Treba oguliti ovce jer je rupa u proračunu zbog kupovine glasova dizanjem plaća u javnom sektoru. Pošto dizanje poreza nije popularnu, dizat će ovakve naknade gdje god stignu. A hrvati ko hrvati, glava dolje i šuti.
Još jedno poskupljenje uskoro na tehničkom pregled
- poruka: 15
- |
- čitano: 5.730
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
meni je izgleda problem matematika, a tebi čitanje. Piše: "tehnički, eko porez i cestarina".
P.S. evo provjerio u izvodima, u STP sam platio 248,71. OK, nije 300, ali i dalje poskupljenje od 12€ godišnje nije nešto vrijedno toliko novinskih članaka.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
ali i dalje poskupljenje od 12€ godišnje nije nešto vrijedno toliko novinskih članaka.
Ma da, ali problem je što je to samo jedno od 350 poskupljenja vezanih za aute, pa kad ti vulkanizer, mehaničar, osiguranje, benzinska, cestarina... i hrpa drugih dignu "samo 12 eura" ti i dalje nećeš ništa kužiti.
Samo kod nas ima da se ekipa čudi jer se eto piše o poskupljenju od 40% za uporabu javnih cesta.
Nema veze ni što su ceste teško smeće i što te pare netko uredno krade, nema ništa veze, ne treba uopće pisati o tome, šuti plaćaj i uživaj.
meni je izgleda problem matematika, a tebi čitanje. Piše: "tehnički, eko porez i cestarina".
P.S. evo provjerio u izvodima, u STP sam platio 248,71. OK, nije 300, ali i dalje poskupljenje od 12€ godišnje nije nešto vrijedno toliko novinskih članaka.
Koji auto vozis tj koliko je velik motor? I kako ti moze bit 12€ godisnje?
Tih 12 je samo osnovica pomnozeno sa koeficijentom, i to je samo za uporabu cesta.
Ovo su stari koeficijenti
V < 1001 cm³→ 0,84
V = 1001 – 1600 cm³→ 1,74
V = 1601 – 2000 cm³→ 2,10
V = 2001 – 2500 cm³→ 3,49
V > 2500 cm³→ 5,59
Ovo su novi
V < 1001 cm³→ 0,96
V = 1001 – 1600 cm³→ 1,99
V = 1601 – 2000 cm³→ 2,39
V = 2001 – 2500 cm³→ 3,98
V > 2500 cm³→ 6,37
----------
Prije
V < 1001 cm³→ 23,97 €
V = 1001 – 1600 cm³→ 49,66 €
V = 1601 – 2000 cm³→ 59,93 €
V = 2001 – 2500 cm³→ 99,62 €
V > 2500 cm³→ 159,53 €
Poslije
V < 1001 cm³→ 38,40 € (+14,43 €)
V = 1001 – 1600 cm³→ 79,60 € (+29,94 €)
V = 1601 – 2000 cm³→ 95,60 € (+35,67 €)
V = 2001 – 2500 cm³→ 159,20 € (+59,58 €)
V > 2500 cm³→ 254,80 € (+95,27 €)
Al sitnim slovima su uveli indeksnu klauzulu tako da ce godisnje poskupit za stopu inflacije.
Ha, kolika je ono inflacija? Ka 4%... sve mi se cini da je to poprilicno vise, evo ovdje 40%, struja sad isla 15%... hrala vrag i zna kolik9 je % otisla gore... i onda kao 4% 🙃
Al sitnim slovima su uveli indeksnu klauzulu tako da ce godisnje poskupit za stopu inflacije.
Ovo je isto prevara i beskonačna petlja, gdje inflacija samu sebe feeda i povećava stopu inflacije za sljedeću godinu.
Tehnika "kuhane žabe" (da ne elaboriram - vjerujem da svi znamo eksperiment) par % po par %... skupi se a kao nitko ne primjeti.
Ovo je isto prevara i beskonačna petlja, gdje inflacija samu sebe feeda i povećava stopu inflacije za sljedeću godinu.
