dakako u jako bitnim serverima sa ECC ramovima
Sto se tice e5 xeona ovi sa 4 jezgre su bacanje novaca ako se mislite igrati ili rendati jer su sporiji od slicnih i5/i7 u istoj klasi cijeni posto rad na nizim taktovima dok su ovi sa 8,10,12 jezgri skupio i kao sto je netko gore vec naveo ako ne mislite stavljat dva na plocu (ili 4 komada ako ste sreckovic pa si mozete priustit 4 komada e7 xeona ;)) onda nemate potrebe za xeonima.
ma to je sve 99% marketinga i 1% performansi.....
drugar nije sve marketing....
za single CPU konfiguracije koje su inace u velikom broju slucajeva sasvim dovoljne ne isplati se stavljati xeona.
s druge strane ako ti treba masivan CPU power, rendering an primjer itekako se isplati ALI samo u slucaju da ides na dva xeona i naravno
ako imas dovoljno opsla da se oni otplate.
ne pricam o serverskoj nego cisto user perspektivi.
sto ce reci ako raid slighitng scene itekako ti dobro dodje dual xeon ploca da skoro pa prepolovis vrijeme potrebno da nastimas lighting is ve vezano sa renderingom.
sve ostalo... single CPu sasvim dovoljan i to dobar u7, ako treba i overklokovan i cao djaci...
iskreno nema tu sta previse raspravljati... to je isto kao rasprava da li staviti 2 graficke ili 4 graficke, pa se raspravlja kako igrice ne koriste dobro sve 4....
4 graficke u kopmu ine sluze za igrice.. kraj price.. dobro dodju ali isu prvenstveno za igranje :)
ma govorio sam o usporedbi između xeona i i7....jedan na jedan....
Xeoni imaju svoje kupce i korisnike, a to nisu kućni useri koji igraju igre i gledaju filmove. Ako ne znaš što je Xeon i zašto je on bolji od raznih i5/i7/itd rješenja, onda ti ni ne treba. Vrlo jednostavno.
No, za onu cijenu koju je kolega naveo, Xeon se itekako isplati uzeti, pogotovo ako je to nekakvo 24/7 računalo koje zahtijeva masu računskih operacija. No uz Xeon dolaze i nejeftine ploče i relativno skupa ECC memorija. Pariti Xeon s običnom ddr3 memorijom je neozbiljno.
No, za onu cijenu koju je kolega naveo, Xeon se itekako isplati uzeti, pogotovo ako je to nekakvo 24/7 računalo koje zahtijeva masu računskih operacija. No uz Xeon dolaze i nejeftine ploče i relativno skupa ECC memorija. Pariti Xeon s običnom ddr3 memorijom je neozbiljno.
Pa ovog Xeona kojeg sam ja linkao možeš staviti na bilo kakvu 1155 ploču sa običnom DDR3 memorijom.
Ali nije stvar u tome što on podržava ECC nego što je znatno jeftiniji od i7, a performanse su malo slabije zbog clockova.
al neće moć samo upiknut proc u ploču, treba malo i snalažljivosti
Bas sam sad kad sam procitao da ovi Xeoni soc.771 mogu ici na soc.775 malo pogledao po oglasniku i nasao dva Xeona soc.771 pa mi recite da li se isplati uzeti jednog od njih i sta trebam uraditi da bi radio na mojoj maticnoj?
Moja maticna: Asus P5KPL-AM SE
Trenutni proc: Intel E5300 dual core @ 2,6GHz
Nasao sam ove procesore:
1. Intel Xeon E5440........300kn
2. Intel Xeon E5410........280kn(dobiju se 2 ova procesora za 280kn)
Razlika je totalno zanemariva... On je u rangu sa i7 3770.
Xeon je pogotovo bolji ,ako kupac ne zelic radit nikakav overclock + xeon manje trosi i manje se grije
Ja na svemu radim downclock, što zbog buke što zbog uštede energije. I gore netko je spominjao razlike ufrekfencijama, pa ovo čudo radi na 3,3 Ghz nije to baš i malo.
Samo nije mi jasno kakvih instrukcija ima / nema ovaj proces u odnosu na Core arhitekturu. Nekako mi je logičnije da su one ključne u svemu ovome.