Pomoć oko pravljenja HotSpota

poruka: 17
|
čitano: 9.356
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pozdrav,
evo sam novi na ovome forumu a registrirao sam se kako bih mogao dobiti vašu pomoć kod pravljenja vlastitog HotSpota.
Pa oni koji se razumiju u to i voljni su pomoći neka se uključe u temu.

Moj cilj je u jednoj javnoj ustanovi napraviti HotSpot koji bi uglavnom ljeti koristili turisti,
na način da bi u toj ustanovi zatražili i dobili prepaid card, znači voucher na kojem bi bio kod koji bi se unosio preko mog personaliziranog login screena a
voucheri bi se razlikovali po vremenu ili prometu koji se za njih dobije (znači npr. 15min, 30min, 1h ili 10mb, 100mb, 1gb).
Bila bi dobra mogućnost i ograničenja brzine ul/dl ovisno o voucheru.

Sad mene zanima koje bi najbolje rješenje bilo za to; ja sam mislio da sve to ide preko nekog routera, znači bez potrebe da komp bude upaljen 24/7.
Isto tako bi vjerojatno trebala i neka vanjska antena kako bi se ljudi mogli spojiti i sa nekih 500m.
Volio bih kad bi to, jednom kad bi se namjestilo, radilo bez nekih velikih i svakodnevnih diranja, osim pravljenja vouchera.

Koji bi router bio najbolji za to? Koji software?
Da li će to biti relativno jednostavno za napraviti pošto sam prosječno informatički obrazovan?
I što bi sve zapravo trebalo napraviti, jer ni sam ne znam koliko me posla zapravo očekuje?
A recite mi okvirno i koliko bi me sve to koštalo?

Ako se neko javi na ovu temu bio bih mu vrlo zahvalan ako bi mi pomogao i kad počnem sa tim projektom, ako negdje zapnem.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da krenemo redom. Posto sam ja zaljubljenik u RouterBoard i Mikrotik preporucujem ti jedan RB433 kartica manje vise koja je ,moze to i biti neka jeftinija od TP-linka ali evo ako je preporuka onda  neka bude R52 .Kazem R52 posto je cijenom a i kvalitetom povoljna.Sto se tice antene rado bi ti preporucio sektorku ali posto je ona ogranicena sto se tice signala tj.rasprostire signal zavisno od modela do  max.120 stepeni a i cijenom je preskupa, onda ti na raspolaganju ostaje omnija antena koji ja mrzim iz dna duse a koje rasprostiru signal 360 .Samo da ti kazem da ne mislim na ovu standardnu malu omnicu nego na omnicu(veliku) koja je predvidjna za spoljasnju upotrebu .Sto se tice kutije za RB manje vise koja je gledaj sto jeftinije da prodjes sve one obavljaju svoju funkciju dobro.I da naravono na kraju da ne zaboravim RouterOS Licenca Level4 posto je u pitanju AP.

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Pomoć oko pravljenja HotSpota

Hvala na prijedlogu.

Međutim pošto nisam baš super informatički potkovan a pogotovo što se tiče linuxa ovaj prijedlog meni osobno izgleda kompliciran.

Imam osjećaj da bi se tu puno toga trebalo namještati, puno opcija.

I ako se ne varam za ovo bih još treba komp koji bi radio 24/7? Ili se varam?

Ne znam, možda je to što si predložio jednostavno ali ako mi se detaljnije ne objasni vjer neću moći na taj način haha.

14 godina
neaktivan

Mozda na prvi pogled izgleda komplikovano za tebe, ali ima na internetu na tone tex. kako se podesava Mikrotik.

Nije potreban racunar ,ubiti to ti je racunar spakovan u malome.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Dobro bi bilo da nadjes nekog lokalnog ko odrzava Wireless da ti sve to poslozi.

Sto se cijene opreme tice i nisam bas upucen kako kod vas idu u HR ali pretpostavljam da je do neki 1000kn kompletna oprema ali mislim da se i za 700kn moze nac .

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 20:49 (sone_87).

0 0 hvala 1
14 godina

Ok. Onda ću se malo raspitati i malo po netu potražiti.

Hvala ti puno na pomoći.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Igrom slucaja sinoc sam se nasao na jednoj veceri{#} u jednom restoranu pa mi je nesto privuklo paznju posto sam ja zaludjen sto se elektronike {#} i nesto sam zapazio sto bi tebi moglo pomoci ali kazem ova igracka je moze se reci samo za one dubokog dzepa.

http://hr.airlive.com/product/product_3.jsp?pdid=PD1286187250738

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

mislim da ti jhe najpametnije nac nekog ko to odrzava(znam da na krku ima neka firma)..i on tnemaš problema on ti svakih mjesec dana dolazi provjeri to i održava i ti mu plaćaš 100kn za to a na početku zavisi od opreme:D

19 - ŠTO SE KRVLJU BRANI NE PUŠTA SE LAKO - 86
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sone_87 kaže...