Fino je pročitati ekonomski pismen post na forumu
Podsjetimo se da su glavninu inflacije izazvali uhljebi beskonačnim poticajima u koroni kao i država koja bolesno diže plaće već godinama.
LOL, ja tek sad pročitao članak. Naime, zadnjih desetak dana stalno mi "iskaču" vijesti o poskupljenju usluge STP/CVH (naknada za obavljanje samog tehničkog pregleda). Tako da sam bio pomalo trigeriran kad sam vidio naslov "još jedno poskupljenje na tehničkom...", i automatski pomislio da je to još jedan članak o istoj stvari. Stekao sam dojam da se upravo silnim pisanjem o minornim stvarima ublažava moguća reakcija na poskupljenje.
Da, ovo je već značajnije poskupljenje. (u mom slučaju nije 12 nego skoro 100€). S jedne strane možemo reći da niti ova naknada nije poskupila već godinama a s druge bit realni i pitati se što dobijemo kao protuvrijednost. Koliko se često ceste obnavljaju, kakva je opća kvaliteta i kako se ti radovi izvode, sudjeluju li kumovi kao u farbanju tunela(?) Obnove cesta su inače posao koji organizirani kriminal jako voli, jednom kad potplatiš nadzorno tijelo građanstvo ne zna jesi li stavio 2 cm ili 10 cm asfalta. To ne samo da smanjuje cijenu za izvođača već mu jamči i novu obnovu u skorije vrijeme.
Ovo poskupljenje možemo promatrati kao postinflacijsko, ali naravno da će utjecati na istu. Pokretač su "korona pokloni", nakon kojih je slijedila "potreba" za predizborno povećanjem plaća uhljebima koja je glavni faktor ubrzane inflacije. Naravno da je problem što se država hrani dotacijama iz EU, tek kad one stanu bit će nam osobito teško. Preuzete obveze ostaju a država će krenuti u veliku represiju prema onima koji zaista nešto rade i stvaraju. Mi, građani smo jedini gubitnici u svemu tome.
Državnom aparatu situacija odgovara, oni koji nisu na vlasti su primili značajne povišice i sredstva, oni koji su na vlasti su si produljili opstanak na istoj. EU također blagonaklono gleda na to jer prvo su vam dali sredstva koja su ionako morali dati, ali samo za projekte koji su im zanimljivi. Dobit ćete sredstva za stadion koji će se graditi materijalom iz EU, a radit će austrijski izvođač. Novac se odmah preljeva iz zajedničke blagajne na račune onih koji drže ključ. Dat ćemo vam sredstva za kupovinu njemačkog automobila, ali ne i za proizvodni pogon koji bi mogao tržišno konkurirati poduzeću iz Belgije ili Italije. Na kraju će ostati dugovi, a vi ćete doći na koljenima i bit prisiljeni na sužanjsku poziciju.
Za građane dolaze teška vremena, povećanje plaća u DS i neprimjereni socijalni transferi tj. razne preuzete obveze nisu ništa drugo nego beskonačni dug koji će se vraćati iz naših džepova, a država će se umjesto razvojem i rastom baviti načinima kako da tu rupu popuni raznim novim porezima i naknadama kao što je ova.
Plaće svakako treba dizati, ali i produktivnost. Kada je plaća zarađena problema nema.
Nisam vidio sustav, u npr školama, koji dokazano kvalitetnom učitelju po nepristranoj i provjerljivoj metodi, za visoke rezultatate rada isplaćuje veliku plaću, dok uhljebima po bolovanjima jedan fini minimalac kojem mu se jasno daje do znanja da može dati i odkaz i da nitko ne bu plakal za njim. Ljudi koji radi obično nemaju vremena trošiti u maloprodaji dizati potražnju u nebo, to obično rade oni koji se nisu morali puno pomučiti za plaću.
Frende zato i piše, uhljebi i država. Ne postoji privatnik koji daje veću plaću ako je ne zaslužiš. Država rasipa novce na neradnike i uhljebe. Nije svatko zaposlen u javnom sektoru uhljeb ali zato je svaki uhljeb zaposlen u javnom sektoru.