Ne sviđa mi se ona ChatGPT slika jer nije točna i smatram da je trebalo spomenuti konvencionalni i stvarni smjer struje.
ABECEDA FIZIKE #20: Strujni krugovi – ceste po koj
- poruka: 6
- |
- čitano: 1.909
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ne sviđa mi se ona ChatGPT slika jer nije točna i smatram da je trebalo spomenuti konvencionalni i stvarni smjer struje.
Uh, slika nije točna... Stvarno, osim što elektroni nisu pozitivni (ako su to uopće elektroni), oni inače nemaju oči i usta i ne recitiraju Ujevića.
Ta slika je samo šaljivi prikaz činjenice da smo elektricitet ukrotili kad smo ga uspjeli natjerati na gibanje u strujnom KRUGU.
Naboj se giba u razlici potencijala, a mi smo ga, svojevrsnim trikom, prevarili da se nastavi gibati po krugu.
Ujevićev stih mi je tu dobrodošao kao dio vica u kojem elektroni "shvaćaju" da su prevareni.
To je metafora. Slika skriva značenje. A sviđanje se eventualno dogodi tek kad to značenje uhvatimo.
Uh, slika nije točna... Stvarno, osim što elektroni nisu pozitivni (ako su to uopće elektroni), oni inače nemaju oči i usta i ne recitiraju Ujevića.
Ta slika je samo šaljivi prikaz činjenice da smo elektricitet ukrotili kad smo ga uspjeli natjerati na gibanje u strujnom KRUGU.
Naboj se giba u razlici potencijala, a mi smo ga, svojevrsnim trikom, prevarili da se nastavi gibati po krugu.
Ujevićev stih mi je tu dobrodošao kao dio vica u kojem elektroni "shvaćaju" da su prevareni.
To je metafora. Slika skriva značenje. A sviđanje se eventualno dogodi tek kad to značenje uhvatimo.
šteta da nije spomenuto elektro magnetsko polje i njegova uloga u svemu ovom... jer slobodni elektroni se ne počnu sami od sebe usmjereno gibati u vodiču, električno polje ih recimo to tako, "nagovori" da se počnu kretati ne više kaotično u svim smjerovima, već usmjereno od minusa prema plusu, a njihovo kretanje, koje je iznenađujuće sporo, mm/s, onda uzrokuje magnetsko polje...
ono što je veliko iznenađenje ljudima, a i teško razumljivo mnogima je činjenica da se energija ne prenosi gibanjem elektrona u vodiču, već valom elektromagnetnog polja koje obavija vodič.
Da nastavim niz: nije Steve Jobs prvi izumio touch screen mobitel, on ga je samo usavršio i prvi uspješno komercijalizirao