Igrom slucaja sinoc sam se nasao na jednoj veceri{#} u jednom restoranu pa mi je nesto privuklo paznju posto sam ja zaludjen sto se elektronike {#} i nesto sam zapazio sto bi tebi moglo pomoci ali kazem ova igracka je moze se reci samo za one dubokog dzepa.

http://hr.airlive.com/product/product_3.jsp?pdid=PD1286187250738

Ali ako bi se odlucio za varijantu Airlive WIAS-3200N ima i identican uredjaj WIAS-1200G ali oba uredjaja zahtjevaju POS-Printer PRP-058 i convertor signala DS-100, kompletna oprema sitnica {#}3700 kn .Ali za ovu opremu nije ti potrebno neko znanje vrlo lako se podesava.Sretno.!

17 godina

@Autor teme: imas privatnu poruku

0 0 hvala 0
17 godina

Kad smo već oko hotspota jedno pitanje da se ne otvara nova tema. 

Ako bi npr. na krov nabacio sektorku za hotspot koja pokriva ohoho u daljinu, koliko je maksimalna udaljenost klijenta sa standarnom wireless karticom na laptopu. 

Znači, ako bi klijenti hotspota bili "leteći" korisnici da li se uopće isplati pucati na daljinu, jer je komunikacija dvosmjerna. Što ima veze što laptop "čuje" bazu, ako ne može ona čuti njega.

Dali je onda bolje jednu kvalitetnu omnicu natrkeljat na krov i pokrivat par stotina metara oko hotspota.

Tehnika narodu!!!!
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 11:02 (daseparo).

0 0 hvala 0
17 godina
daseparo kaže...

Kad smo već oko hotspota jedno pitanje da se ne otvara nova tema. 

Ako bi npr. na krov nabacio sektorku za hotspot koja pokriva ohoho u daljinu, koliko je maksimalna udaljenost klijenta sa standarnom wireless karticom na laptopu. 

Znači, ako bi klijenti hotspota bili "leteći" korisnici da li se uopće isplati pucati na daljinu, jer je komunikacija dvosmjerna. Što ima veze što laptop "čuje" bazu, ako ne može ona čuti njega.

Dali je onda bolje jednu kvalitetnu omnicu natrkeljat na krov i pokrivat par stotina metara oko hotspota.

Svakako je sektorica bolje rijesenje od omnice. Omnice su nuzno zlo...

17 godina

Shvacam da je omnica nužno zlo i sektorka bolja antena, ali me više zanima ovo sa dometom laptopa. Jer zašto bi ja plaćao sektorku ko suho zlato, ako mi se klijent spaja sa laptopom sa ugrađenom antenom i on se ne može dobacit do bazne stanice.

U tom smislu je bilo pitanje. Ne u smislu koja je bolja antena.

Tehnika narodu!!!!
17 godina
daseparo kaže...

Shvacam da je omnica nužno zlo i sektorka bolja antena, ali me više zanima ovo sa dometom laptopa. Jer zašto bi ja plaćao sektorku ko suho zlato, ako mi se klijent spaja sa laptopom sa ugrađenom antenom i on se ne može dobacit do bazne stanice.

U tom smislu je bilo pitanje. Ne u smislu koja je bolja antena.

Omnica, istina, pokriva 360... ali je pitanje "dokle se baca". Sektorka pokriva 90 - 120 stupnjeva, ali sigurno bolje pokriva podrucje (ima veci vertikalni kut pokrivanja, jer omnice sa velikim pojacanjem imaju jako mali vertikalni kut pokrivanja).

17 godina

Znam da sam dosadan i možda sam postavio nespretno pitanje ali odgovor na ovo još nisam dobio:  koliko je maksimalna udaljenost klijenta sa standarnom wireless karticom na laptopu??? 

Teorestki gledano: to je dvosmjerna komunikacija. I ako je bazna stanica napičena na kilometar (ili više), a laptop na sebi ima antenu koja baca 250 metara da li oni mogu komunicirati, ako su na npr 750 metara. 

Ne trebaju mi podaci za kućne routere i ovo što svi imamo doma. Zanima me vanjska antena i iskustva ako ih netko ima sa laptop vulgaris kao klijentom.

Tehnika narodu!!!!

0 0 hvala 0
17 godina
daseparo kaže...

Znam da sam dosadan i možda sam postavio nespretno pitanje ali odgovor na ovo još nisam dobio:  koliko je maksimalna udaljenost klijenta sa standarnom wireless karticom na laptopu??? 

Teorestki gledano: to je dvosmjerna komunikacija. I ako je bazna stanica napičena na kilometar (ili više), a laptop na sebi ima antenu koja baca 250 metara da li oni mogu komunicirati, ako su na npr 750 metara. 

Ne trebaju mi podaci za kućne routere i ovo što svi imamo doma. Zanima me vanjska antena i iskustva ako ih netko ima sa laptop vulgaris kao klijentom.

Rekord kojeg smo mi postigli je 2 ili 3 km preko mora, signal je na granici: -90dB, ali radilo je.

14 godina
neaktivan
tnakir kaže...
daseparo kaže...

Rekord kojeg smo mi postigli je 2 ili 3 km preko mora, signal je na granici: -90dB, ali radilo je.

Potvrdjujem da je moguce i 2km ali u ne zagadjenom eteru ali kada je sucaj sa mjestima primerice grada tada mozes max ocekivat 1/3 omog rezultata.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice